Dodaj do ulubionych

Zbiornik paliwa

26.02.04, 22:21
Witam!
Ostatnimi czasy mam problem z jakością paliwa (a kto go nie ma?). Mam takie
pytanie - czy demontaż i dokładne oczyszczenie zbiornik paliwa coś pomoże w
tej kwestii? Jeżdżę Cinquecento 700 i mam dość czyszczenia dysz z
zapychających je paprochów i usuwania wody z gaźnika (pomimo dolewania w
zimie Shellowskiego uszlachetniacza). Obawiam się, że po 10 latach
eksploatacji w zbiorniku mógłbym znaleźć bardzo różne rzeczy. Nie wiem, czy
to coś pomoże i czy warto pchać się w tą robotę.
Obserwuj wątek
    • marcin.klonowski Re: Zbiornik paliwa 27.02.04, 10:25
      No jeżeli uda się wszystko usunąć to tak. Jednak zwykle jest to ciężkie. Może
      lepeij po prostu kupić nowy bak?
      • lobuzek1 Re: Zbiornik paliwa 27.02.04, 18:08
        Chciałbym uniknąć większych kosztów, a wymiana baku zapewne tania nie będzie.
        Zobaczymy, może się uda, bo nie mam siły co miesiąc czyścić gaźnika z wszelkiej
        maści pozostałości. O ile się nie mylę, to w Cinquecento chyba nie ma większych
        problemów ze zdemontowaniem zbiornika? POd kanapą jest zdaje się dojście do
        czujnika poziomu, książka serwisowa niestety nic nie mówi na temat demontażu
        baku.
        • slav4 Re: Zbiornik paliwa 05.03.04, 07:10
          He he, mam to samo i auto/zbiornik o podobnym przebiegu.
          Zauważyłem jedną prawidłowość: jak doleję tego uszlachetniacza, to prawie "na
          bank" będę miał zapchany gaźnik czy coś innego wyskoczy w układzie zasilania...
          Diagnoza ? dla mnie prosta. Ten Shell-owski "fuel improver" czy jak ta cholera
          się nazywa naprawdę czyści. Ale jak się dostanie do 10-letniego zbiornika,
          zaczyna wypłukiwać "gluty" które czasem się może spalą, a czasem muszą po
          prostu się osadzić gdzie indziej. A że gażnik z dyszami, dyszkami, zaworami
          zaworkami, komorami pływakowymi, etc to idealne sitko na takie syfki to już
          nawet przestałem przeklinać. TTTM po prostu.
          Przestałem dolewać Shella - przestało zapychać. A porządne czyszczenie
          zbiornika/ew wymianę planuję wiosną.

Pzdr/Slav
        • hdp Re: Zbiornik paliwa > lobuzek1 05.03.04, 09:30
          Wyczysc bak,by zminimalizowac przedostawanie sie "uszlachetniaczy" do gaznika-
          zamontuj dwa filtry paliwa w odstepie ok. 8cm. za pierwszym,filtry te sa b.tanie
          nie zapomnij ze maja byc z zaworkami zwrotnymi-by przy dluzszym postoju paliwo
          z powrotem do baku nie zciekalo, kup filtry do wiejszych silnikow-lepsza
          przepustowosc-koniecznosc jezeli montuje sie dwa. Pzdr.
          ________________________________________________________________________________
    • kobietaxyz Re: Zbiornik paliwa 14.08.04, 17:58
      a ja to przeczytałam dopiero dzisiaj. Czy te paprochy powoduja wam może takie
      zjawsko w zimie: gasnięcie samochodu po przejechaniu np 30 km ? U mnie wygląda
      to tak: jade nor,malnie, po czym nagle silnik traci moc, spadają obroty i za
      chwile kaput: koniec jechania. dolewam wtedy denatuiratu, bardzo mocno
      przepalam silnik (jak się uda zapalić ) jade kolejne 20 km i to samo. Ktos wie
      co moze byc tego przyczyna ?
      • lobuzek1 Re: Zbiornik paliwa 14.08.04, 21:55
        To bardziej wskazuje na powoli zdychającą pompę paliwa. Napisz co to za
        samochód. Albo filtr paliwa nie był zmieniany od zarania dziejów.
        • drac0 Re: Zbiornik paliwa 20.08.04, 06:45
          Hehe u mnie sie dysze zatykaly ale juz od jakiegos czasu sie nie zatykaja i
          jestem z tego powodu bardzo zdziwiony.
          Ja nigdy nie dolewalem nic do benzynki w zimie i problemow raczej zadnych nie
          mialem.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka