Dodaj do ulubionych

ułożenie pośladkowe

21.07.11, 10:10
Witam serdecznie, aktualnie jestem w 35\36 tyg ciąży. To będzie moje trzecie dzieciątko. Okazało się że ten maluszek jest ułożony pośladkowo. Ostatnie na wizycie byłam u lekarza, który nie prowadzi mojej ciąży, "mój" lekarz był na urlopie i dowiedziałam się, że będę rodzić naturalnie bo "mój" lekarz nie takie porody odbiera. Chłopczyk ma być sporo ok 3800g do porodu. Jestem bardzo zaniepokojona. Czy w takiej sytuacji mam nalegać na cc czy nie mam możliwości sprzeciwu? Ostatni raz rodziłam 7 lat temu i nie było tego problemu. Dodam jeszcze, że to pierwsze dziecko mojego drugiego męża, z którm istnieje konflikt serologiczny. Proszę o poradę bo zamartwiam się okrutnie. Dziękuję Sonia
Obserwuj wątek
    • lemonna Re: ułożenie pośladkowe 21.07.11, 12:08
      To wspaniała wiadomość, że masz takiego lekarza. Uwierz mi, mnóstwo kobiet, których dzieci miały ułożenie pośladkowe nie miały wyboru i ich dzieci na siłe byly wyciągane przez CC, mimo, że takie ułożenie jest całkowicie normalne i jest tylko inną wersją porodu. Bardzo dużo jest teraz mówione o tym, że właśnie za bardzo rutynowo podchodzi się do tego ułożenia i panikują lekarze i robią cc, gdy tak naprawdę możliwy jest wspaniały naturalny poród.
      Po drugie możliwe, że dzidzia się jeszcze obróci, często obraca się przed porodem 2 tyg a nawet dzień, są różne metody i ćwiczenia, żeby dziecko sie obróciło, np. metoda z latarką, wiszenie z brzuchem, poszukaj sobie na tym forum i na "Ciąża i poród"
      tu masz trochę ciekawych linków:
      birthwithoutfearblog.com/category/breech-birth/
      birthwithoutfearblog.com/2011/07/13/a-frank-breech-birth-faith-of-an-ob-and-mother/comment-page-1/#comment-2809
      www.spinningbabies.com/
      • akatr Re: ułożenie pośladkowe 21.07.11, 12:32
        To już jest nas dwie. Spójrz na mój wątek, niedawno napisany, 3 poród, ułożenie miednicowe. Tam jest wspierająca odpowiedź Pani Katarzyny. Ja dziś byłam na wizycie i położenie się nie zmieniło. Skończyłam 38 tc. Staram się pozytywnie nastawić. Nie zawsze mi wychodzi.
        • sanpja Re: ułożenie pośladkowe 21.07.11, 12:44
          podaj link bo niewidze tego watku, samą mnie interesuje.
        • panasonics0 Re: ułożenie pośladkowe 21.07.11, 13:42
          Jednak jest ryzyko, że główka utknie w kanale rodnym, że trzeba będzie użyć kleszczy... przeraża mnie to. Jeśli się obróci to tylko i wyłącznie poród naturalny jeśli nie to cesarka będzie lepsza dla dzidziusia, szczególnie że ma mieć powyżej 3500g. tak myślę. boję się że jednak lekarz się nie zgodzi. postawi na rutynę.
          • akatr Re: ułożenie pośladkowe 21.07.11, 14:00
            forum.gazeta.pl/forum/w,548,127033387,127033387,3_porod_miednicowy_doswiadczenia.html
          • katarzynaoles Re: ułożenie pośladkowe 22.07.11, 17:59
            Przy porodzie pośladkowym nie stosuje się kleszczy. Nie sądzę, żeby 3-ci poród miednicowy był jakoś szczególnie niebezpieczny dla dziecka. Naprawdę nie przypominam sobie jakiś szczególnych kłopotów przy widzianych przeze mnie porodach miednicowych i naprawdę mam nieodparte wrażenie, że sprawę się demonizuje. Gdyby chodziło o kogoś z mojej rodziny to na pewno radziłabym bardzo poważne rozważenie porodu sn. Pozdrawiam serdecznie :)
            • julka1967a Re: ułożenie pośladkowe 27.07.11, 02:18
              Nie wiem jak to jest z tą statystyką ale ja jestem czwartym dzieckiem swojej mamy i urodziłam się pośladkowo przez ZN. Urodziłam sie w zamartwicy bladej (tak mam napisane w książeczce zdrowia). Do tej pory moja mama ma do mnie jakieś pretensje o to jaki ciężki miała poród przez mnie. Może to brzmi absurdalnie ale miała do mnie uraz przez to.
              • julka1967a Re: ułożenie pośladkowe 27.07.11, 02:19
                przez SN
    • kacha-84 Re: ułożenie pośladkowe 21.07.11, 14:58
      Ja również miałam ułożenie pośladkowe.. Wskazało na to USG w 32 t.c.
      Lekarz wtedy powiedział, że dziecko może się nawet obrócić tydzień przed porodem.
      No ja tego nie doczekałam, w 35 t.c. nagle odeszły mi wody.. w szpitalu okazało się że dziecko ma położenie pośladkowe-stupkowe tzn. jest wyprostowane a nóżkami wpadło w miednice.. Nie obeszło się bez cc. CC to nic strasznego.
      • akatr Re: ułożenie pośladkowe 21.07.11, 18:24
        Też tak sobie powtarzam, że w razie czego, to cc niektórzy chwalą. Bardzo bym chciała naturalnie. Po ok. 8 tygodniach wracam do pracy i to nowej, na której bardzo mi zależy i trochę się boje, czy po cięciu będę na już na siłach. Wcześniej muszę się przygotować i posiedzieć w bibliotekach, itd.
        Najważniejsze teraz, żeby dzieciątko było zdrowe.
        • panasonics0 Re: ułożenie pośladkowe 21.07.11, 20:48
          Właśnie. Niech mi go wyciągną nawet przez gardło jeśli to ma być bezpieczniejsze! Dla mnie cesarka to żadna ujma na honorze matki! Wiem że w przypadku takiego ułożenia jest to bezpieczniejsze dla malucha! Dłużej się dochodzi do siebie, ale myślę że te 8 tygodni wystarczy. Oczywiście bez porównania z porodem naturalnym ale tu przecież chodzi o zdrowie dziecka. Po co mają używać kleszczy czy ciąć na szybko no bo nie wyszło.... 29 lipca mój lekarz już będzie więc zobaczę co powie. Daj znać jak sobie poradziłaś. Powodzenia
          • kacha-84 Re: ułożenie pośladkowe 21.07.11, 21:32
            Ja po porodzie ze szpitala wyszłam w 8-ej dobie ze względu na to, że Julka 3 dni spędziła w inkubatorze ( wcześniak ) .. i potem nie chciała przybierać na wadze. Ja do siebie po CC doszłam szybko - po 6 dniach po porodzie ściągali mi szwy.. a po 2 tyg. rana już się zabliźniła..
            • madziab83 Re: ułożenie pośladkowe 27.07.11, 18:24
              Juz pisała nie raz, ale na szybko, urodziła sn pośladkowo dużego synka, bez nacięcia w 2h. Po 24h wyszłam do domu, po 1h od porodu chodziłam już po szpitalu, także jak komuś zależy na szybkim powrocie do formy, to polecam sn w dobrym szpitalu.
              • kijek82 Re: ułożenie pośladkowe 28.07.11, 09:39
                moja znajoma sn przy ulozeniu miednicowym wspomina jako torture i najgorsze co jej sie w zyciu trafilo (to byl2 porod)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka