09.01.14, 18:33
chciałabym sie dowiedzieć czy aby złożyć o becikowe w MOPSIE to trzeba wypełniać jakieś dokumenty czy wystarczy zaświadczenie od lekarza i akt urodzenia . i czy może to mąż sam załatwić czekam na info :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: becikowe IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.14, 19:19
      Maz moze zalatwic to sam ale potrzebne da jeszcze zaswiadczenia z pracy lub z zus o skladkach zdrowotnych, zaswiadczenie z urzedu skarbowego, kopie dowodow osobistych, chyba tez pit-y za poprzedni rok. Idzcie sie dowiedziec na miejscu.
    • Gość: wwa gwiazda Re: becikowe IP: *.elartnet.pl 09.01.14, 21:02
      Tak
    • Gość: AnnA Re: becikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.14, 22:03
      Ważna jest jeszcze jedna rzecz......zaświadczenie lekarskie tak oczywiście ale podstawowa informacja bardzo ważna - czy zgłosiłaś się do lekarza na pierwszą wizytę do 10 tygodnia ciąży ?
      • Gość: mops Re: becikowe IP: *.elartnet.pl 09.01.14, 22:54
        Nie ma żadnego becikowego.............
    • Gość: gg Re: becikowe IP: *.cdma.centertel.pl 10.01.14, 09:11
      potrzebne jest zaświadczenie od lekarza lub położnej,że byłaś pod opieką lekarską przed 10. tyg ciąży, akt urodzenia dzidziusia i na miejscu trzeba jakieś papierki wypełnić. Może to zrobić twój mąż i macie na to rok od urodzenia dzidziusia.
      • Gość: sia Re: becikowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.01.14, 09:17
        ja jak składałam o becikowe to przy pierwszej próbie nie miałam kserokopii dowodów osobistych obojga rodziców. Pitów ani innych głupot nie chcieli ale uwaga.....nie przyjeli mi zaświadczenia lekarskiego bo musi być wypełnione na ich druku. Może coś się teraz pozmieniało, bo ja składałam dwa lata temu
        • Gość: ,,,,,,,,,,,,,,,,,, Re: becikowe IP: *.play-internet.pl 10.01.14, 12:02
          przede wszystkim musisz iść do MOPSu i wypełnić od nich wnioski, są tam zaświadczenia i oświadczenia, że np nie posiadasz albo posiadasz gospodarstwo, jedno z rodziców składa też oświadczenie że nie pobralo już becikowego itp , poza tym z ZUS lub KRUS składki zdrowotne. poza tym ksera dowodów osobistych rodziców, akt urodzenia dziecka, zaświadczenie że byłaś pod opieką lekarska przed 10 tc (druk powinien mieć lekarz, chyba,że w MOPSie Ci dadzą, my braliśmy od lakarza), z US zaświadczenie o dochodach bo teraz musisz mieć do 1922 zł netto dochodu (tam też podpis mamy musi być chyba że się wspólnie rozliczaliście to jest łatwiej) na osobę -liczy się nowy członek rodziny, dochód bierze się jeśli byś teraz (chyba do listopada) składała tto z 2012 roku jeśli poźniej to z 2013 , musisz wyliczyć co jest korzystniejsze bo jak przekroczysz chociaż o 1 zł to nie dostaniesz . masz rok od dnia urodzenia dziecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka