Dodaj do ulubionych

Zmywarka c.d.

28.01.16, 20:02
No dobra zmywarka kupiona i stoi. Jeszcze nie podlaczona bo dopiero o godz 19 dojechala wink
Pomoglyscie ze zmywarka to teraz pomozcie i napiszcie co sie do tej zmywarki uzywa bo ja jeszcze ciemna jestem. Juz zdazylam wyczytac ze tabletki, sol jakas i nablyszczac ?
Co powinnam kupic i jakie firmy polecacie. Oczywiscie zeby mi to porzadnie mylo wink
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 20:03
      tabletki + sól
    • murwa.kac Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 20:04
      tabletki z lidla. sol takoż.
      nabłyszczacza nie używam, wrzucam kawałki cytryny do koszyczka na sztućce.
      • memphis90 Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 20:30
        Po tabletkach z lidla miałam wszędzie tłuste osady, więc ja nie polecam. Sól i nabłyszczacz z lidla ok.
      • lauren6 Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 20:54
        Dlaczego akurat z lidla?!
        • murwa.kac Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 20:56
          bo sa badzo dobre i relatywnie tanie.
          • kk345 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:20
            Potwierdzam, też używam lidlowskich, są tanie i skuteczne. Sól sypię niezależnie, ignorując instrukcję i dobre radybig_grin
    • albertynaa Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 20:06
      Raczej wszystkie marki dobrze myją, nawet L..l. Szkoda przepłacać.
    • kanna Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 20:09
      Sprawdź zawartość soli w soli.

Nie sadziłam, ze sól może mieć np. 85 % soli + 15 % czegoś innego (czego??). A może.
    • e-kasia27 Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 20:19
      tabletki i sól koniecznie
      Ja najbardziej lubię tescowe, bo nie cuchną domestosem, jak inne.
      Ludwika też nie cuchną, ale aluminiowe blaszki od nich bardziej ciemnieją i tescowe chyba jednak lepiej myją.
      Jak lubisz silne zapachy, to kup somat gold, też dobrze myje, ale jak się zmywarkę włączy to wali domestosem na całą kuchnię - ja tego nie cierpię. Talerze też potem cudnie pachną.
      • afro.ninja Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 21:04
        Dla mnei kazde tabletki to jedna i ta sama chemia, smierdza mi tak samo. Czasem polewam naczynia plynem do mycia naczyn, jak sa troche zaschniete, ale nie zauwazam wiekszej roznicy w myciu. Tylko musza byc przerwy miedzy talerzami, bo nie domywa, a wlaczam jedynie program 60.
    • melancho_lia Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 20:51
      Sól- dla mnie najlepsza lidlowa bo jest taka gruboziarnista.
      Tabletki- tu sobie dobierz co Ci będzie odpowiadać- niektórym pasuje lidl, innym finishe innym somat.
      Nabłyszczacz to wlewam jak mi się przypomni, zwykle w tabletkach już jest.
    • thea19 Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 20:55
      uzywam tabletek, soli i nablyszczacza. tabletki najbardziej lubie zelowe finish w pudelku z okienkiem, sol tak rzadko kupuje, ze nie pamietam, nablyszczacz rowniez. somat chyba.
    • afro.ninja Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 21:00
      A jak wy uzywacie tej soli i dlaczego? Bo ja uzywam tylko tabletki, tak jak kaza, do pojemniczka i zamykam zmywarke.
      • zuzi.1 Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 21:08
        Na dnie zmywarki jest zazwyczaj odkrecany pojemnik na sol, tam sie ja wsypuje, w srodku jest woda. Uzywam tabletek Finish i polowki cytryny zamiast nablyszczacza.
      • 1matka-polka Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 21:32
        Używam soli do zmywarek bo mam bardzo twardą wodę. Zmywarka ma bodajże 5 stopniową skalę dozowania soli, i musiałam ustawić na maksa, a i tak czasem osad zostanie. Jak obniżę o jeden stopień, to wtedy wszystko jest w mętnym osadzie.
      • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:01
        Sól jest zbędna, jesli używasz tabletek "all in 1". Dziewczyny instrukcję czytać smile
        • zuzi.1 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:05
          Mylisz sie, jesli ktos ma twarda wode to sol jest konieczna, bo inaczej zostaje osad na naczyniach, nawet gdy stosuje sie tabletki z sola.
          • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:58
            Nie zawsze.
            Mam twardą wodę, soli osobno nie używam od 2 lat, zmywarka włączana codziennie, naczynia domyte.
            Może wszystko zależy od modelu sprzętu.
            • kk345 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:09
              Wolę jednak zainwestować 5 zł w pudełko soli, niż potem walczyć z osadami w zmywarce. Matowe naczynia to pikuś, ale zakamienienie przewodów zmywarki będzie droższe niż pudełko soli...
              • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:28
                Ale przecież ta sól jest w tabletkach, więc w zmywarce sobie pływa smile
                A skoro moja zmywarka pozwala na to, to pewnie tez jakoś sobie radzi z rozprowadzeniem jej po swoich 'wnętrznościach'.
                Piszę cały czas o tabletkach 'all-in-one' czyli z solą.
        • kalina_lin Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:26
          Wytłumacz to mojej zmywarce. Ja instrukcję znam, ona chyba nie.
        • thea19 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:34
          moja zmywarka upierdliwie swieci na kazdy brak soli i nablyszczacza. poza tym sol idzie na dno i ponoc powinno byc zawsze pelno, zanim sie wyswietli brak.
          • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:49
            Moja nie, gdy wcinę przycisk "multitab".
    • grave_digger Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 21:06
      Używam najtańszych z Rossmana Domol.
    • kropkaa Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 21:50
      Wszystko Finish. Sól, nabłyszczacz, kapsułki z rozpuszczalną wytłoczką. Również ten środek do mycia zmywarek używam Finisha. Jeśli mam jakiś delikatny wsad, używam żelu zamiast kapsuły.
    • ana119 Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 22:21
      Wszystkie myją tak samo. Musisz potestować programy żeby ustalić który preferujesz, czy najpierw płukanie a potem mycie. Ważne też żeby rodzina dobrze ustawiła naczynia
      Nablyszczacza juz dawno nie używam tylko wlewam ocet
      • kropkaa Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 22:49
        Wszystkie tanie chyba, myją jednakowo słabo. Gdy czasem wrzucę all in one ale tabletkę, resztki zostają w środku wysokich kubków. Kapsułki rozpuszczają się idealnie. Zawsze używam eko, który u mnie trwa 3.15 także baza do porównania jest taka sama.
        • ana119 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 06:56
          Które marki cię zawody?
          Od czasu do czasu włączam program intensiv w 70st bo uważam ze tak samo jak przy pralce trzeba użyć wyższej temperatury dla dobra urządzenia. Moje eco to 50st
          • kropkaa Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 08:03
            Tabletki twarde, typu all in one.
            Wyższą temperaturę zmywarka ma, gdy nastawiam jej mycie.
            • ana119 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 08:50
              Jakiej marki?
              Drugiego zdania nie rozumiem
              • kropkaa Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:07
                No name, lidlowskie.

Nie myję naczyń w wysokich temperaturach, gdyż nie widzę takiej potrzeby. Zgadzam się jednak, że od czasu do czasu, zmywarce przydaje się taki cykl, rozwiązuje to myjąc zmywarkę - wtedy nastawiam 70 st. C.
    • kamunyak Re: Zmywarka c.d. 28.01.16, 22:48
      Używam tabletek lidlowskich, ze wzgledu na cene bo po różnycgh innych stwierdziłam, że nie ma różnicy "więc po co przeplacać" Żelu tylko nie polecam bo słabo domywał, stoi w szafce na czarną godzinę.
      Sól gruboziarnista bo ta miałka kilka razy sie skawaliła i trzeba było rozbijać, a nie jest to wygodne i mozna pojemnik uszkodzić.
      Nabłyszczacza przestałam uzywać bo po co zjadać dodatkowo chemię z talerzy?
      Raz na miesiąc myję zmywarkę kupionym specjalnym środkiem
      • hugo43 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 00:33
        Najczęściej kupuje ludwik all in one,90 tabletek kosztuje w promocji w Auchan 30pln.wrzucam bezpośrednio na dno zmywarki.bardzo fajne są też kapsułki fairy professional, do nabycia w makro,120szt w promocji kosztuje 60pln.
    • piepe Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 01:20
      To co w biedrze akurat jest. Komu się chce to ogarniaćuncertain
      • b-b1 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 07:26
        Sól -zawsze niezależnie czy w tabletach jest, czy jej nie ma. To groszowe sprawy, bo wystarcza na kilkadziesiąt myć. Tabletki-wsio w jednym-finish, albo lidlowskie. Do krótkich myć, albo niskich temperatur żel finish.
        • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:07
          Po co wsypujesz sól, gdy używasz tabletek, które ją zawierają?
          W instrukcji mojej zmywarki jest napisane, że przy włączonym przycisku tabletki (mam taki przycisk) zmywarka odcina dostąp do soli ze zbiornika.
          • zuzi.1 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:20
            Bo przy mojej twardej wodzie tabletki z sola sa niewystarczajace i osad zostaje. Sprawdzilam wielokrotnie, wiec sypie sol do zbiornika.
          • b-b1 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:26
            magia napisała:

> Po co wsypujesz sól, gdy używasz tabletek, które ją zawierają?
            > W instrukcji mojej zmywarki jest napisane, że przy włączonym przycisku tabletki
            > (mam taki przycisk) zmywarka odcina dostąp do soli ze zbiornika.

Bo nie ma takiej opcji, abym mieszkając w Polsce miała miękką wodę, a sól w tabletkach jest niewystarczająca.
            • b-b1 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:27
              tech.wp.pl/kat,130042,title,Jak-dbac-o-zmywarke-Poradnik,wid,14223684,wiadomosc.html?ticaid=11662a
            • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:30
              Cytuję instrukcję:
              "Funkcja Multitab
              Z tej funkcji można korzystać jedynie w przypadku
              używania wieloskładnikowych tabletek z detergentem.
              Funkcja ta zatrzymuje dopływ płynu nabłyszczającego
              i soli."

Więc jeśli używasz takiej funkcji sol jest zbędna bo zmywarka i tak jej nie użyje, chyba że sypiesz sól na dno pojemnika luzem, to ok.
              Ale imo to zbędny wydatek, a kompletnie nic nie daje.
              I stopień twardości wody nie ma tu nic do rzeczy.
              • b-b1 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:38
                magia napisała:

> Ale imo to zbędny wydatek, a kompletnie nic nie daje.
                > I stopień twardości wody nie ma tu nic do rzeczy.

Stopień twardości wody ma mnóstwo "do rzeczy"- poczytaj wątki-ratunku, zmywarka nie domywa, ratunku, osad na naczyniach po umyciu itd.
                Problem polega na tym, że kamień osadza się również na naczyniach , a pozbyć się go potem jest dosyć trudno. I dość to frustrujące-posiadać zmywarkę, która nie domywa naczyń.
                ....więc w opcji -wydam 5-10zł zł na dwa trzy miesiące, a będę domywac powtórnie naczynia-wybieram opcję nr 1.
                • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:50
                  b-b1 napisała:

> Stopień twardości wody ma mnóstwo "do rzeczy"- poczytaj wątki-ratunku, zmywarka
                  > nie domywa, ratunku, osad na naczyniach po umyciu itd.

Nie zrozumiałaś. Stopień twardości należy dobrze ustawić, zgadzam się.
                  Ale jeśli w instrukcji mam wyraźnie napisane, że zmywarka odcina dostęp do zbiornika z solą to co mi da nasypanie jej tam poza dosłownie utopieniem kilku złotych?

• b-b1 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:58
                    magia napisała:

> b-b1 napisała:
                    >
                    > > Stopień twardości wody ma mnóstwo "do rzeczy"- poczytaj wątki-ratunku, zm
                    > ywarka
                    > > nie domywa, ratunku, osad na naczyniach po umyciu itd.
                    >
                    > Nie zrozumiałaś. Stopień twardości należy dobrze ustawić, zgadzam się.
                    > Ale jeśli w instrukcji mam wyraźnie napisane, że zmywarka odcina dostęp do zbio
                    > rnika z solą to co mi da nasypanie jej tam poza dosłownie utopieniem kilku złot
                    > ych?
                    >

Teraz ja nie rozumiem big_grin
                    1. Zmywarka inteligentnie wyłapuje czy w tabletkach jest sól i jeśli jej nie ma sama ją sobie dobiera? Bo są przecież tablety bez soli.
                    2. Sama włączasz przycisk -nie pobieraj soli, bo masz je w tabletkach?
                    Czy jeszcze inna opcja?

Bo jeśli jest opcja odcięcia(przez Ciebie) w momencie kiedy dozujesz tablety wszystko w jednym-to ja bym nie odcinała i pozwalała na pobranie soli dodatkowo do tablety.
                    • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:13
                      b-b1 napisała:

> 1. Zmywarka inteligentnie wyłapuje czy w tabletkach jest sól i jeśli jej nie ma
                      > sama ją sobie dobiera? Bo są przecież tablety bez soli.

Nie. Gdy używam tabletek "all in one" to załączam przycisk Multitab i zmywarka wtedy nie pobiera soli ze zbiornika.

> 2. Sama włączasz przycisk -nie pobieraj soli, bo masz je w tabletkach?

Wciskam funkcję 'tabletki all in one", czyli zmywarka odcina sól i nabłyszczaczacz z dozownika.

> Bo jeśli jest opcja odcięcia(przez Ciebie) w momencie kiedy dozujesz tablety ws
                      > zystko w jednym-to ja bym nie odcinała i pozwalała na pobranie soli dodatkowo d
                      > o tablety.

Po co, skoro działa - naczynia są czyste i błyszczące.
          • kalina_lin Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:32
            To nie wciskaj tego przycisku.
            Zreszta w mojej starej zmywarce taki przycisk był, a soli używałam normalnie i od czasu do czasu się kończyła. Znaczy jednak zmywarka pobierała, co było widoczne również na naczyniach.
            • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:45
              Dlaczego mam nie wciskać?
              Wciskam i działa - naczynia domyte i błyszczące, a zmywarka soli w pojemniku nie widziała od 2 lat smile
              • kk345 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:18
                Ale tak ogólnie to rozumiesz, ze forum nie zmusi cię do wsypania soli i jej używania we własnej zmywarce?
                Bo prowadzenie krucjaty pt "jesteście głupie, po co ta sól" wydaje mi się trochę zabawne- ja wsypuję i choćbyś mi milion razy napisała, ze nie trzeba, to i tak będę sypać, bo jestem przekonana, ze to dobre dla mojej maszyny- dlaczego próbujesz mnie zmusić do zmiany zwyczaju i koniecznie próbujesz mnie ochronić przed szalonym wydatkiem 5 złotych raz na pól roku?
                • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:24
                  Ależ nie próbuję.
                  Zwracam uwagę, że niekoniecznie jest to zawsze najlepsze rozwiązanie.
                  Mam tak robić bo wszyscy tak robią? Słaby argument.
                  • 1matka-polka Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:34
                    Mam pięć stopni pobierania soli (bo to ilość soli jest regulowana a nie stopień twardości wody). Kiedy nastawię na 4 stopień naczynia są matowe, dopiero na piątym można je uznać za umyte. Czy polecasz mi mycie samą tabletką?
                    Ps: Wodę mam taką, że po jednym gotowaniu w czajniku jest pół milimetra osadu.
                    • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:46
                      Nie polecam, musisz sobie sama dopasować smile
                      U mnie regulację soli (stiopień twardości wody) ustawia się niezbyt łatwo (kombinacja przycisków), wiec na przestrzeli kilku lat robiłam to 2 razy. Nie mam przycisku do tego,ale tez nie mam potrzeby takiej, bo tak jak jest ustawione jest dobrze.
    • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 08:57
      Jeśli tabletki w wersji classic to do tego sól + nabłyszczacz - wszystko Lidl albo Rossmann,
      Jeśli tabletki w wersji 3w1, 5w1, 7w1 to już bez soli i nablyszczacza - markę sobie dobierz sama, u mnie sprawdza się wszystko.
      Jeśli proszek + sól to też Rossmann - proszek można u nich kupić bardzo tanio w promocji.

Podstawowa zasada - porządnie ustaw stopień twardości wody zarówno ten mechaniczny jak i elektroniczny (jesli masz)
      • kolpik124 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 09:58
        magia napisała:

> Jeśli tabletki w wersji classic to do tego sól + nabłyszczacz - wszystko Lidl a
        > lbo Rossmann,
        > Jeśli tabletki w wersji 3w1, 5w1, 7w1 to już bez soli i nablyszczacza - markę s
        > obie dobierz sama, u mnie sprawdza się wszystko.
        > Jeśli proszek + sól to też Rossmann - proszek można u nich kupić bardzo tanio w
        > promocji.
        >
        > Podstawowa zasada - porządnie ustaw stopień twardości wody zarówno ten mechanic
        > zny jak i elektroniczny (jesli masz)

co to znaczy "tanio"?
        • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:23
          chyba 16 złotych za 1.8kg, czyli przy założeniu, że wsypujesz 30g jednorazowo to tak jakbyś miał w worku 60 tabletek typu classic.
          • magia Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:36
            Obecnie nawet 15zł
            www.rossmann.pl/Produkt/domol-proszek-do-zmywarek-uniwersalny-1800-g,114943,1584,6258
            • kolpik124 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:51
              magia napisała:

> Obecnie nawet 15zł
              > <a href="/browse.php/FgQI09hl/5BRmGXIM/Gk0FiYxP/KNQKvx3O/KBNvSNgY/TaspoEwt/tvb_2Br9/JgDFZUwl/1Ei3aeMi/Ri483YdS/Jwl9mt0e/7NqwdlPn/U9MjwUa1/rofgB859/i1ois6SA/_3D_3D/b0/" target="_blank" rel="nofollow">www.rossmann.pl/Produkt/domol-proszek-do-zmywarek-uniwersalny-1800-g,114943,1584,6258</a>

ten proszek jest kiepski, nie domywa przypaleń
      • ana119 Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:49
        www.elektroda.pl/rtvforum/topic107940.html
        Do poczytania na temat soli
    • mia_siochi Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 10:37
      Tabletki typu "wszystko w jednym", soli nie używam, No moze sporadycznie.
      Lidlowe sa bardzo ok.
    • bialeem Re: Zmywarka c.d. 29.01.16, 12:13
      Ja używam finish quantum czy jakoś tak. W żelowej powłoczce, all in one. Somaty i nonamey zostawiały mi brzydkie osady i nie domywały. Sól stosuje zwykłą kuchenną.
      Pamiętaj o układaniu naczyń. Wszystko do dołu albo maksymalnie bokiem. Przed zamknięciem sprawdź czy dysze o nic nie zawadzają.
      Program zwykle używam 65 stopni. 40 bardzo rzadko. Głównie do odkurzenia nowych naczyń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka