w357 17.04.08, 13:58 Jak to bywa przy zmianie SEZONU.....trzeba zmienić oponki :-) Czy ktoś z Was używa opon firmy "Barum" ? Ich cena jest dość niska/średnia, ale jaka jest ich jakość ? Proszę o opinie ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
watashi79 Re: Oponki ..... 17.04.08, 14:17 w357 napisał: > Jak to bywa przy zmianie SEZONU.....trzeba zmienić oponki :-) > Czy ktoś z Was używa opon firmy "Barum" ? > > Ich cena jest dość niska/średnia, ale jaka jest ich jakość ? Barum należy do grupy Continental, więc chyba są coś warte. sam jeździłem na zimowych i nie narzekałem (były dość przewidywalne), ale też zima w tym roku się nie popisała. porównania z innymi niestety nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
qwan Re: Oponki ..... 18.04.08, 10:53 ot taki czeski stomil kupiony przez conti... na tej samej zasadzie kormorany sa w grupie michelin, a debica goodyear, ale czy to odrazu robi z nich dobre opony?? Odpowiedz Link Zgłoś
watashi79 Re: Oponki ..... 18.04.08, 11:01 qwan napisał: > ot taki czeski stomil kupiony przez conti... na tej samej zasadzie kormorany sa > w grupie michelin, a debica goodyear, ale czy to odrazu robi z nich dobre opony > ?? upierał się nie będę, ale na logikę: continental ma swoją renomę, więc czy firmowałby coś, co by mu zepsuło opinię? nie znam się na biznesie, więc może źle rozumuję, ale to byłby raczej strzał w stopę, a im przecież zależy na zarabianiu kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
qwan Re: Oponki ..... 18.04.08, 14:32 moim zdaniem to dziala inaczej... bardziej strzelaniem w stope byloby sprzedawanie swietnych opon, ktore od continentala roznilaby tylko o polowe nizsza cena... to raczej dostosowanie gamy produktow do uzytkownikow. Jak ktos chce super opony a kasa nie gra roli to ma droga "podstawowa marke", a tym co nie smierdza groszem z cena jako glowne kryterium mozna zaoferowac takiego baruma. Inna sprawa jak sie pozniej ta cena przeklada na jakosc... osobiscie narazie z letnich opon trafilem na drogie i kiepskie ;)) na tanie i fantastyczne jeszcze nie :) Wlasciwie prawie wszystkie marki poza chinszczyzna czy nalewkami sa wlasnascia jakis gigantow michelina, conti, gy itp. a opony roznia sie od siebie dosc znacznie, wiec raczej patrzylbym na konkretne modele indywidualnie a nie na wlasciciela koncernu. Odpowiedz Link Zgłoś
sabcia7 Re: Oponki ..... 22.04.08, 22:05 Ja jeżdżę na "Barumach" letnich i jestem z nich zadowolona pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Oponki ..... 23.04.08, 11:37 Przejeździłem na Bravurisach 2 sezony ale małym samochodzikiem. Największą ich zaletą było zachowanie na mokrym, zaryzykowałbym twierdzenie, że przez kałuże przechodziły lepiej niż założone oryginalnie goodyeary, nie zużywały się też jakoś specjalnie ale wiele kilometrów na nich nie zrobiłem. Największą wadą była głośność. Na następny raz poszukałbym czegoś innego, ale nie dlatego, że te były złe, a raczej by poznać inne i mieć więcej porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: Oponki ..... 23.04.08, 12:13 Wystarczy zajrzeć do testów. Wynika z nich,że różnice między testowanymi oponami są niewielkie a w cenie ogromne. Wybór należy do użytkownika. Odpowiedz Link Zgłoś
konto_online Re: Oponki ..... 23.04.08, 13:24 Do testów? Testy ADAC pokazują, że w typowych centralnoeuropejskich warunkach na przeciętnych drogach panuja zimą takie warunki, że tzw opony zimowe zachowują sie ŚREDNIO rzecz biorąc ... gorzej od opon uniwersalnych. (Oczywiście - tam gdzie mamy zalegający śnieg, zimówki są niezastąpione, ale nigdzie więcej; na suchym zaś są gorsze). No ale kto by tam do testów zaglądał, przecież tyle kasy można z rynku zdjąć za zmienianie opon mieszczuchom ... Odpowiedz Link Zgłoś