Dodaj do ulubionych

nierówna praca na benzynie

17.07.03, 07:36
witam wszystkich, mam następujący problem; w moim autku tj. clio mam wrzucony
gaz i wszystko jest oki. Natomiast na benzynie ostatnio silnik zaczął brzydko
pracować taj jakby żle podawał paliwo lub pracował na nie wszystkie cylindry,
ale na gazie problem znika, więc co to może być?
Obserwuj wątek
    • darkle Re: nierówna praca na benzynie 17.07.03, 09:08
      Po prostu. Układ wtryskowy nie będąc po części używany, a część pracuje na
      sucho-brudzi się. Dodatkowo zachodzi lepkim osadem z gazu. Co jakiś czas trzeba
      troche pojeździć na benzynie i będzie ok.
      pozdrowienia
      • juha1 Re: nierówna praca na benzynie 17.07.03, 11:43
        pojeździłem co nieco na gazie ale nie przeszło, co więc teraz mam czynić?
    • egon1960 Re: nierówna praca na benzynie 17.07.03, 19:33
      Zresetuj kompa i to powinno pomóc. Ale będzie to też oznaczać że
      mikroprocesor od gazu zarzuca błędami głównego kompa a to z kolei
      oznacza że instalacja LPG nie jest dopasowana do danego modelu pojazdu.

POZDR
      • lopi1 Re: nierówna praca na benzynie 17.07.03, 21:32
        Jesli stalo sie to zaraz po zalozeniu instalki to najprawdopodobniej jest tak
        jak pisze kolega powyzej. Wyjsciem jest ponowna regulacja i zmiana emulacji
        sondy przez komp gazowy. Niestety nie zawsze jest to mozliwe, z uwagi na to ze
        gazownicy czesto montuja proste uklady sterujace nie majace takich mozliwosci.
        Czasem trzeba zamontowac przekaznik resetujacy pamiec ECU po kazdym wylaczeniu
        silnika. Wtedy komp benzynowy nie pamieta co wczesniej sie nabroilo.
        Jesli dzieje sie tak po dlyzszym czasie od zalozenia instalki to powinienes
        sprawdzic wtryski, pompe paliwa i wymienic filtr paliwa.
        PZDR
    • juha1 Re: nierówna praca na benzynie 18.07.03, 07:41
      gaz jest załozony w aucie od 1,5 roku-a objawy pojawiły się dopiero teraz, pzdr.
      • darkle Re: nierówna praca na benzynie 18.07.03, 09:21
        juha1 napisał:

> gaz jest załozony w aucie od 1,5 roku-a objawy pojawiły się dopiero teraz,
        pzdr
        > .

Dlatego nadal wydaje mi się ze problem może leżeć w brudnych wtryskiwaczach,
        silniku krokowym itp. Owszem można spróbować zresetować komputer. Ale z moich
        obserwacji wynika że zazwyczaj jest tak jak pisałem wcześniej. Osady które
        tworzą się z gazu są naprawdę bardzo lepkie i potrafią wszystko pozatykać. Po
        pewnym czasie cała przestrzeń układu wtryskowego mająca kontakt choćby z
        oparami gazu może być wypełniona gęstą lepką mazią. Można spróbować jakiegoś
        płynu do czyszczenia ukł wtr.- u mnie pomogło.
        pozdrowienia
    • egon1960 Re: nierówna praca na benzynie 18.07.03, 17:30
      To co opisałem wyżej znam z własnego doświadczenia. Instalacja w POLONEZIE z
      wtryskiem zaczęła szwankować gdzieś po roku od montażu i dopiero wymiana całego
      osprzętu elektrycznego od gazu sprawiła że auto na nowo zaczęło jeździć tak jak
      powinno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka