terra1 12.08.05, 21:11 Może głupie, ale odpowiedzi nie znam: Czy możliwe jest naładowanie akumulatora rozładowanego do zera? Rozładowanie nastąpiło w ciągu ostatnich 2 miesięcy - auto stało. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dark13 Re: Pytanie pewnie głupie. 12.08.05, 21:15 terra1 napisał: > Może głupie, ale odpowiedzi nie znam: > Czy możliwe jest naładowanie akumulatora rozładowanego do zera? > Rozładowanie nastąpiło w ciągu ostatnich 2 miesięcy - auto stało. to zalezy od akumulatora -nalezy ladowac go malym pradem dosc dlugo jesli po tym nie bedzie trzymal parametrow to jest juz raczej do wymiany Odpowiedz Link Zgłoś
takietam1 Re: Pytanie pewnie głupie. 12.08.05, 21:18 na ogol tak. jednak to zalezy od akumulatora. Mogl bowiem ulec uszkodzeniu. Latwo rozpoznac czy akumulator zasiarczyl sie poprzez obserwacje wskaznika poziomu ladowania w zwyklej elektrycznej ladowarce. Jezeli przez kilkadziesiat minut strzalka ladowania jest ponizej 2 Amperow a czesto ponizej 1 - to znaczy, ze akumulator jest zasiarczony. Mozna go ratowac i ladowac kilkanascie godzin i jest szansa, ze ruszy i powoli strzalka ladowania pojdzie w okolice 6-10 A i tam stanie aby potem spasc do 3-4 i wtedy akumulator jest naladowany. Jezeli jednak nie zaobserwujemy takiego zachowania, tylko ladowanie bedzie ciagle w okolicach 3 A albo co gorsze stanie na 8A i nie spadnie, to akumulator jest do wyrzucenia. Odpowiedz Link Zgłoś
entry Re: Pytanie pewnie głupie. 13.08.05, 19:29 nie zawsze, ale zawsze warto spróbować. Tylko uwaga, automatyczne prostowniki mogą nie poradzić sobie z tym zadaniem :( Odpowiedz Link Zgłoś
terra1 Podłączyłem. 14.08.05, 20:22 Podłączyłem i poszło od razu na 8A. Jak się domyslam teraz powinno powoli zacząć spadać?! Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszne Re: Podłączyłem. 15.08.05, 00:13 Jezeli zasiarczenie nie jest duze to mozna jeszcze "podleczyc" AKU tak : po naladowaniu wylac elektrolit ,nalac wody destylowanej i znowu ladowac i tak kilka razy.Za kazym razem oczywiscie zalewac nowa woda. Na koniec zalac elektrolitem o odpowiednim stezeniu i naladowac. Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszne Re: Podłączyłem. 15.08.05, 00:16 Mozna za kazdym razem mierzyc gestosc "elektrolitu-wody" i skonczyc cala zabawe jak gestosc przestanie wzrastac wraz z ladowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
terra1 Jest OK. 15.08.05, 20:50 No i się naładował. Pozdrawiam i dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś