Dodaj do ulubionych

Woda w reflektorze VW Passat B3

26.10.04, 10:35
Po nocnych opadach deszczu, wczoraj nad ranem zobaczyłem, że cała
powierzchnia prawego reflektora zaparowała (od wewnątrz rzecz jasna). W
zasadzie to nawet więcej niż zaparowała - pokryty jest kropelkami wody. Nigdy
wcześniej czegoś takiego nie było. Podejrzewam, że pewnie się "coś"
rozszczelniło (żadnych stłuczeń, pęknieć). Może ktoś wie jak sobie z tym
poradzić - osuszyć wnętrze reflektora, uszczelnić go (gdzie może być
przyczyna)?
Obserwuj wątek
    • macwall Re: Woda w reflektorze VW Passat B3 27.10.04, 17:07
      Jezeli nie widzisz zadnych pekniec obudowy reflektora, szczellna jest pokrywka
      do wymiany zarowki to bedzie baaardzo ciezko z tym wojowac. Mozesz wymontowac
      reklektor, dokladnie obejrzec, otworzyc, wnetrze wysuszyc np suszarka do
      wlosow ;) I potem szukac mozliwej przyczyny. Reflektory nie sa hermetyczne -
      maja otwory przez ktore powinna wyciekac woda z wnetrza. Jezeli masz reflektor
      skladany (szklo + obudowa) to moze cos nie tak z uszczelka... jezeli ma szybe
      klejona to mozesz probowac uszczelniac silikonem (bardzo dokladnie).
      • zubr_zalogowany Re: Woda w reflektorze VW Passat B3 28.10.04, 20:35
        prawdopodobnie deszczowka sciekajaca do szczeliny pod klapa maski moczy od tylu
        reflektor
        wystarczy wtedy niewielka nieszczelnosc i bedzie zaparowywal

sprawdz ktoredy scieka woda pod maske, moze odprowadzajace ja przetloczenia sa
        czyms zapchane, moze jakas wiazka przewodow wystaje i woda scieka po niej na
        klapke z tylu reflektora
        sprawdz uszczelke klapki, mozesz ja przesmarowac, dokladnie zalozyc z powrotem

wody z reflektora pozbedziesz sie ogrzewajac szybe od zewnatrz np suszarka do
        wlosow tak zeby woda odparowala, potem przedmuchaj wnetrze reflektora przez
        klapke do wymiany zarowek (ta sama suszarka)
        • zupper Re: Woda w reflektorze VW Passat B3 29.10.04, 17:30
          Mam to samo od początku w jednym świetle - zobaczyłem u niemiaszków jak sobie z
          tym robią.Otóż poszli po najmniejszej lini oporu - wywiercili dziurki 3 w
          pokrywce zamykającej od tyłu swiatło.Nieukrywam, że maiłem obawy ale to
          działa.od tego czasu ani razu bez względu na pore roku nie paruje mi wewnątrz
          reflektor
          pozdrawiam
    • pass1 Re: Woda w reflektorze VW Passat B3 09.11.04, 12:42
      Dzięki za wszystkie porady! Okazało się, że to tylko uszczelka od tylnej
      przykrywki. Tak wrednie pękła, że dopóki jej nie wyjąłem i dokładnie nie
      obejrzałem, to nie było widać uszkodzenia - a nieźle ciągnęła wodę :-( I tak
      było kilka razy: suszenie i zaparowywanie.
      A propos porad w wysuszaniu wnętrza reflektora. Otworów w tylnej pokrywie nie
      wierciłem i raczej nie będe wiercił. Z prostej przyczyny - tam oryginalnie już
      są otwory :-) Z suszarką to pewnie niezły pomysł, tylko jest pewien problem -
      trzeba mieć dostęp do 230V. Jak się trzyma auto "pod chmurką", to trochę
      trudno :-( No chyba, żeby zainwestować w przetwornicę. Dostałem poza forum inną
      radę - może komuś się przyda. Na czas jazdy wystarczy odkręcić właśnie tylną
      przykrywkę. Żarówki nieźle grzeją, silnik też dobrze daje... Parenaście minut i
      reflektor suchy. Oczywiście na zewnątrz i wewnątrz musi być sucho i raczej po
      piaszczystych bezdrożach też nie należy jeździć ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka