Dodaj do ulubionych

Język niderlandzki - kilka pytań

14.09.14, 17:49
Ematki, powiedzcie mi, czy da radę nauczyć się niderlandzkiego tylko z samouczka? Czy jest to język jakiś wybitnie trudny i samemu nie ma co nawet próbować?

A jak da się nauczyć z samouczka, to polecicie jakiś konkretny? Czy każdy się nada?
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: Język niderlandzki - kilka pytań 14.09.14, 17:54
      ot
      linka mi mialas przeslactongue_out
      • marusia_ogoniok_102 Re: Język niderlandzki - kilka pytań 14.09.14, 18:12
        Wysłałam tongue_out

A teraz o niderlandzkim proszę smile
        • peonka Re: Język niderlandzki - kilka pytań 04.05.15, 16:31
          I o spotkaniu z rabinem miałaś napisać! wink
    • drinkit Re: Język niderlandzki - kilka pytań 14.09.14, 18:21
      Nie, nie da się. Jeżeli chodzi o gramatykę to niderlandzki nie jest bardzo trudny, szczególnie jeżeli ktoś zna niemiecki lub angielski. Natomiast wymowa jest, na początku, dość skomplikowana i tu samouczek wuja da.
      • buba13 Re: Język niderlandzki - kilka pytań 14.09.14, 18:33
        oj tam oj tam - najwyżej będą myśleć, że dziewczyna jest a Belgiiwink
        • kachnab Re: Język niderlandzki - kilka pytań 14.09.14, 18:57
          Gorzej, ze ona sama najpierw nie zrozumie, co do niej mowia.
    • kamunyak Re: Język niderlandzki - kilka pytań 14.09.14, 19:03
      moim zdaniem każdego języka można nauczyć się z samouczka. Wymowy z tv, radia. Dzis to żaden problem. Potrzebna tylko determinacja.
      Sama uczę się z samouczków i jakos nie miałam problemu z porozumieniem się za granicą w danym języku.
    • beverly1985 Re: Język niderlandzki - kilka pytań 14.09.14, 21:07
      Jeśli jako samouczek rozumiesz jakiś multimedialny program z nagrana wymowa to pewnie sie da. Uczylam się kiedyś niderlandzkiego i nauczycielka twierdziła, ze nie istnieje podręcznik w języku polskim, w którym nie ma błędów. Ale sa angielskie.
    • marina2 Re: Język niderlandzki - kilka pytań 04.05.15, 14:01
      da się.zmotywowany Mąż nauczył się podstaw z płyt z książką.potem słownictwo fachowe.
      do tego bywał w Hollandi i osłuchiwał się.egzamin zawodowy w efekcie zdał.
      wcześniej znał niemiecki komunikatywnie , ang biegle i hiszp komunikatywnie.
    • black_halo Re: Język niderlandzki - kilka pytań 04.05.15, 14:14
      Bardzo ciezko chociaz pewnie nie jest to niemozliwe. Niderlandzki i tak sie stosunkowo latwy pod wzgledem gramatyki (podobna do angielskiej) i slownictwa (podobne do niemieckiego z domieszka francuskiego). Wymowa jest jednak trudna, szczegolnie w Holandii, we Flandrii jakby latwiejsza.
    • agnieszka_kak Re: Język niderlandzki - kilka pytań 04.05.15, 15:52
      Moim zdaniem wszystkiego można się nauczyć. Wymowy z youtuba, gramatyki z ksiązki, słówek z aplikacji. Uczyłam się z ksiązki "niderlandzki nie gryzie" i mam aplikację "fun easy learn"- na androida.
      • riki_i Re: Język niderlandzki - kilka pytań 04.05.15, 15:54
        Dla mnie to straszny język. brrrrrr!
        • agnieszka_kak Re: Język niderlandzki - kilka pytań 04.05.15, 16:52
          no nie jest fajny dla ucha, ale co zrobisz. Raczej ludzie ucza sie go z konieczności.
    • kruche_ciacho Re: Język niderlandzki - kilka pytań 04.05.15, 15:53
      Konkretnie pytasz o niderlandzki czy flamandzki (niderlandzki uzywany we flandrii)?
      Moim zdaniem w Belgii niderlandzki jest "czystszy" choc wersja holenderska podoba mi sie bardziej.

Moim zdaniem da sie nauczyc rozumiec, czytac, pisac ale wymowa tylko z nauczycielem.
    • pomyslowianka Re: Język niderlandzki - kilka pytań 04.05.15, 15:58
      Z samouczka nauczyłam się od podstaw włoskiego. Wydawał mi się łatwy do nauczenia. Nie wiem jak jest z niderlandzkim, w brzmieniu zdaje się być skomplikowany.
    • edelstein Re: Język niderlandzki - kilka pytań 04.05.15, 17:58
      Neuken in de keuken.
      Jak Znasz angielski i niemiecki to holenderski idzie z gorki.Tylko wymowa zabijawink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka