Dodaj do ulubionych

segregacja smieci-pytanko

14.03.12, 07:28
od jutra będę miala worki do segregowania śmieci-na szkło,plastik,papier,puszki
teoretycznie wszystko jasne co i gdziesmile
ale pytanie mam :czy np z butelek po mleku ,ktore wrzucam do plastiku muszę zdjąć papierową etykiete..?
czy pojemniki po jogurtach ,słoiki po majonezach,musztardach itp -muszę wrzucać czyste??
moze dla kogoś te pytania gÓpiewink są ,ale ja nie jestem pewna więć pytam
Obserwuj wątek
    • naomi19 Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 08:04
      Słuchaj, oni to wszystko wrzucają do 1 worka, wszystko idzie na wysypisko, więc nie przejmuj się szczegółami. Też tak się przejmowałam, a później się dowiedziałam, jaka jest prawda. Ostatnio się nawet dowiedziałam, że jest tak w całej Polsce, bo brakuje nowoczesnych śmieciarek. Dają worki, bo mają z tego powodu profity, natomiast z ekologią nie ma to nic wspólnego.
      Dalej segreguję, ale na odczepnego, nie przejmuję się szczegółami i nie wyrywam sobie włosów z głowy jak wyrzucę platsikową butelkę do zwykłego kosza na odpadki, bo wiem, co się z tym dalej dzieje.
      • dorry Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 09:47
        >wszystko idzie na wysypisko

Nieprawda. U nas jest sortownia i specjalne śmieciarki.
        U mnie plastiki myje zmywarka, a nalepki zdzieram jesli się da.
      • morgen_stern Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 09:49
        Cytatnaomi19 napisała:

> Słuchaj, oni to wszystko wrzucają do 1 worka, wszystko idzie na wysypisko, więc
        > nie przejmuj się szczegółami.

Przestań opowiadać bzdury. Te śmieci są i tak potem jeszcze raz sortowane, mieliby brać bez sprawdzania, co tam ludzie wrzucają? Czytałam kiedyś wywiad z właścicielem takiej sortowni, facet trzepie piękną kasę, z pewnością nie na "wywożeniu wszystkiego na wysypisko".
        • naomi19 Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 20:46
          U mnie nic nie jest segregowane, choć osobne pojemniki oczywiście są. Ostatnio w jakiejś Uwadze czy czymś podobny był program na ten temat i okazało się, że problem jest ogólnopolski, większości śmieci się nie segreguje.
          • morgen_stern Re: segregacja smieci-pytanko 15.03.12, 12:34
            To bardzo ciekawe, bo ja słyszałam coś kompletnie innego. Masz link do tego programu?
    • kosmitka06 Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 08:14
      U nas jest pojemnik i worki na słoiki, puszki itp. Słoików raczej nie wyrzucam bo wiele warzyw wekuję więc mi się przydają ale np. po musztardzie wyrzucam taki jaki jest- nie myję go. Podobnie z puszkami czy opakowaniami po jogurtach. Nic nie rozrywam, nie zdejmuję, nie czyszczę.
      Twoje pytanie nie jest głupie bo wiele osób się w tym gubi wink My ost dostaliśmy info że nie możemy wyrzucać do worków szkła np. z okna, akwarium itp. Że wszystkie pojemniki muszą być bez zawartości w środku, np. jak popsuły się ogórki to muszę je wyrzucić. Nie życzyli u nas sobie też zrywek i pieluch, ale ja w końcu za to płacę i jeżeli im tego nie wyrzucę to gdzie? Śmieć to śmieć a skoro się zajmują takimi rzeczami to ich problem co sobie z tym zrobią.
      • ally Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 11:43
        Do selektywnej zbiórki nie zanosi się pieluch czy szkła z okna, wyrzuca się je do zwykłych śmieci, nienadających się de recyklingu. Po co w ogóle udawać, że się śmieci segreguje, skoro robi się to w ten sposób?
        • kosmitka06 Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 11:54
          ally napisała:

> Do selektywnej zbiórki nie zanosi się pieluch czy szkła z okna, wyrzuca się je
          > do zwykłych śmieci, nienadających się de recyklingu.
          Tak? To dlaczego dostałam info że nie życzą sobie tych śmieci w pojemniku? Osobiście niczego nie udaję ale skoro płacę za wywózkę śmieci to powinni oni mi zapewnić to w 100%. Mam je wyrzucać po rowach? Lepiej by było?! Jak co poniektórzy robią uncertain
          • ally Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 12:50
            Nie życzą sobie w pojemnikach do _zbiórki_selektywnej_, z których śmieci idą doa recyklingu. Celem selektywnej zbiórki jest właśnie pozyskanie śmieci, które mogą się jeszcze na coś przydać, a nie podzielenie wszystkiego na podgrupy, które razem wyjadą na wysypisko wink
            Obok selektywnej zbiórki istnieją worki/pojemniki na zwykłe śmieci, gdzie wrzuca się np. zużyte podpaski itp. Pewnie czegoś nie doczytałaś.
            • kosmitka06 Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 14:36
              Otóż nie. U mnie jest tylko worek biały na szkło, plastik itp. I czarny pojemnik na kółeczkach do którego miały lecieć wszystkie inne śmieci. Jednak po ok 2-3mies od początku zbiórki podrzucali info że wrzucamy tylko wyselekcjonowane śmieci. Nawet sąsiedzi dziwią się że coś takiego zrobili, bo teraz albo ktoś "ukrywa" w śmieciach inne śmieci aby się ich pozbyć albo niektórzy wyrzucają po prostu do koszów na ulicy.
              Co do makulatury i np. puszek to to akurat oddaję, jednak chodziło mi tylko i wyłącznie o typową domową zbieraninę śmieci.
              • ally Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 15:09
                To albo zaszło nieporozumienie, albo firma śmieciarska próbuje robić przekręty. Jak widać, przy takim stanie świadomości ludzi jest to bardzo proste.
      • morgen_stern Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 11:48
        CytatŻe wszys
        > tkie pojemniki muszą być bez zawartości w środku, np. jak popsuły się ogórki to
        > muszę je wyrzucić. Nie życzyli u nas sobie też zrywek i pieluch,

Ręce mi opadły.
        • ally Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 12:54
          Morgen, kiedyś był tu wątek w stylu "kto żyje ekologicznie" i prawie wszyscy pisali, jak to segregują śmieci (Co zresztą nie jest żadnym wyznacznikiem bycia eko, bo w tym celu należy przede wszystkim ilość śmieci ograniczać. No ale to już wina kretyńsko prowadzonej "edukacji ekologicznej" w naszym kraju). A teraz widać, jak to wygląda w praktyce wink
    • edelstein Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 08:34
      Nie musisz zdej mowac etykiet,u nas butelki sie zwraca do sklepu w wiekszosci i dostaje zwrot kasy za fabt,z puszkami to samo.
      Szklo jest podzielone na biale,brazowe,zielone,kolorowe.Przeklinam to,ze wszyscy tak tego segregowania pilnuja,bo pojemnik jest dosc daleko od domu i musze sie bujac z tym szklem.Nie trzeba myc,ale jak cos ci sie zepsuje trzeba wywalic zawartosc zanim wyrzuci sie samo szklo.Za to do plastikow i makulatury pojemniki sa pod domem.Potrm sa jeszcze pojemniki na bio odpadki.Nie daja u was ulotki albo naklejki co gdzie wrzucac?ja mam naklejona w kuchni,a co roku w skrzynce znajduje gazetke o segregowaniu i innych ekoprojektach mojej gminy.
      • caroninka Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 11:55
        Edel, co do plastiku, myjesz np.kubki po jogurtach? Ja plucze takowe, jak i puszki, ale ze wzgledow "zapachowych", bo nie biegam z kazdym osobno i czasem trzeba poczekac z dwa dni na pelny kosz.szkla nie myje.

U nas byly, ale bardzo krotko jeszcze czerwone pojemniki, miedzy innymi na pieluchy i opatrunki, ale wyszlo chyba nierentownie bo zniknely expresem. Na kazdym kontenerze jest naklejka ze spisem, co mozna a co nie.
        • edelstein Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 12:09
          Kubki myje,bo mlody je uzywa do roznych celow,potem laduja w koszu.Plastiki wywalam na biezaco bo zajmuja miejsce,jak i tak ide obok smietnika to co mi szkodzi te dwa opakowania tam wrzucic.Puszki oddaje do wymiany,jak butelki po piwie.Plucze,bo zanim sie uzbiera zacznie walic melina.Co prawda teraz freund dba,by puszki i butelki sie zbieraly ekspresowo,ale i tak plucze.Najgorsze sa butelki po winie,tachanie do kontenera mnie irytuje,dlatego zbieram az osiagne jakies 15sztuk a potem ciemna noca ide je wywalic,nie odwazylabym sie w dzien z taka iloscia butli isc,co by sasiedzi pomysleliwink
          • caroninka Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 21:18
            U nas smieci wywala maz, bo mi jest nie po drodze, nie lubie i wykorzystuje, ze maz nie marudzi smile szklo tez jego rzecz i tez zawsze czekamy, az sie gora nazbiera.

Co do butelek fantowych, to zawsze mnie to w Polsce irytuje, ze tyle kasy laduje w koszu, a ile miejsca nawet taka zgnieciona butelka zajmuje...
            • edelstein Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 21:27
              A te butelki polskie maja znaczek recyklingu niestety niemieckie automaty ich nie przyjmuja,bo tak to bym wynajela tira,oproznila smietniki w Pl i zarobila gruba kasebig_grin 100butelek to kupa kasy,a w tirze zmieszcza sie tysiace.
              • caroninka Re: segregacja smieci-pytanko 15.03.12, 12:22
                Wynajmuj tira Edel, male butelki po coli, te z cienkiego plastiku, przyjmuja automaty w lidlu smile))) przetestowane przypadkiem smile
    • burina Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 11:56
      Pewnie z workami dostaniesz jakiś kalendarz z datami odbioru śmieci i ulotkę informującą o tym co i jak segregować.

Opakowania należy wyrzucać czyste. Raz, że trzymasz to w domu dłużej niż normalne śmieci. Dwa, że ktoś to potem jeszcze raz będzie sortować. Trzy, jeśli surowce mają być odzyskane, to o wiele łatwiej umyć te słoiczki i puszki naszymi rękamiwink
    • azomim Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 13:01
      Plastiki- po jogurtach, serkach itp. myje.
      Szklo myje i odrywam etykiete (wszak etykieta to nie szklo..).
      Butelki w wiekszosci oddaje do skupu w sklepie, czesc szkla tez.
      Kartony po sokach i mleku dodaje do worka zoltego (na plastik i "nieczysty" papier).
      Bio- wiadomo.
      Papier makulaturowy (gazety, ulotki), worek niebieski.
      Faktycznie najbardziej upierdl.we jest segregowanie szkla kolorami i wyprawa do pojemnika. Choc mam calkiem bliskowink
      • aqua48 Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 13:41
        A ja niczego nie segreguję, mimo, że mam jeden inny kubeł w śmietniku, na szkło i papier co kilka dni podjeżdża ta sama śmieciarka i wrzuca jak dawniej wszystko jak leci z wszystkich kubłów. To co za sens?
        • morgen_stern Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 16:07
          I można tak w kółko... Przeczytaj wątek przed wypowiedzią, dobra rada.
          • naomi19 Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 20:49
            Nie wątek, a Twoją wypowiedź, prawda jest w większości Polski inna, czy to się komuś podoba czy nie. To, że akurat u Ciebie śmieci się rzeczywiście segreguje to tylko pozazdrościć i pogratulować.
        • cherry.coke Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 21:54
          aqua48 napisała:

> A ja niczego nie segreguję, mimo, że mam jeden inny kubeł w śmietniku, na szkło
          > i papier co kilka dni podjeżdża ta sama śmieciarka i wrzuca jak dawniej wszyst
          > ko jak leci z wszystkich kubłów. To co za sens?

Jestes pewna? Bo u mnie jezdzi smieciara, ale ww srodku ma rotujace sie przedzialy i z kosza zwyklego leci do jednego przedzialu, a z "zielonego" do drugiego.
          • morgen_stern Re: segregacja smieci-pytanko 15.03.12, 12:34
            Nie jest pewna, tylko powtarza urban legend.
            • cherry.coke Re: segregacja smieci-pytanko 15.03.12, 13:00
              Legenda ma o tyle jakies podstawy, ze z boku to faktycznie wyglada, jakby wrzucali do jednego, miejsce poboru jest to samo. Dopiero z tylu i z gory widac, ze w srodku sa rozne kontenery.
      • azomim Re: segregacja smieci-pytanko 14.03.12, 21:10
        Mieszkam chwilowo w De i tu faktycznie segragacja idzie pelna para. Nawet male kosze uliczne, czy na uczelniach/w instytucjach sa dzielone na mniejsze pojemniki.
        Ale mieszkajac w Pl rowniez segregowalam smieci (poza bio- niestety- brak odp.pojemnika) i nie wyobrazam sobie wrzucania chocby plastiku i papieru do osobnych pojemnikow.
        I tam gdzie mieszkam i w innej czesci Pl u moich rodzicow, sa pojemniki do segregacji i bynajmniej nie jedzi po nie jedna smieciarawink
        Nie wiem jak w innych rejonach, ale tu gdzie mieszkam kazdego dnia wywozony jest jeden rodzaj odpadow (np.w pon.tylko bio itp).
        Co sie dzieje dalej na 100% nie wiem, ale przetwarzanie odpadow to naprawde niezly biznes (poza wszystkim), wiec mysle ze ktos jednak robi co trzeba.
    • ally mit jednej śmierciarki 14.03.12, 21:49
      muratordom.pl/eko-murator/eko-na-co-dzien/dlaczego-powinnismy-segregowac-smieci,118_7016.html
      www.pkegliwice.pl/pliki/recyklingowe_fakty_mity_cz.1.pdf
      • morgen_stern Re: mit jednej śmierciarki 15.03.12, 12:36
        Można zamieszczać takie rzeczy w nieskończoność, a i tak będą zamieszczać sensacyjne wiadomości o jednym pojemniku. Mam dziwne przeczucie, że to niezdarna próba usprawiedliwiania własnego lenistwa.
    • gku25 Re: segregacja smieci-pytanko 15.03.12, 12:41
      HA! Jak ja namiętnie segregowałam odpadki. Dopóki nie zobaczyłam jak ładnie wszystko wrzucają do jednej śmieciarkiuncertain A w moim rodzinnym domu to nawet nie słyszeli o czymś takim, są cztery kubły na śmieci i się wszystko wrzuca jak leci.
      • morgen_stern Re: segregacja smieci-pytanko 15.03.12, 12:46
        No i właśnie o tym wyżej pisałam. Z urban legend nie wygrasz smile
    • stara_dominikowa Re: segregacja smieci-pytanko 15.03.12, 12:48
      Segregowanie surowców wtórnych w oddzielnych workach ma tylko zaletę edukacyjną - człowiek ogląda odpad i zastanawia się przez kilka sekund nad tym, co to jest. Jeżeli już mamy segregować to sens ma oddzielanie frakcji suchej od mokrej, biodegradowalnej. Dużo łatwiej byłoby nie produkować odpadów, po prostu korzystać z opakowań wielorazowych. Byłoby dużo prościej i taniej.
      Segregować musimy bo zobowiązuje nas do tego prawo UE i wynikające z tego sankcje finansowe, a prawo UE to dogmat i nikt nie zastanawia się nad głębszym sensem śmiesznego procederu wypuszczania na rynek gigantycznych ilości opakowań a potem nad organizowaniem gigantycznego aparatu odzyskiwania ich poprzez selektywną zbiórkę. Jak zwykle naiwni myślą, że chodzi o środowisko, a to tylko kasa.
    • math-ilda Re: segregacja smieci-pytanko 15.03.12, 12:53
      Opakowania po jogurtach i serkach myję, to samo ze szklanymi słoikami i butelkami. Staram się zrywać etykiety, a plastikowe butelki też zgniatam i wyrzucam bez nakrętek. Ponoć nawet z etykietami są recyklingowane, tylko możliwość zastosowania mniejsza. Tak czy owak, te śmieci są potem ponownie segregowane, ponieważ część do dalszej obróbki się nie nadaje. Nie wiem natomiast jak wygląda sprawa z tetrapakami. Ja je zgniatam i wrzucam do pojemnika na odpady zintegrowane chyba, ale nie wiem, co potem się z nimi dzieje i czy do czegoś się nadają.
      • stara_dominikowa Re: segregacja smieci-pytanko 15.03.12, 12:56
        math-ilda napisała:

> Opakowania po jogurtach i serkach myję, to samo ze szklanymi słoikami i butelka
        > mi.

big_grin Serio? Zużywasz hektolitry podgrzanej dzięki spalaniu węgla (CO2 CO2!!) wody z detergentem aby przysłużyć się środowisku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka