Dodaj do ulubionych

znosi mi auto

17.08.11, 16:07
Witam, jaka może być przyczyna tego, że przy rozpędzeniu auta do prędkości 100 kmh i wrzuceniu piątki zaczyna mi znosić auto raz na prawo raz na lewo, muszę kontrować kierownicą, zygzak na autostradzie waha się ok pół metra w jedną, pół metra w drugą stronę od środka jezdzni, którego staram się pilnować. Co najciekawsze, owo znoszenie słabnie z czasem, podczas jazdy przez kolejną godzinę z taką prędkością autostradową raz na jakiś czas się jeszcze pojawi ale sporadycznie, najgorzej jest zaraz na początku. Co to może być? Jak mi się zdarzyło pierwszy raz myślałam, ze wiatr mnie znosi, bo było chwilę przed burzą, ale potem przy dobrej pogodzie znów mi się to działo. Najgorsze jest pierwsze 50 km.

Dzieki!
Obserwuj wątek
    • hazzard Re: znosi mi auto 26.08.11, 11:11
      Wybierz się na stację diagnostyczną, bo na forum nikt Ci raczej nie poradzi. Mogą to być luzy na drążkach, końcówkach drążków kierowniczych lub maglownicy, mogą to być tuleje wahaczy, zbieżność itp. Może uderzyłaś w krawężnik?
    • fredoo Re: znosi mi auto 02.09.11, 10:03
      Rada poprzednika jest generalnie dobra. Dodałbym jeszcze niertrzymające amortyzatory i wadliwe opony.
      • qqbek A ja zamiast od razu do diagnosty lecieć... 06.09.11, 11:35
        fredoo napisał:

> Rada poprzednika jest generalnie dobra. Dodałbym jeszcze niertrzymające amortyz
        > atory i wadliwe opony.

...wyważyłbym wpierw koła u oponiarza jakiegoś. Kiedyś mi ciężarek się odkleił od felgi... przy niskich prędkościach nic się nie działo, przy 80 zaczynało szarpać kierownicą to w lewo, to w prawo... przy 110 objaw znikał... tyle, że 80-100 to akurat najczęściej używany zakres prędkości poza zabudowanym.
        Następnego dnia pojechałem wyważyć koła, wyszło, że brakuje mi 15g ciężarka na lewym przednim :) Objawy od razu zniknęły :)
        • czesio_zombie Re: A ja zamiast od razu do diagnosty lecieć... 08.09.11, 23:27
          Sprawdź ciśnienie w oponach-jak jest ok to do wyważenia itd.
    • iza9919 Re: znosi mi auto 20.11.11, 20:14

miałam podobnie, pojechalam na wulkanizacje. Najpierw sprawdzili ciśnienie w kołach, potem byli na diagnostyce i co sie okazało. W przednim lewym kole była siatka pęknieta
    • janulo01 Re: znosi mi auto 24.11.11, 15:35
      A może pani nieświadoma przyzwyczajenia kładzie piersi na kole kierownicy i to one steruja samochodem (-:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka