Dodaj do ulubionych

grupa krwi

12.10.10, 13:26
czy mialyscie taka sytuacje ze nie mialyscie wpisanej gr krwi dziecka w ksiazecce zdrowia?
mojemu malemu na porodowce nie wpisali i nie wiem czy isc do nich zeby odszukali w dokumentach?
nie stac mnie na prywatne badanie krwi i stwierdzenie grupy...
Obserwuj wątek
    • lacitadelle Re: grupa krwi 12.10.10, 13:29
      O ile wiem, to nie jest rutynowe badanie.

Mojemu synowi robili, bo mamy z mężem niezgodność rh, ale do książeczki nie wpisali.
      • jowita-90 Re: grupa krwi 12.10.10, 13:31
        moja pani dr(pediatra malego) byla oburzona ze nie wpisali... i stwierdzila ze musze wiedziec jaka grupe krwi ma maly
        • gryzelda71 Re: grupa krwi 12.10.10, 13:34
          Po co musisz wiedzieć jaka grupę krwi ma dziecko.
          • pierwsze-wolne Re: grupa krwi 12.10.10, 13:45
            Przy wypadku bardzo ułatwia życie ratownikom, kiedy trzeba natychmiast podać krew...
            • gryzelda71 Re: grupa krwi 12.10.10, 13:50
              Nikt nie podaje krwi bo matka powiedziała,że dziecka ma taką i taka.
              • pierwsze-wolne Re: grupa krwi 12.10.10, 14:01
                W praktyce sie z takim wpadkiem dzięki Bogu nie spotkałam, ale wyjaśnijcie mi w takim razie - po co w ogóle oznaczać grupę krwi na zaś? Skoro ktoś to badanie zrobił, to ma świstek obstawiam, którym może to potwierdzić - ja noszę przy sobie... Skoro matka mówi, że dziecko ma grupę taką i taką, znaczy skądś to wie i zaraz to potwierdzi papierkiem odpowiednim - jeśli nie może potwierdzic, to ok., nie podajemy... Tak na logikę... ( czasem z nią kiepsko więc proszę o wytłumaczenie wink)
                • gryzelda71 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:10
                  Osoba mająca oznaczona grupę krwi zna ją,ale nie sadze aby nieprzytomnej bez badania podali krew na podstawie obecnych przy niej dokumentów.
                  Ja np miałam w książeczce zdrowia dziecka zupełnie inny czynnik Rh niż faktycznie.Porażka gdyby na tej podstawie podali mi krew.
                  • pierwsze-wolne Re: grupa krwi 12.10.10, 14:26
                    Znaczy wynik badania (robionego w ciąży zresztą) noszę niepotrzebnie, bo jak stracę przytomność to i tak jest on o kant tyłka?? Nosiłam sie z zamiarem oznaczenia grupy moim dzieciom (starsze niż 0,5 roku), ale może w takim razie nie będę ich niepotrzebnie stresować...
                    • filipianka Re: grupa krwi 12.10.10, 14:30
                      może się ktoś z branży wypowie, ale mi nie wydaje się aby znalezione przy nieprzytomnej osobie dowód osobisty (zdjęcie+tożsamość) i zaświadczenie o grupie krwi było o kant tyłka
                    • lacitadelle Re: grupa krwi 12.10.10, 14:34
                      pierwsze-wolne napisała:

> Znaczy wynik badania (robionego w ciąży zresztą) noszę niepotrzebnie, bo jak st
                      > racę przytomność to i tak jest on o kant tyłka?? Nosiłam sie z zamiarem oznacze
                      > nia grupy moim dzieciom (starsze niż 0,5 roku), ale może w takim razie nie będę
                      > ich niepotrzebnie stresować..

Nie jestem ratownikiem medycznym, ale próbuję sobie wyobrazić sytuację - jest wypadek, ratownik przybywa na miejsce i co, zaczyna obszukiwać człowieka z przyległościami, żeby sprawdzić, czy może ma gdzieś dokument z oznaczą grupą krwi? Jak ma, to nie wiadomo, czy i kiedy uda się znaleźć, a jak nie ma - to tracimy cenny czas.

W tej kwestii sprawdzają się chyba tylko i wyłącznie zorganizowane systemy w rodzaju bransoletek, ale to musi być uznane i kontrolowane przez służby medyczne w skali kraju.

• ladyann77 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:39
                        U mojej córki wpisali do książeczki grupę krwi z adnotacją, że oznaczenie jest z krwi pępowinowej.
                      • pierwsze-wolne Re: grupa krwi 12.10.10, 14:49
                        Ale żeby znaleźć tą formalna "krewkartę" czy jak sie to nazywa też chyba trzeba przeszukać człowieka i też się cenny czas traci ? A i tak chyba mniej (czasu) niż na zrobienie badania w kierunku oznaczenia grupy...
                        • lacitadelle Re: grupa krwi 12.10.10, 14:51
                          pierwsze-wolne napisała:

> Ale żeby znaleźć tą formalna "krewkartę" czy jak sie to nazywa też chyba trzeba
                          > przeszukać człowieka i też się cenny czas traci ? A i tak chyba mniej (czasu)
                          > niż na zrobienie badania w kierunku oznaczenia grupy...

Owszem, krewkartę też i dlatego wcale nie głupie mi się wydaje to, co piszą dziewczyny, że grupę krwi oznacza się przed każdą transfuzją.
                          • estelka1 Re: grupa krwi 12.10.10, 15:06
                            Dokładnie tak jest, przed każdą transfuzją robią tzw. próbę krzyżową, między krwią osoby chorej, czy poszkodowanej, a krwią, która ma być przetoczona. Nawet w obrębie jednej grupy krwi zdarzają się niezgodności. Na pewno jednak łatwiej i szybciej jest wówczas, kiedy grupa krwi jest wcześniej znana, ale tak czy inaczej nie ma tak, że mam grupę A dodatnią, to bum, i podają mi pierwszy z brzegu worek z krwią z tej grupy.
                            A oprócz tego nawet jak miałam oznaczoną grupę krwi i wpisaną ją do dowodu osobistego, to w momencie kiedy oddawałam krew, dla pewności jeszcze raz sprawdzili, czy aby na pewno mam taką grupę.
                    • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 14:38
                      Kiedyś była wbita grupa w dowodzie, teraz mozna wyrobic kartę krwi.
            • xxx-25 Re: grupa krwi 12.10.10, 13:56
              pierwsze-wolne napisała:

> Przy wypadku bardzo ułatwia życie ratownikom, kiedy trzeba natychmiast podać kr
              > ew...

Głupota, w momencie podania krwi, jedynymi dokumentami które biorą pod uwagę lekarze/ratownicy jest krewkarta(posiadają ją np. krwiodawcy) albo zaświadczenie które dostaje się podczas badania krwi. Nawet gdybyś miała na czole wytatuowaną grupę krwi nikt nie ma prawa wziąć tego pod uwagę i badanie określające grupę krwi zostanie wykonane.
            • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 14:36
              Ratownik to sól może podłączyć a nie worek z krwią. I tak musi byc zawsze przed transfuzja krew zbadana.
              • pierwsze-wolne Re: grupa krwi 12.10.10, 14:52
                Na porodówkach też? Mimo badań grupy krwi? Czy mówimy tylko o hipotetycznym nagłym wypadku? Bo zaczynam się gubić... wink
              • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 14:56
                Nagły wypadek oczywiście, drogowy naprzykład. Na porodówkach raczej ratowników nie zatrudniaja.
                Na miejscu wypadku to ratownik krwi nie podłączy bo nie ma jej na wyposażeniu karetki wink
                • filipianka Re: grupa krwi 12.10.10, 14:58
                  w czasie transportu osoby nieprzytomnej do szpitala i tak (chyba) się ją przeszukuje aby ustalić tożsamość i powiadomić rodzinę
                  • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 15:00
                    Dodatkowo robią to na IP.
                • pierwsze-wolne Re: grupa krwi 12.10.10, 15:15
                  Przyznaje bez bicia, seriali medycznych się naoglądałam - wpadają z rannym z karetki i od razu podłączają... wink Stąd pytanie. A tekst o wypadku słyszałam właśnie od któregoś z lekarzy... tylko nie rozwinęli myśli do końca smile
        • ulik80 Re: grupa krwi 12.10.10, 13:36
          Dziwna ta pani pediatra. Ja bym zmieniła. Tym bardziej, że dziewczyny niżej potwierdzają, że to jest normalne.
        • lacitadelle Re: grupa krwi 12.10.10, 13:41
          jowita-90 napisała:

> moja pani dr(pediatra malego) byla oburzona ze nie wpisali... i stwierdzila ze
          > musze wiedziec jaka grupe krwi ma maly

to czemu nie dała skierowania na badanie?
        • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 14:36
          Niech się pani pediatra douczy a nie krzyczy.
      • ziutka23 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:47
        Podobno, żeby wpisać do książeczki zdrowia, należy grupę krwi i czynnik Rh oznaczyć dwukrotnie! Nie wierzę, że szpital położniczy po urodzeniu się dziecka robi to więcej niż raz.
        • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 14:50
          Aby wpis był ważny musi być dokonany z dwóch oznaczeń i podpisany przez osobę mająca do tego uprawnienia. Połozna takich uprawnień nie ma, ginekolog takze.
    • gryzelda71 Re: grupa krwi 12.10.10, 13:30
      Moje nie mają.
    • anorektycznazdzira Re: grupa krwi 12.10.10, 13:33
      To NORMALNE. W ogóle przez dłuzszy czas oznaczenie grupy krwi u dziecka nie jest 100% pewne, więc sie unika wpisywania, bo potem ktoś się w razie problemów na tym wpisie moze oprzeć i tragedia gotowa.
      • verdana Re: grupa krwi 12.10.10, 13:35
        Otóż to.
        Moje dzieci mialy oznaczona grupę krwi z krwi pepowinowej z adnotacja, ze nie mozna na tym polegać.
        • nangaparbat3 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:50
          Moje takoż.
          Ale zbadałam potem i sie potwierdziło.
    • ulik80 Re: grupa krwi 12.10.10, 13:34
      Tak. U nas nie ma wpisanej grupy krwi, pewnie nie robili skoro tak jest. Z tego co słyszałam u noworodków trzeba powtarzać kilka razy to badanie bo wyniki mogą być błędne. Ale nie wiem czy tak faktycznie jest.
    • filipianka Re: grupa krwi 12.10.10, 13:34
      moim dzieciom nie wpisali, a oznaczyli tylko dlatego że ja jestem Rh-
    • xxx-25 Re: grupa krwi 12.10.10, 13:37
      Nie wpisuje się grupy krwi, z tego co mi mówiła lekarz do 6 miesiąca życia określenie grupy krwi nie ma sensu, podobno w tym okresie może się to jeszcze zmienić. Więc zupełnie normalnym jest to że nie ma jej wpisanej. Ja też nie mam.
    • grabasik Re: grupa krwi 12.10.10, 13:39
      Moje dziecko miało po urodzeniu badaną krew (konflikt) ale nie zostało to wpisane do książeczki i z tego co wiem nie wpisuje się tej informacji. Dokładnie oznaczoną grupę miało dopiero przed zabiegiem w szpitalu w wieku 6 lat. Koszt badania to ok. 30 zł. Ja swoją grupę poznałam dopiero jak byłam w ciąży - nie wiem czemu tak Ci na tym zależy. Ofiary wypadków najczęsciej nie mają przy sobie dokumentów o grupie krwi i jeśli jest taka konieczność to okteśla się ją na cito.
    • 18_lipcowa1 Re: grupa krwi 12.10.10, 13:56
      tak mam
      nie znam grupy krwi mojej rocznej corki
    • elza78 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:08
      oznaczanie grup u niemowlat daje czesto falszywe wyniki, dzieci nie maja jeszcze przeciwcial w osoczu, takich praktyk z oznaczaniem na porodowce grup i wbijaniem do ksiazeczki dawno znaiechano, z reszta po co ci to badanie, jesli bedzie potrzeba nawet nagla to nikt nie zdecyduje sie na przetoczenie preparatu krwi na podstawie wpisu z ksiazeczki, tymbardziej ze oznaczenie grup w ukladzie AB0 jest sprawa trywialna i trwa kilka minut, natomiast przetoczenie krwi niezgodnej grupowo w tym ukladzie to smierc w ciagu kilku minut... nikt nie poniesie za to odpowiedzialnosci i nie przetoczy na podstawie wpisu chocby nawet w dowodzie...
      a tak na potwierdzenie miarodajnosci - kolezanka z wpisana w ksiazeczce grupa B (z niemowlenctwa) sama sobie wlasnorecznie oznaczyla A na zajeciach wynik potwierdzila nastepnie stacja krwiodawstwa, co by sie stalo gdyby w razie wypadku ktos przetoczyl jej krwinki B?
      • aurita Re: grupa krwi 12.10.10, 14:13
        > dzieci nie maja jeszcze przeciwcial w osoczu,

brzmi madrze ale co maja przeciwciala do grupy krwi?
        • elza78 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:24
          krwinki maja antygeny AB0
          w osoczu sa przeciwciala anty - A anty - B zaleznie od grupy np zero ma obydwa rodzaje przeciwcial a ma w osoczu anty B a b na odwrot
          przeciwciala te to przeciwciala klasy IgM powstaja w sposob naturalny u dziecka w zasadzie mechanizm ich powstawania nei jest jeszcze (chyba ze sie myle i cos o tym juz wiadomo) do konca poznany.
          co maja do oznaczania grup - przy oznaczaniu grup w ukladzie AB0 oznacza sie antygeny na krwinkach i przeciwciala w osoczu.
          • aurita Re: grupa krwi 12.10.10, 14:49
            mniej wiecej cos czaisz ale zapewniam cie ze ja mam 40 lat i nie mam przeciwcial anty-B w mojej krwi (jestem A) smile.

> przeciwciala te to przeciwciala klasy IgM powstaja w sposob naturalny u dziecka
            mozesz to rozwianac?
            • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 14:54
              Bada się osobno krwinki osobno osocze. To co ci pisza na wyniku to summa summarum całości badań.
            • elza78 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:56
              jakbys poczytala i zrozumiala to co napisalam dalej to wiedzialabys ze niezbyt moge rozwinac bo chyba zdanie ze mechanizm ich powstawania nie jest do konca poznany mowi samo za siebie
              co do reszty -tu masz obraz plytek do badania grup jaki przedstawia sie dla normalnych przedstawicieli ukladu AB0
              https://imgx.doz.pl/image/zdrowie/51
              wynika z niego jasno ze jesli jestes A to twoja surowica aglutynuje wzorcowe krwinki B czyli zawiera przeciwciala anty-B
              • aurita Re: grupa krwi 12.10.10, 20:22
                To ja sobie doczytalam i odszczekuje: okazuje sie ze mam przeciwciala anty-B (chyba mi sie alzheimer zaczyna bo musialam sie o tym uczyc sad ). A rozwiniecie rzeczywiscie metne: istnieje hipoteza ze te przeciwciala powstaja w wyniku immunogenizacji "antygenami srodowiskowymi" (bakteriom, wirusom, roslinom-te ostatnie z jedzenia), ktore maja strukture podobna do antygenow A lub B. Przeciwciala naturalne powstaja w 6-12 miesiecy po urodzeniu.
                (I czasami przy transfuzji plytek z dawcy O moze dojsc do hemolizy krwi jezeli biorca jest A)
                • elza78 Re: grupa krwi 12.10.10, 20:27
                  aurita ja to mialam coprawda 10 lat temu, ale z hematologii dyplomowy egzamin zdawalam, a serologia grup krwi jest sprawa dosc prosta i ciekawa i tego sie w zasadzie nie zapomina, nawet jak sie w miedzyczasie zostaje mechanikiem.
                  widze ze w kwestii mechanizmu wytwarzania przez dziecko przeciwcial w ukladzie AB0 nie zmienilo sie nic od "moich czasow" wytlumaczenie i wowczas bylo podobne czyli dosc metne.
    • aurita Re: grupa krwi 12.10.10, 14:10
      kobieto, pomysl troche: w twoim brzuchu i ty i dizecko byliscie polaczeni pepowina: polaczone krwioobiegi: nie da sie okreslic grupy krwi u noworodka i jezeli nie jest to konieczne to tego sie nie robi.
      • elza78 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:29
        to troche nie tak, dziecko jest izolowane od matki poprzez lozysko, problem w zasadzie stanowi niezgodnosc w ukladzie rh bo przeciwciala anty rh od ujemnej matki sa lekkie, klasy IgG, przenikaja przez lozysko i moga uszkodzic plod.
        • penelopa40 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:36
          ja mam wpisane w książeczkę, ale dziecko jak miało zabieg w narkozie w tym roku to i tak kazali nam zrobić grupę krwi, bo jak mi powiedziano, to przy urodzeniu jest niewazne badanie,
          koszt w naszej przychodni 50zł
          dostaje się specjalną kartkę-druk, która ma już ważność bezterminową...
    • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 14:35
      Grupa krwi nie jest standardem na porodówce. NFZ chyba tego nie sponsoruje.
      • filipianka Re: grupa krwi 12.10.10, 14:38
        jest
        bez tego nie przyjmą
        • filipianka Re: grupa krwi 12.10.10, 14:39
          a potem przeczytałam dokładnie co autor mógł mieć na myślismile
          standardem na oddziale neonatologii oznaczenie grupy krwi nie jest
          ale na oddziale położniczym (porodówka) jest
        • elza78 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:40
          watek jest o dziecku smile
        • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 14:42
          Ciężarna musi mieć, nowowrodkowi nie oznacza się standardowo, a nawet jak oznacza to nie wpisuje się.
      • elza78 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:40
        ale powiedz sama czy tkaie badanie jest w ogole zasadne? przy jakiejkolwiek potrzebie przetoczenia i tak robi sie grupe przynajmniej abo i proby krzyzowe, to podstawa, wiec w zasadzie po co ludziom ta grupa w ksiazeczce?
        • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 14:43
          Aby niedouczona pani pediatra mogła powrzeszczeć w gabinecie o braku oznaczenia grupy krwi wink
          • elza78 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:48
            no ale zobacz bo mnie to zawsze zastanawialo i ta walka o oznaczenie wbicie do ksiazeczki dowodu jakies dziwne karty i tym podobne, przeciez jak cos sie dzieje to ja gdybym pracowala w zawodzie i decydowala o przetoczeniu to polegalabym jedynie na sobie a nie na tym co ktos kiedys oznaczyl przeciez to kilka minut w sumie, a i zawsze mozna przetoczyc krwinki 0 w osoczu AB...
            nie wiem szal na grupe i jej notoroczne oznaczanie jest dla mnei niewiadomy rozumiem przed planowym zabiegiem aby zalozmy byla rezerwa, ale tak - po co to, i jakie w sumie koszta ponosimy z tego tytulu wink
            • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 14:52
              Krew karta jest wazna i uznawana a krzyżówka jest standardem bo nigdy nie wiesz czy pacjent od czasu oznaczenia nie zimmunizował się.
              • elza78 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:58
                ale do karty trzeba z kazdej reki po 10 ml wink lub dwa osobne pobrania - nigdy nie mialam w ten sposob robionej grupy nawet przed planowymi zabiegami, dlatego dziwi cisnienie na te oznaczenia ktore w zasadzie nic nie daja tak w takim normalnym zyciu.
                • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 15:01
                  Przesada z tymi 10 ml. Mniej trzeba. Przed zabiegiem kłują cię z obu ra dwie rózne osoby i laboratorium może wydac ci krewkartę. Do kolejnego zabiegu znana jest grupa robi sie krzyzówke do worka krwi.
                  • elza78 Re: grupa krwi 12.10.10, 15:13
                    to juz nie ma tych mega probowek ze szklanymi kulkami do pobierania?
                    chyba sie starzeje smile nastepnym razem jak odpukac bede miala miec cos planowego to sie zastanowie nad zrobieniem.
    • adsa_21 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:37
      moj dzieciak (rocznik 2003) nie mial badanej grupy krwi tuz po urodzeniu. Ja (rocznik 1983) mialam i badana i wpisana do ksiazeczki.
      P.S Koszt badania to ok. 25 zl wiec nie jest tak zle. Mysle,ze warto.
      • przeciwcialo Re: grupa krwi 12.10.10, 14:44
        Do krew karty potrzebne sa dwa osobne wkłucia, dwie próbki i dwa oznaczenia.
    • marta_st1 Re: grupa krwi 12.10.10, 14:58
      grupę krwi noworodkom oznaczają tylko w określonych przypadkach, mój starszy synek w 2 dobie od porodu miał bardzo wysoką bilirubinę i badali grupę krwi i antygen i stąd znam grupę krwi ale do książeczki wpisanego nie miał, a moja młodsza córka nie miała oznaczenia i do dziś nie znam jej grupy krwi.
    • tempera_tura Re: grupa krwi 12.10.10, 15:10
      Twoim obowiązkiem jest znać grupę krwi dziecka i mieć to na papierze.
      Nie słuchaj tego bełkotu wynikającego z niewiedzy!
      To nie jest drogie badanie, bez przesady.
      • filipianka Re: grupa krwi 12.10.10, 15:14
        skoro masz tą tajemną wiedzę to się pochwal
        dlaczego obowiązkiem rodzica jest znać grupę krwi dziecka? i po co? po to żeby wiedzieć więcej o swoim dziecku?
      • tempera_tura Re: grupa krwi 12.10.10, 15:15
        Z tego co widzę to Twoje dziecko ma ponad rok więc na bank ma już "swoją" krew. Ty jako matka posiadaczka dokumentu stwierdzającego grupę krwi możesz przyśpieszyć w razie kłopotów podanie krwi swojemu dziecku. Wiem bo przerabiałam, warto mieć taki papier a nie żałować jak bedzie już za późno.
    • multi.kulti Re: grupa krwi 12.10.10, 16:14
      No to poczytajcie... moja córka naście lat temu urodzona- wpis w książeczce B RH+. Dwa miesiace temu krew oznaczałam jej ponownie przed drobnym zabiegiem- wynik 0 RH- . Trochę dziwne...ja i mąż mamy B, ale mój ojciec miał taka grupę krwi jak moja młoda. Pytałam czy może być pomyłka w tym nowym badaniu- niemożliwe- w książeczce ma zatem złe oznaczenie. Na szczęście nigdy nie było jej potrzebne podawanie krwi.
    • magdakingaklara Re: grupa krwi 12.10.10, 17:06
      Nie przesadzaj wydatek 25 zl to chyba nie zaden majatek.

Moja ma wpisane gdyz mielismy z ojcem dziecka nie zgodnosc wiec musieli jej sprawdzic grupe.
      • czar_bajry Re: grupa krwi 12.10.10, 17:10
        czy mialyscie taka sytuacje ze nie mialyscie wpisanej gr krwi dziecka w ksiazec
        > ce zdrowia?
        > mojemu malemu na porodowce nie wpisali i nie wiem czy isc do nich zeby odszukal
        > i w dokumentach?

Często jest tak że grupa nie jest wpisana tym bardziej że na porodówce badają grupę z krwi pępowinowej i nie jest to badanie wiążące i nikt w poważnych sytuacjach nie bierze go pod uwagę.
        Aby badanie miało podłoże prawne i lekarz mógł na jego podstawie np. zlecić transfuzję to badanie musi być przeprowadzone dwa razy, dostajesz dokument z laboratorium z podpisem i imienną pieczątką osoby uprawnionej do przeprowadzania tego badania.
        Kiedyś grupa była w dowód wpisana.
        I jak weźmiesz skierowanie to darmo badanie będziesz miała.
      • jowita-90 Re: grupa krwi 12.10.10, 17:14
        25 zł nie, ale z tego co sie dowiedzialam kosztuje 50zł. a dla mnie to naprawde nie sa grosze...
        nie wiem czy nfz refunduje takowe badanie?
        co do pediatry to wlasnie zmieniam (stary babsztyl,ktory szuka w ksiazkach jakie syropki(czy inne leki) przepisac dziecku)aaa miszkam na wsi,wiec duzego wyboru nie mam...
        • czar_bajry Re: grupa krwi 12.10.10, 17:40
          Już Ci napisałam że jak dostaniesz skierowanie to na NFZ zrobisz.
        • magdakingaklara Re: grupa krwi 12.10.10, 18:09
          U nas 25 zl a juesli u ciebie 50 zl to dowiedz sie w innym laboratorium albo zalatw skierowanie od lekarza i juz
        • c2h6 Re: grupa krwi 13.10.10, 10:53
          jowita-90 napisała:

> co do pediatry to wlasnie zmieniam (stary babsztyl,ktory szuka w ksiazkach jaki
          > e syropki(czy inne leki) przepisac dziecku)aaa miszkam na wsi,wiec duzego wybor
          > u nie mam...

No sorry, ale się wygłupiłaś. To że lekarz sprawdza w lekospisie co przepisać (zwłaszcza dziecku) to przecież właśnie zaleta.
          A niestety mało który tak robi, większość leci z pamięci po kilku standardowych opcjach i wypisuje dawkowanie na oko.
        • penelopa40 Re: grupa krwi 13.10.10, 14:34
          jak pisałam poprzednio... 50zł napewno, z tego co wiem NFZ nie refunduje
    • zabulin Re: grupa krwi 12.10.10, 18:36
      Ja nie zanm grupy krwi syna ( 2 lata i 8 m-cy).

Nie wydaję mi się, zeby takie badanie robiono standardowo na porodówce. Mają je robione wześniaki, dzieci z ciąż mnogich- większe ryzyko ewentualnych zabiegów.

Zresztą kiedys pediatra powiedziała mi, ze miarodajna grupa krwi jesy po ukończeniu przez dziecko 1 roku życia.

Może zrobię mu niedługo.
      Ciekawa jestem w sumie.
    • mynia_pynia Re: grupa krwi 12.10.10, 20:28
      Ostatnio byłam na zabiegu w szpitalu i miałam ze soba oznaczoną grupę krwi z poprzedniego pobytu w szpitalu w roku 1984 wink.
      Mimo, że wszelakie badania leża w zasięgu mojej ręki nie mam pojęcia jaką mam grupę krwi czy zwaną B+ czy też B-
      A książeczka zdrowia, którą podarowała mi mama jest skarbnicą wiedzy i mam na pamiątkę wymalowane szlaczki, które tworzyłam mając 3 lata wink
    • kawka74 Re: grupa krwi 12.10.10, 22:15
      > czy mialyscie taka sytuacje ze nie mialyscie wpisanej gr krwi dziecka w ksiazec
      > ce zdrowia?

Ja dostałam kartkę z wynikiem badań. Okazała się bardzo przydatna, kiedy trzeba było córce przetaczać krew, ale kartka zaginęła w szpitalu.
      Badanie zamierzam powtórzyć i poprosić o wpis do książeczki.
      • mewa000 Re: grupa krwi 13.10.10, 11:20
        Mojemu małemu po porodzie robili badanie na grupę krwi, bo ja mam Rh-, ale wyniku nie wpisali do książeczki, tylko napisali to na moim wypisie.
        Nawet ze skierowaniem płaci sie za oznaczenie grupy krwi 20-30zł.
        I nie zawsze uwierzą "na słowo" jaką się ma grupę krwi-mój mąż miał wpisaną w książeczkę grupę krwi, ale nie było pod tym żadnej pieczątki. Dlatego jak byłam w ciąży musiał robić badanie
    • beata118 Re: grupa krwi 13.10.10, 12:52
      Dzieciom do 4 roku życia wykształacają się antygeny krwinkowe z układu ABO. Jeśłi nie ma wskazań do przetoczeń to grupy krwi rutynowo się nie wykonuje. Jeśli będzie miało miejsce jakiekolwiek przetoczenie krwi dla dziecka to podczas badań próby zgodności ( krzyżowej) zostanie sprawdzona grupa krwi biorcy oraz dawcy (dawców). Takie są procedury
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka