Dodaj do ulubionych

roczny urlop macierzyński

• sen.bon Re: roczny urlop macierzyński 18.03.13, 15:00
      Skoro nas stać na:
      - 34 letnich emerytów przemęczonych ściganiem rowerzystów po piwie
      - premie po 40 tys na głowę dla polityków
      - premie >1 mln zł dla ludzi "nadzorujących stadiony i Euro"
      to z całą pewnością nas stać na płacenie matkom wychowującym dzieci. One wykonują bardziej odpowiedzialną i potrzebniejszą pracę niż wcześniej wymienieni.
    • kosc_ksiezyca Ale co zmieniłby płatny macierzyński? 18.03.13, 15:38
      Oprócz rocznej poprawy dochodów? Czy matka po 12-18 miesiącach poza pracą będzie mniej bezrobotna i mniej "nieatrakcyjna" dla pracodawcy. Dziura w CV, przerwa od pracy i koszty dla pracodawcy są takie same, z jego punktu widzenia wygląda to tak samo.

Jako szumna "freelancerka" nie jestem specjalnie zainteresowana takim urlopem, aczkolwiek gdybym pracowała na etat - o ile mnie szał hormonów w ciąży i połogu nie zaleje - po max. 5 miesiącach chcę być znów w pracy.
    • mariolka55 Re: roczny urlop macierzyński 18.03.13, 16:31
      oczywiście że tak
    • ta_karola Re: roczny urlop macierzyński 18.03.13, 18:32
      Uważam ,że kobieta powinna mieć płatne do 3 lat dziecka i tyle w temacie.
      Z kolei taki pracodawca sam może mieć na pieńku mówiąc takie słowa ciężarnej-kwestia udowodnienia.
      Ja pracując w kilku firmach widziałam jak pracodawcy przyjmowali i po 3-letniej przerwie.
    • mynia_pynia Re: roczny urlop macierzyński 18.03.13, 20:13
      Gdyby mój pracodawca zapowiedział mi przed porodem co zrobi jak skorzystam z przysługujących mi praw to bym tylko pokiwała głową i poczekała do następnej kadencji na wychowawczym wink.
      Ale na szczęście mam normalnego pracodawcę, który ma małe dzieci i żonę która wymaga wink.
      • aga.1983 Re: roczny urlop macierzyński 20.03.13, 14:25
        a co jeśli umowa kończy mi się z dniem porodu. Czy wtedy też można skorzystać z dodatkowego urlopu (urlop rodzicielski)?
    • esr-esr Re: roczny urlop macierzyński 20.03.13, 15:00
      uważam, że ten pomysł jest niesamowicie dyskryminujący i kobiety i mężczyzn i dziecko. dlaczego mężczyzna nie ma obowiązku takiego urlopu? dlaczego żona "może" się z nim podzielić? z jednej strony bardzo łatwo mieć 1,5 roku wolnego co na pewno będzie dyskryminować kobiety na rynku pracy. z drugiej strony dyskryminujemy mężczyznę, który jest skazany na łaskę żony czy będzie mógł się zająć własnym dzieckiem - redukujemy go do funkcji zarabiacza pieniędzy. a dziecko półroczne bardzo potrzebuje ojca czego zdaje się nie zauważać i nasze państwo i społeczeństwo (z matkami polkami męczennicami włącznie).
      przez 1,5 roku duża część firm diametralnie zmienia zasady funkcjonowania, kontrahentów, projekty, oprogramowanie, etc. chcąc nie chcąc jest to wyrwanie z rynku pracy i to będzie skutkowało niższą pensją, niższymi kwalifikacjami i kompetencjami kobiet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka