alfa36 29.10.10, 10:58 Kto Was wie, ile dostnę punktow za przekroczenie prędkosci o 30 km/h? A mandat jaki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
velluto Re: Fotoradary 29.10.10, 11:14 a na pewno cyknęło? nie jechał ktoś obok ciebie? o ile pamiętam przelicznik był 100 zł za każde 10 km więcej. Z tym że za fotoradar nie przysyłają mandatu, tylko kierują sprawę do sądu - który grzywnę wymierza ale punktów nie daje. Przynajmniej jakiś czas temu tak to działało. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Fotoradary 29.10.10, 11:23 Punktów + 200 zł. Żaden sąd, dostajesz wezwanie na policję do sekcji drogówki, tam potwierdzasz, że tobie walnęli fotkę i płacisz normalny mandat. Przerobiłam na wiosnę zeszlego roku, 76 na ograniczeniu 50 Odpowiedz Link Zgłoś
velluto Re: Fotoradary 29.10.10, 11:46 Widzisz, a mój mąż dostawal info o sprawie w sądzie i wyroku, bez komendy po drodze. W każdym razie dostawał info, że sprawa się odbyła - ale wbrew temu co piszą dziennikarzyny - grzywny były zazwyczaj niższe niż wg taryfikatora i ani razu nie było dodatkowych kosztów postępowania. O punktach też nic nie wspominali. Co do punktów - to jeśli kierowca się zbliża do granicy - może wskazać kogoś w lepszej sytuacji jako prowadzącego. Koleżanka kiedyś zapierała się, że to ona prowadziła, mimo że na zdjęciu widać było ewidentnie wąsiska kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Fotoradary 29.10.10, 11:58 Dziwne, procedura jest w KRD. Sąd wchodzi w grę w przypadku odmowy przyjęcia mandatu. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Fotoradary 29.10.10, 12:11 Nieprawda. Policja ma bodajże miesiąc na ścignięcie delikwenta. Jeśli się nie wyrobi, musi złożyć sprawę w sądzie. Sąd nie może nałożyć punktów karnych. I nie obowiązuje go taryfikator. Sprawy odbywają się w trybie nakazowym, czyli dostaje się często info, że po rybkach już. Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Fotoradary 29.10.10, 12:00 A koleżanka ewidentnie zrobiła z siebie idiotkę. I będzie miala problem przy nastepnej kontroli jako soba usiłująca zrobić idotow z policjantów. Odpowiedz Link Zgłoś
velluto Re: Fotoradary 29.10.10, 15:52 tacomabelle napisała: > A koleżanka ewidentnie zrobiła z siebie idiotkę. Zależy. Facet zbliżał się do limitu, ona miała czyste konto. Z jej punktu widzenia - załatwiła sprawę z korzyścią dla rodziny. > I będzie miala problem przy nastepnej kontroli jako soba usiłująca zrobić idotow z policjantów. Jaki niby problem ma mieć, skoro skwapliwie przyjęli jej wersję? Oni mają to gdzieś, byle mieć sprawę z głowy. Płaci albo właściciel, albo osoba przez niego wskazana, osoba się przyznała, mandat przyjęła i zapłaciła - pozamiatane, policji nic więcej nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: Fotoradary 29.10.10, 11:23 300 zł i 6 punktów. Dostaje się wezwanie do wskazania osoby która kierowała pojazdem. Jeśli to Ty kierowałeś wypełnia się oświadczenie i odsyła - jest to jednoznaczne z przyjęciem mandatu. niedawno dostałam "kartkę z pozdrowieniami" z Białego Boru Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: Fotoradary 29.10.10, 12:25 300 zl i 6 pkt .Za przekroczenie DO 30 km jest 200 Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Fotoradary 29.10.10, 13:13 Dzięki. Będę wiedziala, ile z wyplaty przedswiatecznej zostawic. Zeby bylo ciekawiej, to generalnie jeżdżę mało (dziennie srednio 30 km) i zgodnie z przepisami. Ale wczoraj przyszlo mi pokonac trasę przeszlo 600 kilometrową, no i gdzies tam w malym miasteczku, przed poludniem (więc zero ruchu) zapomnialo mi się o radarach Odpowiedz Link Zgłoś
marta_st1 Re: Fotoradary 29.10.10, 13:30 mój mąż przekroczył prędkość o 15 km/h i dostał mandat 200 zł i 6 p-któw karnych Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Fotoradary 29.10.10, 13:36 Dziwne, w Zabierzowie koło Krakowa za 15 km dają 50 zł albo w ogóle odpuszczają ściganie... Odpowiedz Link Zgłoś