sono 06.03.04, 13:25 Jak często trzeba wymieniać sondę lambda w samochodzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rapid130 Re: sonda lambda 06.03.04, 14:30 Zależy jaki samochód, nie ma reguły. Np. BMW zaleca dla silnika M40 wymianę co 80 tys. km niezależnie od stanu. Zanim kupisz nową najlepiej najpierw sprawdź jak spisuje się stara. Fachowcy od elektroniki silnikowej dysponują przyrządami, które kontrolują dynamiczną sprawność sondy lambda w zmieniających się warunkach pracy silnika. Sam pomiar napięcia na jej stykach, po włączeniu zapłonu, niewiele daje. Po za tym oryginalna sonda (zwykle dużo droższa), dedykowana dla konkretnego silnika, jest zawsze lepszym rozwiązaniem niż tania uniwersalna lub (jeszcze gorzej) używana "w dobrym stanie". Odpowiedz Link Zgłoś
sono Re: sonda lambda 09.03.04, 19:11 Dzieki rapid130. Faktycznie chodzi mi o bmw tylko że z M44. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: sonda lambda 11.03.04, 12:54 Wtedy, gdy sie zepsuje. Nie widzę powodu wymieniania sprawnej sondy Odpowiedz Link Zgłoś
nelu Re: sonda lambda 11.03.04, 13:18 Popieram Experta, jak się zepsuje. W poprzednim samochodzie (VW Polo) wymieniałem 2 razy: po 15 tys. i po 60 tys. W obecnym (ZX) po 120 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
jans31 Re: sonda lambda 11.03.04, 16:39 A jaki jest najbardziej zauważalny objaw padnięcia sondy? Odpowiedz Link Zgłoś
woj25 Re: sonda lambda 12.03.04, 08:57 miedzy innymi wyzsze spalanie,moze cos jescze.... Odpowiedz Link Zgłoś
lordgross Re: sonda lambda 30.04.04, 12:26 Ja ostatnio mialem problem wlasnie z sonda (VW Polo 1.6 96) i jeden z elektromechanikow zwrocil moja uwage na jeden objaw, "smrod zgnitych jaj" z wydechu przez kilka sekund po uruchomieniu silnika. Odpowiedz Link Zgłoś
odra2004 Re: sonda lambda 08.05.04, 13:46 to jakis bzdury ten mechanik gadal, bo sonda potrzebuje wlasnie kilku sekund zeby zaczac w ogole prace, czyli osiagnac temperature robocza stopni, po to m.in. stosuje sie w sondach grzalki... Odpowiedz Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: sonda lambda 30.04.04, 13:48 Problem z sonda jest taki ze nie psuje sie ona tak jak np. zarowka (dziala/nie dziala) ale powoli zaczyna dawac coraz wieksze przeklamania odczytu. Producenci samochodow nie przewiduja wymiany jako czynnosci serwisowej. Producenci sond zalecaja wymiane co 50 tys. km. Ja raz sprobowalem wymienic sonde po 100 tys. Poza tym ze wymiana wymaga specjalnego klucza, duzo sily i sporo uwagi zeby sobie rak nie poparzyc (trzeba schlodzic silnik, potem najlepiej dodatkowo schlodzic sonde lodem, potem odpalic silnik na chwile tak by kolektor sie rozgrzal i szybko ja odkrecic) i daje duzo satysfakcji po zakonczeniu, to chyba zadnych innych efektow na samochodzie nie zauwazylem. Moze troszke rowniej chodzil, chyba troszke mniej palil, ale boje sie ze mogl byc to efekt placebo. W kazdym razie teraz jeden z moich pojazdow wlasnie dobil do 100 tys. i nawet myslalem zeby tez w nim wymienic ale sonda jest zlosliwie zamontowana za 2 rzedem silnikow i bez obrocenia silnika za nic sie nie da jej zmienic. Wiec raczej bede jezdzil az sie calkiem zepsuje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgawron Re: sonda lambda 19.05.04, 20:02 tYDZIEŃ TEMU ZAŁOŻYŁEM GAZ (lANDI RENZO oMEGAS SEKWWENCJA) DO GOLFA IV .SILNIK CHODZI BARDZO DOBRZE SPALANIE ROWNIEŻ,OSTATNIO PRAWDOPODOBNIE COŚ DZIEJE SIE Z SONDĄ LANMBDA,CZY JĄ TRZEBA WYMIENIĆ?(BO ZALACZYLA SIE KONTROLKA OD CZYSTOŚCI SPALIN) CZY TO WINA ZALOZENIA GAZU.CO MAM ZROBIĆ? Odpowiedz Link Zgłoś
ciepciel Re: sonda lambda 09.05.04, 12:38 Miałem uszkodzony grzejnik.Gdy po uruchomieniu od razu jechałem nie można było nic zauważyć natomiast gdy silnik nagrzewał się na postoju to po pewnym czasie zaczynał wariować -obroty w górę i w dół i w trakcie tego zdarzało mu się zgasnąć ,a jeśli nie zgasł to po nagrzaniu pracował normalnie.Po wymianie na sprawną chociaż używaną o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: sonda lambda 10.05.04, 15:11 Jak to daje coraz gorsze odczyty? A kto to sprawdził? Przecież to jest sygnał zmienny, który można obejrzec tylko na oscyloskopie. Tak na preawdę nie da się sprawdzić czy odczyty sa złe, chyba że wogóle coś w niej padnie Odpowiedz Link Zgłoś