pawro2001 09.06.05, 11:28 Zastanawiam sie nad kupnem samochodu z dieslem (3-5 lat). Słyszałem jednak, że diesle gdy sie zepsują sa bardzo drogie w naprawie. czy to prawda, bo nie wiem czy warto ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hondziarz Re: Jak to jest z dieslami 09.06.05, 12:23 mity o kosztach naprawy diesli włóż między bajki, tym bardziej jeżeli kupujesz 3-5 letni samochód. Właściwie eksploatowany diesel wytrzymuje przynajmniej 700 tysięcy bez żadnej ingerencji w silnik. Jeżeli kupisz porządną markę, a nie szajs typy renault, rover, citroen czy peugeot to będziesz jeździł i jeździł, świece żarowe jedynie wymieniając. Odpowiedz Link Zgłoś
poldek16 Re: Jak to jest z dieslami 09.06.05, 13:44 Ile razy mam zamiar zmienić auto też sie nad tym zastanawiam i zawsze wychodzi mi benzyna + lpg. Odpowiedz Link Zgłoś
pawro2001 Re: Jak to jest z dieslami 09.06.05, 15:45 mi też tak wychodzi ale mam dośc tankowania co 300km Odpowiedz Link Zgłoś
robox Re: Jak to jest z dieslami 10.06.05, 08:11 Dużo zależy od eksploatacji auta, w nowych dieslach newralgicznym punktem silnika jest turbo ale nie jest też tak że turbiny padają jak muchy, natomiast jeżeli to ma być silnik bez turbo co jest coraz rzadsze to silnik przy odpowiednim traktowaniu będzie działał i działał. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek2000 Re: Jak to jest z dieslami 10.06.05, 08:22 z mojego doswiadacznie wynika, ze wazne jest tez to aby miec/znac w miare dobrego mechanika od diesli, a nie takiego od wszystkiego. Jak dalem swego disla do takiego wlasnie dobrego mechanika, to auto (silnieczek) jest jak ta lala, nic nie cieknie, pieknie pracuje, a wczesniej to roznie bywalo... jeden taki to juz mowil, ze z tego silnika nic nie bedzie itd. moze chcial za grosze kupic, zreszta wiadomo jak to jest z mechanikami- fachowcami. ja mam starszy typ disela (1,8 peugeot 205) generalnie silniki sa mocniejsze i trwalsze, oczywiscie przy w miare normalnej eksploatacji i gdy ktos nie zacznie go na sile naprawiac (pseudofachowiec) pozdrawiam m2k Odpowiedz Link Zgłoś
robox Re: Jak to jest z dieslami 10.06.05, 08:26 Z tymi fachowcami tak jest,swoją drogą o dobrego fachmana trudno, nie wiem tylko jak to możliwe że partacze mają klientów i normalnie egzystują. Odpowiedz Link Zgłoś
hondziarz odnośnie turbo i eksploatacji 10.06.05, 09:57 Przy silnikach wysokoprężnych ważne są trzy rzeczy 1. Dbałość o turbo - po około 150 tysiącach wypada wydłubać cały mechanizm, zobaczyć jak wyglądają łopatki i inne takie, i w miarę potrzeby dać do regeneracj 2. Jeździć na dobrym paliwie 3. Regularnie zmieniać olej Przy tych trzech rzeczach auto będzie jeździło i jeździło. Odpowiedz Link Zgłoś