agatka43 06.09.07, 07:26 Na pojeżdzie był ustanowiony zastaw (do sierpnia). Co należy zrobić, żeby nie było wpisu w dowodzie rejestracyjnym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel19799 Re: zastaw 06.09.07, 09:24 Witaj, Jeżeli był to zastaw bankwoy to musisz mieć dok z banku o tym iż kredyt na samochód został spłacony, ja miałem taki dokument + weksel in blanco, z tym dokumentem udajesz się do wydziału komunikacji wypełniasz druk (nie pamietam nazwy) i przedstawiasz dokumenty z baku, płacisz około 12 zeta - dokładnie nie pamietam, i po sprawie . Odpowiedz Link Zgłoś
agatka43 Re: zastaw 06.09.07, 11:57 Ale czy bank sam mi prześle o spłacie? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: zastaw 06.09.07, 18:13 Jeden przysle a inny nie bo przeciez oni maja wile innych rzeczy na glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
allure9 Re: zastaw 09.09.07, 13:38 Zastawy bankowe w zasadzie już nie obowiązują. Chyba, że masz w dowodzie wpis sprzed kilku (kilkunastu) lat. Wpis w dowodzie rej. to jedno, zastaw rejestrowy w Sądzie Gospodarczym to drugie. Jeśli zabezpieczeniem kredytu był zastaw rejestrowy na pojeździe mechanicznym to po spłacie kredytu należy złożyć we właściwym miejscowo Sądzie wniosek o wykreślenie zastawu (druk RZ-3) - koszt 50 zł. Po otrzymaniu z Sądu postanowienia o wykreśleniu udajesz się do Wydziału Komunikacji, który to wykreśla (anuluje) adnotację o zastawie w dow. rej. Wniosek o wykreślenie może złożyć zarówno Bank jak i Ty. Z tą różnicą, że jeśli składa go Zastawca (właściciel samochodu) należy dołączyć pismo z Banku (Zastawnika) o wyrażeniu zgody na wykreślenie zastawu. Bank powinien wystawić taki dokument do 14 dni roboczych od dnia całkowitej spłaty kredytu. Oczywiście nie zaszkodzi jak upewnisz się, że wszystko ok ze spłatą i przypomnisz się, że zależy Ci na szybkim otrzymaniu stosownych zaświadczeń. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś