Dodaj do ulubionych

napinasze pasow a airbag

29.08.04, 12:17
witam mam lekko uszkodzony samochod ale zdecydowanie o wlasnich silach moze jechac.chodzi o to ze caly prawy bok byl obrysowany po
autostradowej barierce. no i pirotechniczny pas wystrzelil po stronie pasazera.poduszka po stronie pasazera nie wytrzelila.w
zwiazku z tym mam pytanie:czy poduszka powietrzna bedzie dzialac??? zaznaczam ze po stronie kierowcy jest wszystko ok.czy tez
musze wymienic pas pirotechniczny???
Obserwuj wątek
    • marcin.klonowski Re: napinasze pasow a airbag 30.08.04, 13:00
      Teoretycznie powinno to sie wymienić, ale poduszka powinna działać zupełnie
      nniezależnie
    • karburatorek Re: napinasze pasow a airbag 30.08.04, 21:24
      Jeżeli napinacz pasa wystrzelił, to w konsekwencji zapala się
      kontrolka "Airbag" lub "SRS" która informuje o niesprawności układu i CAŁY
      układ zostaje odłączony, do momentu wymiany uszkodzonego elementu i skasowania
      błędu wywołującego świecenie kontrolki. Wymienia się elementy "wystrzelone",
      lub takie, dla których upłynął termin ważności.
      Pzdr.
      • megajvc Re: napinasze pasow a airbag 31.08.04, 16:57
        karburatorek napisał:
        "Jeżeli napinacz pasa wystrzelił, to w konsekwencji zapala się
        kontrolka "Airbag" lub "SRS" która informuje o niesprawności układu
        i CAŁY
        układ zostaje odłączony, do momentu wymiany uszkodzonego elementu i
        skasowania
        błędu wywołującego świecenie kontrolki. Wymienia się elementy
        "wystrzelone",
        lub takie, dla których upłynął termin ważności.
        Pzdr."

Dziekuje za odpowiedz ale u mnie przy odpalaniu pokazuje kontrolke
        airbagu ze jest ok i znika pozniej.Wiec wynika ze wszystko jest ok.
        Pozdrawiam
        • karburatorek Re: napinasze pasow a airbag 31.08.04, 19:22
          Uściślając to moją wypowiedź oparłem na działaniu kontrolki w Mercedesie, ale
          na zdrowy rozum jak kontrolka może pokazywać,że układ jest sprawny, skoro tak
          nie jest? Więc albo jest sprawny(nic nie wystrzeliło), albo kupiłeś go już po
          wypadku, i poprzedni właściciel "zgasił" kontrolkę wsadzając
          odpowiedni "oszukujący" element elektroniczny.Niestety, w wyniku takiego
          działania ktoś może stracić życie lub zostać kaleką zawierzając układowi który
          jest niesprawny.
          Pzdr.
          • megajvc Re: napinasze pasow a airbag 31.08.04, 19:33
            moze masz racje.szkoda ryzykowac zycia.lepiej juz wydac 400 zl na nowe pasy pirotechniczne. ale zaznaczam ze auto bylo lekko uszkodzone - mozna nawet nim jechac -tylko brzydko wyglada. ale mysle ze uklad poduszka - napinasze jest niezalezny chociaz nie bedzie zadnego opoznienia wiec czlowiek moze o ciut za daleko z glowa wyladowac co moze miec konsekwencje tragiczne.pomysle o tym.
            • karburatorek Re: napinasze pasow a airbag 01.09.04, 17:10
              >ale mysle ze uklad poduszka - napinasze jest niezale
              > zny
              Nowoczesne układy SRS to wiele różnych powiązań i zależności. Poduszki przednie
              są dwustrefowe (podwójne)ich działanie będzie inne jeżeli pas będzie zapięty,
              inne jeżeli pas zapięty nie będzie, a nie zadziałają wcale jeżeli siedzenie
              jest puste. Różne będzie również działanie zależne od prędkości i kąta
              uderzenia w przeszkodę, może wypełnić się cała poduszka lub tylko jej część.
              Trudno więc wyobrazić sobie aby nad tyloma zależnościami myślał więcej niż
              jeden sterownik.
              Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka