Dodaj do ulubionych

Kaszel około godzinę po zaśnieciu

11.05.12, 14:04
Młoda ma 3,5 roku, generalnie zdrowa, ostatnio trochę jej z nosa cieknie (bezbarwny katar). Nie kaszle, ma apetyt i humor. Od paru dni około godzinę po zaśnięciu zaczyna kaszleć, trwa to około pół godzinki, czasem się wybudzi popije wody i śpi bez kaszlu do rana. W dzień nie kaszle wcale. Katar nie jest bardzo nasilony (3-4 razy w ciągu dnia wydmuchuje nos, poza tym nie słychać by jej coś w tym nosie "jeździło"). Starszak jest alergikiem (pyłki drzew), ona póki co nie ujawniła żadnej alergii- chociaż może ten katar...
Obserwuj wątek
    • aniaolawa Re: Kaszel około godzinę po zaśnieciu 11.05.12, 14:42
      Mojej siostry córce w tym roku właśnie tak się objawiła alergia , jak u Was. Kaszle pół godziny po zaśnięciu, czasem aż zwymiotuje. A w nocy już jest ok. Też ma lekki katar. Niedługo będzie mieć testy. Mała ma prawie 3 lata. Także spróbuj konsultacji u alergologa. Zwłaszcza ,że masz już jednego alergika w domu.
    • misia33 Re: Kaszel około godzinę po zaśnieciu 11.05.12, 15:49
      Zbadaj zatoki.
    • kamelia04.08.2007 Re: Kaszel około godzinę po zaśnieciu 11.05.12, 16:14
      nam lekarz powiedział, ze splywa katar do gardła i dlatego kaszle
      • manala Re: Kaszel około godzinę po zaśnieciu 11.05.12, 16:43
        nasza pediatra twierdzi podobnie, byłam również u alergologa i ta znowu przepisała jakiś tam lek na astmę (na próbę...) (i drugi na refluks - też na próbę...). Pierwszy, po konsultacji z pediatrą, podaję i rzeczywiście nie ma takich typowych nocnych napadów. Młoda trochę kaszle jeszcze rano ale to chyba też się zmniejszyło. Nie wiem co o tym myśleć.
        • emitka1.1.9 na probe??? 11.05.12, 16:57
          manala napisała:

> nasza pediatra twierdzi podobnie, byłam również u alergologa i ta znowu przepis
          > ała jakiś tam lek na astmę (na próbę...) (i drugi na refluks - też na próbę...

NA PROBE???????????????
          serio? podajesz dziecku lekarstwa na probe??? moze trzeba, moze nie? mnie to szokuje!!!!!!!!
          • ania_kr Re: na probe??? 11.05.12, 19:44
            Mnie to w ogóle nie dziwi. Astmę u małych dzieci diagnozuje się przede na podstawie wywiadu/objawów i skuteczności podawanych leków. Lek zadziała - zostawia się, nie zadziała - trzeba szukać czegoś innego.
          • manala Re: na probe??? 11.05.12, 19:50
            podałam tylko jedno i to po konsultacji z pediatrą jeśli nie doczytałaś...
            • emitka1.1.9 Re: na probe??? 11.05.12, 23:29
              tak doczytalam ale co mnie dziwi to stwierdzenie ze lekarstwo jest podane "na probe" a co mnie jeszcze bardziej szokuje ze to lekarz daje leki dla dziecka "na probe". ja eksperymentow na moich dzieciach nie robie... ale moze jakas niedouczona jestem...
              • manala Re: na probe??? 12.05.12, 07:55
                Mnie to też zdziwiło - tym bardziej, że wizyta u alergologa (pierwsza wizyta dodam) trwała 5 min. Na karcie informacyjnej dla pediatry alergolog wypisała córce astmę (na to się tylko popukałam w czułko). Leków nie podałam i nie zamierzałam się tam ponownie pojawić. Po mięsiącu jednak i dalszych problemach z kaszlem wylądowaliśmy u pediatry i ta powiedzieła, że może jednak warto montelukast podać. A pediatrze ufam.
                I rzeczywiście u małych dzieci diagnoza jest trudna (bo są za małe na spirometrię) więc czasem szuka się w ciemno.
          • slonko1335 Re: na probe??? 13.05.12, 11:34
            Zarówno refluks jak i astmę u małych dzieci często diagnozuje się na podstawie wywiadu, podaje leki i sprawdza skuteczność bo czasami dokładniejsze zbadanie jest bardziej inwazyjne niż podanie tegoż leku np. gastroskopia czy ph-metria. Moja córka musiała mieć gastroskopię, żeby zdiagnozować refluks w stu procentach i gdyby nie to, że miała i inne problemy i ta diagnostyka była konieczna to zdecydowanie bardziej wolałabym podać jej po prostu lek na próbę zamiast fundować to badanie.Próba diagnozy na podstawie objawów, podanie leku i poprawa po jego podaniu oznacza prawidłowe rozpoznanie, przy braku poprawy szuka się dalej. Tutaj od lekarki z eksperckiego o refluksie:
            forum.gazeta.pl/forum/w,907,135643580,135657306,Re_refluks_u_8_letniego_dziecka.html
    • ewczak6 Re: Kaszel około godzinę po zaśnieciu 11.05.12, 18:50
      Myślę, że wiąże się to z tym że jest katar i jak się kładzie t ojednak jest zmiana pozycji i wydzielina spływa po tylnej scianie gardła i wywołuje kaszel....Jesli katar jest bezbarwny i nie ma gorączki to rzeczywiście duża szansa że alergiczny.... Trzeba by było rozważyc podanie jakiegoś leku przeciwhistaminowego typu Zyrtec czy Aerius czy Xyzal ale one wszystkie są na receptę lekarską.

- - - - - - - - - -

<< - Porady farmaceutki - >>

zapytaj-farmaceute.blogspot.com/
    • kanna Re: Kaszel około godzinę po zaśnieciu 12.05.12, 13:51
      U nas to były owsiki uncertain
      • sabka22 Re: Kaszel około godzinę po zaśnieciu 12.05.12, 21:37
        Badanie na pasożyty zrób koniecznie.
        • melancho_lia Re: Kaszel około godzinę po zaśnieciu 13.05.12, 11:16
          Badania na pasożyty mloda miała już parę razy- zawsze czysto. (ten kaszel co jakiś czas ma, więc raz nawet były badania przy tym kaszlu). Nie odrobaczam w ciemno, badania robione w dobrym labie.
          Ale dzięki, zwrócę na to uwagę. Mi bardziej jednak ta alergia by pasowała, zwłaszcza, że ten katar to juz dłuuugo trwa...
          • ania_kr Re: Kaszel około godzinę po zaśnieciu 13.05.12, 14:09
            A może badanie z krwi IgG? Podwyższone świadczy o alergii, albo o pasożytach. U mojego syna testy alergiczne nie wyszły (to znaczy wyszły ujemne), a IgG bardzo podwyższone - pomimo że odrobaczam regularnie (chodzi do przedszkola).
            U syna taki kaszel pojawia się bardzo często - katar spływa po gardle i dziecko kaszle. Często wymiotuje i podobno jest to dla dziecka korzystne - pozbywa się połykanej wydzieliny. U nas na taki kaszel najlepiej działa pionizowanie- nosimy go wtedy i wypicie ciepłej herbaty (takiej granulowanej).
            • melancho_lia Re: Kaszel około godzinę po zaśnieciu 13.05.12, 17:24
              IgG ma na niskim poziomie, raczej nie wskazujące na alergię ani pasożyty. Ale starszak tez ma IgG w normie, a testy skórne (i objawy) pokazały co innego. No nic, zabiorę młodą do naszej alergolog, zobaczymy.
    • slonko1335 Re: Kaszel około godzinę po zaśnieciu 13.05.12, 11:29
      Jak dziecko leży to katar spływa mu po gardle i stąd kaszel-to najbardziej prawdopodobna przyczyna choc oczywiscie mogą być i inne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka