Dodaj do ulubionych

do niewierzących

31.07.14, 12:11
taka sytuacja - otwarcie wyremontowanego boiska w szkole podstawowej, kierownictwo spędza dzieci + nauczycieli, przychodzi ksiądz i kropi kropidłem jako element obchodów
wkurzacie się/interweniujecie czy olewacie?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: do niewierzących 31.07.14, 12:13
      Mam to centralnie w d..ie, przypuszczam że nawet bym się o tym nie dowiedziała.
    • woman_in_love dokonuję zbeszczeszczenia tej poświęconej ziemi, 31.07.14, 12:15
      wyprowadzając tam nocą psa żeby się załatwił i informuję o tym później anonimowo lokalną społeczność - wtykając w kupy watykańskie flagi, by urazić ich uczucia religijne.
      • dziennik-niecodziennik Re: dokonuję zbeszczeszczenia tej poświęconej zie 31.07.14, 13:03
        nie wierzę. porzadna ematka po psie sprząta!
        smile
    • gaskama Re: do niewierzących 31.07.14, 12:15
      Olewam.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: do niewierzących 31.07.14, 12:25
        gaskama napisała:

> Olewam.

Bardzo źle, że olewacie, przez to kato-taliby czują się coraz pewniej i pewniej oraz posuwają się dalej i dalej.

Ksiadz Anatol
        • triss_merigold6 Re: do niewierzących 31.07.14, 12:26
          Powinnam się oflagować?
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: do niewierzących 31.07.14, 14:17
            triss_merigold6 napisała:

> Powinnam się oflagować?

Możesz też dalej kpić....

...do czasu aż do przekroczenia granicy będzie potrzebne zaświadczenie o dacie ostatniej miesiączki od ksiedza proboszcza...

Ksiadz Anatol
            • triss_merigold6 Re: do niewierzących 31.07.14, 14:24
              Jestem tym straszona od circa about 92'.
              Nie kpię wbrew pozorom. Jestem do obłędu asertywna w kwestiach, które uważam za istotne, a które dotykają bezpośrednio mojej rodziny. Dzieci mam niechrzczona, syn komunii nie zaliczał, na katechezę nie chodzi i nie miał z tego powodu żadnych problemów.
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: do niewierzących 31.07.14, 14:39

> Jestem tym straszona od circa about 92'.

I pacząc od '92 jest lepiej czy jest gorzej?

> Nie kpię wbrew pozorom. Jestem do obłędu asertywna w kwestiach, które uważam za
                > istotne, a które dotykają bezpośrednio mojej rodziny.

W tym momencie muszę przypomnieć:

Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem.
                Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem przecież komunistą.
                Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem. Nie byłem przecież socjaldemokratą.
                Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem przecież związkowcem.
                Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było.

Ksiadz Anatol
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: do niewierzących 01.08.14, 16:10

> Jestem tym straszona od circa about 92'.

Ooo zaczyna się głębsza penetracja:

natemat.pl/112077,katolicy-adoptuja-duchowo-nienarodzone-dzieci-twoj-brzuch-moja-sprawa
                Natomiast jak trzeba mieć zryty baniak, żeby wymyślić "Duchowa Adopcja Dziecka Poczętego Zagrożonego Zagładą" to ja nawet nie!?

Ksiadz Anatol
        • gaskama Re: do niewierzących 31.07.14, 12:30
          Mam trawę po święconej wodzie żywym ogniem wypalić? Tolerancja powinna iść w obu kierunkach.
          • semihora Re: do niewierzących 31.07.14, 16:02
            Pod warunkiem, że to niewierzący będą tolerowali wszystko, co zrobią wierzący. W drugą stronę to nie działa.
    • kawka74 Re: do niewierzących 31.07.14, 12:27
      Zakładam, że poświęcona ziemia nie paliłaby mojego dziecka w podeszwy wink
      Irytuje mnie bardziej wyjmowanie dzieci z lekcji na takie otwarcie parasola w dupie, wszystko jedno, czy z księdzem, czy bez.
    • szamanta Re: do niewierzących 31.07.14, 12:34
      Na taki widok uśmiecham się pod nosem patrząc na to z rozbawieniem i żałością
      Nie robię rabanu , nie interweniuje, dla mnie również mogły pokropić trawe wodą z toy toya , na jedno wychodzi.
      Po co dym ? to byłoby bez celu w moim przypadku ,ja ani od tego się nie wzbogacę, ani nie zbiednieje
      • szamanta Re: do niewierzących 31.07.14, 12:38
        tzn nie widząc tego ,bo na pewno nie byłabym tego świadkiem i nie brała udziału w uroczystym otwarciu boiska szkolnego, ale słuchając opowieści o takiej sytuacji tak właśnie bym zareagowała -czyli konkretnej reakcji brak
    • dziennik-niecodziennik Re: do niewierzących 31.07.14, 12:35
      a u nas poświęcono karetki. i co teraz? big_grin
      • tabakierka2 Re: do niewierzących 31.07.14, 12:37
        dziennik-niecodziennik napisała:

> a u nas poświęcono karetki. i co teraz? big_grin
        >

oprotestować i nie korzystać wink
      • szamanta Re: do niewierzących 31.07.14, 12:45
        dziennik-niecodziennik napisała:

> a u nas poświęcono karetki. i co teraz? big_grin

Czyli jesteś zdana na łaskę i nie łaskę suspicious
      • sitniczek Re: do niewierzących 31.07.14, 13:49
        Trudno, muszą ratować wink
    • cosmetic.wipes Re: do niewierzących 31.07.14, 12:50
      Dopóki sukienkowi kropią wodą, to olewam. Jak zaczną używać kwasu, to pewnie zrobię raban tongue_out
    • olewka100procent Re: do niewierzących 31.07.14, 12:54
      stoję z miną pełną pogardy , ewentualnie szyderczy kpiący uśmiech
      • sitniczek Re: do niewierzących 31.07.14, 13:50
        Dobre, dobre..
        --
        Tu mi czołg jedzie, a tu zawraca..
    • ichi51e Re: do niewierzących 31.07.14, 12:54
      Nic mnie to nie obchodzi niech sobie gusla odprawiaja. Rownie do rze moga zapraszac imama szamana druida czy mnicha buddyjskiego. W sumie nawet bylabym zadowolona gdyby taka rotacja byla.
    • anirac Re: do niewierzących 31.07.14, 14:01
      Wystosowałabym zapytanie czy w przypadku złamania nogi, tudzież stłuczenia kolana na tymże boisku - w jakiej wysokości zostanie wypłacone odszkodowanie przez kurię, z uwagi na to, że zabobon nie pomógł w uchronieniu od wypadku.
      Bo jak rozumiem, owe gusła mają na celu nie podlewanie trawki, tylko rzucanie uroku/zaklinanie losu - zbawienie od nieszczęścia? Więc poświęcanie nie poskutkowało.
    • bachtin Re: do niewierzących 31.07.14, 14:04
      Zwisa mi to. Ewentualnie mogę dyskretnie wyrzucić na boisko odrobinę makaronu, żeby Latający Potwór Spaghetti wzmocnił ochronę.
    • melmire Re: do niewierzących 31.07.14, 14:21
      Zbieram grupe chetnych na niedzielne zajecia jogi ktore beda sie odbywac w miejscu poswiecenia (zeby odgonic demony spontanicznego orgazmu)
      • swiecaca Re: do niewierzących 31.07.14, 14:28
        z tą jogą to dobre wink zapomniałam dodać że w tejże ceremonii brało przymusowo udział moje dziecię nie chodzące na religię.
        nie chodzi o sam fakt poświęcenia boiska, ten mi nie przeszkadza, ale o religijne ceremonie w ramach szkoły i lekcji.
    • srebrnarybka Re: do niewierzących 31.07.14, 14:36
      Było nie do mnie, bo jestem wierząca, ale też coś napiszę: święcenie boiska to dla mnie idiotyzm. Zostanie sprofanowane chociażby przez kopanie piłki niepoświęconymi butami. Pewnie próbowałabym jakoś przekonać dyrekcję, żeby tego nie robić, jakby doszło do tego poświęcenia, to bym ile można, zignorowała.
      Pozdrawiam niewierzące dyskutantki i proszę o wyrozumiałość przy podobnych aberracjach.
      • grrrrw Re: do niewierzących 31.07.14, 17:23
        Sakramentalia zostały ustanowione dla uświęcenia najrozmaitszych okoliczności życia chrześcijańskiego, a także użytkowania rzeczy potrzebnych człowiekowi. Sakramentalia uzdalniają do godziwego użycie rzeczy materialnych, do uświęcenia człowieka i uwielbienia Boga.
        Niektóre mają charakter trwały; ich skutkiem jest poświęcenie pewnych osób Bogu oraz zastrzeżenie pewnych przedmiotów i miejsc do użytku liturgicznego.

• bri Re: do niewierzących 31.07.14, 17:29
          Któż ustanowił te sakramentalia i że mają być stosowane przy okazji boisk piłkarskich?
          • grrrrw Re: do niewierzących 31.07.14, 17:33
            Sakramentalia ustanowil Kosciol Katolicki.
            Co do konkretnego uzycia nie przypuszczam,ze ksiadz sam z wlasnej incjatywy przybyl na boisko z kropidlem.
            Po prostu zostal poproszony o poswiecenie boiska przez dyrekcje tej szkoly.
    • daga_j Re: do niewierzących 31.07.14, 15:46
      Olewam, ale wewnętrznie denerwuje mnie to. Nie sądzę by na tym okropionym było mniej złamań nóg niż na nieokropionym przez księdza. Bez sensu!
      • grrrrw w zdrowym ciele zdrowy duch ! 04.08.14, 17:22
        Sakramentalia uzdalniają do GODZIWEGO UZYCIA rzeczy materialnych, do UŚWIECENIA człowieka i uwielbienia Boga. O złamanych nogach nic w katechizmie nie ma.

• bri Re: do niewierzących 31.07.14, 15:53
      Olewam.
    • majenkir Re: do niewierzących 31.07.14, 17:43
      Pieknie sie rozwinal watek, nie ma co uncertain.
      Teraz widzicie, dlaczego w Polsce jest jak jest? Bo macie wszystko w du.pie.
      Serio odpowiadaly niewierzace??
      • kawka74 Re: do niewierzących 31.07.14, 18:10
        A czego oczekiwałaś, opowieści o rzucaniu się dyrekcji do gardła czy wydania dziecku zakazu ćwiczeń na poświęconej murawie?
      • ichi51e Re: do niewierzących 31.07.14, 20:54
        Bycie niewierzacym polega wlasnie na obojetnosci co do zabobonow i szacunku do tego ze kazdy moze sobie wierzyc/nie wierzyc w co chce. Nie na agresywnym zwalczaniu cudzej wiary.
        • jan.kran Re: do niewierzących 31.07.14, 22:22
          Z boiskiem nie mialam do czynienia ale co roku kiedy mieszkalam w DE rok szkolny zaczynał się mszą świętą ekumeniczną. Wszyscy szli jak jeden mąż , dobrowolnie , nawet moja super niewierząca przyjaciółka i inni poganie w tym ja . Bardzo też lubiłam pochody z latarniami w dni Świętego Marcina , uwielbiałam adwent i zwyczaje znim związane i przedstawienai w szkole i przedszolu z okazji Bożego Narodzenia.
          Z tym że ani pastor ani ksiądz katolicki nigdy nie pytali sie czy ktoś wierzy , nie piętnowali żyjących w grzechu czy nie chodzących do kościoła.
    • tol8 Re: do niewierzących 31.07.14, 17:51
      Informuję dzieci, że jest grupa ludzi, która wierzy, że po pokropieniu boiska wodą nikt nie złamie tam ręki. Ewentualnie mówię, że chlapie wodą, by się nie kurzyło tongue_out
    • rycerzowa Re: do niewierzących 31.07.14, 17:51
      Nie wiem, co zrobią/powinni zrobić niewierzący.
      Wiem, co zrobią/powinni zrobić wierzący.
      Powinni powiedzieć dzieciom:
      - Popatrzcie, na tym między innymi polega niepoważne traktowanie Pana Boga.
      • agra1 Re: do niewierzących 31.07.14, 17:57
        dokładnie tak. Bóg jako polisa ubezpieczeniowa.
    • niktmadry Re: do niewierzących 31.07.14, 17:59
      Dziwnie wyglądało jak rok/dwa lata temu gdy na czasie były Hello Kitty czy Monster High ksiądz święcił przybory szkolne i tornistry. 3/4 dziewczynek w kościele miała coś z tych szatańskich symboli na plecakach. Patrzyłam ręka mu nie zadrżała. Za darmo święcił - dzieci ani ich rodzice za ten obrzęd nie płacili.
    • beataj1 Re: do niewierzących 31.07.14, 18:16
      A to zależy. Koleżanka 2-3 lata temu zajmowała się organizowaniem imprez z okazji otwarcia pewnych obiektów użyteczności publicznej (mniej więcej kategorii podobnej co boiska, może trochę większych) przez jakiś czas musiała zapraszać księży na uroczysty pokropek - potem zmienił się szef i był spokój. Okazało się że oni nie robią tego za darmo. Stawki zaczynały się od 3000 w górę w zależności od stanowiska księdza i wielkości obiektu.
      Z tego względu bym się wkurzyła bo to marnowanie publiczych pieniędzy. Samo pokropienie mi wisi.
    • ira_07 Re: do niewierzących 31.07.14, 20:28
      Dlaczego pytanie "do niewierzących"? Ja wierząca, ale by mnie to wkurzyło i na następną taką imprezę skombinowałabym pastora, rabina i mułłę tongue_out
    • guderianka Re: do niewierzących 31.07.14, 20:41
      nie, nie chce mi się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka