Dodaj do ulubionych

pomocy!!!chłodnica

25.07.05, 14:15
W ostatnim czasie zaobserwowałem w swoim Palio Weekend 1,2 8v znaczne ubytki
cieczy chłodzącej w zbiorniczku(Paraflu). Nie ma żadnych widocznych mokrych
miejsc, na chłodnicy również nie widać żadnych śladów wycieków. Silnik ten
często "się grzeje" i uruchamia wentylator, a po założeniu instalacji gazowej
zjawisko to się nasiliło. Pytanie: czym może być spowodowana utrata płynu
chłodzącego?? Zgóry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.S>L
Obserwuj wątek
    • dark13 Re: pomocy!!!chłodnica 25.07.05, 14:36
      sebastian.ligowski napisał(a):

> W ostatnim czasie zaobserwowałem w swoim Palio Weekend 1,2 8v znaczne ubytki
      > cieczy chłodzącej w zbiorniczku(Paraflu). Nie ma żadnych widocznych mokrych
      > miejsc, na chłodnicy również nie widać żadnych śladów wycieków. Silnik ten
      > często "się grzeje" i uruchamia wentylator, a po założeniu instalacji gazowej
      > zjawisko to się nasiliło. Pytanie: czym może być spowodowana utrata płynu
      > chłodzącego?? Zgóry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.S>L
      przyczyna moze byc uszkodzona uszczelka glowicy a w skrajnym przypadku nawet
      sama glowica -nieszczelnosci jesli chodzi o chlodnice najlepiej szukac przy nie
      rozgrzanym silniku pozniej jesli istnieje szybko paruje -jesli nie widac
      wyciekow to jak pisalem najprawdopodobniej uszczelka
      • sebastian.ligowski Re: pomocy!!!chłodnica 25.07.05, 15:04
        ale nie zuważyłem żadnych innych objawów(utraty mocy itp.). jak stwierdzić , że
        to uszczelka pod głowicą?/S>L
        • dark13 Re: pomocy!!!chłodnica 25.07.05, 15:13
          sebastian.ligowski napisał(a):

> ale nie zuważyłem żadnych innych objawów(utraty mocy itp.). jak stwierdzić ,
          że
          >
          > to uszczelka pod głowicą?/S>L
          zaczne od tego ze jesli nie ma zadnych widocznych nieszczelnosci a woda gdzies
          ubywa to musi gdzie sie przedostawac czesto wiec w takich przypadkach
          przedostaje sie z winy uszczelki do oleju co czesto mozna wykryc po nalocie na
          oleju np korku wlewu bagnecie,albo dostaje sie do cylindrow i odparowuje i
          wcale nie musi to oznaczac utraty mocy
          moj znajomy mial kiedys sytuacje gdzie tez ubywala woda okazalo sie ze cieknie
          chlodniczka ogrzewania a ze byla schowana gleboko za deska rozdzielcza nie
          mozna bylo tego znalezc nie wiem jak jest w twoim fiacie to rozwiazane ale na
          80% to uszczelka zwlaszcza ze zamontowanie gazu czesto powoduje szybsze
          przepalenie uszczelki
          • ewelcia26 Re: pomocy!!!chłodnica 25.07.05, 15:57
            Ja mam podobny problem, mam Honde Civic 1.3,16V z '93 r. Wymienilam uszczelke
            pod głowicą, nawet węże pozmieniałam i dalej mi ubywa. Wydaje mi się że powodem
            może być pompa wodna, tak bynajmniej powiedział mój znajomy, ale pewności nie
            mam. Jeśli ktoś miał kiedyś podobny problem proszę o radę, ponieważ nie chce
            znowu utopić kolejnych paru stówek. Pozdrawiam.
            • dark13 Re: pomocy!!!chłodnica 25.07.05, 16:09
              ewelcia26 napisała:

> Ja mam podobny problem, mam Honde Civic 1.3,16V z '93 r. Wymienilam uszczelke
              > pod głowicą, nawet węże pozmieniałam i dalej mi ubywa. Wydaje mi się że
              powodem
              >
              > może być pompa wodna, tak bynajmniej powiedział mój znajomy, ale pewności nie
              > mam. Jeśli ktoś miał kiedyś podobny problem proszę o radę, ponieważ nie chce
              > znowu utopić kolejnych paru stówek. Pozdrawiam.
              zawsze przed wymiana uszczelki trzeba sprawdzic wszystkie inne mozliwosci czyli
              przewody wodne ,polaczenia ,chlodnice szukac wycieku
              jesli go nie ma to pompa nie ma nic wspolnego , uszkodzona pompa powoduje
              wyciek plynu ,lub przegrzewanie sie samochodu, jesli wiec nie cieknie sama
              pompa, a plyn ubywa logiczne jest ze to nie ona
              jesli nie ma nigdzie wycieku a zakladajac ze uszczelka byla poprawnie
              wymienoina prawdopodobnie przyczyna moze byc uszkodzona glowica a to wiaze sie
              z kosztowna naprawa lub wymiana
              radze jeszcze raz dokladnie sprawdzic i poszukac wyciekow czesto sie zdarza ze
              przy bardzo garacym plynie szybko on paruje i trudno namierzyc wyciek
              • ewelcia26 Re: pomocy!!!chłodnica 25.07.05, 16:23
                Wyciek jest, caly silnik jest zachlapany, ale gdzie to nie mam pojecia. Auto
                nie przegrzewa mi sie, tazke pojecia nie mam co to jest
                • dark13 Re: pomocy!!!chłodnica 25.07.05, 16:28
                  ewelcia26 napisała:

> Wyciek jest, caly silnik jest zachlapany, ale gdzie to nie mam pojecia. Auto
                  > nie przegrzewa mi sie, tazke pojecia nie mam co to jest
                  no to jak jest wyciek to nie jest tak zle i uszczelka byla niepotrzebnie
                  wymieniana trzeba osuszyc silnik otworzyc maske i niech wyschnie jak juz bedzie
                  suchy wlaczyc silnik i poczekac tak dlugo silnik sie nagrzeje a wtedy musi byc
                  widoczne miejsce wycieku trudno teraz to zdiagnozowac moze jakis przewod
                  polaczenie moze z korka wlewu plynu cieknie moze ze zbiorniczka jest wiele
                  miejsc gdzie moze , i warto to naprawic bo skutki przegrzania silnika moga byc
                  duzo gorsze
                  • ewelcia26 Re: pomocy!!!chłodnica 25.07.05, 16:41
                    Sprawdze to napewno, dziekuje za rade :) Pozdrawiam
            • terra1 Ja się potnę! 25.07.05, 21:56
              Wieśniaki jedne z samoobrony. Czy Wy się w końcu nauczycie gdzie i kiedy
              stosuje się słowo "bynajmniej", bo mnie już szlag jasny trafia. Co chwilę
              z TV, albo z radia takie tempaki walą "bynajmniej", sądząc, że to takie mądre
              słowo.
              Ewelcia, w twoim zdaniu powinnaś napisać "przynajmniej"!!!,
              a bynajmniej używa się np. w zdaniu "Mnie to bynajmniej nie dotyczy",
              albo np.: "Bynajmniej nie to miałem na myśli". To słowo jest podkreśleniem
              zaprzeczenia!!!!
              Zapamiętaj to sobie i nie rób z siebie kuzynki Leppera.
              Ciao.
              Sorry, że mieszam głównym nurcie wątku.
              • hanka4 przyganiał kocioł garnkowi 25.07.05, 22:11
                terra1, pisze się "tępaki", a nie "tempaki":)
                A z bynajmniej to się zgadzam, też nie trawię.
                • terra1 Re: przyganiał kocioł garnkowi 25.07.05, 22:40
                  :-))))))). No jasne. Dzięki.
                • dark13 Re: przyganiał kocioł garnkowi 25.07.05, 22:49
                  hanka4 napisała:

> terra1, pisze się "tępaki", a nie "tempaki":)
                  > A z bynajmniej to się zgadzam, też nie trawię.
                  widze ze jesli chodzi o elektorat pana andzeja to niewyczerpalne zloza
    • takietam1 pompa wody 25.07.05, 20:04
      sprawdzic pompe wody na zimnym silniku.

Pompy wody czesto zaczynaja ciec wlasnie w ten sposob, ze najpierw puszczaja
      wode na zimnym silniku.

po rozgrzaniu sie silnika wyciek nie wystepuje.
      zastanawia mnie tez opis "czesto grzeje sie".

cos jest nie tak. w internecie raczej trudno doradzac.
      najczesciej przyczyna "czesto sie grzeje" jest odpiety lub zatkany obieg wody
      nagrzewnicy.
    • marcin.klonowski Re: pomocy!!!chłodnica 26.07.05, 14:57
      A nie pada uszczelka pod głowicą? Czy w cieczy chłodzącej nie ma oleju. Cudów
      nie ma. Jeżeli rzeczywiście nie wycieka to musi się dostawać do silnika. Proszę
      sprawdzić czy nie wycieka przy pompie albo na wężach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka