Dodaj do ulubionych

Bierzmowania

IP: *.tktelekom.pl 30.07.11, 21:12
Witam, mam syna który po wakacjach zacznie 3 klasę a więc będzie też bierzmowanie.
Kilka lat temu przeprowadziliśmy się, syn jednak nie zmienił szkoły i mimo zamieszkania na Kargoszynie uczęszcza do gim.nr2 przy szpitalu. Mój problem polega na tym, że bardzo zależy mu aby bierzmowanie mieć razem z klasą w parafii św.Franciszka, chciałabym więc zapytać czy może ktoś z państwa wie czy proboszcz parafii św.Piotra wyraża zgodę na takie rzeczy i pozwoli mu tam zawrzeć ten sakrament? Bardzo proszę o odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: s Re: Bierzmowania IP: *.cnow.pl 30.07.11, 21:16
      bierzmowanie przyjmuje się w SWOJEJ parafii
      • Gość: pytający Re: Bierzmowania IP: *.tktelekom.pl 30.07.11, 21:40
        tak wiem o tym, tyle że czasem 'ludzcy' księża godzą się na inne parafie, tak było w przypadku mojej córki kiedy przyjmowała 2 komunię św. nie wiem tylko jak jest z bierzmowaniem, więc pytam, generalnie ksiądz na kolędzie powiedział że proboszcz jest normalnym człowiekiem, rozumie takie sytuacje i się zgodzi, chciałam zapytać jednak bo może ktoś już wie dokładnie bo sam miał takie problem
        • Gość: pomocna ;) Re: Bierzmowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 21:43
          Jeżeli jest zśw. Piotra to spokojnie ks. Proboszcz się zgdzi bez niczego :) Najgorszy problem byłby z Farą, bo tam się proboszcz nie zgadza na takie rzeczy...
          Pozdrawiam.
    • Gość: Mama Re: Bierzmowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 11:22
      Przed wakacjami miałam ten sam problem ze swoim synem, niestety okazało się, że takie jest polecenie od biskupa, każde dziecko ma przyjąć bierzmowanie w swojej parafii i proboszcz nie ma tu za dużo do powiedzenia. Mimo wszystko jednak spróbuj. Ja należę do fary, a tu nie było mowy o tym, żeby syn przyjął bierzmowanie razem z klasą w innym Kościele. Może w innych parafiach jest inaczej.

powodzenia:)
      • Gość: Felek Re: Bierzmowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.11, 12:12
        Za wszystkim stoi kasa ,bo bierzesz jakąś tam usługę i jest opłata. Ja nie płaciłem tylko za zaświadczenie w JW u KAPELANA ,a w innych parafiach trzeba płakać i płacić !
        • Gość: A. Re: Bierzmowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 12:47
          straszna opłata 40 zł. na dary, krzyż i coś jeszcze, ale nie pamiętam już...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka