isa1001 24.07.16, 18:09 Co to może być? Mojemu dziecku łuszczy się skóra na dłoniach i stopach. Oprócz tego żadnych innych niepokojących objawów nie ma i w ostatnim czasie nie było. --- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isa1001 Re: Skóra schodzi z dłoni i stóp 24.07.16, 18:19 Bez jakichkolwiek innych objawów? I to nie są pęcherze wypełnione płynem surowiczym. To jest łuszcząca się skóra. Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Skóra schodzi z dłoni i stóp 24.07.16, 18:52 Nie gorączkował, nie skarżył się na ból gardła ok. 2 tygodnie temu? Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Skóra schodzi z dłoni i stóp 24.07.16, 18:59 Ale on nie miał szkarlatyny. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: Skóra schodzi z dłoni i stóp 24.07.16, 19:30 Uczulenie na np na jakiś składnik ktory powiedzmy występuje w butach/kapciach w ktorych ostatnio chodziło ktory jednocześnie jest w czymś co dziecko czesto ma w dłoni ? Ja mam łuszcząca sie skore ( w kształcie trojkata) na wnętrzu prawej dłoni i duzo czasu mi zajęło ze byc moze to od gałki skrzyni biegów ....na której trzymam te rękę....takze nie ma rzeczy niemożliwych jesli chodzi o uczulenia Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Skóra schodzi z dłoni i stóp 24.07.16, 19:41 Jeśli nie jest po szkarlatynie i nie podejrzewasz wirusa bostońskiego to obstawiam chorobę autoimmunologiczną/alergię. Mnie dwa razy do roku schodzi skóra na dłoniach i stopach, raz na zimę, raz właśnie teraz. W moim przypadku to podłoże auto . Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Skóra schodzi z dłoni i stóp 24.07.16, 19:57 Również obstawiam alergię. W zeszłym roku latem też mu schodziła skóra na dłoniach. Ale pewnie się przejdę do lekarza jutro, bo za kilka dni wyjazd na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Skóra schodzi z dłoni i stóp 24.07.16, 22:01 Teraz to już nie masz po co iść do lekarza. Jeśli teraz schodzi skóra, to czynnik alergizujący zadziałał jakieś 2-3 tygodnie temu. Wtedy na skórze pojawiły się drobniutkie podskórne pęcherzyki, które łatwo przegapić. Złuszczanie się skóry to już okres jej zdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Skóra schodzi z dłoni i stóp 25.07.16, 15:47 Zgadzam się. Tak jak napisała e-kasia, wcześniej musiały być drobniutkie pęcherzyki, można ich nie zauważyć, czasami mnie swędzą, gdy biorę coś do ręki, wtedy już wiem, że skóra będzie mi schodzić za około 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Skóra schodzi z dłoni i stóp 24.07.16, 23:09 Może to być też rogowiec dłoni i stóp - choroba genetyczna. www.dermatologia24.pl/rogowiec_dloni_i_stop.htm Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Skóra schodzi z dłoni i stóp 24.07.16, 23:34 To są dzieci, którym skóra NIE schodzi? o.O Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Skóra schodzi z dłoni i stóp 25.07.16, 16:21 U nas dokładnie tak wyglądała szkarlatyna!zero innych objawów,luszczenie mineło po antybiotyku. Odpowiedz Link Zgłoś