Dodaj do ulubionych

Citroen C3

01.02.05, 00:06
Moj nowy samochod zuzywa duzo oleju. Serwis odmawia naprawy gwarancyjnej.
Gdzie znalezc normy zuzycia?. Przy przebiegu 16000 tys km dolalam 3 litry
oleju i znow jest pusto. czy to normalne?
Obserwuj wątek
    • robox Re: Citroen C3 01.02.05, 08:22
      Norma zużycia oleju przewiduje nawet do 1 litra na 1000 km.Jak serwis tłumaczy
      odmowę naprawy?Jeżeli jednak jest to prawda i rzeczywiście auto spala duże
      ilości oleju to:
      Na początek pojechałbym do innego serwisu, i muszą się podpisać że na taki to a
      taki wniosek zgadzają się bądź odmawiają naprawy, potem rzeczoznawca a potem
      reklamacje no i batalia najlepiej z prawnikami.
      • pazzagu Re: Citroen C3 01.02.05, 17:51
        Serwis odpowiada ze zużycie jest w normie bo nie przekracza 0,5 l na 1000.
        Inny serwis twierdzil ze norma wynosi 0,7 litra na 1000. Teraz słysze ze 1 litr
        na 1000 .To ile w koncu moze byc tych norm i jaka jest prawdziwa.
        Po raz p[ierwszy musze dolewac takie ilosci oleju. To moj trzci nowy samochod
        do poprzednich nie dolewalam nic miedzy przegladami a tu wyglada na to ze do
        przegladu zdazy spalic wszuystko co mu wlalam i bedzie mu malo.
    • marcin.klonowski Re: Citroen C3 01.02.05, 12:19
      Granica powyżej której silnik nadaje się do remontu to litr na 1000 km. Nowe
      auto (16000 km) nie powinno palic więcj niż 0,1 l/100 km, zwykle nie pali wcale
      • pazzagu Re: Citroen C3 01.02.05, 18:00
        Zgadzam sie ze zwykle to nie dolewa sie oleju.
        Czy to ze moj samochod spala 0,5 litra na 1000 km oznacza ze serwis mial prawo
        odmowic mi naprawy gwarancyjnej? Czy nie powinno sie ustalic gdzie on znika.Czy
        to nie jest wadliwy silnik. Do poprzednich samochodow nie dolewalam nic miedzy
        przegladami a na dzien dzisiejszy po dolalniu 3 litrow przeze mnie, serwis cos
        tez dolal ale nie przyznali sie ile komputer pokladowy wskazuje ze stan jest
        ponizej minimum a do kolejnego przegladu daleko (mam dopiero 16000 km.)Czy mam
        prawo zadac ekpertyzy czy musze to robic na wlasny koszt i czy to mi cos da?
        Prosze o odpowiedz. zalaczam pozdrowienia
    • zruc Re: Citroen C3 01.02.05, 22:43
      Mam picasso ,pojakość 5tyś. pojechałem do serwisu brak 2l, po 10tyś brak 1,5l,
      po 20 tyś. zrobiłem wymianę ,mam 30 tyś.jeszcze nic nie dolałem.
    • robox Re: Citroen C3 02.02.05, 08:52
      Przyczyn może byc dużo, nie taki olej, problem z uszczelniaczami itd.Za każdym
      razem serwis musi wpisać Twoje zgłoszenie do ksiązki.Jeżeli mają jakąś normę
      spalania oleju to niech pokażą jakąś instrukcję czy może jest to w
      książce.Wpisy muszą być i tyle, to nie jest normalne zużycie oleju.Nie
      pozostaje nic innego jak walczyć.Mi się wydaje że to pierścienie.Skąd piszesz?
      • pele5 Re: Citroen C3 02.02.05, 09:22
        Ja mam Xsare 1.6 2002r Już brak mi nerwów na to jak chla (dosłownie) olej. Nie
        ma mowy żeby 1000 km przejechać na 1 litrze oleju. Choć to rocznik 2002 pije
        więcej oleju niż espero teścia z 1997r ale nie chodzi tu o porównania.
        Chciałbym coś z tym zrobić choćby i za własne pieniądze,ale tak na prawdę nie
        wiem co. W serwisie olewają sprawę totalnie. Od czego zacząć?
      • pazzagu Re: Citroen C3 06.02.05, 22:40
        Pisze z W-wy. Samochod oddalam do serwisu przy al. karakowskiej. Zazadalam
        wpisu do ksiazki gwarancyjnej i na tym sie skonczylo bo naprawiac nie chca.
        • skorpioniczka Re: Citroen C3 11.02.05, 23:40
          To najgorszy serwis (po Jubilerskiej). Banda niekompetentnych, niedouczonych
          kretynów!!! Chcesz dobrze i tanio naprawić Cytrynkę to jedź do Piórka na
          Muszkieterów (rzut beretem od Krakowskiej). Facet jest pasjonatem i jest BARDZO
          uczciwy.
      • etom Re: Citroen C3 07.02.05, 02:31
        robox napisał

> Za każdym
        > razem serwis musi wpisać Twoje zgłoszenie do ksiązki.
        >
        > ..Wpisy muszą być i tyle

Z tego co wiem ,to ASO nie ma obowiazku wpisywac zgloszen i napraw do ksiazki
        gwarancyjnej.
        • robox Re: Citroen C3 07.02.05, 10:00
          Na życzenie klienta powinien odnotować, jest dodatkowo też protokół odbioru
          auta i uwagi wpisane od klienta, można to dołączyć jako ewentualny dowód
          zgłoszenia usterki.
    • zubr_zalogowany Re: Citroen C3 05.02.05, 18:07
      jedna z najtrudniejszych reklamacji

norma jest gdzies miedzy 0.5 a 1 l na 1000 km

sprobuj niezaleznego rzeczoznawce - musi znalezc awarie bedaca przyczyna zuzycia
      oleju
      samo zuzycie na takim poziomie nie jest jeszcze podstawa do reklamacji niestety
    • skorpioniczka Re: Citroen C3 11.02.05, 23:43
      Pomykam Xantią i wg książki i wszelkich innych cudów serwisowych może (i
      zużywa) 0,9 l/1000 km.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka