Gość: raf IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 14.02.03, 09:45 Mam pytanie, czy częsty rozruch silnika (ok.50 razy dziennie)może mieć zły wpływ na trwałosc niektórych podzespołów, a jeśli tak to jakich? Zaznaczam ze częsty rozruch odbywa sie na ciepłym silniku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wujek Re: częsty rozruch silnika IP: *.coi.waw.pl 14.02.03, 19:20 na pewno źle działa na akumulator, poza tym tuż po rozruchu smarowanie nie jest wystarczające co przyspiesza proces zużycia elementów silnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: częsty rozruch silnika IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 15.02.03, 02:04 zaznaczyłem, silnik praktycznie nie stygnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vaz Re: częsty rozruch silnika IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 15.02.03, 16:51 Zauważ, jak podeszli do tego konstruktorzy aut super ekonomicznych, tzw. trzylitrowych. Niskie zużycie paliwa uzyskuje się w takim samochodzie m.in przez wyłączanie silnika przy każdej okazji, np. na czerwonym świetle silnik staje sam i włącza się też sam, gdy kierowca naciska pedał gazu. Tam się stosuje dynalto, czyli alternatoro-rozrusznik, ale osadzony w osi wału korbowego. I tu masz odpowiedź na swoje pytanie. Tradycyjny rozrusznik osadzony nie w osi wału korbowego nie jest przeznaczony do ciągłego uruchamiania silnika, bo taka konstrukcja z założenia generuje sporo tarcia i naprężeń, m.in. na łożyskach rozrusznika, na przekładni rozrusznik-wał korbowy. Ale w praktyce są silniki, które zapalają od tzw. pierdnięcia. I przodują w tym stare gaźnikowce, szczególnie przerobione na LPG. W takim aucie na ciepłym silniku wystarczy "pierdnąć" rozrusznikiem przez ułamek sekundy i wtedy nie jest to takie szkodliwe, przynajmniej dla akumulatora. A co z silnikami z wtryskiem? Te z zasady nie zapalają od "pierdnięcia", zawsze trzeba pokręcić rozrusznikiem przynajmniej przez 1 sek, nawet na ciepłym silniku. No i masz babo placek. Chyba wiem, co masz na myśli. Rozwoziłem kiedyś pizzę własnym samochodem i miałem podobne rozterki. Też zapalanie po kilkadziesiąt razy dziennie. Nie jesteś czasem kimś w rodzaju kuriera? Ja miałem przez długi czas dwusuwowego trabanta, który jest idealny do takich zastosowań. Od pierdnięcia zapala nawet z zimnego, a dodatkowo smarowanie działa też od razu. Potem kupiłem czterosuwa no i się już męczył. Szczęście, że mnie wywalili z tej roboty dość szybko, bo bym zajeździł nowe auto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: częsty rozruch silnika IP: *.kolornet.pl 16.02.03, 15:29 Tez kiedys rozwozilem pizze, tyle ze maluchem. Przy takiej eksploatacji przede wszystkim zuzywa sie rozrusznik - polecam co roku wymiane szczotek i tulejek - koszt niezbyt duzy, a nie trzeba bedzie po 3 latach kupowac nowego za kilkaset lub nawet kilka tysiecy zl, poza tym w zimie nie bedzie problemow z zapalaniem i akumulator tez bedzie wdzieczny (mniejsze opory rozrusznika). Zuzycie silnika na pewno bedzie nieco wieksze (mimo wszystko, nawet gdy silnik jest goracy, przez czas rozruchu cisnienie oleju jest za niskie). Dlatego polecam czestsza zmaine oleju - o polowe krotsze czasy. Ja zmienialem co 5000km i nie zaluje. Sprzedawalem samochod z silnikem "zyleta". Aby zmniejszyc koszty wymiany polecam Lotosa Semisyntetic - naprawde dobry i w miare tani - 50zl za 4l. Odpowiedz Link Zgłoś
arklin Re: częsty rozruch silnika 07.04.03, 16:27 Polecam w takim przypadku dodatek Motorlife. Jeśli auto na siebie pracuje to 50 zł jest śmieszną kwotą a chyba warto. Pozdrófka Odpowiedz Link Zgłoś
rafalmwit Re: częsty rozruch silnika 07.04.03, 16:31 arklin napisał: > Polecam w takim przypadku dodatek Motorlife. Oczywiście koniecznie z magnetyzerem i azotem w oponach..... Odpowiedz Link Zgłoś
arklin Re: częsty rozruch silnika 08.04.03, 14:02 rafalmwit napisał: > arklin napisał: > > > Polecam w takim przypadku dodatek Motorlife. > > Oczywiście koniecznie z magnetyzerem i azotem w oponach..... > aklin: oczywiście polecam magnetyzer choć to już większy dodatek. Wg mnie warto nieprawdaż rafalmwit? Pozdrófka Odpowiedz Link Zgłoś
rafalmwit Re: częsty rozruch silnika 08.04.03, 14:17 Warto , warto... Mój brat handluje takimi rzeczami ! Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś