Dodaj do ulubionych

Menadżer Wardziński

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 17:30
Walą się Wardzińskiemu miejskie inwestycje. Najpierw Ministerstwo
Rozwoju Reginalnego praktycznie odrzuciło wniosek miasta o dotację
na kanalizację. Teraz MSWiA odmówiło rejestracji związku
komunalnego. W sumie praktycznie prawie 100 milionów jest stracone.
W Japonii politycy wiedza co robić z taką porażką. Od 6 lat jego
rządów nie ma żadnej powaznej inwestycji. Co ciekawe media lokalne
wiedzą doskonale co się dzieje i cisza. Ludzie obudżcie się.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ciekawski Re: Menadżer Wardziński IP: *.ovh.net 15.05.08, 20:42
      Ciekawski ostatnio widział pana Prezydenta z spacerze i żoną i powiem ,że Prezydent był zdenerwowany w takim oka mgnieniu z jadącego Malucha.
      • Gość: POlityk Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:21
        W Ciechanowie to Pan Prezydent dba o rozwój BIEDRONEK. U Stefana
        Niesiołowskiego entomologię studiuje.
        • Gość: Caro Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 21:02
          Poważną inwestycją jest wycinanie drzew na Placu Jana Pawła II. Z
          pewnością będzie tam piękny parking.
    • Gość: prawdziwy Re: Menadżer Wardziński IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 22:59
      przecierz Pan Prezydent nie wyrzuca za pomoca swoich przydupasów biliotekarak z SP nr 3 po to aby przyjąć tam swoich (z domu kombatanta), jest O.K.. Dla swoich komuchów z PO. W tym kraju zawsze bedzie O.K. Dopoóki będą nami zrządzic fornale.
      • Gość: POlityk Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 23:13
        Ciekawe czy za te utopione 100 milionów ktoś beknie. Pan Prezydent
        jak to władca musi wskazać winnych, głośno mówi wszem i wobec, że za
        związek komunalny polecą głowy Pikusa i Gąsiorowskiego (Panowie na
        chorobowe zalecam pójść). Cały urząd marszałkowski ze Struzikiem,
        który osobiście się w ten projekt zaangażował, na wieść o tym mało
        zawału nie dostał.
    • ciehanofianin Re: Menadżer Wardziński 18.05.08, 08:57
      Czy część z tych 100 mln było wpisane do budżetu na 2008r jako pieniądze
      obiecane z cudu Tuska ?
      • Gość: POlityk Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 11:03
        Co to zmienia, czy wpiano do budżetu, czy nie? Faktem jest, że 100
        milionów przepadło.
        • ciehanofianin Re: Menadżer Wardziński 18.05.08, 12:33
          bo POlityku, potem menager prezydent dostaje/niedostaje absolutorium na koniec
          roku za wykonanie/niewykonanie budżetu od swoich kumpli;-)
          • Gość: POlityk Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 12:46
            Głosowaniem to można uchwalić, że Polska leży w Afryce. Tak samo z
            absolutorium, zawsze znajdzie się winny porażki Prezydenta, a to
            trzęsienie ziemi w Chinach, a to ataki opozycji.
            • Gość: POlityk Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 15:20
              Ptaszki ćwierkają, ze to samo będzie z PEC, przez lata odkłada sie
              na bok problem inwestycji w unowoczesnienie i doprowadzenie
              instalacji do wymogów środowiskowych. Jednym z wyjść jest
              zainwestowanie kilkudziesięciu milionów lub prywatyzacja PEC.
              Pieniędzy miasto nie ma. Na sprzedaż nikt się nie zgodzi i trwa pat.
              Teraz wchodzą opłaty za CO2 wprowadzany do środowiska, takich
              kosztów bez unowoczesnienia instalacji, żaden budżet nie wytrzyma i
              wejdą jeszcze kary za brak wymogów środowiskowych. Przyjdzie nam
              płacić za ogrzewanie tyle, że taniej będzie jak w Alternatywy 4
              podstawic pod blok lokomotywę.
              • Gość: rs Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 21:15
                Może coś więcej, jakie koszty ponosi PEC za CO2 i kary za
                środowisko, interesujący temat.
                • Gość: POlityk Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 09:10
                  Opłata za CO2 wchodzi chyba od przyszłego roku i z roku na rok
                  bedzie rosła. Minister Środowiska przygotowywuje rozporządzenie, ale
                  już teraz nie ukrywa, że cena energii wytwarzanej z węgla wzrośnie
                  od 10% do 30%. Najbardziej wzrosną ceny stali i cementu do których
                  produkcji używa sie węgla. Co do opłat za korzystanie ze środowiska
                  przez PEC to musisz się zwrócić do PEC albo do WIOŚ, lub też do
                  Urzędu Marszałkowskiego. O opłatach muszą cię poinformować z urzędu.
                  Sama idea kar i opłat ma na celu zmuszenie przedsiębiorstw do
                  używania jak najbardziej wydajnych i nowoczesnych instalacji celem
                  ograniczenia do minimum oddziaływania instalacji na środowisko. Jak
                  sie domyślasz nowoczesność kosztuje, ale zaniedbania kosztują
                  jeszcze więcej co w konsekwencji może doprowadzić do bankructwa
                  truciciela. Dalsze odkładanie problemu inwestycji w PEC nieuchronnie
                  doprowadzi do wyżej opisanej sytuacji.
                  • Gość: Les Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 15:14
                    Opłata za CO2 jest nieuchronna, niezaleźnie od tego czy palić sie
                    będzie węglem, czy gazem czy olejem. Ona oczywiście w przyszłości
                    dotyczyć będzie również obiektów prywatnych, czyli domów. Jest ona
                    sposobem nie tylko na wyciąnięcie od ludzi pieniędzy, ale na
                    zahamowanie rozwoju takich krajów jka Polska. Jeśli ktoś myslał, że
                    kapitalizm przyniesie Polsce rozwój i jeszcze się nie przekonał, jak
                    jest naprawdę, to wkrótce się przekona. Polska będzie tez musiała
                    przestawiać się na energię elektryczną i w wogóle na energię
                    alternatywną, do 30 procent. Mamy szansę na 2 - 3 proc, chyba że
                    wybudujemy elektrownię atomowa na gruzach Żarnowca. Co oznacza, że
                    trzymają nas kolejne hamulce rozwojowe, albo 20 stopień zasilania i
                    to bez strajków (o czym sie juz mówi). Załamanie się Komunalnego
                    Związku Gmin i seregacji odpadów grozi mieszkańcom Ciechanowa
                    kolejnymi obciążeniami za domowe odpadki i ich składowanie. Ale ja
                    sbie dam jakoś radę. Mieszkam w pobliżu osiedla Spółdzielni
                    Mieszkaniowej, będę dalej podrzucał domowe śmieci do jej smietników,
                    niech płaci Czaplicki.
                  • Gość: Stefan Żagiel Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 16:01
                    Widzę, że ożywają apetyty na prywatyzację PEC w Ciechanowie. Temat
                    jest poważny,dlatego postanowiłem przyłaczyć się do dyskusji. Już
                    swego czasu prezydent Marcin Stryczyński chciał sprzedać PEC
                    właściwie za darmo (51 proc. udziałów za ok. 4 mln, gdy majątek PEC
                    wart był blisko 30). Nie było wiadomo komu i dlaczego miał być
                    sprzedany PEC, ale można sie było domyślić, że chodziło o linie
                    przesyłowe ciepła i o odbiorców, ponieważ to, co jest pod kominem
                    łatwo można zastąpić nowymi "wwytwrzaczami" ciepła, np.
                    szybkosprawnymi kotłami, opalanymi gazem. Tylko że ja, odbiorca tego
                    ciepła w spółdzielczym bloku, za to musiałbym zapłacić. Tyle, ile by
                    mi zaśpiewano. Jeśli ktoś twierdzi, że prywatyzacja takiego
                    monopolisty jak PEC spowoduje zahamowanie cen ciepła, to ma w
                    podtekście jakiś cel. Opłaty za emisję CO2 będą rosły, jest to z
                    jednej strony sposób na zmuszanie do energetycznych oszczędności, a
                    z drugiej na drenowanie kieszeni Polaków ( którzy w biednym kraju
                    latynoamerykańskim żyją ponad stan, trzymając sie w dodatku resztek
                    socjalizmu ). I nie ma tu znaczenia, czy spala się węgiel, gaz
                    ziemny, olej opałowy czy drewno - produktem finalnym jest CO2. Rzecz
                    jasna nie rzecz w samych opłatach - kraje, w tym Polska, będą mieć
                    limity emisji CO2. Czym to grozi? Gotów jestem pogdybać,
                    podyskutować, ale nie w tym miejscu. Natomiast szukanie recept w
                    prywatyzacji, mającej służyć zwykłemu obywatelowi, już chyba
                    przerobiliśmy, najboleśniej na przykładzie wyprzedaży zakładów
                    przemysłu farmaceutycznego, który był dochodowy nawet w
                    najczarniejszej nocy balcerowiczowskiego "szoku bez terapii", a
                    dziś - będąc w prywatnych rękach kapitału, zwykle obcego - trzyma
                    kraj za gardło,nie pozwalając lecznictwu, zwłaszcza szpitalom,
                    wydobyć się z długów. Co się bowiem troche odbiją od dna, to ceny
                    leków i materiałow leczniczych idą w górę i szpitale znowu toną. I
                    oczywiście z czasem utoną,zostaną sprywatyzowane, zaś Polacy będą
                    mieć służbę zdrowia po amerykańsku.
                    Natomiast martwią mnie informacje, dotyczące ciechanowskiego
                    Komunalnego Związku Gmin. Jeśli się rzeczywiście załamie, to
                    ciechanowianom grożą kolejne drenacje kieszeni, związane z opłatami
                    za składowanie odpadów stałych. One już urosły pięciokrotnie, a będą
                    rosły dalej. Chciałem przypomnieć, że kilkanaście lat temu z trybuny
                    Rady Miejskiej, zgłaszałem projekt gospodarki odpadami stałymi,
                    polegający na kompleksowym ich wykorzystaniu, z produkcją papieru
                    toaletowego z makulatury, przerobem szklanej stłuczki na butelki dla
                    browaru, przerobem plastiku, a nawet zużytych opon jako domieszki do
                    mas bitumicznych.Gdybyśmy ten plan wdrażali w tamtym czasie,
                    zostalibyśmy, jako pionierzy, zasypani pieniędzmi. Wyśmiewano mnie
                    wtedy, pukano się w głowę. Ale myślę, że ten się śmieje, kto się
                    śmieje ostatni. Już taka szansa się nie powtórzy, choć oczywiście
                    działania w kierunku tworzenia wspomnianego systemu podjąć można.
                    Tyle, że będą kosztowne i nikt już nie dołoży kasy.
                    A tak na marginesie, z mojego planu w części skorzystała gmina
                    Wieliszew, gdzie zainstalowano wannę szklarską i podjęto przerób
                    szklanej stłuczki. Więc okazało się, że było można. Tylko musiało
                    się chcieć. Wieliszewskiemu wójtowi Edwardowi Trojanowskiemu się
                    chciało.
                  • Gość: Stefan Żagiel Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 16:02
                    Widzę, że ożywają apetyty na prywatyzację PEC w Ciechanowie. Temat
                    jest poważny,dlatego postanowiłem przyłaczyć się do dyskusji. Już
                    swego czasu prezydent Marcin Stryczyński chciał sprzedać PEC
                    właściwie za darmo (51 proc. udziałów za ok. 4 mln, gdy majątek PEC
                    wart był blisko 30). Nie było wiadomo komu i dlaczego miał być
                    sprzedany PEC, ale można sie było domyślić, że chodziło o linie
                    przesyłowe ciepła i o odbiorców, ponieważ to, co jest pod kominem
                    łatwo można zastąpić nowymi "wytwarzaczami" ciepła, np.
                    szybkosprawnymi kotłami, opalanymi gazem. Tylko że ja, odbiorca tego
                    ciepła w spółdzielczym bloku, za to musiałbym zapłacić. Tyle, ile by
                    mi zaśpiewano. Jeśli ktoś twierdzi, że prywatyzacja takiego
                    monopolisty jak PEC spowoduje zahamowanie cen ciepła, to ma w
                    podtekście jakiś cel. Opłaty za emisję CO2 będą rosły, jest to z
                    jednej strony sposób na zmuszanie do energetycznych oszczędności, a
                    z drugiej na drenowanie kieszeni Polaków ( którzy w biednym kraju
                    latynoamerykańskim żyją ponad stan, trzymając sie w dodatku resztek
                    socjalizmu ). I nie ma tu znaczenia, czy spala się węgiel, gaz
                    ziemny, olej opałowy czy drewno - produktem finalnym jest CO2. Rzecz
                    jasna nie rzecz w samych opłatach - kraje, w tym Polska, będą mieć
                    limity emisji CO2. Czym to grozi? Gotów jestem pogdybać,
                    podyskutować, ale nie w tym miejscu. Natomiast szukanie recept w
                    prywatyzacji, mającej służyć zwykłemu obywatelowi, już chyba
                    przerobiliśmy, najboleśniej na przykładzie wyprzedaży zakładów
                    przemysłu farmaceutycznego, który był dochodowy nawet w
                    najczarniejszej nocy balcerowiczowskiego "szoku bez terapii", a
                    dziś - będąc w prywatnych rękach kapitału, zwykle obcego - trzyma
                    kraj za gardło,nie pozwalając lecznictwu, zwłaszcza szpitalom,
                    wydobyć się z długów. Co się bowiem troche odbiją od dna, to ceny
                    leków i materiałow leczniczych idą w górę i szpitale znowu toną. I
                    oczywiście z czasem utoną,zostaną sprywatyzowane, zaś Polacy będą
                    mieć służbę zdrowia po amerykańsku.
                    Natomiast martwią mnie informacje, dotyczące ciechanowskiego
                    Komunalnego Związku Gmin. Jeśli się rzeczywiście załamie, to
                    ciechanowianom grożą kolejne drenacje kieszeni, związane z opłatami
                    za składowanie odpadów stałych. One już urosły pięciokrotnie, a będą
                    rosły dalej. Chciałem przypomnieć, że kilkanaście lat temu z trybuny
                    Rady Miejskiej, zgłaszałem projekt gospodarki odpadami stałymi,
                    polegający na kompleksowym ich wykorzystaniu, z produkcją papieru
                    toaletowego z makulatury, przerobem szklanej stłuczki na butelki dla
                    browaru, przerobem plastiku, a nawet zużytych opon jako domieszki do
                    mas bitumicznych.Gdybyśmy ten plan wdrażali w tamtym czasie,
                    zostalibyśmy, jako pionierzy, zasypani pieniędzmi. Wyśmiewano mnie
                    wtedy, pukano się w głowę. Ale myślę, że ten się śmieje, kto się
                    śmieje ostatni. Już taka szansa się nie powtórzy, choć oczywiście
                    działania w kierunku tworzenia wspomnianego systemu podjąć można.
                    Tyle, że będą kosztowne i nikt już nie dołoży kasy.
                    A tak na marginesie, z mojego planu w części skorzystała gmina
                    Wieliszew, gdzie zainstalowano wannę szklarską i podjęto przerób
                    szklanej stłuczki. Więc okazało się, że było można. Tylko musiało
                    się chcieć. Wieliszewskiemu wójtowi Edwardowi Trojanowskiemu się
                    chciało.
                    • Gość: POlityk Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 19:40
                      W. Sz. Panie Redaktorze cieszę się, że zabiera Pan, jako powszechnie
                      znana osoba z terenu Ciechanowa głos.
                      Mi nie chodzi o prywatyzację, PEC, gdyż na szczęście ogrzewam dom
                      gazem i jestem niezależny od PEC. Opłaty dotyczące emisji CO2
                      wymogła na nas garstka bogatych i małych liczebnie państw typu
                      Dania, Holandia, Szwecja, czyli kraje nieposiadające przemysłu
                      ciężkiego. USA, Chiny globalnym ociepleniem wcale się nie przejmują.
                      W podnoszonej przeze mnie sprawie nie chodzi mi o prywatyzację, czy
                      też nie PEC, tylko o podjęcie poważnej dyskusji i merytorycznej oraz
                      decyzji jak sfinansować unowocześnienie Pec. Czy te pieniądze ma
                      wyłożyć Miasto, czyli ja i Pan oraz reszta mieszkańców Ciechanowa,
                      czy też ewentualny inwestor, który zainwestowane pieniądze odbierze
                      od odbiorców ciepła. Ponadto nie wiedzieć, czemu opisał Pan przemysł
                      farmaceucetyczny, który moim zdaniem nijak sie ma do PEC Ciechanów,
                      który jest monopolistą na rynku i dzięki swojej monopolistycznej
                      pozycji tak długo dotrwał bez większych zmian do dnia dzisiejszego.
                      Co się tyczy prywatnych firm farmaceutycznych, to są one jedną z
                      najlepiej rozwijających sie z branż w Polsce co więcej, skutecznie
                      radzące sobie na rynku z potężną konkurencją zagraniczną. Jedyne
                      niedochodowe firmy farmaceutyczne, czyli Polfy - Tarchomin, Łódź są
                      państwowe i stanowią tylko rezerwuar kadrowy dla zmieniających sie
                      rządów. Ponadto Pan, jako mieszkaniec Ciechanowa i redaktor
                      największej gazety w Ciechanowie wie doskonale, ze nie trzeba
                      przykładów dziwnych prywatyzacji szukać daleko w Polsce, wystarczy
                      popatrzeć w Ciechanowie jak odbywała sie prywatyzacja.
                      Panie redaktorze proponuję bezpośrednio zapytać u zainteresowanych w
                      sprawie związku komunalnego, czyli Wojewoda Kozłowski, Marszałek
                      Struzik, Prezydent Ciechanowa, obecny wiceminister MSWiA Siemoniak,
                      którzy osobiście zajmowali się utworzeniem związku. Moim zdaniem
                      pomimo tak sprzyjającej dla Prezydenta Wardzińskiego koalicji
                      rządzącej nie utworzenie związku komunalnego jest spowodowane
                      brakiem kompetencji i brakiem podstawowej wiedzy prawnej, a nie
                      tłumaczenia porażki formalnymi uchybieniami, które doprowadziły
                      do sytuacji odmowy rejestracji związku.
                      Ponadto Panie redaktorze polecam lekturę statutu niedoszłego
                      związku, gdyż tylko pobieżna lektura przez każdego studenta
                      administracji doprowadza do jednego wniosku. Pod płaszczykiem
                      związku utworzonego z miast i gmin i za ich pieniądze będą tworzone
                      spółki prawa handlowego w realny sposób niekontrolowane przez
                      samorządy, a jedynie przez nie finansowane . Spółki te będą
                      zapleczem dla kolesiów z partii, a jak będzie potrzeba to się szybko
                      sprywatyzuje. I za to wszystko zapłacimy cenę w odpadach. Proszę
                      sobie wyobrazić, że sama rada związku ma liczyć ponad 40 osób +
                      zarząd związku ok. 5 osób +obsługa związku też parę osób+ inni co
                      daje prawie 60 osób, które będą opłacać samorządy z naszych
                      pieniędzy.
                      • Gość: Stefan Żagiel Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 21:06
                        Ma Pan (Pani) POlityku wiele racji, diabeł, czy problem, zawsze
                        ukryty jest w szczegółach. I rzeczywiście merytoryczna dyskusja, bez
                        ograniczeń, konieczna jest raczej w kręgach ludzi odpowiadających za
                        teraźniejszośc i przyszłośc miasta, niż np. na tym forum, bo tu
                        mozna tylko coś inicjować, inspirować. Oczywiscie, jeśli chodzi o
                        PEC - firma ta musi systematycznie się modernizować i taki musi być
                        dla niej klimat w mieście i w jego samorządzie. I oczywiście
                        przeciętny odbiorca ciepła musi sie liczyć z tym, że będzie musiał w
                        tym partycypować, rzecz w tym ,żeby to było uzasadnione i na nasza
                        kieszeń. Takich spraw musza pilnować radni (takich, i nie tylko
                        takich). Nie da sie jednak ukryć, że drogi i przesłanki wyboru
                        radnych przez ludzi są co najmniej dziwne i trudne do zrozumienia.
                        Ale ponieważ tego nie zrozumiemy i nie zmienimy, wiec możemy sobie
                        tylko ponarzekać, że nasza władza tak a nie inaczej funkcjonuje i
                        podejmuje takie, a nie inne decyzje, że dba o swoje interesy.
                        To by było na tyle, bowiem kwestia prywatyzacji jest rzeczywiście
                        złożona. Rozumiem chociażby i aspekt obsadzania przez rządzących
                        (zarówno z lewej, jak z prawej) wszelkich stołków w państwowych
                        firmach i wyciągania z nich pieniędzy na partyjne, chociazby
                        wyborcze potrzeby. Ale to jest też, nie da sie ukryć, emanacja
                        charakteru naszych obecnych rzadzących. Swego czasu narzekaliśmy, że
                        nie można byc dyrektorem w państwowej firmie, dziś nawet sprzataczka
                        musi należeć do właściwej partii.
                        Polfa Tarchomin ma się dobrze i dzisiaj, choć zawsze była jednym z
                        gorszych przedsiębiorstw farmaceutycznych w Polsce, tak jak zawsze
                        przodowala Jelenia Góra. A czy dziś firmy farmaceutyczne, dawne
                        Polfy, są właśnością polskiego kapitału? Osobiście nie wierzę. Jeśli
                        z kims konkuruja, to z nasza kieszenią. Osobiście też z moją, bo
                        jeśli taki byle jaki leg "gastrinal" kupowałem po 2,30 , a wpewnym
                        momencie przyszłó mi zapłacić nagle 8,30, to mam przecież z tym
                        osobiste doświadczenia.
                        Jeśli chodzi o szczegóły ciechaanwoskiego Związku Komualnego, to
                        uczciwie mówię, nie znam ich, od pewnego czasu wyłączyłem się ze
                        spraw miasta, również z przyczyn zawodowych (jestem
                        korespondentem "TC" na powiat żurominski i wiem co tam sie dzieje).
                        Natomiast, abstrahując od statutowych i innych szczgółów, martwią
                        mnie wiesci, że coś tam na tym polu szwankuje czy już zaszwankowało.
                        Sprawy rady, jej liczebnosci, zawsze mądrzy ludzie mogliby
                        wyprostowac, natomiast widzę, że po prostu nie będzie czego
                        prostowac i to może być najgorsze. Pozdrawiam wszystkich
                        ciechanowian, szczerze zatroskanych losami naszego miasta, bardziej
                        niż własnymi - osobistymi i partyjnymi - interesami.
                        Stefan Żagiel
                        • Gość: wyborca Re: Menadżer Wardziński IP: 213.199.253.* 20.05.08, 21:37
                          Nie da sie jednak ukryć, że drogi i przesłanki wyboru
                          > radnych przez ludzi są co najmniej dziwne i trudne do zrozumienia.

Ależ to musiało być bolesne, że Pana Lewicowca Żagla nie ma wśród Radnych.
                          Uwiera aż do dziś, czy też już ropzoczynamy kampanię wyborczą?
                          • Gość: Polityk Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 22:46
                            Szanowny Panie Stefanie przesłanką zamieszczenia mojego postu było
                            między innymi zaintrygowanie mediów Ciechanowskich tematem
                            realizacji inwestycji. Jak Pan stwierdza, nie może Pan zrozumieć
                            przesłanek wyboru radnych przez ludzi. Zwykły Kowalski realnie z
                            władzą publiczną ma związek taki, że idzie kilka razy w życiu do
                            urzędu poczynając od aktu urodzin, poprzez dowód osobisty lub jakieś
                            zaświadczenie. Mała część narodu przechodzi ponurą przyjemność
                            uzyskania pozwoleń budowlanych ze względów finansowych najczęściej.
                            W większości ludzie do załatwiania spraw w urzędach podchodzą jak do
                            wizyty u dentysty, poboli, ale przestanie i nie chcą więcej słyszeć,
                            co tam się dzieje. Raz na 4 lata odbywa się koncert życzeń, czyli
                            wybory i trzeba coś ciemnemu ludowi obiecać. Co kto chce od wyboru
                            do koloru. I tutaj zaczyna się problem miarodajnych mediów. Skąd
                            zwykły wyborca ma się dowiadywać o osobach kandydujących czy
                            starających się o ponowny wybór jak nie z mediów.
                            I tak dzisiaj w ciechanowskich gazetach można poczytać ile to nasza
                            władza chce nam dobra wybudować, a to takie drogi, a to takie domy.
                            I co dziwne, żaden dziennikarz nie zapytał, – kiedy? A jak ktoś
                            zapyta nieopatrznie to, co mu odpowiadają władze, że ochrona
                            środowiska, że protesty i wszelkie inne nieszczęścia. Dzięki temu
                            forum gazeta.pl, a nie np. tc. możemy sobie popisać. I tak mam
                            nadzieję, ze Pan lub koledzy z redakcji zapytają Pana Wardzińskiego
                            o wniosek dotyczący kanalizacji dla Ciechanowa za ok. 15 milionów
                            zł. praktycznie odrzucony w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego
                            (wystarczy wejść na stronę ministerstwa, aby uzyskać tą informację).
                            MSWiA odmówiło rejestracji związku pytanie, dlaczego? Można
                            powiedzieć, że ponad 80 milionów przepadło, gdyż nie ma osoby
                            prawnej do otrzymania pieniędzy. Co z modernizacją, PEC – kiedy i za
                            co? Ponadto należy zauważyć, że Ministerstwo Rozwoju Regionalnego
                            czy też Urząd Marszałkowski one jedynie rozpatrują wnioski
                            formalnie, zaś merytorycznie rozliczać będzie Unia Europejska, a tam
                            prowizorka nie przejdzie. Co ciekawe patrząc na wyniki podziału
                            funduszy to wykorzystanie środków przez rolników, czy prywatne firmy
                            (najczęściej nieposiadających żadnych służb) wykorzystują środki w
                            100%. Tak samo się to ma z małymi gminami, często obśmiewanymi w
                            mediach. Jak przychodzi do miast, powiatów, województw to im większy
                            i z własnymi służbami powołanymi do pozyskiwania środków to coraz
                            gorzej, a województwo mazowieckie najgorzej w skali kraju ok. 30%.
                            Po prostu Prezydenta Wardzińskiego i jego ludzi przerosły powyższe
                            inwestycje i zamiast się do tego przyznać to wciskają kit o
                            wszelkich nieszczęściach związanych z pracą na ich stanowiskach i
                            oporem materii. Zauważyłem ostatnio, ze w Polsce prowadzona jest
                            polityka doprowadzania wszystkiego do ściany, czyli nic nie robienia
                            i nie podejmowania decyzji do czasu, aż np. do szpitala wchodzi
                            komornik, na muldzie ginie w ferrari dziennikarz super expresu, PEC
                            zacznie płacić ogromne kary i wtedy władza powoła sztab kryzysowy do
                            spraw nadzwyczajnych, oczywiście poproszona przez naród o pomoc.
                            Władza zaczyna dobrodusznie oddłużać szpitale i je reformować.
                            Ludność Ciechanowa postraszona zimnymi kaloryferami poprosi władzę,
                            że może zrobić, co chce, ale tylko, żeby było ciepło w kaloryferach,
                            a muldę wspaniałomyślnie władza wyrównała dla świętego spokoju. Tak
                            samo prowadzona jest polityka w Ciechanowie.
                          • Gość: Stefan Żagiel Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 20:48
                            Gość portalu: wyborca napisał(a):

> Nie da sie jednak ukryć, że drogi i przesłanki wyboru
                            > > radnych przez ludzi są co najmniej dziwne i trudne do
                            zrozumienia.
                            >
                            > Ależ to musiało być bolesne, że Pana Lewicowca Żagla nie ma wśród
                            Radnych.
                            > Uwiera aż do dziś, czy też już ropzoczynamy kampanię wyborczą

Nie ukrywam, że było przykre, szanowny Wyborco, zwłaszcza po trzech
                            kadencjach. Ale chyba bolesne jest to, że WSz Wyborca nigdy nie był
                            radnym i nie ma szans. A najbardziej bolesne chyba musi być to,
                            jeśli człowiek wstydzi się podać własnego nazwiska w rozmowie, w
                            której postponuje innych.
    • Gość: Niezależny Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 13:23
      Panie Redaktorze Żagiel. Zamiast pisać w Tygodniku Ciechanowskim o
      sprawach bardzo dla Pana bezpiecznych , aczkolwiek sprawy spoleczne
      sa bardzo ważne , proszę przełamać "nieśmiałość " wobec wladz i
      swoje spostrzeżenia pisać w prasie w ktorej Pan pracuje. Inaczej
      Pana poglądy i przekonania będzie znała tylko wąska grupa ludzi
      czytających to forum. Zapraszam zatem do głębszej analizy.
      • Gość: mieszkaniec Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 18:59
        Zbliżają się wielkie kłopoty Wardzińskiego.Składowisko odpadów w
        Woli Pawłowskiej śmierdzi.Prokuratura Rejonowa w Ciechanowie
        prowadzi postępowanie w sprawie nadużycia władzy przez Starostę
        Sławomira Morawskiego w związku ze sfałszowaniem przeznaczenia drogi
        przebiegającej przez wysypisko a bezprawnie rozkopanej i zajętej na
        wysypisko.Prokuratura prowadzi też postępowanie w sprawie
        poświadczenia nieprawdy na projekcie uchwały Rady Miasta przez
        Prezydenta Waldemara Wardzińskiego i Z-cę Prezydenta Gładysz co do
        tej drogi.Jeśli do tego WSA w Warszawie uchyli Pozwolenie
        Zintegrowane na korzystanie ze środowiska dla składowiska odpadów w
        Woli Pawłowskiej, to mamy albo bombę ekologiczną albo bombę
        kosztów,bo śmieci trzeba będzie wywozić gdzieś dalej a to kosztuje.A
        kto za to zapłaci?Oczywiście mieszkańcy!!!
        Co Wy mieszkańcy Ciechanowa na to???
        • Gość: POlityk Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 19:11
          Więc nie jestem sam ujawniającym trudne tematy Pana Wardzińskiego.
          Kropla drąży skałę.
        • spostrzegawczy66 Re: Menadżer Wardziński 24.05.08, 19:23
          W nawiązaniu do wpisu o sprawach sądowych (WYSYPISKO ŚMIECI)
          dotyczących p.Wardzińskiego i p.Gładysz to nie jedyne naginanie
          prawa dla swoich ludzi.Na Radzie Miasta została poruszona sprawa
          nowego prezesa TBS,który jest jednocześnie w zarządzie
          ciechanowskiej spółdzielni mieszkaniowej.Jest to niezgodne z
          prawem,gdyż są to instytucje konkurencyjne,mimo potwierdzenia tej
          nieprawidłowości przez urzędników z otoczenia prezydenta W.sprawa
          nie została rozwiązana.Widać więc,że kolejny raz władza drwi sobie z
          przepisów i robi swoje. NIECH zyje TOWARZYSTWO WZAJEMNEJ ADORACJI.
      • Gość: Stefan Żagiel Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 13:14
        1)Jeśli sprawy, o których piszę w "TC" są takie bezpieczne,to ja nie
        wiem jakie w prasie lokalnej są niebezpieczne. Przez siedem lat
        chodziłem po sądach.
        2)Chciałbym, tylko moje poglądy nikogo nie interesują.
        Pozdrawiam Niezależnego
    • t_rex Re: Menadżer Wardziński 25.05.08, 13:19
      dzięki Polityku za ciekawy wątek.Niestety, dziennikarzy jakich mamy w mieście
      każdy widzi (i czyta).Panu redaktorowi z TC gratuluję przy okazji wywiadu z
      pania dyr.I LO. Tyle cukru dawno nie było w prasie. Ochy i achy , jak to
      wspaniale w szkole jest.I ci olimpijczycy, tłumy po prostu. a gdzie zastępy
      najlepszych matematyków i fizyków pod słońcem?? gdzie?? a pytanie o serie
      jedynek stawianych rzez 3 lata połowom klas? oprócz tych, którzy na korepetycje
      uczęszczają do psorów. A baza sportowa? a dziadowskie z 'miasta" boisko? a
      zatrudnianie na zlecenia "fachowców" z "miasta", a współpraca z gimnazjami? Nie
      pan redaktor ruszy do Płońska i tam zobaczy jak pracuje zespół gimnazjum-liceum.
      Cukrzenie w wywiadzie, związku z zakończeniem kadencji przez p.dyrektor
      ,oczywiście nie ma żadnego....
      • Gość: Stefan Żagiel Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 21:15
        t_rex napisał:

> dzięki Polityku za ciekawy wątek.Niestety, dziennikarzy jakich
        mamy w mieście
        > każdy widzi (i czyta).Panu redaktorowi z TC gratuluję przy okazji
        wywiadu z
        > pania dyr.I LO. Tyle cukru dawno nie było w prasie. Ochy i achy ,
        jak to
        > wspaniale w szkole jest.I ci olimpijczycy, tłumy po prostu. a
        gdzie zastępy
        > najlepszych matematyków i fizyków pod słońcem?? gdzie?? a pytanie
        o serie
        > jedynek stawianych rzez 3 lata połowom klas? oprócz tych, którzy
        na korepetycje
        > uczęszczają do psorów. A baza sportowa? a dziadowskie z 'miasta"
        boisko? a
        > zatrudnianie na zlecenia "fachowców" z "miasta", a współpraca z
        gimnazjami? Nie
        > pan redaktor ruszy do Płońska i tam zobaczy jak pracuje zespół
        gimnazjum-liceum
        > .
        > Cukrzenie w wywiadzie, związku z zakończeniem kadencji przez
        p.dyrektor
        > ,oczywiście nie ma żadnego....

Lubię, jak wybitni specjaliści uczą mnie dziennikarstwa i lepiej
        wiedzą, co ja mogę, a czego nie mogę, a co powinienem. W dodatku
        uczą mnie z zza węgła. WSz t_rex, witam Cię w poniedziałek w
        redakcji, złożysz informację na temat nieprawidłowości w LO, możesz
        ją zresztą przysłać pisemnie, podpisaną, z podaniem adresu - a
        sprawą się zajmiemy. Możesz też delegować jakiegoś ucznia, który
        opowie nam, że w LO każą mu chodzić na korepetycje do jakiegoś
        nauczyciela, w przeciwnym razie dostałby pałę. Z pewnością nie
        pozostawimy sprawy bez echa. Niestety, z żadną taką skargą się nigdy
        nie spotkałem. Nawet jeśli rzeczywiście na te korepetycje chodzą, to
        mówią, że po prostu lubią. 30 lat temu, gdy byłem młodym
        dziennikarzem i chciałem zbawiać świat, przyszli do mnie kibice
        piłkarscy po meczu, ze skargą, że jakiś zawodnik został uderzony,
        krwawił, sędzia nie chciał go wypuścić z boiska i coś tam jeszcze.
        Napisałem tekst, pełen oburzenia na tego rodzaju praktyki.
        Szczęściem przeczytał go doświadczony kolega z działu
        sportowego "TM", zatryzmał go i zalecił mi wszystko jeszcze raz
        sprawdzić. Gdy zacząłem sprawdzać, wyparł się rzekomo pokrzywdzony
        zawodnik, wyparli się gospodarze stadionu, nawet kibice, którzy byli
        ze skargą, zupełnie sobie tego nie przypominali. Od tamtej pory
        emocje mnie nie ponoszą. W ogóle dobrze jest rzeczy sprawdzić,
        wyjaśnić, zanim się coś publicznie palnie.
        A jeśli t_rex przyniesie do "TC" lepszy wywiad z dyrektorką
        Zmysłowską, bardziej pikantny i nie cukrowaty, przy czym ona odpowie
        na wszystkie trudne pytania i zaakceptuje treśc przez autoryzację -
        to z szacunkiem uścisnę mu dłoń. W przeciwnym razie niech mnie dalej
        poucza i zachęca do zbawiania świata.
        • t_rex Re: Menadżer Wardziński 02.06.08, 10:29
          Gość portalu: Stefan Żagiel napisał(a):

> t_rex napisał:
          >
          > > dzięki Polityku za ciekawy wątek.Niestety, dziennikarzy jakich
          > mamy w mieście
          > > każdy widzi (i czyta).Panu redaktorowi z TC gratuluję przy okazji
          > wywiadu z
          > > pania dyr.I LO. Tyle cukru dawno nie było w prasie. Ochy i achy ,
          > jak to
          > > wspaniale w szkole jest.I ci olimpijczycy, tłumy po prostu. a
          > gdzie zastępy
          > > najlepszych matematyków i fizyków pod słońcem?? gdzie?? a pytanie
          > o serie
          > > jedynek stawianych rzez 3 lata połowom klas? oprócz tych, którzy
          > na korepetycje
          > > uczęszczają do psorów. A baza sportowa? a dziadowskie z 'miasta"
          > boisko? a
          > > zatrudnianie na zlecenia "fachowców" z "miasta", a współpraca z
          > gimnazjami? Nie
          > > pan redaktor ruszy do Płońska i tam zobaczy jak pracuje zespół
          > gimnazjum-liceum
          > > .
          > > Cukrzenie w wywiadzie, związku z zakończeniem kadencji przez
          > p.dyrektor
          > > ,oczywiście nie ma żadnego....
          >
          > Lubię, jak wybitni specjaliści uczą mnie dziennikarstwa i lepiej
          > wiedzą, co ja mogę, a czego nie mogę, a co powinienem.
          -Dziennikarzem nie jestem lecz wiekowym (co widac po nicku) meszkańcem miasta
          ,który nie akceptuje wszystkiego co wokół sie dzieje.
          W dodatku > uczą mnie z zza węgła.
          -Pisanie pod nickiem to przywilej forum.
          WSz t_rex, witam Cię w poniedziałek w
          > redakcji, złożysz informację na temat nieprawidłowości w LO, możesz
          > ją zresztą przysłać pisemnie, podpisaną, z podaniem adresu - a
          > sprawą się zajmiemy.
          -nie, nie zgłoszę sie, mam inny zawód. Od tropienia nieprawidłowości są m.in.
          dziennikarze.
          Możesz też delegować jakiegoś ucznia, który
          > opowie nam, że w LO każą mu chodzić na korepetycje do jakiegoś
          > nauczyciela, w przeciwnym razie dostałby pałę. Z pewnością nie
          > pozostawimy sprawy bez echa. Niestety, z żadną taką skargą się nigdy
          > nie spotkałem. Nawet jeśli rzeczywiście na te korepetycje chodzą, to
          > mówią, że po prostu lubią.
          - Kiedy kilka lat temu wybuchła afera Wielkiego Chemika z Krasiniaka, o jego
          poczynaniach wiedział cały Ciechanów. Tylko dziennikarze , bidule mieli w ustach
          wodę.
          30 lat temu, gdy byłem młodym
          > dziennikarzem i chciałem zbawiać świat, przyszli do mnie kibice
          > piłkarscy po meczu, ze skargą, że jakiś zawodnik został uderzony,
          > krwawił, sędzia nie chciał go wypuścić z boiska i coś tam jeszcze.
          > Napisałem tekst, pełen oburzenia na tego rodzaju praktyki.
          > Szczęściem przeczytał go doświadczony kolega z działu
          > sportowego "TM", zatryzmał go i zalecił mi wszystko jeszcze raz
          > sprawdzić. Gdy zacząłem sprawdzać, wyparł się rzekomo pokrzywdzony
          > zawodnik, wyparli się gospodarze stadionu, nawet kibice, którzy byli
          > ze skargą, zupełnie sobie tego nie przypominali. Od tamtej pory
          > emocje mnie nie ponoszą. W ogóle dobrze jest rzeczy sprawdzić,
          > wyjaśnić, zanim się coś publicznie palnie.
          -To proszę nasłuchiwać co sie w mieście dzieje, sprawdzać i pisać o tym, takie
          to jest powołanie dziennikarskie.

> A jeśli t_rex przyniesie do "TC" lepszy wywiad z dyrektorką
          > Zmysłowską, bardziej pikantny i nie cukrowaty, przy czym ona odpowie
          > na wszystkie trudne pytania i zaakceptuje treśc przez autoryzację -
          > to z szacunkiem uścisnę mu dłoń. W przeciwnym razie niech mnie dalej
          > poucza i zachęca do zbawiania świata.
          -Jeżeli Pan redaktor nie potrafi zadawać trudnych pytan to wielka szkoda. Jeżeli
          nie chce, to rozumiem doskonale. Byc dziennikarzem w małym mieście to trudna
          rola.Krytyczne teksty musza być czasami przykre dla znajomych , rodzinny,
          znajomych rodziny, pracodawców znajomych, sąsiadów itp. Ale dziennikarstwo to
          misja, a misje są czasami niewdzięczne. Pozdrawiam: Tyranozaurus Rex.
          • Gość: Stefan Żagiel Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 14:28

t_rex napisał:

-Jeżeli Pan redaktor nie potrafi zadawać trudnych pytan to wielka
            szkoda. Jeżel
            > i
            > nie chce, to rozumiem doskonale. Byc dziennikarzem w małym mieście
            to trudna
            > rola.Krytyczne teksty musza być czasami przykre dla znajomych ,
            rodzinny,
            > znajomych rodziny, pracodawców znajomych, sąsiadów itp. Ale
            dziennikarstwo to
            > misja, a misje są czasami niewdzięczne. Pozdrawiam: Tyranozaurus
            Rex.
            Itd...
            Szanowny Tyranie z rodziny Dinozaurów, Twoje rady i uwagi są
            przedniej marki. Zwłaszcza rada, żebym został misjonarzem. Na czym
            ma polegać moje misjonarstwo? Na odbieraniu chleba innym
            misjonarzom, prokuratorom, nauczycielom, lekarzom, pielęgniarkom,
            urzędnikom, których też trzeba by - bo dlaczego nie? -
            zakwalifikować jako misjonarzy. A może tak po prostu niech kazdy
            wykonuje swój zawód, nalepiej jak potrafi? Oczywiście można każdego
            krytykowac, każda działalnośc publiczna podlega publicznej ocenie.
            Skoro jednak chcemy budowac społeczeństwo obywatelskie, nie da się
            wszystkiego załatwić przez anonimowe pouczanie czy wytykanie, trzeba
            mieć odwagę i poczucie obowiązku podjęcia pewnych spraw wprost i bez
            przyłbicy. I chociaż trochę trzeba zrobić swoimi rękami.
            Nie mam nic przeciwko nickom, pseudonimom, rozumiem,że ludzie się
            czasem boją - choć nareszcie w wolnym kraju - nie powinni, ale
            szacunek dla takich mam tylko wtedy, gdy piszą czy mówią o sobie, o
            swoich problemach czy krzywdach. Jeśli zza węgła natomiast krytykuja
            innych z nazwiska, to nie jest to - powiedzmy - zbyt eleganckie, tak
            mi się zdaje.
            Od tropienia, szanowny Pouczycielu,(proszę wybaczyć, że używam
            Pańskiego słownictwa, co wygladać bedzie na złośliwość) są psy
            tropiące, dziennikarze na ogół "robią" gazetę badź audycję (i to ich
            zawód, z którego żyją). Może Pan te dwa pojęcia pomylił.
            O aferze Wielkiego Chemika (też mi zresztą afera!) pisaliśmy w "TC",
            widocznie Dinozaur to przeoczył.
            I rzecz istotna: Tak, krytyczne teksty muszą być czasami przykre dla
            znajomych, rodziny. I nie tylko. Szanowny Tyranozaurze Reksie,
            widzę, że niczego nie rozumiesz z dziennikarstwa, a może i z życia.
            Krytyczne teksty są przykre dla wszystkich. Przede wszystkim dla
            krytykowanych, zwłaszcza jeśli są niesprawiedliwe i krzywdzące. Z
            tego powodu mogą nieraz człowiekowi zwichnąć życie. Słowa potrafią
            wyrządzić krzywdę, dlatego trzeba się nimi posługiwać naprawdę
            rozsądnie i ostrożnie.
            Dla piszącego też są przykre. Proszę mi wierzyć, nieraz po złożeniu
            krytycznego tekstu spać nie mogę, myślę, czy gdzieś w tekście nie
            napisałem coś nieprawdziwego, że czegoś do końca nie sprawdziłem i
            mogę memu "bohaterowi" zrobić krzywdę, bo przecież nawet jeśli nie
            jest on postacią pozytywną, to przecież nie może być obciążany czymś
            niezasłużenie (abstrahując już od faktu, że za nieprawdę można
            samemu odpowiadac przed sądem). Wprawdzie artykuł prasowy to nie
            wyrok sądowy, ale krzywdzić może i sprostowanie na ogół nie tego
            odrobi. Dokopywanie komukolwiek nie przynosi mi satysfakcji,
            zrozumiałem też sędziów, którzy cieszą się z likwidacji kary
            śmierci. Każdy taki wyrok obciąża bowiem sumienie skazującego,
            zwłaszcza, że zawsze są wątpliwości, czy decyzja była słuszna.
            Sam nie jestem już człowiekiem najmłodszym, ale niczego wiekiem nie
            usprawiedliwiam (poza możliwościami fizycznymi), zwłaszcza
            postponowania innych.
            • Gość: ciekawski Re: Menadżer Wardziński IP: *.internetserviceteam.com 06.06.08, 07:18
              Ciekawski radzi Ci POLITYKU nie ujawniaj swojego nazwiska.
              Mogę Cię zapewnić ,że ludzie z Ratusza i tak juz wiedzą kim jestes.
              Ciechanow małe miasto i wyciek danych o Twoim kompie to żaden problem.
              W pewnym momencie staniesz się osobą wyautowaną i trędowatą, bo nie szczekasz jak inni mający władzę.
              Zbyt dużo i az za dużo w Polsce jest miejsc, gdzie krytyka władz powoduje szykany wobec osób i żaden dziennikarz miejski nie napisze słowa o tym ,bo jak pisze Zagiel on spać po nocach nie może by komus krzywdy nie zrobic.
              Niezłe tłumaczenie i rozgrzeszenie siebie na wieki.
              A to co wyprawia Platforma przełoży sie na zwiększenie patologii w życiu samorządów i braku nadzoru i bata.
            • t_rex Re: Menadżer Wardziński 06.06.08, 07:57
              tiaa, niestety, nie widzę szans na znalezienie platformy do dyskusji. Myślimy
              innymi kategoriami, zupełnie inaczej postrzegamy świat. Różnijmy się wiec dalej,
              "pięknie sie różnijmy", pozdrawiam -T.Rex
    • Gość: Niezalezny Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 08:19
      Myślę, że Pan Marcinkiewicz jest 'Małym Chlopcem" i popełnił duży
      błąd opowiadając mediom o takich pierdołach. Jesli ktoś chciał
      zauważyć to padło słowo Prezydent - Elekt. Już widzę szefa slużbyb
      specjalnych słuchającego czlowieka ktory nie ma żadnych jeszcze
      uprawnień. Z tego robi jeszcze notatkę. Naprawdę czy myslicie, że
      Marczuk to człowiek ograniczony?. Nawet jeśli jakakolwiek rozmowa
      była to własnie Marczuk podlega Premierowi a więc Kaziowi
      Marcinkiewiczowi. Dlaczego dowiadujemy się teraz a nie ma dymisji
      Marczuka. Szczera prawda , że od miłości do nienawiści to jeden krok.
      • Gość: POlityka Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 19:34
        Niekompetencja Pana Prezydenta wychodzi w tym artykule w TC, wszscy
        winni, a bidulek musi się męczyć na tym stanowisku. Chcę dobrze, ale
        wychodzi jak zawsze.

www.tc.ciechanow.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=5277
        • Gość: POlityk Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 16:54
          Jak dzisiaj widać tematem Związku Komunalnego zajęły się
          Ciechanowskie media tj. TC, KRC. W Extra Ciechanów Prezydent
          wykupił ok pół strony i rzecznik Pana Prezydenta Pani Blankiewicz
          zamieściła artykuł sponsorowany z pieniędzy miejskich. Jednak daleko
          im do rzetelności dziennikarskiej i żadne z mediów nie sprawdziło
          decyzji MSWiA. Jak przewidywałem Pan Prezydent jest niewinny,
          jedzie na rozmowy z Wicemarszałkiem Kotlewskim ratować kasę w
          wysokości 88 milionów. Zawiniła Unia Europejska bo tyle produkuje
          prawa co Ciechanów śmieci. Zawinił Maków Mazowiecki, oraz oczywiście
          wiejskie głupki (cytat z Pana Prezydenta) czyli Wójtowie co nie
          widzą jak przeprowadzić głosowanie. Prawda jest taka, że
          niekompetentnemu Panu Prezydentowi wszystko rozłazi się w rękach.
          Po pierwsze co Unia Europejska ma do rejestracji związku? Ludzie nie
          dajcie się brać na takie dyrdymały. Po prostu statut związku to
          czysty skok na stołki, co nawet koledze Ministrowi z PO się nie
          spodobało. Sam związek to ok 60 stanowisk, a nic nie ma do roboty.
          60 osób nawet po 2000 zł. brutto to wynosi 120000zł. miesięcznie. W
          skali roku ok 1,5 miliona za samo pierdzenie w stołek. 2000zł.
          miesięcznie to jak wiecie drodzy czytelnicy i tak zaniżona kwota,
          myślę, że za pierdzenie w stołek będą brać po ok 5000zł.
          Miesięcznie. Kto za to zapłaci? My wszyscy, nie kto inny. Co zaś się
          tyczy Makowa Mazowieckiego to jak się o tym dowie burmistrz Makowa
          co o nim wygaduje Prezydent Wardziński to coś mi się zdaje, że
          Makowa już w tym Związku nie zobaczymy bo honor mu na to nie
          pozwoli. Naprawdę Panie Prezydencie, niech Pan głupot ludziom nie
          opowiada bo wszelkie formalności załatwia Pan sam z Panem Pikusem i
          Gąsiorowskim i to Pan za wszystko ponosi odpowiedzialność. Na
          koniec chyba wykrakałem o Prezesie Pikusie. Dzisiaj w KRC podano, że
          PUK za wolno wykasza trawę z trawników miejskich. Przypomnę, że jak
          dwa lata temu zima skuła lodem Ciechanowskie drogi, to nikt Pana
          Prezesa Pikusa za to nie upomniał. Panie Prezesie jednak radzę udać
          się do lekarza. Panu Gąsiorowskiemu też polecam wizytę u lekarza.
          • Gość: mieszkaniec Re: Menadżer Wardziński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 11:40
            Pieniądze unijne na inwestycje kanalizacyjne już przepadły.Sądzę,że
            przy takiej nekompetencji prezydenta Wardzińskiego, pieniądze unijne
            na modernizację wysypiska śmieci też przepadną.Oczywiście winne będą
            złe moce i ...wolny rynek gospodarczy.Nie wydaje się Wam,kochani
            mieszkańcy Ciechanowa,że nasze miasto pomalutku zamienia się w
            serialowe Wilkowyje,a prezydent Wardziński w wójta Kozieja...
            • Gość: POlityk Do Pana Stefana Żagla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 21:37
              Ja drogi Panie redaktorze obiecuję Panu, że po wyroku Wojewódzkiego
              Sądu Administracyjnego zacznę pisać na tym forum pod nazwiskiem i
              zacznę ujawniać niemiłe dla władzy Ciechanowa fakty. Takie jak
              fałszowanie i poświadczanie nieprawdy w dokumentach i decyzjach.
              Wystawianie decyzji ze wstecznymi datami. Posługiwanie się tymi
              dokumentami w Urzędzie Marszałkowskim i Urzędzie Wojewódzkim. Opisze
              ludzi z PO działających pod przykrywką ekologów , a w rzeczywistości
              skupujących ziemię wokół składowiska w Woli Pawłowskiej. Do
              sprawdzenia w Księgach Wieczystych i na oficjalnych stronach PO.
              Obiecuję publikować skany, żeby każdy czytelnik mógł wyrobić swoje
              zdanie. Obiecuję również Panu (znamy się osobiście), że w/w
              dokumenty dostarczę również Panu. Osobiście myślę, że między innymi
              moje prywatne śledztwo i zaangażowanie kilku znanych w Ciechanowie i
              oddanych interesom mieszkańców i miasta społeczników oraz
              urzędników doprowadzi przynajmniej do nagłośnienia w/w
              procederów. Z przykrością stwierdzam, że media lokalne po ostatnim
              wtorku opisując upadek Związku Komunalnego nie grzeszyły
              rzetelnością. Nawet nie wykonały kilku telefonów dla sprawdzenia
              faktów w MSWiA oraz Urzędzie Wojewódzkim, pisząc jedynie relację z
              Urzędu Miasta. Jednak między innymi dzięki temu forum możemy ze sobą
              rozmawiać, tak też wyżej opisanymi przypadkami zajmują się media
              ogólnopolskie. One przeciwnie do mediów Ciechanowskich zadają
              pytania w Urzędach i dostają odpowiedzi.
              • Gość: hitachi Re: Menadżer Wardziński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 10:35
                Jeśli przepadną unijne pieniądze na modernizację wysypiska śmieci,to
                prezydent Wardziński powinien złożyć rezygnację.Poważnymi sprawami
                powinni zajmować się poważni ludzie.A pani Blankiewicz powinna
                powrócić do ciastek,pączków i lodów.
            • Gość: az Re: Menadżer Wardziński IP: 195.117.122.* 15.08.08, 22:16
              Wardziński to nawet nie wójt ale sołtys zapadłej dziury jaką staje się Ciechanów
          • Gość: vic Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 15:34
            Pełnomocnik prezydenta d/s Związku Komunalnego i Segregacji Lech
            Marek Gąsiorowski za cóś jednak pieniądze bierze i brał przez kilka
            lat. Może mi ktoś powie za co?
    • ciekawski.pl Re: red.Zagiel /poseł Sopliński też czekam 30.05.08, 15:43

Gość: ciekawski 28.05.08, 21:17 Odpowiedz

Ciekawski nie rozumie czy post nicka NIEZALEZNY dotyczy miejskiego tematu,a był chyba pisany na mój tekst.

cIEKAWSKI NIE WIE CZY PODWAŻA AUTORYTET POSŁA I REDAKTORA ,ZE MUSI BYC KASOWANY WIELOKROTNIE ?

Gość: ciekawski 28.05.08, 15:39 Odpowiedz
      Ciekawski nie doczekał sie polemiki.Wątek został skasowany czy była to interwencja posła Soplińskiego? redaktora Zagla?

Gość: ciekawski 25.05.08, 13:52 Odpowiedz
      Ciekawski nie doczekał sie polemiki ,ale teraz po tireksie jest szansa.Moze nie wszyscy wiedza o czym pisałem. Oto te dyrdymały posła Soplińskiego podobne do tych Kazia Marcinkiewicza by zyskać sympatie i współczucie ,a redaktor łyka takie dyrdymały.

* Panie pośle, politycy dzisiaj, zwłaszcza z partii rządzącej, czegoś się boją. Obstawiają się agentami z BOR, przestali się spotykać z wyborcami. Czy pan też się boi?

- To prawda, na ostatnich masowych imprezach na północnym Mazowszu nie pojawiają się politycy PiS.

O tym strachu nie chciałbym się wyrażać nieparlamentarnie.
      Sam nie noszę borni, nie mam obstawy. Kontaktuję się bezpośrednio z setkami ludzi, również w moich biurach wyborczych – nie spotkałem się z żadnym przypadkiem agresji czy fizycznego zagrożenia. Może dlatego, że mogę spojrzeć ludziom w twarz i oni wiedzą, że jest to spojrzenie szczere, poparte wzajemną ufnością.

Kłamałbym jednak, gdybym twierdził, że tak zupełnie się nie boję.

Obawiam się np., że w Sejmie, w czasie rozmów kuluarowych, coś tam chlapnę i z tego powodu ja i moje ugrupowanie będziemy mieć kłopoty. Wie pan, żyje już w miarę długo, moje dzieciństwo i wczesna młodość przypadło na czasy stalinowskie.

Pamiętam, jak wtedy ludzie bali się jeden drugiego, unikali szczerych rozmów, bo to mogło kosztować. Potem, w czasach gomułkowskich, jakie by one nie były, już takiej psychozy nie spotykałem.
      Odrodziła się ona dopiero teraz, przez to podsłuchiwanie niemal wszystkich, przez to nagrywanie...

www.tc.ciechanow.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=5051

• lolooo Grunt na medal 02.06.08, 11:24
      Rusza kolejny konkurs Grunt na medal 2008. Ale czy Wójt i Prezydent
      gmin poczynią jakieś kroki w kierunku poprawy atrakcyjności terenów
      inwestycyjnych??
      • Gość: POlityk Podwyżka za sukcesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 14:11
        29.05.2008. Prezydent Ciechanowa w nagrodę za nieustające sukcesy w
        pozyskiwaniu funduszy unijnych tj, na wodociągi i kanalizację,
        otrzymał podwyżkę pensji do wysokości 12.362 zł brutto. Dziękujemy
        Radzie Miasta za ten gest w imieniu mieszkańców naszego miasta. W
        oczekiwaniu na dalsze sukcesy wniesiemy do Marszałka Sejmu o
        przyśpieszenie prac nad zniesieniem ustawy kominowej. Wtedy nasz
        Prezydent Menadżer Wardziński w pełni zostanie doceniony finansowo
        za swoje wielkie zasługi w pozyskiwaniu funduszy europejskich, a nam
        będzię żyło sie lepiej.
        • Gość: poILE Re: Podwyżka za sukcesy IP: *.rzone.de 02.06.08, 14:28
          stanowczo zbyt mała to pensja menagera z PO szczebla powiatowego przy takiej inflacji za rządów PO.
          Dałbym 16000 brutto i jednego vicka zdymisjonowal ;-)
          • Gość: Pluto Re: Menadżer Wardziński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.08, 11:29
            Radni PO ofiarowali prezydentowi podwyżkę pensji,ale to on sam to nakręcił za
            pośrednictwem swojego zastępcy Chodkowskiego,który nawet radnych opozycji
            namawiał do podpisania wniosku o podwyżkę.Co za HIPOKRYZJA!!!!!!!!
            • Gość: Mono Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 19:21
              Wardziński działa według sprawdzonych komunistycznych metod!
    • Gość: Paweł Re: Menadżer Wardziński IP: *.centertel.pl 20.06.08, 20:08
      A jak media lokalne mają się odezwać? Napiszesz coś nie w smak
      włodarzom i lecisz kochany ;)
      • Gość: ciocia Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 19:11
        Czy Prezydent Wardziński wskazał osobę odpowiedzialną za zatrucie
        wody? Kto za to odpowiedział? Jak wygląda jego nadzór nad
        Wodociągami?
        • Gość: laik Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 13:43
          Czyżby stefek znów miał ambicje startować w wyborach samorządowych?
          • Gość: ja Re: Menadżer Wardziński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.08, 13:56
            Stefek to moim zdaniem jeden z mądrzejszych i doświadczonych radnych. Czemu na
            niego nalatujesz?
            • szaro.buro Re: Menadżer Wardziński 12.09.08, 23:11
              I co tam wasz meneger nowego dla społeczeństwu Ciechanowa po wakacjach obiecał?
              • Gość: szarak Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 12:26
                Ty szro bury sobie jaj z Wielce Szanownego Słońca Ciechanowa nie
                rób. Bo jak wprowadzą kastrację to cię za te jajca na Placu przed
                ratuszem powiesi to tyle z tego będziesz miał.
                • Gość: Niezależny Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 14:55
                  W maju br. roku Mieszkaniec poinformował o klopotach zwiazanych z
                  wysypiskiem smieci. Czy wiadomo coś w tej sprawie , czy to tylko
                  było wrzucenie smieci na inne podworko?
            • Gość: Luna Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 23:02
              A ja bym w życiu Stefka nie wybrała na radnego. Przecież on sobie na
              sesjach jaja robił. I ciągle gadał i gadał.
              • Gość: vic Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 23:06
                i jaki tam zniego aktwista solidarności
                • Gość: ara Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 15:10
                  Macie na myśli Stefka Żagla? Nie ma szans. Swego czasu
                  przeciwstawiał się płacenia przez miasto z budżetowych pieniądzy za
                  audycje Katolickiego Radia Ciechanów. Tego mu nie wybaczono. KRC go
                  zniszczyło i koniec jego kariery radnego.
    • Gość: mieszkaniec Re: Menadżer Wardziński IP: *.ibd.gtsenergis.pl 17.09.08, 13:31
      znowu marudzicie, a my wiemy ,ze on njest najlepszym prezydentem
      miasta
    • Gość: czytelnik Re: Menadżer Wardziński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.08, 18:50
      Ciekawe wnioski wyciąga nasz lokalny dziennikarz jak
      czytam dziś w TC jaki to wspaniały jest nasz Prezydent,
      bo nie szepnął na ucho komisji konkursowej
      'tego weżcie na prezesa TBS'
      Przetarg jak przetarg nie udał się, bo nie wyłoniono nowego Prezesa za to są
      następni co zgłosili się za póżno i będzie dogrywka.
      Czekamy na wyniki kolejnego konkursu i wiemy, że to trudny kawałek chleba bycie
      takim zaufanym Prezesem Prezydenta nawet jak sie jest kolegą.
      Mnie najbardziej fascynuje komisja konkursowa i jej obszerna wiedza i
      kompetencja , która chyba wie lepiej co i jak i aż dziw bierze ,że nie chce nikt
      z tej komisji być zaufanym Prezesem pana Prezydenta.
      • Gość: Niezależny Re: Menadżer Wardziński IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.08, 20:59
        Te konkursy to lipa. Zawsze wygrywa ten kto ma wygrać. Uczciwiej
        byloby bez konkursu.
        • Gość: 9 miesięcy Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 19:51
          Minęło 9 miesięcy i czy cos sie w naszym mieście się zmieniło z
          inwestycjami?
          • pierwszy.obywatel Re: Menadżer Wardziński 06.02.09, 22:12
            o tak zmieniło się, inwestycja w radnych powiodła się nad wyraz.
            święte oburzenie wygłosiła w medium CC nawet Ewa Gładysz , a i szef pani Ewy prezydent miasta Waldemar Wardziński zapewne podziela jej zdanie, bo jak mówi 'sama z diety zrezygnowała' tylko ,że nie dodała ma pensję wiceprezydenta miasta.
            • Gość: wow Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 08:28
              W czasie wyborczym na tym forum porównamy to co nasz Wódz obiecał, a co wykonał.
              Cienki ten bilans na korzyść Wodza.
              • pierwszy.obywatel Re: Menadżer Wardziński 07.02.09, 19:36
                Są i sukcesy Menagera i jego ekipy.
                Ta wiadomość ze strony internetowej UM.
                Tylko proszę o przełożenie z polskiego na polski
                mi mieszkańcowi tego miasta o co chodzi w tej informacji.

Data: 27.01.2009 e-Rozwój Mazowsza
                Stowarzyszenie „Miasta w Internecie”, którego wiceprezesem jest prezydent
                Ciechanowa Waldemar Wardziński zostało docenione przez Komisję Europejską.
                Komisja przyznała status „krajowego produktu flagowego” dwóm projektom: SIRMA -
                Sieć dla Innowacyjnego e-Rozwoju Mazowsza oraz PFeD – Polskie Forum
                e-Demokracji. Projekt SIRMA obejmował szkolenia tematyczne, warsztaty,
                zagraniczne wyjazdy studyjne i spotkania doradcze. W różnych formach wsparcia
                uczestniczyło blisko 670 osób. Finansowany był ze środków Europejskiego Funduszu
                Społecznego.
                • Gość: POlityk Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 22:27
                  Pan Prezydent jak zwykle dzisiaj w wywiadzie dla Extra pod
                  przewodnictwem Julitki zaczął się chwalic niebywałym sukcesem tj,
                  czteroletnią rejestracją związku do dzisiaj nie zakończoną. Chwali
                  się powstaniem nowego klubu studio, budując od nowa blaszak, wyraził
                  akt łaski pozwoleniem na organizację finału WOŚP. Jak zwylke wszyscy
                  mu przeszkadzają, teraz radny Tyszkiewicz i Kęsik, prokuratura z
                  Płocka tym razem, ludzie strzelający korkami od szampana i pijący
                  tegoż szampana. Do tego wszystkiego jakiś nieodpowiedzialny element
                  prywatny. Ale spoko Pani Julitka tak zadziałała na Prezydenta, że
                  się nie podda powyższym szykanom. A że jest wypoczety po urlopie
                  zimowym i nie zmęczony balem sylwestrowym, jaszcze sił na dwa lata
                  mu wystarczy. Panie Prezydencie prosze nie pozostawiać nas w takiej
                  niepewności i kandydowac jeszcze na następną kadencję.
                  • Gość: ebi Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 22:10
                    Wszystko się sprawdziło z tych wpisów POlityka z maja 2008. Teraz
                    skandalik z radną, pewnie też się sprawdzi.
                    • Gość: Stowarzyszenie Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 16:13
                      W styczniu tego roku zawiązało się stowarzyszenie ekologiczne,
                      którego celem jest zamkniecie wysypiska w Woli Pawłowskiej. To
                      stowarzyszenie przyłączyło się do sprawy w Sądzie Administracyjnym w
                      Warszawie przed którym toczy się postępowanie celem zamknięcia
                      wysypiska w Woli Pawłowskiej z powodu wielu nieprawidłowości na tym
                      wysypisku. Między innymi wysypisko na działce 102/2 i 85 o
                      powierzchni ok 1 ha jest samowolą budowlaną. My ekolodzy jesteśmy za
                      zamykaniem wysypisk na terenie naszej gminy Ciechanów. Macie
                      mieszkańcy Ciechanowa dużo terenów w mieście, może wam Prezydent
                      wybudować wysypisko lub spalenię na Aleksandrówce lub zdecydujcie
                      sobie w referendum, gdzie chcecie. Jak zdecydujecie to Jezierska
                      ziemię pod inwestycję wam wykupi, a EKOgmina będzie was uświadamiać
                      jaką to pachnącą inwestycją jest budowa wysypiska na jej ziemi.
                      Odwalcie się od naszej gminy
                      • Gość: Bronchit Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 20:23
                        Wyraźnie czuję się zaciekawiony. Ciekawa sprawa. No, no, w końcu coś
                        drgnęło.
                        • Gość: fan Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 20:59
                          Panie Stanisławie nie tylko drgnęło, ale już mocno drży, usuwa się
                          Panu grunt pod nogami. Jeszcze Pan tego nie zauważył?
                          • Gość: A CE Re: Menadżer Wardziński IP: *.cnow.pl 14.02.09, 13:54
                            TYSZKIEWICZA TO JESZCZE NIE STAĆ NA SWOJE FORUM.
                            CO TO ZA PTAK,
                            CO WE WŁASNE GNIAZDO KALA.
                            • Gość: Lekarz Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 14:45
                              Walduś pamiętasz jak pan doktor ci mówił, nie rób bliźniemu swemu co tobie nie
                              miłe.
    • szaro.buro Re: Menadżer Wardziński 13.02.09, 13:49
      Pan Prezydent niebawem wyprowadza się z zabytkowego gabinetu.
      NASZE MIASTO pokazało zdjęcie budzące grozę co by się stało, gdyby zabytkowa
      belka spadła na fotel Prezydenta ?
      Wolę się nie wypowiadać i nie fantazjować, bo może to tylko fotka zrobiona na
      potrzeby artykułu ?
      Może dowiemy się jaka jest jakość belek nie w prezydenckim oku ,ale na suficie.
      Pięknie wyglądają zabytkowe pomieszczenia z drewnianymi sufitami na całym
      świecie tylko nie w Ciechanowie ?

Ps.Nikt nie daje panu Prezydentowi gwarancji, że po przeprowadzce i po
      skończonym remoncie ratusza zobaczy swój odnowiony gabinet i stare belki w
      suficie i może zatęskni za tamtym czasem ;-)?
      Nie wiem tylko czy warto innemu Prezydentowi robić taki prezent, bo nie daj
      Boże, gdyby to jeszcze Stanisław Tyszkiewicz nim został;-)?.
      • Gość: czytelniik Re: Menadżer Wardziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 18:06
        Jednak Pan Prezydent musi sie wytłumaczyć z relacji z Panią Radną
        Jezierską i Panem Urbanowskim z tym stowarzyszeniem EKOGMINA.
        Robiona już jest medialna osłona dla budowy wysypiska w Woli
        Pawłowskiej. Przypominam, że działki na których Prezydent bedzie
        budował wysypisko są własnością założycieli EKOGMINY. Podaję nr
        działek, dla mediów. 30,52,53,54. Żeby nie być gołosłownym proszę
        przeczytać.
        tc.ciechanow.pl/aktualnosc-6466-powstalo_stowarzyszenie_eko-gmina.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka