Dodaj do ulubionych

Lekkie piszczenie alternatora po odpaleniu auta

08.12.05, 09:12
Witam. Samochód mam garażowany, jednak po jego odpaleniu (VW Passat 91d)
lekko piszczy alternator. Pasek jest jego naciągnięty. Auto przejechane ma
196 tys km. Podczas dojazdu do pracy (3 km) problem jednak znika - alternator
nie piszczy. Nie jest to jakiś masakryczny pisk, ale jest :). Na drugi dzień
jednak znów od rana jest to samo. Czy ma to związek z zimnym silnikiem, czy
gdzieś indziej trzeba szukać przyczyn? Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: Lekkie piszczenie alternatora po odpaleniu au 08.12.05, 11:30
      Witam.
      Sprawdz jeszcze drugi pasek os wspomagania bo tam chyba przechodza lacznie dwa.
      Ale wydaje sie ze pasek jest do wymiany nie pracuje juz boczna powierzchnia
      tylko sie klinuje ,byc moze byl niewlasciwie dobrany -za waski i
      dlatego.Jesli nie jezdzisz dalego to mozesz na tym pasku jezdzic ale juz kup
      sobie drugi na zapas 10-15zl a w dalsze jazdy radze jednak wymienic.
      • sznikers23 Re: 08.12.05, 14:31
        Niestety wspomagania w passacie nie mam, więc tego drugiego paska nie ma. Pasek
        ten o którym mowa był ściągany, nie ma na nim od wewnątrz żadnych uchybień -
        jest jak nowy. Sam go nasadzałem i wiem że pasuje jak ulał, nie jest ani za
        wąski ani za szeroki.
        Może to jednak tylko problem zimy i uroków silnika? Proszę o rady.
        • waskes29 Re: 08.12.05, 16:11
          sznikers23 napisał:

> Niestety wspomagania w passacie nie mam, więc tego drugiego paska nie ma.
          Pasek
          >
          > ten o którym mowa był ściągany, nie ma na nim od wewnątrz żadnych uchybień -
          > jest jak nowy. Sam go nasadzałem i wiem że pasuje jak ulał, nie jest ani za
          > wąski ani za szeroki.
          > Może to jednak tylko problem zimy i uroków silnika? Proszę o rady.

Pasek klinowy pracuje bocznymi sciankami i jezeli jest juz wytarty to wchodzi
          zbyt gleboko w rowek kola i sie klinuje przez co slizga naciaganie go nic nie
          daje tylko uszkodzisz lozyska alternatora.
          Mowie ci wymien pasek na nowy to smieszne pieniadze 15zl najlepiej firmy
          Gates lub Conti a problem zniknie szkoda akumulatora i alternatora.
          Ten stary pasek moze nawet sie slizgac stale i nie wydaje dzwieku i nawet nie
          wiesz ze masz slabe ladowanie.
    • macio255 Sprawdź łożyska 08.12.05, 21:08
      Spróbuj odpiąć pasek, obróć wirnik alternatora i oceń opór. Jeśli jest wyraźny
      to wymiana paska niewiela pomoże. Konieczna wymiana łożysk i ew. szczotek.
      Właśnie taki objaw wystąpił u mnie w MAN'ie. Wymiana pasków i napięcie ich nie
      pomogło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka