pazzagu 01.02.05, 00:06 Moj nowy samochod zuzywa duzo oleju. Serwis odmawia naprawy gwarancyjnej. Gdzie znalezc normy zuzycia?. Przy przebiegu 16000 tys km dolalam 3 litry oleju i znow jest pusto. czy to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robox Re: Citroen C3 01.02.05, 08:22 Norma zużycia oleju przewiduje nawet do 1 litra na 1000 km.Jak serwis tłumaczy odmowę naprawy?Jeżeli jednak jest to prawda i rzeczywiście auto spala duże ilości oleju to: Na początek pojechałbym do innego serwisu, i muszą się podpisać że na taki to a taki wniosek zgadzają się bądź odmawiają naprawy, potem rzeczoznawca a potem reklamacje no i batalia najlepiej z prawnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
pazzagu Re: Citroen C3 01.02.05, 17:51 Serwis odpowiada ze zużycie jest w normie bo nie przekracza 0,5 l na 1000. Inny serwis twierdzil ze norma wynosi 0,7 litra na 1000. Teraz słysze ze 1 litr na 1000 .To ile w koncu moze byc tych norm i jaka jest prawdziwa. Po raz p[ierwszy musze dolewac takie ilosci oleju. To moj trzci nowy samochod do poprzednich nie dolewalam nic miedzy przegladami a tu wyglada na to ze do przegladu zdazy spalic wszuystko co mu wlalam i bedzie mu malo. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: Citroen C3 01.02.05, 12:19 Granica powyżej której silnik nadaje się do remontu to litr na 1000 km. Nowe auto (16000 km) nie powinno palic więcj niż 0,1 l/100 km, zwykle nie pali wcale Odpowiedz Link Zgłoś
pazzagu Re: Citroen C3 01.02.05, 18:00 Zgadzam sie ze zwykle to nie dolewa sie oleju. Czy to ze moj samochod spala 0,5 litra na 1000 km oznacza ze serwis mial prawo odmowic mi naprawy gwarancyjnej? Czy nie powinno sie ustalic gdzie on znika.Czy to nie jest wadliwy silnik. Do poprzednich samochodow nie dolewalam nic miedzy przegladami a na dzien dzisiejszy po dolalniu 3 litrow przeze mnie, serwis cos tez dolal ale nie przyznali sie ile komputer pokladowy wskazuje ze stan jest ponizej minimum a do kolejnego przegladu daleko (mam dopiero 16000 km.)Czy mam prawo zadac ekpertyzy czy musze to robic na wlasny koszt i czy to mi cos da? Prosze o odpowiedz. zalaczam pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
zruc Re: Citroen C3 01.02.05, 22:43 Mam picasso ,pojakość 5tyś. pojechałem do serwisu brak 2l, po 10tyś brak 1,5l, po 20 tyś. zrobiłem wymianę ,mam 30 tyś.jeszcze nic nie dolałem. Odpowiedz Link Zgłoś
robox Re: Citroen C3 02.02.05, 08:52 Przyczyn może byc dużo, nie taki olej, problem z uszczelniaczami itd.Za każdym razem serwis musi wpisać Twoje zgłoszenie do ksiązki.Jeżeli mają jakąś normę spalania oleju to niech pokażą jakąś instrukcję czy może jest to w książce.Wpisy muszą być i tyle, to nie jest normalne zużycie oleju.Nie pozostaje nic innego jak walczyć.Mi się wydaje że to pierścienie.Skąd piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
pele5 Re: Citroen C3 02.02.05, 09:22 Ja mam Xsare 1.6 2002r Już brak mi nerwów na to jak chla (dosłownie) olej. Nie ma mowy żeby 1000 km przejechać na 1 litrze oleju. Choć to rocznik 2002 pije więcej oleju niż espero teścia z 1997r ale nie chodzi tu o porównania. Chciałbym coś z tym zrobić choćby i za własne pieniądze,ale tak na prawdę nie wiem co. W serwisie olewają sprawę totalnie. Od czego zacząć? Odpowiedz Link Zgłoś
pazzagu Re: Citroen C3 06.02.05, 22:40 Pisze z W-wy. Samochod oddalam do serwisu przy al. karakowskiej. Zazadalam wpisu do ksiazki gwarancyjnej i na tym sie skonczylo bo naprawiac nie chca. Odpowiedz Link Zgłoś
skorpioniczka Re: Citroen C3 11.02.05, 23:40 To najgorszy serwis (po Jubilerskiej). Banda niekompetentnych, niedouczonych kretynów!!! Chcesz dobrze i tanio naprawić Cytrynkę to jedź do Piórka na Muszkieterów (rzut beretem od Krakowskiej). Facet jest pasjonatem i jest BARDZO uczciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
etom Re: Citroen C3 07.02.05, 02:31 robox napisał > Za każdym > razem serwis musi wpisać Twoje zgłoszenie do ksiązki. > > ..Wpisy muszą być i tyle Z tego co wiem ,to ASO nie ma obowiazku wpisywac zgloszen i napraw do ksiazki gwarancyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
robox Re: Citroen C3 07.02.05, 10:00 Na życzenie klienta powinien odnotować, jest dodatkowo też protokół odbioru auta i uwagi wpisane od klienta, można to dołączyć jako ewentualny dowód zgłoszenia usterki. Odpowiedz Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: Citroen C3 05.02.05, 18:07 jedna z najtrudniejszych reklamacji norma jest gdzies miedzy 0.5 a 1 l na 1000 km sprobuj niezaleznego rzeczoznawce - musi znalezc awarie bedaca przyczyna zuzycia oleju samo zuzycie na takim poziomie nie jest jeszcze podstawa do reklamacji niestety Odpowiedz Link Zgłoś
skorpioniczka Re: Citroen C3 11.02.05, 23:43 Pomykam Xantią i wg książki i wszelkich innych cudów serwisowych może (i zużywa) 0,9 l/1000 km. Odpowiedz Link Zgłoś