Dodaj do ulubionych

podcinanie wędzidełka

IP: *.play-internet.pl 28.03.11, 17:02
ostatnio nasz pediatra stwierdził że nasza 3,5letnia córeczka ma coś nie pamiętam dokładnie jak to określił z wędzidełkiem języka i powinna miec je podcięte chociaż narazie jak nie sprawia to kłopotu to mozna z tym zaczekac. Faktycznie ma tak jakby od dołu złączony język nie wystawia języka mówi w miare ładnie chociaż r jeszcze nie wymawia. Mam teraz trochę czasu więc pomyślałam, że to załatwie tylko gdzie się udać i proszę napiszcie jak dziecko po tym się czuje czy trzeba to później jakoś ćwiczyć
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Mama Re: podcinanie wędzidełka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 17:55
      A jaki (nazwisko) lekarz powiedział, ze trzeba to podcinać? Ja mam chłopca, 5 lat, ma jeszcze przyklejony napletek i dwóch lekarzy kazało ciąć a dwóch nie... Więc poszłam do piątego i najbardziej według mnie wiarygodnego i nie zdecydowałam się na zabieg.
      Kiedyś robiło się to w każdym prawie przypadku, teraz już nie naraża się dziecka na takie cierpienie zbyt pochopnie. W Ciechanowie, niestety lekarze mają przykrą przypadłość nie pogłębiania swojej wiedzy, medycyna jednak gna do przodu i trzeba brać poprawkę na stare metody leczenia. Myślę, ze w Twoim przypadku logopeda miałby wiecej do powiedzenia.
      Mój ma skończone 5 lat i też jeszcze dobrze nie wymawia "r". Pracujemy nad tym ale bez nacisków. Tu masz link na temat wędzidełka: www.logolandia.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=32
      • Gość: renata Re: podcinanie wędzidełka IP: *.play-internet.pl 28.03.11, 20:39
        tylko, że moja córcia ma dość mocno przyrośniete wędzidełko, bo jak wystawia język to rozwarstwia się jak u węża i nie wiem czy warto czekać z tym długo
    • Gość: mmama Re: podcinanie wędzidełka IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.11, 21:14
      nam zaraz po urodzeniu powiedziano a przyrosnietym wedzidelku. jak syncio mial roczek bylismy w Centrum Zdrowia Dziecka na oddziale chirurgii jednego dnia. Wedzidelko podciete, szybko i ladnie sie zagoilo. mysle ze lepiej zasiegnac porady jakiegos pozadnego specjalisty tylko blagam nie w Ciechanowie bo to co tutaj sie dzieje to jakas zenada!
      • Gość: Mama Re: podcinanie wędzidełka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 21:22
        No to naprawdę d.py nie lekarze, przecież po urodzeniu badają dziecko milion razy, chodzi się na kontrole, przychodzą do domu i nikt tego nie widział...? Ja po czterech latach trafiłam do dobrego pediatry, a i tak trzeba się mocno pilnować, bo np przepisała lek, którego nie można podawać do 6 r.ż. Mmama ma rację, raczej zrób to prywatnie poza Ciechanowem. Wydaje mi się, że w Damianie robią na NFZ jakieś zabiegi. Może i specjalistę też można załatwić.
        • Gość: Mmama Re: podcinanie wędzidełka IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.11, 21:31
          nie trzeba prywatnie! wystarczy wziac skierowanie do CZD, wyslac je i poczekac na termin wizyty. Ja od trzech lat lecze dziecko w Miedzylesiu i tam naprawde sa wspaniali specjalisci, ktorym mozna zaufac.
          • Gość: mamma Re: podcinanie wędzidełka IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.11, 21:33
            bosszze napisalam "porzadnego" przez samo "Ż" sorki, literowka:)
            • Gość: Mama Re: podcinanie wędzidełka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 22:03
              Nie masz polskich znaków, więc wygląda jakbyś zjadła literę:)) I jak widzisz nikt jeszcze nie zauważył:))
    • Gość: ,,, Re: podcinanie wędzidełka IP: 212.160.172.* 29.03.11, 16:55
      Studiuję logopedią i myślę, że czekanie z podcięciem wędzidełka to nie jest dobry pomysł. Po pierwsze może to utrudniac mowę dziecka w znaczący sposób. Oczywiście to, że 3,5 letnie dziecko nie mówi r to nic dziwnego bo ta głoska ma prawo wykształcać się do 6-7 roku życia.
      Poza tym teraz dziecko jest małe i niewiele z tego zapamięta a im będzie starsze tym będzie to większe przeżycie. Nie jest to żaden skomplikowany zabieg i często kieruje się takie maluchy na podcięcie wędzidełka bo inaczej rozwój mowy jest zaburzony.
      Pozdrawiam.
      • Gość: renata Re: podcinanie wędzidełka IP: *.play-internet.pl 29.03.11, 18:43
        słyszałam że, podobno na Śląskiej przyjmował kiedyś taki lekarz z Warszawy i wykonywał tego typu zabiegi czy może ktoś z Was kojarzy o jakiego lekarza może chodzić i ewentualnie jakieś namiary? bo szukałam ale niestety nic z tego nie wyszło :-(
        pozdrawiam i dziękuję
        • Gość: Ania Re: podcinanie wędzidełka IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 21:33
          Moja siostra miała podcinane to w wieku 15 lat więc napewno nie musisz się z tym zbytnio spieszyć :)
          Robiła to w gabinecie przy ulicy Zacisze . niestety wypadło mi z głowy nazwisko tego pana.. ;P
    • Gość: renata Re: podcinanie wędzidełka IP: *.play-internet.pl 30.03.11, 20:02
      ???
      • Gość: Gość Re: podcinanie wędzidełka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 20:25
        Tak przy okazji ciechanowskich lekarzy, to za moich młodych lat ok.20 lat temu, rządził na oddziale chirurgii św. pamięci dr Gęsiak. To dopiero był rzeźnik, a do tego lubił być po spożyciu dowodów wdzięczności ;) Mnie operował na stulejkę i do dziś moi rodzice nie wiedzą na coś jeszcze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka