Dodaj do ulubionych

Fińskie pudełko

06.06.13, 16:16
Jak Wam sie podoba takie becikowe? smile
Obserwuj wątek
    • bri Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 16:21
      Mnie się bardzo podoba. Szkoda, że u nas nie ma właśnie takiego.
      • moofka Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 16:26
        swietne naprawde
        czytalam juz dzis smile
        fajnie sie wpisuje w skandynawskie zamilowanie do prostych rozwiazan
        i ekologiczne przeciez - jak kociaki big_grin
        ze tez ja na to wczesniej nie wpadlam
        pamietam jak czekalam az maz bedzie w ikei i kupi mi wanienke a przez ten czas kapalam malego w duzej misce
        tesciowa rece zalamywala
        juz widze mine familii na noworodka w kartonie wink
      • morgen_stern Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 16:30
        U nas? Z prezerwatywami dla rodziców? Wolne żarty wink
        • bri Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 16:33
          Racja. wink
        • majenkir Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 16:47
          W wersji polskiej moglby byc rozaniec. Albo modlitewnik wink.
    • graue_zone Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 16:26
      Super pomysł.
    • run_away83 Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 16:31
      Fajne smile Wzięłabym z pocałowaniem w rękę. A tak w ogóle to właśnie podrzuciłaś mi pomysł na "łóżeczko" dla trzeciego big_grin Małe, lekkie, tanie, ekologiczne, biodegradowalne i łatwe do utylizacji big_grin
    • hanalui Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 16:58
      Owszem nieglupi pomysl...ale zeby sie jakos tak zachwyczac? PRzeciez to co na tej fotce to mniej wiecej kosztuje 140e...przynajmniej na oko po cenach mojego kraju...
      W IE tez dostaje sie pudelko...nie wiem czy jeszcze ale 6 lat temu sie dostawalo, nie tak wypasne, ale zawsze...sponsorowane przez firmy z artykulami dzieciowymi wszelkiej masci. Potem w szpitalu tez dostawalam jakis plecak wypchany duperelami...oliwki do dzis uzywam do stop bo do niczego innego sie nie nadawala
      • bri Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 17:40
        Ale przynajmniej wiadomo, że te 140 EURO z państwowych pieniędzy poszło na faktyczne, rozsądne zaspokojenie potrzeb niemowlęcia zamiast na imprezę z okazji chrzcin.

Prezenty w postaci reklamówek to zupełnie, co innego przecież, nie rozumiem czemu to porównujesz.
        • bi_scotti Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 17:47
          Tak powinno byc w kazdym cywilizowanym kraju. Nie jest sad W mojej lokalnej gazecie (Globe & Mail) tez jest dzis text o finskim pudelku i tez z nostalgia, ze Kanada tak bardzo z tylu za cywilizowanymi Finami w kwestii "welcome all new citizens of the world" ... Mozna tylko Finom pozazdroscic.
        • hanalui Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 17:59
          bri napisała:

> Ale przynajmniej wiadomo, że te 140 EURO z państwowych pieniędzy poszło na fakt
          > yczne, rozsądne zaspokojenie potrzeb niemowlęcia zamiast na imprezę z okazji ch
          > rzcin.

A becikowy tysiak to niby z jakich pieniędzy? Poza tym to wiecej niż 140e.
          No i sadze ze fura rodzin byłaby niezadowolona gdyby państwo dawało spiochy, kombinezonik i resztę bo by sie okazywało ze ma sie wyprawke od ciotki, kuzynki, sąsiadki, kosmetyki nieodpowiednie dla co 2 dziecka ze skaza i alergia, a tak w ogole to wszystko to moznaby nabyc taniej na bazarku itd, itp, a kasę zawsze można wydać jak sie chce.

> Prezenty w postaci reklamówek to zupełnie, co innego przecież, nie rozumiem cze
          > mu to porównujesz.
          Strzelam ze to tez w dużej mierze reklamy wink tylko za przyzwoleniem i za kasę rzadu
          • bri Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 19:10
            Ależ ja wiem, że becikowe też z publicznych pieniędzy i że wielu ludzi woli pieniądze - po prostu ja nie bardzo lubię, kiedy władza tak rozdaje pieniądze, które przecież najpierw musi komuś zabrać. Sensowniej jest moim zdaniem dać coś o określonym przeznaczeniu, szczególnie, że ma to też w tym przypadku walor edukacyjny. Na inne wydatki niech sobie ludzie sami odkładają. Zresztą w Finlandii też zamiast pudełka możesz wziąć pieniądze - tyle że dostaniesz mniej niż jest warta jego zawartość.
          • franczii Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 07:03
            Gdyby byl zwyczaj wyprawki od panstwa to przeciez ciotki by nie kupowaly w prezencie.
            • hanalui Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 09:20
              franczii napisała:

> Gdyby byl zwyczaj wyprawki od panstwa to przeciez ciotki by nie kupowaly w prez
              > encie.

Nie chodzi o kupowane prezenty a o wyprawke przekazywana, wymieniana, dostawana jako second hand,
          • hellulah Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 07:35
            W artykule stoi, że można poprosić o kasę zamiast, ale dostaje się nieco mniej niż w towarze.

Poza tym ludzie szybko by się przyzwyczaili do takiej wygody. Na bazarku można kupować kolejne ciuszki.
            • franczii Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 07:39
              > Poza tym ludzie szybko by się przyzwyczaili do takiej wygody. Na bazarku można
              > kupować kolejne ciuszki.

No wlasnie. W pudle maja jakie body i pajace czyli baze a reszte mozna wedle fantazji.
          • ha-ya Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 10:03
            rodzilam 5lat temu i nic nie dostalam ( szpital w Dublinie). Podobnie zadna z kolezanek rodzacych kilka lat pozniej. moge sobie odebrac jakis plecaczek z probkami w Super valu. i tyle. Akurat Irlandia rodzicow nie rozpieszcza pod zadnym wzgledem.
      • franczii Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 06:58
        > W IE tez dostaje sie pudelko...n

Ja we Wloszech tez dostalam pudelko w szpitalu. Pelne gazetek reklamowych i probek kosmetykow niemowlecychbig_grin
        A zawartosc pudelka finskiego ze zdjecia, fajnie i u mnie by na pewno przekroczyla 140 e zwlaszcza ze pisza ze jest tam tez materac i posciel. No i zalezy jeszcze jaka jaksosc tych kocykow i ubranek.
    • demonii.larua Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 17:59
      Fajne smile
    • hanalui Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 18:08
      Aaaaa i widze matki Polki kladace noworodki spać w pudełkach ... Hahaaa.
      A teraz odezwie sie las ematek których dzieci spaly w pudełkach, koszykach, szufladach itd smile
      No i tak w ogóle to niebezpieczne zostawiać poduszkę i noworodka na niej spiacego
      • iwoniaw Hahaha, zgadzam się z tym, co piszesz w tym wątku 06.06.13, 18:21
        i zdecydowanie zamiast zagranicznego pudełka z kombinezonem (zwlaszcza dla tego dziecka, które urodziłam w upalny czerwiec) wolę polskiego przaśnego tysiaka big_grin
      • morekac Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 20:27
        Moja spała w wiklinowym koszyku... Koszyk miał niewątpliwą zaletę - można go było łatwo przemieścić z pokoju po nasłonecznionej stronie do pokoju po zacienionej.
        • iwoniaw Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 20:50
          No a inni zamiast przesuwania koszyka mają odsuwane rolety w oknach i też git wink
          • morekac Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 21:02
            Obawiam się, że same rolety niewiele dawałyby - czerwiec i ogólnie lato były wówczas tak gorący, że nie dało się wyżyć... Tylko to było 17 lat temu. smile
            Koszyk wspominam z pewnym rozrzewnieniem - fajny był, taki poręczny. Dziecko można było sobie położyć do spania w dowolnym pomieszczeniu.
            • franczii Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 07:05
              Kosz jest bardzo fajny. Moje dzieci nie lubily spac same w pokoju. Lozeczko u nas bylo sprzetem zupelnie bezuzytecznym.
    • kroliczyca80 Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 18:51
      Mało przewiewne to pudło. Ale idea superowa i wyposażenie kartonu też zacnesmile
    • mindtriper Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 20:45
      Świetne!
      Namiastki czegoś takiego dostawało się po porodzie - pełno próbek i reklam, ale miałam z tego wielką frajdę, pamiętam.
      Kartonowe łóżeczko urocze i eko wink
      Jak się nam trzecie urodziło, to znajomy stwierdził, że upchamy tu jeszcze kilka i ręką wskazał szuflady.
    • kosmopolis Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 21:22
      "Z drugiej strony państwo za pomocą zawartości prezentu stymuluje pożądane zachowania. Pudełko z materacem ma na celu nakłonienie rodziców do spania oddzielnie od dziecka. "

Dla jednych to pożądane zachowanie, dla innych bzdura i udręka. I o ile samo pudełko mi się podoba (jego zawartość), to już przekaz średnio.
      • moofka Re: Fińskie pudełko 06.06.13, 21:32
        a mnie sie podoba
        sama jestem wielka fanka wspolnego gniazda
        ale noworodek i malenkie dziecko spi po 20 godzin na dobe
        ja nie moge sie 20 godzin w poscieli przewalac niestety
        gdzies dziecko trzymac trzeba
        • gryzelda71 Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 07:59
          O rany jakby łóżka w którym w nocy śpi się z dzieciakiem na dzień nie można było ogarnąć i na takim położyć do dalszego spania.
          Córka miała łóżeczko od narodzin.Skorzystał z niego dopiero 6lat młodszy syn,bo ona spać w nim nie chciał i już.Ale barłogu tez nie miała całymi dniami.
      • franczii Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 07:01
        A no wlasnie. Zwlaszcza ze panstwu ponic tez zalezy aby mama piersia karmila. Jak dla mnie osobne spanie i karmienie piersia nie moga ze soba isc w parze.
        • paskudek1 Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 08:55
          a niby dlaczego nie? Karmiłam rok, dziecko spało osobno. Do karmienia brałam do siebie,po karmieniu odkładałam do łóżeczka. No owszem, zdarzało mi się przysnąć z małym, ale zasada była że dziecko u siebie ja u siebie.
          • franczii Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 09:55
            No napisalam, ze dla mnie. Gdyby nie wspolne spanie to raczej bym nie pociagnela karmienia piersia. Tez na poczatku probowalam brac dziecko z lozeczka ale po pierwszym razie kiedy przysnelo mi sie na siedzaco i rozluznilam uscisk (dziecko omal nie polecialo mi z raktongue_out) zaczelam z nim spac bo tak bezpieczniej bylo.
        • esr-esr Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 08:58
          pacz pani, dwójkę wykarmiłam bez spania razem.
        • lauren6 Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 09:16
          Buahaha toś napisała. Moje dziecko od urodzenia spało osobno, w kołysce przy łóżku. Na karmienie przekładałam je do łóżka, a potem z powrotem do kołyski. Z niemowlęciem w łóżku nawet nie potrafiłabym zasnąć: bałabym się, że przez sen przygniotę, przyduszę. Więc kp i osobne spanie jak najbardziej mogą iść w parze.

Jeśli państwo fińskie walczyło z przypadkami śmierci łóżeczkowej to jak najbardziej logiczne jest promowanie osobnego spania niemowląt w pudełkach i obalanie mitów (takich jak ten wyżej) dotyczących osobnego spania matki i dziecka.
          • franczii Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 10:01
            i obalanie
            > mitów (takich jak ten wyżej) dotyczących osobnego spania matki i dziecka.

Ale o jaki mit ci chodzi?
            Mitem jest to, ze fizycznie bym nie dala rady gdyby nie spanie z dzieckiem?
        • bri Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 09:26
          Karmiłam piersią, chociaż córka na ogół nie spała z nami w łóżku. Jej łóżeczko było przystawione bokiem do naszego. Mogłam ją nawet za rączkę trzymać.
        • hanalui Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 09:48
          franczii napisała:

> Jak dla mnie osobne spanie i karmienie piersia nie moga ze soba isc w parze.

Dobrze ze dodalas ze dla ciebie...jak dla mnie niewyobrazalne jest spanie z dzieckiem w ogole, zwlaszcza z noworodkiem czy malym dzieckiem. Karmilam przez rok wiec da sie smile
          • franczii Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 09:57
            U ciebie sie dalo u innych nie.
    • undoo Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 04:36
      Pudelko prezentuje te cechy Finow jako narodu, ktore w nich uwielbiam, ale w sumie malo jest rzeczy, ktorych w nich nie lubie.
      Tak, polozylabym dziecko do spania w pudelku. Caly ten pomysl jest fajny i taki po finsku uroczo prosty.
    • przeciwcialo Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 06:08
      Jako że wszystkie dzieci już urodziłam a przy żadnym nasze państwo nie wykazało sie żadną pomoca bo na zadne becikowe się nie załapałamwink Fińskie pudełko moze fajne ale wolałabym pieluch na pierwszy rok zycia. Kosztowo pewnie podobnie.
    • hellulah Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 07:37
      Super pomysł, też bym tak chciała. Wartość: wygoda plus edukacja (co jest naprawdę potrzebne). A o kasę też można poprosić zamiast, jak ktoś bardzo nie chce.
    • gryzelda71 Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 08:08
      No nie przeniesiesz takiego dziecka w pudełku,bo jak się rozłoży smile,pudełko oczywiście.
      Nie widzę w tym becikowym nic coby piać nad takim rozwiązaniem.
    • mnb0 tekturowa kolyska 07.06.13, 08:46
      link

Fajnym rozwiazaniem jest tekturowa kolyska. Wiadomo, ze korzysta sie z niej gora 3 miesiace, a na tak krotki czas nie oplaca sie kupowac drewnianej.
      • emonik Re: tekturowa kolyska 07.06.13, 09:21
        Fajna ta kołyska z tektury, yto prawda, ale... Pierwsza na zalinkowanej grafice nkosztuje - BAGATELA - prawie 400 zł. To chyba jednak zupełnie nieopłacalne... Można sobie samemu złożyć z pudła po lodówce wink
        ---
        • mnb0 Re: tekturowa kolyska 07.06.13, 09:45
          Tyz prowda.
      • franczii Re: tekturowa kolyska 07.06.13, 10:00
        Fajna tylko droga. To juz lepsza drewniana nawet dla ekologicznych bo mozna ja puscic dalej.
    • triss_merigold6 Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 09:53
      Zawartość pudełka spoko, ale wolę ten tysiąc złotych becikowego. Wyprawkę miałam, a kasa rozsądnie poszła na szczepionki.
      Nie ma takiej opcji, żebym położyła dziecko spać w pudełku.
      Aha, pudełko z kosmetykami, chusteczkami, poradnikami, reklamówkami itp. dostawałam w szpitalu.
      • franczii Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 09:56
        Skoro Finlandia tak dba to szczepionki pewnie maja za darmotongue_out
        • kropkacom Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 10:03
          No właśnie big_grin Dla mnie plus takiej wyprawki jest taki, ze oszczędza czas i kobieta w ciąży na L4 nie biega po sklepie. wink
          • lauren6 Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 10:12
            Właśnie. Ja bym wolała jednak dostać takie pudełko niż pieniądze.
            Inna sprawa, że Finlandia może sobie pozwolić na niższe becikowe, skoro u nich i tak koszty rodzicielstwa są niższe niż w PL (choćby wspomniane wyżej bezpłatne szczepionki).
            • triss_merigold6 Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 10:16
              Ja jednak wolałabym pieniądze. Ale to wynika z oporów przed byciem uszczęśliwianą przez państwo, które zakłada, że wie co jest dla mnie lepsze.
              • bri Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 10:23
                Ja wolałabym pudełko - szczególnie mając za sobą doświadczenie przedwczesnego porodu w obcym mieście.

Ale też myślę o tych osobach, którym taka pomoc jest najbardziej potrzebna, czyli matkach młodocianych, osobach niezaradnych i niegospodarnych, patologii itp. - jeśli już państwo ma coś rozdawać, to wolę konkretną pomoc i rzeczy dla dziecka niż pieniądze dla rodziców, którzy po pierwsze mogą słabo się orientować, co trzeba kupić i ile to kosztuje, tudzież mieć w ogóle inne priorytety niż odpowiednia opieka nad niemowlęciem.
        • triss_merigold6 Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 10:03
          Całkiem możliwe.
          Zastanawiam się gdzie miałabym postawić takie pudełko. Tak na ziemi, bez izolacji?
          • bri Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 10:24
            Nie masz w mieszkaniu parkietu ani nawet kawałka dywanika? wink
            • triss_merigold6 Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 10:27
              Oczywiście, że mam. Ale łóżka mają nogi, materac nie leży bezpośrednio na podłodze, a pudełko by leżało.
              • bri Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 10:50
                Pudełko stoi tam, gdzie je postawisz. Zresztą przecież jak dostaniesz pudełko to nie ma obowiązku używać go jako łóżeczka, więcej w ogóle nie ma obowiązku odbierać tego pakietu.

Ważne, że dziecko ma własne spanko, materac itp. w rodzinach, gdzie szanse na kupno mu łóżeczka są niewielkie.
              • murwa.kac Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 11:05
                triss_merigold6 napisała:

CytatOczywiście, że mam. Ale łóżka mają nogi, materac nie leży bezpośrednio na podłodze, a pudełko by leżało.

no i co z tego, ze by lezalo?
                masz minus 20 przy podlodze?
    • izak31 Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 10:19
      Fajna sprawa tylko nie rozumiem usunięcia butelek ze smoczkiem. Jak ktoś nie chce/nie może to czemu na się czuć gorszy? to własnie jest dyskryminacja.
    • kandyzowana30 Re: Fińskie pudełko 07.06.13, 11:53
      Zdecydowanie wole sam wybrac posciel dla dziecka, spiochy czy kombinezon. Nawet glupie pieluchy wielorazowe wole wybrac sobie takie jakie mi sie podobaja. Wolalabym pieniadze.
      Zastanawiam sie za to nad przystosowanniem wysuwanej z lozka szuflady na pierwsze lozeczko dla noworodka wink.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka