amoli
29.03.15, 22:33
Witam,corka 2 lata 8 mcy do tej pory chowana tylko w domu tzn siedziala z r
Tesciowa,mieszkamy , babcia tylko tv wlaczala i przed dom,praktycznie zero kontaktu z rówieśnikami ale np na święta bożego narodzenia był chłopak 4 letni to rzucała z nim pilke i biegala. Corka Malo mówi np ze czegps nie ma,ze chce mleko mowi meko,albo kupę,siku wola,do tego uczę ja i np ciagnie do budowania z klocków,mowie piwuedz mama buduj i mowi mama bubu, albo jak chce żeby śpiewać mowi piwaj itp wiec mowa idzie choc jest mizerna w porównaniu do rówieśników. Jak się uderzy leci żeby ja całować,jak chce iść na dwór i ja ubieramy to sama wybiera spodnie modnisia i w ogóle ma akcje ze ja mam ja ubierać,nie ra Tata 😊 ale właśnie nie wiem czy to przez brak kontaktu z rówieśnikami czy co ale jak jest np na placu zabaw to bardziej ja interesują zabawki niż dzieci,zachęcona pogra w piłkę ale tak to woli ślizgawki,bujawki itp.tak samo ostatni raz kolezanka u niej byla jak miała 1,5 r potem siedziala corka z tesciowa a ona nie dbala o to żeby miała mala.kontakt z dziecmi,teraz ja siedzę bo jestem w 2 ciąży i zaprosiłam dawna koleżankę z dzieckiem w wieku malej i moja mala choc dużo więcej wie niż jej bo np zna.kolory,literki,cyferki to jednak w porównaniu do tamtej mowi marnie, a do tego jest kilejaca w kontaktach z dziecmi, niby bawimy sie razem biegając,albo lapiac bańki, albo siedziały razem przy stole to moja sie smiala i zabierala tamtej bułkę, ale nie jest super towarzyska,potrafi mię gdzies inne.dziecko i bawić sie w swoja zabawę. Na placu dzis to samo, biegala sobie w swoim celu a dzieci nie byly ważne choc pamiętam ze.jesxcze.na.jesien w piaskownicy dawala dzieciom łopatkę,wiaderko.itp. Co robic ? Jak.ja.troche.bardziej oswoić z dziecmi jesli mieszkam na wsi,spotkanie z kolezanka.moge zapewnić 1 raz na 2 tyg. Tu nie ma dzieci, chyba ze na plac do miasta kilka razy w tyg ale to.zawsze będą inne dzieci nie stale czy to.pomoze? Czy to.jedt normalne.zachowsnie dziecka i czy zmieni.sie.po większych kontaktach z dziecmi?