Dodaj do ulubionych

jaki wybrać samochód?

20.04.05, 16:03
Spośród: Honda Civic, Hyundai Lantra, Rover 400, Mitsubishi Lancer 1,3, Opel
Astra II - takie wynalazłam oferty samochodów rocznik 98-2000 w cenie do
22000 zł. Który z nich byłby najlepszy pod względem eksploatacji i
ekonomiczności. Bardzo proszę o Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • victor7577 Re: jaki wybrać samochód? 20.04.05, 22:18
      jabym stawiał na Hondę lub Opelka.W sumie to trwałe samochody ale wydaje mi się
      że Honda mniej awaryjna no i też fajnie wygląda ale to juz kwestia
      gustu.Wszystko zależy od wyposażenia no i warto byłoby wydać "kilka" zł na
      przegląd auta przed kupnem żeby się w coś nie wpakować.Opel dobry do zagazowania ;)
    • tomencjo Re: jaki wybrać samochód? 21.04.05, 10:29
      Ja moge ci powiedziec że Homda Civic jest świetnym autem jeśli chodzi o
      bezawaryjność, moja matula jeździ przez ostatnie 6-7 lat, czwartym Civicem 3D
      roczniki 97-00. Przejeżdża około 70 kkm rocznie i oprócz wymian materiałów
      eksploatacyjnych, rzadko kiedy dojdzie wymiana jakiegoś łącznika w zawieszeniu
      itd.(nieduże koszty) Wyjątkiem w jednym egzemplarzu z 98r była wymiana aparatu
      zapłonowego, koszt jak pamiętam ok 800zł (używany), ale biorac pod uwagę że
      auto przy zakupie miało ok 100 kkm a aparat padł przy 250 kkm to zadna awaria.
      Uważam że te auta są niezawodne, mankamentem jak dla mnie jest wygoda- mnie
      bolą plecy po przejechaniu 100 km, trochę glośno w kabinie. Spalanie wersji
      1.4IS 90KM to w Wawie przy umiarkowanej jeździe 7-8l/100km, Wawa-Gdańsk gaz do
      oporu na każdym biegu 9,5l/100km. Moja opinia dotyczy modelu 3D- produkowany w
      japonii, 5D produkowany jest w Anglii i jakość może być gorsza, ale tego nie
      wiem bo nie miałem styczności z tym modelem.

Pzdr.
    • robox Re: jaki wybrać samochód? 21.04.05, 10:36
      Chyba nie odkryje ameryki jak powiem honda civic.Duże auto, niezły silnik,
      niska waryjność, szeroki dostep do części.Rover to bliźniaczy model ale z
      częściami już gorzej, hyundai i mitsubishi też są niezłe, opel wg mnie na
      końcu.Po za tym liczy się stan techniczny i może okazać się że opel będzie w
      najlepszym stanie albo odwrotnie.
      • dariusz.mix.kolanko Re: jaki wybrać samochód? 21.04.05, 19:03
        robox napisał:

> Chyba nie odkryje ameryki jak powiem honda civic.Duże auto, niezły silnik,
        > niska waryjność, szeroki dostep do części.Rover to bliźniaczy model ale z
        > częściami już gorzej, hyundai i mitsubishi też są niezłe, opel wg mnie na
        > końcu.Po za tym liczy się stan techniczny i może okazać się że opel będzie w
        > najlepszym stanie albo odwrotnie.

Przed zakupem koniecznie przejedź się każdym. Ja w zeszłym roku o mało nie
        wpakowałem się w niezły kłopot. Teść ma nową Hondę 5D i bardzo mi się ten wóz
        spodobał, dobre opinie w gazetach motoryzacyjnych. Akurat mieli ciekawą obniżkę
        u dilera więc zaczęło robić się poważnie. Jednak przed zabraniem się za
        formalności postanowiłem wsiąść (do tej pory zachodzę w głowę jak to było
        możliwe, że nie zrobiłem tego wcześniej !!) i okazało się, że jest mi po prostu
        za ciasno, prawa noga nie mieściła się między kierownicę i konsolę.. W trasie
        powyżej 50km taka jazda byłaby nie do zniesienia, nie mówiąc o wypadku.
        Czasem wystarczy zwrócić uwagę na kilka pozornie banalnych szczegółów.
        • robox Do dariusza mix kolanko 22.04.05, 08:20
          Ile masz wzrostu?
    • tocyr1 Re: jaki wybrać samochód? 23.04.05, 22:00
      Jezdze Honda Civic 1.4 od 4 lat ( rocznik 1998 )
      Spalanie: 9 l. w miescie. Sprawna jazda, bez scigania. Trasa : 6 l. przy
      predkosciach do 90km/h. Powyzej 140 km/h ( 4000 obrotow, niestety ) zaczyna
      wirowac w baku i pali 10-11 l. Civic nigdy nie zaskoczy awaria w drodze. Jest
      przewidywalny. Jedyny klopot to zawieszenie. Dzis samochod ma 95 tys przebiegu
      i jak dotad wymienilem : wahacze przod, amortyzatory przod, gumy na przegubach
      (troche na wyrost,zaczely parciec), gumy na wahaczach tylnych. No i tlumik
      srodkowy i tylny. Troche bylem przerazony, ze przy w miare malym przebiegu
      musialem tyle czesci wymienic, ale to jest juz koniec napraw. Jedynym
      usprawiedliwieniem moze byc to, ze auto tluke caly czas na krotkich odcinkach
      po miescie, bez oddechu poza miastem. Nic wiecej nie zuzywa sie w Civicu. Ale
      z tym musisz sie liczyc przy zakupie. Przeglady w autoryzowanym serwisie
      kosztuja od 700 (za zwykly przeglad) do 1000 (przeglad poszerzony o wymiane
      swiec, filtra klimy, plynu chlodzacego). Mozesz sobie darowac, bo nic
      szczegolnego nie robia poza wymiana oleju i filtrow. Wszystko sprawdzaja "na
      oko". Ostatni przeglad zrobilem w serwisie Shell. Polecam wszystkim ( w
      Lodzi ). Jesli kupisz zamienniki filtrow, swiece u nich i olej, to caly "duzy"
      przeglad kosztuje ok. 400-500 zl.
    • anmari77 Re: jaki wybrać samochód? 26.04.05, 11:21
      bardzo dziękuję wszystkim za informacje i rady. Ułatwią mi one wybór samochodu.

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka