Dodaj do ulubionych

Rozładowany akumulator?

11.01.21, 17:13
Mam problem z moim suzuki swift. Może ktoś coś doradzi, tylko proszę bez szyderstw.
Jeździłam nim przed niedzielą, chyba w czwartek? A dziś nawet się nie chciał otworzyć, musiałam otwierać kluczykiem. Kompletny brak prądu! Pomyślałam o akumulatorze, ale musiałby być rozładowany całkowicie, a kilka dni temu nie było żadnych objawów. Akumulator wymieniony niecały rok temu...
W pierwszej chwili zadzwoniłam do mechanika, który wymieniał akumulator (ma jeszcze gwarancję), no ale trzeba wyjąć akumulator i do niego zawieść... A jeśli tu nie chodzi o akumulator??
Proszę o rady i pomysły.
Obserwuj wątek
    • guodzilla Re: Rozładowany akumulator? 05.02.21, 07:38
      No i co nikt nie pomógł? Przede wszystkim trzeba dać mu (akumulatorowi) jeszcze szansę, zdarza się że się rozładuje z różnych powodów, których nie zauważyłeś, a to zostawiłeś go na światłach, które po całkowitym rozładowaniu zgasły i nie kojarzysz teraz że tak było, a to inny odbiornik zostawiony, naładuj i pojeździj, jak się drugi raz zdarzy wtedy dopiero jest problem, odpalić zawsze możesz z drugiego auta, pomaga w takim wypadku zazwyczaj bezpłatnie straż miejska, w ostateczności zostaje skorzystanie z pomocy drogowej, albo usługi taksówkarza, praktycznie każdy taki ma taką usługę.
      • adampogodny Re: Rozładowany akumulator? 10.03.21, 12:03
        Dzięki, sprawa rozwiązana, alternator (jednak winny alternator) wymieniony i wszystko wróciło do normy :)
        • chris.w5 Re: Rozładowany akumulator? 11.03.21, 18:50
          > i wszystko wróciło do normy

a tak na marginesie, według zaleceń fachowców należy jeździć autem, szczególnie w zimie, co najmniej raz na tydzień 20-25km
          • adampogodny Re: Rozładowany akumulator? 24.03.21, 19:54
            W tym wypadku jeżdżenie pogarszało sprawę :). Nic dziwnego, skoro w czasie jazdy akumulator się nie ładował :) A rozładowywał. Pchanie auta i ładowanie w domu...
            Ale po wymianie alternatora jest OK :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka