Dodaj do ulubionych

Opel - opinie

17.09.04, 06:12
Pracuję w firmie gdzie mamy kilka Opli Astra II - scierają się walki
rozrządu, padają recylkulatory spalin (ERG), prawie w każdym pękaly
nagrzewnice, ponieważ jak to wyjasnil mi mechanik (sic!) są obecnie dawane
aluminiowe zamiast miedzianych, aby cena wyjściowa zakupu samochodu mogla byc
niższa!!!
Obserwuj wątek
    • robox Re: Opel - opinie 17.09.04, 09:47
      Jak to się ścierają?
      • macwall Re: Opel - opinie 18.09.04, 10:40
        Jak sie daje autu tak ostro w p.... to kazde auto sie rozleci, czy to volvo,
        czy opel czy CC. A tak wlasnie koncza wszystkie samochody w firmach. Wiadomo -
        skoro firma placi za naprawy to czemu nie dac czadu! ;)
        • vatseq Re: Opel - opinie 05.10.04, 10:10
          Sposób jazdy nie powinien mieć znaczenia dla wałka rozrządu!!

vatseq
    • darkle Re: Opel - opinie 04.10.04, 09:52
      Z własnego doświadczenia (vectra)i przede wszystkim obserwacji oglądanych astr.
      vectr i szybko rdzewiejących omeg (także kilkuletnich)
      Zabezpieczenie antykorozyjne-porównywalne do malucha_TRAGEDIA!
      Korozja zżera ten samochód gorzej niż osławionego pod tym względem poloneza.
      Rdzewieją poza tym co widać (drzwi, progi tylne błotniki-to tzw. miejsca
      typowe) podłużnice, gniazda sprężyn, nadkola -także wewnętrzne, SILNIK!!,
      podłoga, dach w miejscu osadzenia ozdobnej uszczelki, maska-dziury na wylot, a
      podobno ocynkowana. W kilkuletnich omegach w praktycznie każdej jest widoczna
      zaawansowana korozja tylnych drzwi co można tłumaczyć ich dziwnym rozwiązaniem-
      stanowią one od razu nadkole.
      Wykończenia-po latach ten samochód się po prostu rozkleja-podsufitka, tapicerki-
      wszystko odłazi.
      Zaletą są silniki są w miare trwałe i ekonomiczne, nie mam problemów z
      zawieszeniem, ogólnie mechanicznie samochód opla ujdzie w tłumie. Oczywiście
      pier..oły takie jak np. wyłączniki awaryjnych czy wentylatora po prostu nie
      działają, i także jest to typowa usterka starszych opli. Podsumowując dobre
      auto dla majsterkowicza. Jeśli szuka się dobrego, bezawaryjnego auta to nie
      może to być opel.
      Pozdr.
      • kubususul Re: Opel - opinie 04.10.04, 23:31
        ZARAZ,ZARAZ !! Ja mam 12 letniego Opla Astre i: nie ma na nim sladow rdzy mimo
        ze nie mial zadnych zabezpieczen antykorozycjnych (oprocz fabrycznych;) )- a
        nie jest to samochod ktory caly czas stoi (160 tys km),a garaz widuje od
        swieta.Jesli chodzi o mechanike to musiaelm dotychczas wymienic jedynie kilka
        rzeczy, wiekszosc to normalka podczas eksploatacji (np. przegub- polskie drogi
        itp.).Nie jest to moj pierwszy,a ni jedyny w moim domu samochod i narawde
        jestem z niego BARDZO zadowolony,a dla ciekawostki dodam ze DUZO wiecej
        problemow mamy ze sporo mlodszym mercedesem!!
    • vatseq Re: Opel - opinie 05.10.04, 10:14
      Widziałem kiedyś, ba miałem w ręce u mojego mechanika w garażu, wałek rozrządu
      od Kadetta ostatniej serii. Otóż na ukos wałka przebiegała granica zmiany koloru
      - część była jaśniejsza, część ciemniejsza. Jedna nie osiła śladów zużycia druga
      miała krzywki wydrapane Z OBU STRON (nacierającej i zwalniającej)!!! Przebieg
      silnika, z którego wyjęto wałek, to ok. 120 000 km (nieoszukiwane).

Dobre niemieckie auta ;-)

vatseq

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka