Dodaj do ulubionych

pocieszny(?) GRUBASEK

04.01.04, 17:05
Zastanawiam sie nad pewną sprawą... Moja coreczka na 8 mcy i wazy 10,5 kilo.
Ma faldki i faldy tluszczyku doslownie wszedzie i juz chyba ze trzy
podbrodki. Wszyscy są zachwyceni, że jest pocieszna, wygląda zdrowo i
jak "prawdziwy dzidziuś", ale mnie to trochę niepokoi... Karmię ją tylko
piersią. Czy to normalne że jest taka tłuściutka?
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • kasia_mm Re: pocieszny(?) GRUBASEK 04.01.04, 19:02
      kochana - mój syn nei skończył jeszcze 5 miesięcy a waży 10 kilo, ma 71 cm
      wzrostu smile) zaczynał od 4300 i 59 cm i potem co 6 tygodni na wizytach w
      przychodni o 2 kg więcej i znowu 2 kilo więcej i potem 1 kg - na wizycie 4
      miesięczniaka ważył 9 kilo...
      dziecko - wiem z autopsji bo mam starszą córkę - wysmukleje jak zacznie
      chodzić, więcej raczkować i nie ma się naprawdę co martwić
    • paliwo15 Re: pocieszny(?) GRUBASEK 04.01.04, 19:42
      Witaj w klubie moja Maja to też taki tłuścioszek. Teraz ma 4,5 miesiaca i waży
      prawie 9 kg. Karmię ja tak jak ty tylko piersią. Widocznie tak niektóre dzieci
      mają chociaż wszyscy trabią że dzieci karmione piersią ważą zawsze mniej.Mam
      nadzieje że wyrośnie z tego. W sumie to bardzo silne i pogodna. Może po prostu
      nie mamy się czym martwić. Pozdrawiam! Renata
    • anka_ka_rp Re: pocieszny(?) GRUBASEK 04.01.04, 19:53
      Cześć,
      myślę, że na razie rzeczywiście nie musisz się obawiać, że Twoja córeczka
      wyrośnie na otyłą panienkę smile))
      Mój Michał - mimo że urodził sie raczej nieduży - również przybierał na wadze
      w imponujacym tempie. I na początku też był karmiony tylko i wyłącznie
      pokarmem naturalnym. W okolicach pierwszych urodzin waga Michała wahała się
      gdzieś w okolicach 12 kilogramów.
      A później nagle - stop! Teraz w wieku 21 miesięcy Michał waży około 13
      kilogramów.

A tak na marginesie - czy rzeczywiście swoją córeczkę karmisz tylko i
      wyłącznie piersią?! Bo jeśli tak - to bym Ci radziła zmienić to jak
      najszybciej!!! Ja też bardzo długo karmiłam Michała tylko pokarmem naturalnym,
      bo nic innego nie chciał jeść. Tym bardziej, że pediatra prowadzący synka był
      zwolennikiem teorii "niech je - co chce". Niestety w wieku ponad roku Michał
      nadal chciał jeść tylko mleko (lub kaszkę na mleku).Teraz - z perspektywy
      czasu - widzę, że byłam zdecydowanie zbyt mało stanowcza (a może zbyt mało
      cierpliwa) przy próbach nakłonienia go, żeby zjadł coś innego. Rezultatem
      jest to, że Michał, który teraz teoretycznie mógłby jeść już prawie wszystko
      to co my - nadal ciągnie z butli kaszkę i zjada same papki, jak jakiś
      kilkumiesięczny niemowlaczek.
      Sorki za odbiegnięcie od tematu, ale tak mi się rzcuiło w oczy to co napisałaś
      o tym karmieniu swojej córeczki...
      Pozdrawiam
      • cwikrut Re: pocieszny(?) GRUBASEK 04.01.04, 21:14
        Hej, mój Adaś ma 6 mies. i waży 10 kg- nie byłoby to dziwne, ale urodził
        się ...... 2800 ! Jest tylko na piersi. Zauważyłam, że zaczyna się wyciągać.
        Zresztą pociąga go chodzenie- nie chce siedzieć czy broń Boże leżeć tylko
        chodzić. Jak zacznie to pewnie z początku wykrzywią mu się nogi (znam takie
        przypadki- koleżanki córeczka była takim koloskiem i przez rok miała straszne
        iksy- bo korpusik był za ciężki), ale teraz ma 4 lata i jest piękną wysoką
        dziewczynką z prostymi nogami - tak że się nie martw nic a nic! Pozdrawiam (na
        mleku matki nie da się utuczyć- nie tworzą się zbędne komórki) ANia
    • fizula Re: pocieszny(?) GRUBASEK 04.01.04, 23:39
      Teraz widząc moją zgrabną 4 letnią córeczkę wiem, że nie była za gruba będąc
      niemowlaczkiem (a tyle miała tłuściutkich fałdeczek hihi). Była karmiona
      wyłącznie piersią do ukończenia 6 miesiąca. Przy dzieciaczkach karmionych
      piersią z tego co nwiem nie ma górnego limitu wagowego, maluch je tyle ile
      potrzebuje i możemy się z tego cieszyć.
      Pozdrawiam Iza
    • farpakon Re: pocieszny(?) GRUBASEK 05.01.04, 00:42
      jestem ciekawa co ile godzin karmicie dziecko? rozumiem, ze na zadanie, ale
      jakie sa przerwy miedzy karmieniami? moj synek tez calkiem dobrze przybiera na
      wadze, karmiony piersia. poczatkowo karmilam, jak tylko zaplakal, jednak moja
      polozna zwrocila mi uwage (jak mial ok 2 mies), ze moze je za duzo i czesto, a
      placz nie zawsze oznacza glod. wzialam to pod uwage, staram sie robic 2-3 godz
      przerwy. moj synek ma 4 miesiace i wazy 7,6kg, ostatnio jakos mniej przybral na
      wadze, ale dodam, ze jest tez calkiem dlugi i nie jest tluscioszkiem.
    • luxonna Re: pocieszny(?) GRUBASEK 05.01.04, 10:16
      dzięki za wszystkie odpowiedzi :o)
      Widze ze moja mala nie jest jeszcze najgrubsza :o)
      Karmię ją tylko piersią bo nic innego nie chce, nawet jak wychodze z domu na
      dluzej to je tylko odciągniete mleczko i kategorycznie pluje wszystkim
      innym... Na razie jeszcze sie nie martwie, moze za miesiąc, dwa zasmakuje jej
      cos innego!
      Pozdrawiam wszystkie grubaski! :o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka