Dodaj do ulubionych

Problem z 2-ką

25.12.10, 18:41
Pojawił się u mnie następujący problem: 2-ka włącza się jakby nie do końca. Po jej wrzuceniu odnoszę wrażenie jakby lewarek nie do końca wszedł na swoje miejsce i miał za moment wyskoczyć na luz. Inne biegi "osadzają się" pewnie i zdecydowanie na swoich miejscach. Wprawdzie nie wyskakuje w czasie jazdy, ale nie wiem czy nie jest to kwestią czasu.
Czy jest to tylko sprawa regulacji sprzęgła, czy też oznaka poważniejszej awarii?
Samochód to astra III silnik 1,6.
Obserwuj wątek
    • 11anetta Re: Problem z 2-ką 27.12.10, 23:34
      Silnik najprawdopodobniej ma za duza moc.
      Najlepiej byloby gdybys nie wlaczal 2 biegu wogole.
      Sprobuj z 1 wrzucac na 4
      • qqbek Re: Problem z 2-ką 29.12.10, 00:17
        11anetta napisała:

> Silnik najprawdopodobniej ma za duza moc.
        > Najlepiej byloby gdybys nie wlaczal 2 biegu wogole.
        > Sprobuj z 1 wrzucac na 4

Cóż... cóż tu odpowiedzieć, jak odpowiedź Twoja jest wprost debilna.
        Astra III 1.6 ma z dużą moc?
        No bez jaj (tych wraz z przydatkami Anetta-ie najprawdopodobniej najbardziej brakuje).

A tak serio- w Astrze są wodziki prowadzące od drążka do skrzyni biegów (która znajduje się z przodu, pod maską, obok silnika)... może się zdarzyć, że jeden z tych cudów techniki się wygnie trochę i stąd taki efekt.
        Wystarczy pojechać do mechanika, dać to ustrojstwo sobie naprostować/wymienić (koszt równie śmieszny w obydwu wypadkach) i po sprawie. Żeby zarżnąć skrzynię biegów, trzeba mieć wiedzę pokroju imć Anetty, więc na 99,9% jestem pewien, że nie o awarię samej skrzyni w tym wypadku chodzi.

Pozdrawiam.
        • norbert.n Re: Problem z 2-ką 29.12.10, 07:43
          qqbek napisał:

> Cóż... cóż tu odpowiedzieć, jak odpowiedź Twoja jest wprost debilna.

Po co odpowiadasz temu TROLLOWI, zaśmiecił(a) debilnymi wpisami kilka wątków.
        • andy85 Re: Problem z 2-ką 02.01.11, 20:58
          Dzięki za odpowiedź.
          Następnego dnia rano wszystko zaczęło działać normalnie. Być może powodem była jazda po głębokim zlodowaciałym śniegu, a skoro wodziki są na zewnątrz, to jakaś bryłka lodu albo patyk dostały się do mechanizmu i efekt wiadomy.
          Pojechałem również do serwisu, sprawdzili i niczego podejrzanego nie stwierdzono.
          Na razie kręci się dalej...
          • bakali Re: Problem z 2-ką 04.01.11, 13:23
            A jaki masz olej w skrzynce? Być może jest zbyt gęsty w niskiej temperaturze albo w ogóle się skończył jesli nikt go nigdy nie dolewał. Jeśli masz mineralny, zmień go na syntetyczny lub półsyntetyczny. Sprawdź też synchronizator, może byc zuzyty, przeciez dwójki używa się bardzo często. Byc może jakieś luzy do regulacji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka