morgen_stern 15.07.10, 15:11 Jedzie któraś? Nie wiem, jak wytrzymam w tym tłumie i upałach, ale spróbuję. Nigdy nie widziałam inscenizacji bitwy, a to niezła okazja Na zachętę piękny spot autorstwa Tomasza Bagińskiego: www.youtube.com/watch?v=vpR_Ckg3q6s Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deodyma Re: Na Grunwald! 15.07.10, 15:14 jestem rodowita olsztynianka, Grunwald w sumie niedaleko Olsztyna a nigdy nie widzialam bitwy nie bylo kiedy, pracowalam, zawsze cos. w tej chwili od ponad 3 lat mieszkam jakies 100 kilosow opd swojego rodzinnego miasta, ale do Grunwaldu tez sie nie wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Na Grunwald! 15.07.10, 15:19 Byłam kilka razy pod Grunwaldem - nie kręci mnie to Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Na Grunwald! 15.07.10, 15:23 Ja bym chciała, ale małoletnia nie nadaje się na takie zbiegowiska, w dodatku w tak wściekłym upale. Kicha, panie, kicha. Odpowiedz Link Zgłoś
millaisa Re: Na Grunwald! 15.07.10, 15:55 Też bym chciała, ale upał i brak czasu - a szkoda, bo uwielbiam takie wielkie wydarzenie i rekonstrukcje bitew. Ale za to kupiłam mężowi specjalny numizmat z nadrukowaną bitwą - na stronie www.grunwald.skarbiecmennicy.pl/ ... Strasznie się ucieszył i stwierdził, że pojedziemy za to na 650 rocznicę Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Re: Na Grunwald! 15.07.10, 16:17 A ja się urodziłam w rocznicę Bitwy pod Grunwaldem i też jeszcze dotąd nie byłam na inscenizacji. W tym roku wybieram się raczej obejrzeć miasteczko rycerskie niż bitwę - nagram sobie przekaz "live" na TVP Historia Młodszego syna wysłałam na kolonię "Damy i rycerze - Grunwald" i on wizytę na polach walki ma w planach Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Na Grunwald! 15.07.10, 17:57 Zupełnie mnie to nie kręci. Pacyfistką jestem Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Na Grunwald! 15.07.10, 17:59 Ja widzialam kiedys... Niestety wyglada znacznie mniej imponujaco, niz by sie wydawalo, a dookola jest festyn Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Na Grunwald! 15.07.10, 19:54 ja też mam blisko i mąz chce jechac- ale nie wiem czy to wyjdzie, bo samochodem nie ma sensu, a rowerami to też nie wiadomo, czy chłopaki dadza radę od Olsztynka pedałować- zwłaszcza jak bedzie upał poki co byli wczoraj obejzeć rycerzy i turnieje podobalo im sie ja widzialam bitwę raz- jakieś 10 lat temu- wtedy jak Jagiełło spadł z konia i karetka fo z pola bitwy zabrała- nie miałam wtedy dzieci i podobało mi się (bylismy rowerami, więc gigantyczny korek minelismy bez problemu ) Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 ja bym tam z checia do Kłuszyna sie udala 15.07.10, 19:55 4 lipca w 400lecie bitwy w ktorej rozwalilismy ruzkow w perzyne ciekawe czemu nie bylo inscenizacji Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Na Grunwald! 15.07.10, 22:51 Ty też będziesz Morgenku na swoim rumaku? Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: Na Grunwald! 16.07.10, 22:29 ja byłam obejrzec obóz i stragany przy obozie na walkę raczej się nie wybiorę bo i za gorąco i ludzi za dużo . Z łupów przywiozłam trochę książek , rękodzieła i focha -bo muzeum było zamknięte Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: Na Grunwald! 16.07.10, 22:48 ponoć ludziska przyjechali i się pytali :" Którą ścieżką dojdę do zamku bo chcieliśmy zwiedzić ?? buuuhhhaaaaaaa ..... Organizatorzy apelowali w radio aby sobie przypomnieć nieco historię przed przyjazdem... hihihiiii Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Na Grunwald! 17.07.10, 22:10 byliśmy, było fajnie, mimo, ze upał, ale atrakcje rekompensowaly pogodę- ale bez odrobiny sprytu, dobrego GPS i znajomosci topografii yprawa nie byłaby udana- widzielismy te niekończące się korki na drogach dojazdowych..... dzieciaki bardzo zadowolone Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Re: Na Grunwald! 17.07.10, 22:23 rybalon1 napisała: > ponoć ludziska przyjechali i się pytali :" Którą ścieżką dojdę do zamku bo > chcieliśmy zwiedzić ?? buuuhhhaaaaaaa ..... Organizatorzy apelowali w radio > aby sobie przypomnieć nieco historię przed przyjazdem... hihihiiii Pewnie niektórym pomyliło się z inscenizacją oblężenia Malborka ale to jeszcze trochę czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
taka-sobie-mysz Re: Na Grunwald! 18.07.10, 12:21 Ja pojechałam w tym roku i nie jestem zbyt zadowolona. Przy wyjeździe - straszne korki, żeby w ogóle wyjechać z parkingu czekaliśmy 3 godziny! No, ale dobra, to da się przeżyć. Najgorzej, że w miejscu, gdzie staliśmy, by obejrzeć inscenizację, był zepusty głośnik i słychać było zaledwie co drugie słowo prowadzącego. Szkoda. Taka drobna rzecz, a bardzo decyduje o odbiorze całego wydarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: Na Grunwald! 18.07.10, 15:51 Z relacji mojego kumpla: "skwar nie do zniesienia i opary szczochów na każdym kroku". Chyba dobrze, że nie pojechaliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Na Grunwald! 18.07.10, 15:53 A co ma do tego zupa pomidorowa? Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Na Grunwald! 18.07.10, 19:55 dlatego my parkowalismy jakis kilometr od pola bitwy- w Stębarku- z wyjazdem nie mielismy żadnego problemu upal był, to fakt, ale opary szczochów to przesada- były toi-toiki, ludzie nie sikali gdzie popadnie- za to tony smieci na polu po bitwie były przytłaczajace i jak to nie uważac, ze ludzie to bydlo? zeby jeszcze zakrętki z plastikowych butelek zdjeli, ale nie... Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Zakręcona jak słoik jesteś! 20.07.10, 16:46 Zupa pomidorowa towarzyszy mi od ładnych paru miesięcy, nie tylko z okazji Grunwaldu. Kobito!!! Odpowiedz Link Zgłoś