Dodaj do ulubionych

jak akumulator ?

07.01.15, 10:23
Witam
proszę o pomoc w wyborze akumulatora silnik benzyna obecnie mam centre plus 44Ah ale to jest dziadostwo.
Akumulator ma 1 rok naładowany i przy - 10C nie zapali auto. Oprócz tego mam wyłącznik masy gdzie na noc odcinam prąd tak ze by urządzenia nie pobierały prądu.
Jaki akumulator proponujecie oprócz centry i boscha bo po opiniach w necie widzą ze te dwie firmy nie są porządane.
Obserwuj wątek
    • wsk175 Re: jak akumulator ? 07.01.15, 22:15
      Może masz szrota niepalnego a się czepiasz akumulatora ?
    • newrambo Re: jak akumulator ? 22.01.15, 00:12
      centra jest dobrą marką, liczy się jednak cena - z regóły te droższe są wykonane z lepszych tworzyw maja lepsze spoiwa i ogólnie nowocześniejsze. Ja mam warte i jest super.
    • qqbek Mam 16-letni samochód i 3-letni akumulator Centry. 22.01.15, 11:02
      Ostatnio samochód postał dłużej (6 tygodni) nieodpalany (chorowałem) a mrozy były u nas do -17.
      Wsiadłem, sprzęgło, luz, pyk kluczykiem, bieg, sprzęgło, jedziemy.

Jak ktoś ma "magiczną elektrykę" w której "gubi się" prąd, to akurat akumulator i jego marka są najmniej winne temu. Może zamiast wydawać ponad 200 zeta na nowy akumulator pojedź wpierw do elektryka, niech pomierzy co ciągnie ten "lewy prąd" i naprawi.

Kupować co roku akumulator też możesz, ale drożej wyjdzie.

Poza Centrą spokojnie polecić można Boscha, Vartę, Exide... generalnie "markowe" (cudzysłów zamierzony). Ja mam dobre doświadczenia z tą pierwszą marką, trochę gorsze z tą trzecią, ale generalnie nie bałbym się polecić akumulatora każdej z nich jako rozsądnego wyboru.
      • only_the_godfather Re: Mam 16-letni samochód i 3-letni akumulator Ce 22.01.15, 17:53
        Przerobiłem już różne akumulatory. W różnych autach miałem Boscha, Centre, Magneti Marelli, czy marketowe noname. Praktycznie wszystkie wytrzymywały podobny okres czasu.
    • bartas1212 Re: jak akumulator ? 04.02.15, 16:28
      Witam Ja mam Tuborga Silver 75 Ah i mam dwa lata i jest z nim dobrze jeszcze mnie nie zawiódł jak ktoś by chciał kupić to polecam tą firmę mają duży wybór wybór akumulatorów do wszystkiego www.prostowniki-akumulatory.pl
    • a_weasley Re: jak akumulator ? 07.02.15, 21:53
      Po pierwsze: żaden akumulator nie jest duży ani mały sam ze siebie, tylko w porównaniu z danym silnikiem. W instrukcji masz podane, jakie parametry ma mieć akumulator.
      Po wtóre: jeżeli akumulator odpowiedni dla danego silnika (może być większy) ma rok i jest całkowicie naładowany, a silnik nie odpala przy -10, to na 90% przyczyna leży gdzie indziej.
      • crannmer Re: jak akumulator ? 10.02.15, 17:48
        a_weasley napisał:
        > Po pierwsze: żaden akumulator nie jest duży ani mały sam ze siebie, tylko w por
        > ównaniu z danym silnikiem.

Akumulator jest za duzy, jak mechanicznie nie pasuje w przewidziane miejsce.
        Natomiast cos takiego, jak "za duza pojemnosc" nie wystepuje w naturze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka