arekfikus 28.08.08, 16:52 czy najlepiej myc myjka karcher czy jechac na myjnie automatyczne. ??? zastanawiam sie nad zakupem z www.karchersklep.pl myjki k 5.20 lub k 7.91 .??? prosze o porade Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polam5 Re: jak myc samochod 28.08.08, 21:42 Najlepiej myc recznie jesli zalezy ci na lakierze bo i jedna i druga metoda go zniszczy. A jesli nie chcesz recznie to policz sobie kiedy Ci sie spalaci inwestycja (zakladajac ze myjka uzywana bedzie tylko do mycia auta). Ja ma myjke i uzywam jej glownie do mycia domu, chodnikow, dojazdu do garazu itp ale tez od czasu do czasu aby umyc auto - szczegolnie podwozie i kola zanim umyje karoserie recznie(mam okladziny ktore bardzo budza) Czasami takze na umycie karoserii ale stosuje bardzo male cisnienie (moglbym wiec uzywac zwyklego weza ale skoro myjka juz podlaczona) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek111 Re: jak myc samochod 29.08.08, 11:59 A możesz wyjaśnić w jaki sposób myjka ciśnieniowa niszczy lakier? może podać linki jakichś badań, które pokazują samochód po na przykład 500 myciach ciśnieniowych i porównują do 500 cykli na myjni "dotykowej" ? Mój samochód ma 2,5 roku i przez ten czas 2 razy myłem go ręcznie. Uważam, że to i tak dużo. Poza tym conajmniej 2 razy w miesiącu myję na ciśnieniowej i to gorącą wodą. Na lakierze nie ma śladu zniszczeń czy zużycia. Powiem więcej - na mrozie szyba i lakie też nie pękają. pozdrawiam - jasiek Odpowiedz Link Zgłoś
celicaman Re: jak myc samochod 29.08.08, 13:53 > A możesz wyjaśnić w jaki sposób myjka ciśnieniowa niszczy lakier? Wyobraź sobie, że podjeżdżasz naprawdę brudnym autem na myjnię. I facet żeby dobrze spłukac ten piach zbliża dyszę myjki do auta. I woda wypływająca pod cisnieniem ponad 100 barów dociska i pcha te ziarenka piasku (bardzo twarde) po lakierze. Jak myślisz, matowi to lakier czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś