Dodaj do ulubionych

Klasy dwujęzyczne

11.04.17, 19:08
Mam rozkminy na fali reformy i zastanawiania się, co dalej z moim dzieckiem. Czy sobie poradzi w klasie dwujęzycznej? Macie dzieci w takich klasach? Jakie są wymagania i jakie dziecko sobie w takiej klasie poradzi a jakie przepadnie z kretesem?

---
no cóż, może jakbyś miała czysto w chałupie to i dzieci by były zdrowsze... przemyśl to, piszę serio (by volta2 o dziecku, które ma ZD)
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Klasy dwujęzyczne 11.04.17, 19:11
      To zależy jaki jest poziom/wymagania w danej klasie i szkole. Może byc bardzo wyśrubowany, może być przeciętny.
    • aka10 Re: Klasy dwujęzyczne 11.04.17, 19:19
      Dlaczego ma sobie nie poradzic?
      • isa1001 Re: Klasy dwujęzyczne 11.04.17, 19:27
        Bo na przykład za słabo zna język, który będzie językiem wiodącym? No właśnie, jak dobrze dziecko powinno się posługiwać językiem obcym startując do takiej klasy?
        • slonko1335 Re: Klasy dwujęzyczne 11.04.17, 19:28
          a która to klasa?
          • isa1001 Re: Klasy dwujęzyczne 11.04.17, 19:36
            Szósta, niestety. Podstawówka, która połączy się teraz z gimnazjum będzie prowadziła wkrótce nabór do klas siódmych dwujęzycznych.
            • slonko1335 Re: Klasy dwujęzyczne 11.04.17, 19:41
              Moi w dwujezycznych ale od pierwszej i nie znali języka w ogóle no ale to jednak inna bajka niż 7...
            • malgoska30 Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 10:16
              Moja dwójka chodziła do dwujęzycznych, od pierwszej gimnazjum - bo to o ten poziom pewnie tu chodzi. Przy rekrutacji nie liczyła się znajomość języka- rozwiązywali test kompetencji czyli predyspozycji do nauki języków ogólnie. Dopiero we wrześniu test sprawdzający lokował dzieciaki w grupach o różnym poziomie.
    • hemp_plant Re: Klasy dwujęzyczne 11.04.17, 19:52
      jeżeli piszesz, że VI- to języka nie musi znać wg mojej wiedzy. trudno dośc oczekiwać znajomości takiego hiszpańskiego- niewiele podstawówek uczy innych języków niż angielski.
      • aka10 Re: Klasy dwujęzyczne 11.04.17, 20:15
        Czy np. taki hiszpanski bedzie sie zaczynalo od podstaw w klasie dwujezycznej, czy jak to ma funkcjonowac?
        • loola_kr Re: Klasy dwujęzyczne 11.04.17, 20:20
          w Krakowie w gimnazjum zamienianym w podstawówkę będą klasy dwujęzyczne (czy w zasadzie z 5 godzinami języka): hiszpańska, francuska, niemiecka i w informacjach jest napisane, że nie jest wymagana znajomość tych języków a jako drugi obowiązkowy angielski.
          • isa1001 Re: Klasy dwujęzyczne 11.04.17, 20:53
            No właśnie myśleliśmy o klasie z głównym językiem niemieckim i dodatkowym angielskim. Ale dziecko nigdy się niemieckiego nie uczyło.
            • aka10 Re: Klasy dwujęzyczne 11.04.17, 21:30
              Wg. mnie glownym powinien byc we wszystkich szkolach angielski, bo jednak na swiecie najbardziej przydatny. Drugi powinien byc tak nauczony, zeby swobodnie sobie dawac rade.
              • isa1001 Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 11:47
                Tak byłoby najlepiej, ale pewnie rozbija się to wszystko o brak anglistów, którzy mieliby w takich klasach uczyć. Rozważamy też klasę dwujęzyczną z głównym angielskim, ale otwierają ją niestety w szkole z gorszym dojazdem.
              • asia_i_p Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 13:17
                Jestem anglistką, ale się nie zgodzę. Miałam uczniów z grup dwugodzinnych (czyli z wiodącym niemieckim), którzy bez dużych problemów zdali przyzwoicie maturę z angielskiego. Kosztowało to mnie sporo dodatkowej pracy, ich jeszcze więcej, ale się dało. W drugą stronę - żeby uczeń uczył się na rozszerzeniu angielskiego, a maturę zdał z niemieckiego - nie pamiętam ani jednej sytuacji.

Angielski jest prosty i jest wszędzie dookoła. Da się go nauczyć całkiem nieźle przy małej liczbie godzin, jeżeli uczeń dodatkowo ogląda seriale, słucha muzyki, coś czyta. Wszystkie inne języki mają dużo mniej materiałów dodatkowych i przynajmniej w Polsce dużo mniej jest okazji, żeby z nich skorzystać.

Więc zdolne dziecko z niezłymi podstawami z angielskiego moim zdaniem ma sens, żeby wybrało jako wiodący niemiecki, francuski albo hiszpański, ale celowało w maturę z angielskiego. Trochę nie fair wobec anglisty wink, ale taka sytuacja gwarantuje znajomość dwóch języków na poziomie B1-B2. Jeżeli niemiecki będzie językiem drugim, z dwoma godzinami tygodniowo, to przy stopniu trudności tego języka skończy się góra na A2 (przedstawi się i zrobi zakupy).
    • dorek3 Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 11:54
      Ale na czym polegać będzie dwujęzyczność, bo to różnie bywa interpretowana. Czy to nauka dwóch języków i w Waszym przypadku jeden od postaw. Wtedy nie widzę żadnego problemu . Czy też prowadzenie części przedmiotów w języku obcym, a więc do nauki przedmiotu dochodzi jeszcze słownictwo merytoryczne. Ten drugi przypadek wymaga o wiele większego wkładu pracy i moim zdaniem jest faktycznie skierowany do dzieci zdolnych językowo i pracowitych.
      • mysiaapysia Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 12:31
        A ja myślę, że spora część rodziców traktuje chodzenie do klasy dwujęzycznej ambicjonalnie.
        W naszym mieście do jednej ze szkół, która ma otworzyć 2 klasy 2-języczne z angielskim, niecałą dobę po ogłoszeniu o naborze do sekretariatu wpłynęło ponad 40 podań. W taki tempie do końca miesiąca podań może być prawie pół tysiąca... Są jeszcze dwie inne szkoły, w każdej ma być po 1 klasie 2-języcznej z angielskim. Do tego kilka klas z niemieckim i hiszpańskim. Tam też pewnie będzie masa podań.
      • feliz_madre Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 12:40
        U nas wygląda to tak:
        Syn w klasie dwujęzycznej - angielski w grupach 12 osobowych 5x w tygodniu, w tym raz z native speakerem z Australii, do tego 1-2 h tygodniowo inny przedmiot wykładowy (biologia, historia, wos). Co jakiś czas klasówka z tego przedmiotu po angielsku - pamiętam jak na początku 1 klasy miał z historii 5 pytan, w tym jedno: Wymień symbolikę sztuki paleolitycznej big_grin. Z biologii podobnie, czasem takie zagadnienia, że mam wrażenie że się przygotowują do studiowania medycyny. Z wosu co tydzień inna osoba przygotowuje po ang. prasówkę z najważniejszych wydarzeń ostatnich dni i potem dyskutują.
        Po 1,5 roku poziom syna w ang. bardzo poszedł w górę - spokojnie ogląda filmy bez tlumaczenia, sprawdza wypracowania młodszej siostry, dogaduje się na wakacjach za granicą.
        Poziom jest wysoki, nawet bardzo, ale po moim synu nie widać, żeby się jakoś strasznie wysilał. Leci na 4 i 5, ale go nie ciśniemy. Jak jest kumulacja 4-5 klasówek tygodniowo to fakt, musi przysiąść, ale najczęściej ma mnóstwo wolnego czasu, dobry humor i swoje własne pasje.

Żeby się dostać do tej szkoły musiał zdać test predyspozycji językowych - przystąpił do niego z marszu - bez żadnego przygotowania. Wydaje mi się, że albo ma się te predyspozycje albo nie. Jeśli sztucznie będzie się ciągnąć dziecko do góry, wykupywać jakieś dodatkowe testy czy korepetycje - żeby się tylko dostało - to potem może być bieda. Poczytaj sobie sfrustrowane wpisy niektórych rodziców z topowych szkół na forum gimnazja - ze rylnia, że dzieciaki na lekach uspokajających, w depresji - to chyba właśnie efekt nadambicji. Takie szkoły nie są dla każdego, nie ma się co oszukiwać. Nie każdy nadąża, nie każdy ma zdolności do szybkiego uczenia się na wielu płaszczyznach.
        • aka10 Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 19:14
          Wiesz., Feliz, ja nie mialam wyboru, bo tu u mnie nie ma klas jednojezycznych. Jakos wszyscy musza miec predyspozycje. I maja. Choc w roznym stopniu. Czesc potem kontynuuje ten drugi lub trzeci jezyk w liceum, czesc nie. Plusem jest oczywiscie skonczenie ostatniego stopnia z danego jezyka( poza angielskim, bo ten sie konczy ostatnim poziomem). Angielski w zasadzie nie liczy sie juz jako jezyk obcy, jest prawie na tym samym poziomie, co tubylczy. Bez problemu studiuje sie potem w tym jezyku.
          • feliz_madre Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 22:46
            Ale dwujęzyczność nie polega na tym, że jest drugi język obcy - bo to jest podstawa we wszystkich gimnazjach (teraz 7 klasach). Klasa dwujęzyczna to taka, w której pierwszy język obcy jest na poziomie rozszerzonym - min. 5h tygodniowo plus jako wykładowy. A drugi standardowo 2h.
            • aka10 Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 22:55
              feliz_madre napisała:

> Ale dwujęzyczność nie polega na tym, że jest drugi język obcy - bo to jest pods
              > tawa we wszystkich gimnazjach (teraz 7 klasach). Klasa dwujęzyczna to taka, w k
              > tórej pierwszy język obcy jest na poziomie rozszerzonym - min. 5h tygodniowo pl
              > us jako wykładowy. A drugi standardowo 2h.

Kilka przedmiotow w tym jezyku, czy wszystkie?
              • feliz_madre Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 23:36
                Dwa
              • olena.s Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 09:19
                Bardzo, bardzo różnie i na bardzo bardzo różnych poziomach.
            • dorek3 Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 11:37
              Ale to dalej nie jest tożsame z nauką przedmiotów w języku.

Moi w gimnazjum maja 5 godzin angielskiego i 4 godziny niemieckiego. ale są to lekcje języka a nie fizyki. Czyli dwujęzyczne czy nie?
              • hemp_plant Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 11:50
                Nie. Tyle 1 jezyka jest w zwykłej publicznej podstawówce 😛
                • dorek3 Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 11:54
                  a ile godzin jest w nie zwykłym gimanzjum/będzie w 7 klasie?
                  • chocolate-cakes Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 12:39
                    dorek3 napisała:

> a ile godzin jest w nie zwykłym gimanzjum/będzie w 7 klasie?

Chyba 2-3.
                    • isa1001 Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 13:11
                      Znalazłam coś takiego:

nauka.trojmiasto.pl/MEN-pokazalo-nowe-podstawy-programowe-i-siatki-godzin-n107958.html#

I teraz zastanawiam się, jak interpretować? Ile tego języka obcego będzie w klasach dwujęzycznych? 5 godzin jednego i 4 drugiego czy 5 jednego i 2 drugiego? Jak to będzie waszym zdaniem?
              • chocolate-cakes Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 12:37
                Klasa czy szkoła dwujęzyczna to jest 6-8 godzin tego języka i minimum dwa przedmioty nauczane w tym języku. Tak miała moja córka w gimnazjum z francuskim.
                Ja w liceum miałam, 7 godzin angielskiego i około 5 przedmiotów po angielsku. Wtedy to się nazywało wykładowym angielskim.
      • aka10 Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 19:16
        Ja mialam angielski brytyjski i angielski amerykanski rownolegle , w sumie 8 godzin w tygodniu w angielskiej klasie. Plus biologie i chemie po angielsku. Dawno temu.
        • chocolate-cakes Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 19:24
          O, też miałam kilka przedmiotów po angielsku i 8 godzin języka smile ale to było w liceum sto lat temu smile
          • aka10 Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 19:33
            chocolate-cakes napisała:

> O, też miałam kilka przedmiotów po angielsku i 8 godzin języka smile ale to było w
            > liceum sto lat temu smile

I o tym mowie.
            • chocolate-cakes Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 07:21
              Dawniej takie klasy były tylko w liceum. Ostatnio w gimnazjum, które niestety zostało zlikwidowane. Wielka szkoda. Nie wiem czy znajdą tylu nauczycieli, aby prowadzić coś takiego w klasach siódmych i ósmych. Szczególnie jeśli chodzi o inne języki niż angielski.
              • aka10 Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 09:58
                Tak, dawniej, to i angielskiego nie bylo w podstawowkach, dobrze, ze teraz jest. Pytanie jest, czy ogolny poziom np. angielskiego jest tak dobry, zeby prowadzic w 7 i 8 klasie cale przedmioty w tym jezyku.
                • chocolate-cakes Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 12:41
                  Nie sądzę.
                  • aka10 Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 16:53
                    chocolate-cakes napisała:

> Nie sądzę.
                    No, wlasnie. Czyli, co robic?
                    • chocolate-cakes Re: Klasy dwujęzyczne 13.04.17, 18:21
                      Zrobić jak jeszcze niedawno w gimnazjum dwujęzycznym. Zrobić testy predyspozycji językowych albo egzamin z języka i przyjąć dzieci zdolne. Trzy czwarte dzieci się nie dostanie a te najlepsze osiągną wysoki poziom smile
    • heca7 Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 12:50
      U córki dwie osoby po pierwszym roku gimnazjum przeniosły się do innej klasy. Bo poziom angielskiego był dla nich zbyt wysoki. Wyglądało to tak, że angielski - kontynuacja dla zaawansowanych (część przedmiotów prowadzona po angielsku) a drugi język od podstaw. W tej sytuacji nie wyobrażałabym sobie dzieciaka nieznającego języka w takiej klasie.
    • chocolate-cakes Re: Klasy dwujęzyczne 12.04.17, 17:46
      Moja córka skończyła dwujęzyczne gimnazjum z francuskim. Miała 12,5 roku gdy tam poszła. Oczywiście nigdy wcześniej się tego języka nie uczyła. W klasie były dzieci bardzo zdolne, większość po 3 latach zdała egzamin B1. Uczyli tam świetni nauczyciele. Angielski też był na wysokim poziomie. Teraz jest w liceum dwujęzycznym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka