Dodaj do ulubionych

Test układu chłodzenia.

24.05.04, 08:02
W weekend zagotowała mi sie woda (drugi raz!!!).
Wentylatorki działają a mimo to temperatura wzrasta.
Jutro mam zawieść samochód do mechanika i ma przeprowadzic test szczelności
głowicy i chłodnicy.
Na czym to polega?
Może ktos z Was spotkał się z takimi objawami?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • drac0 Re: Test układu chłodzenia. 24.05.04, 08:39
      Po pierwsze co masz wlane do uklady chlodzenia.
      Wode czy plyn chlodniczy. Niestety przy przegrzaniu silnika woda gotuje sie
      szybciej i przez to mozesz pozegnac sie z uszczelka pod glowica.
      Plyn chlodniczy natomiast ma tolerancje temperaturowa od ok -35 do 130 wiec sie
      tak szybko nie zagotuje, chodz przy walnietej uszczelce pod glowica tez to nic
      nie da.
      U mnie tylko raz kiedys sie zagotowal, a pozniej spedzilem caly dzien na
      wymianie uszczelki. Najprawdopodowbniej to uszczelka pod glowica lub ...
      termostat. Jesli on bedzie spieprzony i nie bedzie puszczal wody na duzy obieg
      to bedzie taki sam objaw.
      Mowisz ze wezmiesz go na testy, ile z Ciebie zedra ?
      Ja proponuje sprawdzic uszczelke i termostat.
      JAkie to autko?
      Pozdrawiam
      • jacekpiotr Re: Test układu chłodzenia. 24.05.04, 08:53
        Mam wlany płyn chłodniczy - chyba Petrygo.
        Poziom płynu nie ulega zmianie.
        Nie mam też białego "dymku" za sobą.
        Nie mam też płynu w misce olejowej (jeżeli tak mogę powiedzieć).
        Jeżeli jadę to wskaznik temperatury jest na normalnym poziomie (1/3 zakresu).
        Tylko w korkach mi wzrasta temperatura. Ja tez sie skałniam do teorii
        o "padniętym" termostacie.
        Testy zaproponował mi mechanik.
        Chrysler Neon, rocznik 1995.
        Pozdrawiam
        • staruch5 Re: Test układu chłodzenia. 24.05.04, 08:56
          Panowie, co uruchamia wentylator? Pomiar temperatury w bloku, czy w chlodnicy?
          Czy przy zamknietym (wadliwym) termostacie moga sie wlaczac wentylatory? Nie
          jestem pewny...
          • drac0 Re: Test układu chłodzenia. 25.05.04, 21:46
            Dobra, ale termostat mam po chlodnicy przed samym blokiem silnika.
            Jesli termostat jest walniety to i tak wentylator sie wlaczy.
            Moze jeszcze uszczelka pod glowica zaczyna padac, a narazie jeszcze nie ma
            objawow.
            Pozdrawiam
          • etom Re: Test układu chłodzenia. 26.05.04, 00:46
            staruch5 napisał:

> Panowie, co uruchamia wentylator? Pomiar temperatury w bloku, czy w
            > chlodnicy?

Czujnik went. jest na chlodnicy - zalacza went. jak chlodnica nie wydoli
            schlodzic.

> Czy przy zamknietym (wadliwym) termostacie moga sie wlaczac wentylatory?

Raczej nie podczas jazdy - maly (albo wcale ! )przeplyw przez chlodnice.
            • jacekpiotr Re: Test układu chłodzenia. 26.05.04, 11:24
              Wiec już po wizycie u mechanika.
              "Klapka" (czy cos takiego) blokowała sie i nie wlaczal sie duzy obieg.
          • odra2004 Re: Test układu chłodzenia. 01.06.04, 12:26
            zalezy w czym.. biorac na przyklad na warsztat SC 1.1, to w starym z
            jednopunktowym wtryskiem wentylator wlacza czujnik na chlodnicy, a z wtryskiem
            wielopunktowym czujnik na silniku
    • drac0 Re: Test układu chłodzenia. 26.05.04, 11:36
      A co wlacza duzy obieg ? - termostat.
      Klapka = termostat, nawet przy uszkodzonym beda wlaczac sie wentylatory.
      Pozdrawiam
      • etom Re: Test układu chłodzenia. 26.05.04, 16:19
        drac0 napisał:

> Klapka = termostat, nawet przy uszkodzonym beda wlaczac sie wentylatory.

Jezeli uszkodzenie termostatu polega na nie otwieraniu sie duzego obiegu to
        wentylator sie nie wlaczy - chlodnica bedzie zimna.
        • drac0 Re: Test układu chłodzenia. 27.05.04, 22:54
          Hmm wydaje mi sie ze to niemozliwe.
          Przeciez termostat jest dopiero po chlodnicy, a maly obieg konczy sie takze po
          chlodnicy.
          U mnie w CC jest najpierw chlodnica a pozniej termostat.
          Pozdrawiam
          • odra2004 Re: Test układu chłodzenia. 28.05.04, 00:02
            Wcale u Ciebie tak nie jest. Uklad chlodzenia sklada sie z duzego i malego
            obiegu, normalnie zaraz po rozruchu silnika plyn krazy sobie w malym ukladzie,
            po osiagnieciu wlasciwej temperatury (dobieranej przez producenta samochodu ok
            87 stopni, ale to roznie w roznych silnikach) otwiera sie duzy obieg i plyn
            zaczyna krazyc takze przez chlodnice. To czy termostat laskawie sie otwiera w
            ogole mozna zdiagnozowac chwytajac rure chlodnicy, jak sie otworzy i jest
            przeplyw przez chlodnice, to dolny przewod bedzie goracy. Jesli by termostat nie
            otworzyl duzego obiegu, to wentylator nigdy by sie u Ciebie nie wlaczym, bo
            steruje nim termowlacznik wkrecony w chlodnice. To tak z grubsza, ale np. juz w
            SC z silnikiem 1.1 MPI wlaczanie wentylatora sterowane jest przez centralke
            wtrysku i tam mimo tego, ze duzy obieg nie funkcjonuje wentylator by sie
            zalaczyl, tyle tylko, ze z powodu braku przeplywu przez chlodnice nie wymusilby
            obnizenia temperatury plynu chlodniczego. Tak to juz technika, centralka bierze
            udzial w chlodzeniu wymuszonym, a informacje o temperaturze plynu pobiera z
            czujnika temperaturu cieczy wkreconego w komorze termostatu (czyli jeszcze w
            malym obiegu)...
            • ag2812 Re: Test układu chłodzenia. 28.05.04, 17:39
              Czytając waszą rozmowę przypomniała mi się moja przygoda z Polonezem przed laty.
              Tam termostat był przed chłodnicą czujnik w chłodnicy i on bezpośrednio
              załączał wentylator. Gdy padł termostat wszystko niby działało, ale silnik miał
              130 stopni a jak wywaliło płyn z naczynia to prosto na cewkę i silnik gasł.
              Miało to dobrą stronę bo był to swoisty bezpiecznik.
              Otóż to było tak, termostat nie otwierał małego obiegu aż temperatura a w ślad
              za nią ciśnienie wzrosło na tyle że sobie samo otwarło. tzn wywaliło porcję
              płynu. Temperatura w chłodnicy skakała moment do góry i wszystko się załaczało
              tyle ze za póżno.
          • etom Re: Test układu chłodzenia. 29.05.04, 03:05
            drac0 napisał:

>...> Przeciez termostat jest dopiero po chlodnicy, ...

czy bedzie przed czy po chlodnicy dzialanie jest to samo - jak zamkniety to nie
            ma po prostu przeplywu przez chlodnice i jezeli czujnik jest na chlodnicy to
            nie zalaczy wentylatora.
            • jacekpiotr I znowu u mechanika 01.06.04, 15:12
              Znowu rosła temperatura cieczy w silniku.
              Mechanicy grzeją samochód bez klimy i z klimą i NIC.
              Działa jak "szwajcarski zegarek". Wszystko działa poprawnie.
              O co w tym chodzi?!
              • fiu-fiu Re: I znowu u mechanika 08.06.04, 13:53
                mnie sprawdzali szczelnosc ukladu chlodzenia w taki sposob. Na zbiornik plynu zamiast korka
                zakrecono taka pompke i podniesiono cisnienie w ukladzie chlodzenia . Po kropli pojawilo sie na
                pierscieniach trzymajacych armature. Wtedy obejrzano kazdy zakamarek. I gdzie puszczalo? na
                nagrzewnicy w kokpicie - w kabinie. Okazalo sie ze nagrzewnica do wymiany bo
                skorodowana/nieszczelna i tam byl wyciek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka