Dodaj do ulubionych

sonda lambda

06.03.04, 13:25
Jak często trzeba wymieniać sondę lambda w samochodzie?
Obserwuj wątek
    • rapid130 Re: sonda lambda 06.03.04, 14:30
      Zależy jaki samochód, nie ma reguły.
      Np. BMW zaleca dla silnika M40 wymianę co 80 tys. km niezależnie od stanu.

Zanim kupisz nową najlepiej najpierw sprawdź jak spisuje się stara. Fachowcy od
      elektroniki silnikowej dysponują przyrządami, które kontrolują dynamiczną
      sprawność sondy lambda w zmieniających się warunkach pracy silnika. Sam pomiar
      napięcia na jej stykach, po włączeniu zapłonu, niewiele daje.

Po za tym oryginalna sonda (zwykle dużo droższa), dedykowana dla konkretnego
      silnika, jest zawsze lepszym rozwiązaniem niż tania uniwersalna lub (jeszcze
      gorzej) używana "w dobrym stanie".
      • sono Re: sonda lambda 09.03.04, 19:11
        Dzieki rapid130. Faktycznie chodzi mi o bmw tylko że z M44.
    • marcin.klonowski Re: sonda lambda 11.03.04, 12:54
      Wtedy, gdy sie zepsuje. Nie widzę powodu wymieniania sprawnej sondy
      • nelu Re: sonda lambda 11.03.04, 13:18
        Popieram Experta, jak się zepsuje. W poprzednim samochodzie (VW Polo)
        wymieniałem 2 razy: po 15 tys. i po 60 tys. W obecnym (ZX) po 120 tys.
      • jans31 Re: sonda lambda 11.03.04, 16:39
        A jaki jest najbardziej zauważalny objaw padnięcia sondy?
        • woj25 Re: sonda lambda 12.03.04, 08:57
          miedzy innymi wyzsze spalanie,moze cos jescze....
          • lordgross Re: sonda lambda 30.04.04, 12:26
            Ja ostatnio mialem problem wlasnie z sonda (VW Polo 1.6 96) i jeden z
            elektromechanikow zwrocil moja uwage na jeden objaw, "smrod zgnitych jaj" z
            wydechu przez kilka sekund po uruchomieniu silnika.
            • odra2004 Re: sonda lambda 08.05.04, 13:46
              to jakis bzdury ten mechanik gadal, bo sonda potrzebuje wlasnie kilku sekund
              zeby zaczac w ogole prace, czyli osiagnac temperature robocza  stopni, po to
              m.in. stosuje sie w sondach grzalki...
      • marekatlanta71 Re: sonda lambda 30.04.04, 13:48
        Problem z sonda jest taki ze nie psuje sie ona tak jak np. zarowka (dziala/nie
        dziala) ale powoli zaczyna dawac coraz wieksze przeklamania odczytu. Producenci
        samochodow nie przewiduja wymiany jako czynnosci serwisowej. Producenci sond
        zalecaja wymiane co 50 tys. km. Ja raz sprobowalem wymienic sonde po 100 tys.
        Poza tym ze wymiana wymaga specjalnego klucza, duzo sily i sporo uwagi zeby
        sobie rak nie poparzyc (trzeba schlodzic silnik, potem najlepiej dodatkowo
        schlodzic sonde lodem, potem odpalic silnik na chwile tak by kolektor sie
        rozgrzal i szybko ja odkrecic) i daje duzo satysfakcji po zakonczeniu, to chyba
        zadnych innych efektow na samochodzie nie zauwazylem. Moze troszke rowniej
        chodzil, chyba troszke mniej palil, ale boje sie ze mogl byc to efekt placebo. W
        kazdym razie teraz jeden z moich pojazdow wlasnie dobil do 100 tys. i nawet
        myslalem zeby tez w nim wymienic ale sonda jest zlosliwie zamontowana za 2
        rzedem silnikow i bez obrocenia silnika za nic sie nie da jej zmienic. Wiec
        raczej bede jezdzil az sie calkiem zepsuje.
      • piotrgawron Re: sonda lambda 19.05.04, 20:02
        tYDZIEŃ TEMU ZAŁOŻYŁEM GAZ (lANDI RENZO oMEGAS SEKWWENCJA) DO GOLFA IV .SILNIK
        CHODZI BARDZO DOBRZE SPALANIE ROWNIEŻ,OSTATNIO PRAWDOPODOBNIE COŚ DZIEJE SIE Z
        SONDĄ LANMBDA,CZY JĄ TRZEBA WYMIENIĆ?(BO ZALACZYLA SIE KONTROLKA OD CZYSTOŚCI
        SPALIN) CZY TO WINA ZALOZENIA GAZU.CO MAM ZROBIĆ?
    • ciepciel Re: sonda lambda 09.05.04, 12:38
      Miałem uszkodzony grzejnik.Gdy po uruchomieniu od razu jechałem nie można było
      nic zauważyć natomiast gdy silnik nagrzewał się na postoju to po pewnym czasie
      zaczynał wariować -obroty w górę i w dół i w trakcie tego zdarzało mu się
      zgasnąć ,a jeśli nie zgasł to po nagrzaniu pracował normalnie.Po wymianie na
      sprawną chociaż używaną o.k.
    • marcin.klonowski Re: sonda lambda 10.05.04, 15:11
      Jak to daje coraz gorsze odczyty? A kto to sprawdził? Przecież to jest sygnał
      zmienny, który można obejrzec tylko na oscyloskopie. Tak na preawdę nie da się
      sprawdzić czy odczyty sa złe, chyba że wogóle coś w niej padnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka