Dodaj do ulubionych

mlekowe niejadki

26.04.11, 09:42
jak w temacie - dziecko nie przyjmuje mi w ogóle mleka ani produktów mlecznych.nie jest uczulone, bo juz to sprawdzałam.ma 5 lat i moge policzyc na palcach ile razy udało mi sie przekonać go chocby do twarożku.jakieś pomysły drogie mamy co można zrobić żeby przekonać dziecko do nabiału???
Obserwuj wątek
    • ciociacesia nie przekonuj 26.04.11, 09:53
      doczytaj o innych zrodlach wapnia i białka i odpusc ten nabiał. nie jest niezbedny do szczescia i zdrowia. proponuj co jakis czas i tyle
    • semi-dolce Re: mlekowe niejadki 26.04.11, 10:13
      Daj mu lody.
      • sokhna Re: mlekowe niejadki 26.04.11, 15:37
        Jak mala skonczyla rok nie chciala tknac zadnego mleka, ani sztucznego, ani krowiego, nic. Kakao bylo be, musli be, od czasu do czasu zjadla ewentualnie jakis maly jogurt.
        Tez sie martwilam, ale lekarz powiedzial, zeby odpuscic, ze widocznie tyle nie potrzebuje i sama sobie wyreguluje. Po jakims czasie zauwazylam ze smakuje jej actimel wiec podawalam oczywiscie w rozsadnych ilosciach. Trudno, ze slodki, ale przynajmniej jakas namiastke mleka miala smile I tak to jest do dzis smile
    • mama.czarka Re: mlekowe niejadki 26.04.11, 17:27
      Tosty z żółtym serem? Serowe naleśniczki? (do ciasta dokładam jogurt nat. i serek wiejski) Moje dzieci uwielbiają.
      Migdały, ziarno sezamu, słonecznika, brokuły, żółtka ...to też bogate źródła wapnia.
    • mruwa9 Re: mlekowe niejadki 26.04.11, 20:37
      lody, nalesniki na mleku, koktajl owocowy.Nie spotkalam dziecka, ktore by lodami wzgardzilo smile
      • panna-ktos Re: mlekowe niejadki 28.04.11, 08:43
        a moze zamiast szukac zastepnikow uromaicisz czymś samo mleko, np.dodasz coś do niego.jak nie kakao to może sok jakis? albo w necie widziałam tez takie syropy supermilkery specjalnie dla dzieci, ktore nie chcą pić mleka.moze w taki sposob uda sie przemycić coś do dietty niejadka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka