Dodaj do ulubionych

Rzuca Mercem

IP: 204.17.248.* 16.10.02, 21:21
Moj 1987 300D Turbo po calodziennym postoju na dworze przy odpalaniu dostaje
przez pierwsze kilka sekund "rzucania" i jasno niebieski dym leci z rury - TO
BYLO W LECIE.
Teraz to rzucanie trwa nawet 1 minute a dym nawet przez pierwsze 30 sekund.
Co jest grane? Dzieki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Hiszpan Re: Rzuca Mercem IP: 213.25.43.* 17.10.02, 11:00
      prawdopodobnie padła świeca żarowa... zanim silnik sie nie podgrzeje to ma
      trudności z zapłonem wtryśniętego paliwa do cylindrów (dym) chodzi nierówno
      (nie wszystkie cylindry zapalają) i przez to nim "telepie"... Jak sie podgrzeje
      (zimą trwa to oczywiście dłuzej niz latem) to wszystko wraca do normy, drgawki
      i dym znikają...
      Sprawdź stan świec żarowych!

PZDR!
      • adam.grabalowski Re: Rzuca Mercem 17.10.02, 15:00
        Musiałem podeprzeć się pomoca speców od diesli i wyszło, że może to być kolejno
        (mniej więcej od najlżejszej do najpoważniejszej usterki): awaria podgrzewacza
        (-y), zapowietrzenie układu wtryskowego, przytkany filtr paliwa, poluzowanie,
        pęknięcie, zagięcie lub przytkanie przewodu zasilającego lub wtryskowego,
        zawieszający się bądź uszkodzony wtryskiwacz (-e), rozregulowanie pompy.
        • Gość: olek Re: Rzuca Mercem IP: 204.17.248.* 17.10.02, 17:57
          adam.grabalowski napisał:

> Musiałem podeprzeć się pomoca speców od diesli i wyszło, że może to być
          kolejno
          >
          > (mniej więcej od najlżejszej do najpoważniejszej usterki): awaria
          podgrzewacza
          > (-y), zapowietrzenie układu wtryskowego, przytkany filtr paliwa, poluzowanie,
          > pęknięcie, zagięcie lub przytkanie przewodu zasilającego lub wtryskowego,
          > zawieszający się bądź uszkodzony wtryskiwacz (-e), rozregulowanie pompy.

WYDAJE MI SIE ZE TO RACZEJ SWIECE. OBJAWY ZANIKAJA PONAGRZANIU SIE SILNIKA.
          ODPALENIE CIEPLEGO NIE MA TEGO PROBLEMU.
          W KAZDYM RAZIE DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA PORADY. SWIECE ZAROWE JUZ ZAMOWIONE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka