Dodaj do ulubionych

Thermomix wady

20.04.17, 17:01
Jakie widzicie wady tego sprzętu?Wszedzie tylko pochwały,ja chciałabym przeczytać o jego wadach,cena do wad się nie zaliczasmile
Wszystkie jesteście takie zadowolone z jego działania?
Obserwuj wątek
    • barefoot_duck Re: Thermomix wady 20.04.17, 17:34
      U mnie akurat nie Thermomix, ale lidlowska wersja - natomiast produkty bardzo zbieżne. I w sumie jedyna wada to pojemność misy-garnka, mogłaby być większa.
    • kondolyza Re: Thermomix wady 20.04.17, 17:40
      jedyna wada jest taka ze jak go schowam to przestaje używac...
      a tak powaznie to moze na siłę wadą dla początkujących mogłoby być to ze jak ktos nieumiejętnie uzywa to z warzyw na surówke moze zrobic miazge no ale po to są książki do termomiksa zeby wiedziec jak robic i po kilku razach juz sie orientowalam.
      pojemnosc nie jest dla mnie minusem bo dla 4 osob spokojnie wystarczy miejsca na zupe czy ziemniaki a na nadstawce parowej na mieso i warzywa.
      jesli potrzebowalam gar rosolu na swieta to gotowalam gar a nie w termomiksie
      • jagodka_mare Re: Thermomix wady 20.04.17, 17:49
        Te nowe są ponoć bardzo awaryjne
    • my_little_own Re: Thermomix wady 20.04.17, 17:49
      ja osobiście nie widzę, mam małą rodzinę więc pojemność jest ok, trochę upierdliwe jest mycie po cieście drożdżowym, niestety dwa razy był w serwisie - raz waga, raz zasilacz, na szczęście był wtedy jeszcze na gwarancji.
      To tyle,
      teraz mogłabym wymieniać zalety tongue_out moi w domu mówią, że uwielbiają ugotowane jedzenie za pomocą tm smile
      • gaga-sie Re: Thermomix wady 16.02.20, 15:52
        Waga jest w nóżkach, trzeba podnosić przy przemieszczaniu, nie przesuwać.
    • chocolate-cakes Re: Thermomix wady 20.04.17, 18:02
      Cena
      Nie można zetrzeć warzyw jak na tarce
      Za mała pojemność misy

Mam wersję sprzed około pięciu lat. Mama kupiła i w ogóle nie korzystała. Zachwyt minął i mi oddała. Ja korzystam i widzę sporo zalet ale bywa że stoi to miesiąc nietknięte. Popsuł mi się bardzo stary robót kuchenny i teraz częściej używam thermomix. Jest przydatny i skoro mam to używam ale wątpię żebym go sama kupiła. Mamę namówiono ale zrobiła w nim ze trzy razy surówkę i potem tak stał rok. Potem rodzice kupili sokownik za 2,5 tysiąca i po pół roku używania raz w tygodniu, teraz stoi w kącie. Mama chce mi go oddać, choć, tak samo jak thermomix, takie cudo to jest smile
      • chocolate-cakes Re: Thermomix wady 20.04.17, 18:05
        Aha, jeśli ktoś gotuje na gazie i płaci ryczałt, to niezbyt się to opłaca, bo tu zużyje sporo prądu.

No ale generalnie zalet jest dużo więcej smile
        • my_little_own Re: Thermomix wady 20.04.17, 18:12
          a właśnie podobno tak dużo prądu się nie zużywa - wszak szatkowanie np. tylko kilka sekund...ale już jeśli non stop używamy piekarnika żeby upiec to co zrobiłyśmy w TM to już gorzej z rachunkami smile
          • chocolate-cakes Re: Thermomix wady 20.04.17, 18:16
            Bardziej chodzi mi o gotowanie zup. Tego typu.
            Ja i tak gotuję na płycie. Robiłam kilka fajnych zup, dżemy itp.
            • chocolate-cakes Re: Thermomix wady 20.04.17, 18:17
              Drożdżówka wychodzi cudowna smile
              • my_little_own Re: Thermomix wady 20.04.17, 20:26
                miały być wady tongue_out
                • chocolate-cakes Re: Thermomix wady 20.04.17, 20:44
                  Kurcze no, mało ma tych wad wink
                • ginger.ale Re: Thermomix wady 21.04.17, 14:27
                  Z wad to malo zupy pieczarkowej z lanymi kluskami wychodzi, uwielbiam. :]

Wadą jest cena, jeśli ktoś ma kupić to ustrojstwo za 5k i postawić w kąt, zeby 3x w roku nie trzeć ziemniaków na placki, to lekka przesada.
                  Ja nie mam, ale bym przygarnela, starszą wersję, w domu rodzinnym mama używa od kilkunastu lat co naniej 1-2 x w tyg., więc inwestycja udana.
                  U cioci stoi i sie kurzy, bo gotować nie lubi nawet w tym. Mąż przynosi obiady z pracy, dzieci nie mają, sami 60+ i "nie opłaca się gotować/piec".
                • qwirkle Re: Thermomix wady 24.07.18, 19:42
                  Drożdżówka ma kalorie które tuczą wink
        • rorzrzutny Re: Thermomix wady 21.04.17, 10:13
          chocolate-cakes napisała:

> Aha, jeśli ktoś gotuje na gazie i płaci ryczałt, ....

To w ogóle są jeszcze tacy - z przeproszeniem - nieopomiarowani??? shock
          • black.sally Re: Thermomix wady 21.04.17, 13:58
            jop wink np nasze osiedle wink
          • chocolate-cakes Re: Thermomix wady 21.04.17, 14:58
            Szczerze mówiąc to nie wiem czy są smile
            • panna-wiedzma Re: Thermomix wady 16.02.20, 15:27
              Sa. Mieszkam w bloku 35letnim, gaz mam w ryczalcie.
    • edelstein Re: Thermomix wady 20.04.17, 20:43
      Pojemnosc.Jak komus wystarczy miseczka zupy na obiad to ok.Jest bardzo glosny.
    • magic.marker Re: Thermomix wady 20.04.17, 21:18
      Trzeba mu przynieść produkty i umyć wink I nie zrobi jednocześnie 2 dań z surówką oraz deseru wink

Dla 1-2 osób IMHO nie ma wad. Dla większej grupy i/lub dorastających dzieci - mały trochę.
    • alpepe Re: Thermomix wady 21.04.17, 07:11
      Z tą pojemnością dla 4 osób to w tm3, który mam, lekka przesada, albo tak dużo jemy, że mi jest za mały, waga jest taka sobie, zwykle niedoważa, ale można się trzymać wskazówek producenta i wtedy ma się dokładniejsze wyniki, np. nie dosypywać stale, co robię, tylko mieć jakąś ilość, albo w ogóle, położyć talerzyk na wierzch i na tym odważać. Jest bardzo głośny, nie wiem, jak z piątką, dla mnie jest upierdliwe mycie noży, ale nie robię tego tak, jak zalecają, czyli nie daję wody, płynu i nie włączam tm, by sam się czyścił. Może to źle.
      • yvona73pol Re: Thermomix wady 21.04.17, 07:24
        Wstyd sie przyznac, ale schowalam i nie uzywam. Dostalam od mamy siedem lat temu. On jest taki glosny jak cos miksuje, ze stalam cala drzaca, jak najdalej od maszyny, tylko czubkami palcow przytrzymujac co trzeba i mialam wizje eksplozji i wbijania sie tych nozykow w cialo. No autentycznie sie go boje. Stad nie nauczylam sie obslugi poza siekaniem/mieleniem bo mam za slaba psychike wink
        Pozniej gdzies czytalam, ze faktycznie zdarzylo sie, ze jakis wybuchal. Wiec ten tego, moja schiza ma sie dobrze. Bo coz z tego, ze byl to jeden na tysiac, jesli to ja bede tym kolejnym jednym? wink
        • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 09:52
          >ze faktycznie zdarzylo sie, ze jakis wybuchal.

przeciez to zwykly uklad elektryczny jak w kazdym mikserze. Tam nie ma co wybuchac. Szybciej ci mikrofalowka wybuchnie..
        • chocolate-cakes Re: Thermomix wady 21.04.17, 15:01
          yvona73pol napisała:

> Wstyd sie przyznac, ale schowalam i nie uzywam. Dostalam od mamy siedem lat tem
          > u.

O,a moja mama kupiła to cudo bo wszystkie sąsiadki miały smile i nie potrafiła użyć.
        • akn82 Re: Thermomix wady 16.02.20, 21:26
          Ja Chetnie odkupiewink
    • asmarabis Re: Thermomix wady 21.04.17, 07:54
      Najwieksza wada jest to ze wygasl patent termomixoei i wszystkie firmy zaczynaja produkować te urządzenia za ułamek ceny.
      Wiec kupowanie oryginału w tym momencie za 5000 to frajerostwo i głupota.
      No chyba ze ktos naprawdę nie ma co z pieniędzmi robic
      • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 09:51
        przy zalozeniu ze wyprodukuja rownie swietny sprzet jakosciowo z tytanowym ostrzem za nizsza cene to uwazam to za GENIALNA wiadomosc.

• asmarabis Re: Thermomix wady 21.04.17, 10:01
          Niby inaczej wyrobi ciasto ten za 5000 i ten z Lidla za 800?

Czym to wyrobione ciasto sie bedzie różnic, napisz proszę , baaardzo jestem ciekawa wink
          • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 10:07
            asmarabis a o czym ty wlasciwie mowisz i o co ci chodzi? napisalam wlasnie ze to co piszesz to bardzo dobra wiadomosc przy zalozeniu ze wyprodukuja z tytanowym trzonem i ze beda mocne tak ze moga ciac lod itd.
            Nie zakladam ze jest to niemozliwe przeciez i jeszcze raz powtarzam, ze to bardzo dobra wiadomosc.

Zawsze wnioskujesz ze ludzie sa przeciw temu co mowisz? Zloz bron, to nie ten wpis.

Ja nie naleze do ludzi kupujacych BMW jesli Skoda czy Nissan oferuje podobna jakosc a nizsza cene.
            • asmarabis Re: Thermomix wady 21.04.17, 10:27
              A to sorry, tu mnie tak krytykują i prześladują ze zakładam najgorsze smile

Mam akurat podróbkę z Lidla i ma wszystkie funkcje oryginału oprócz czytnika przepisów, lodu nie cielam ale raczej to nie jest problem

Bardzo sie cieszę ze akurat jak sie zainteresowałam tym urządzeniem to juz były te podróbki, bo w takiej sytuacji wtopienir tyle kasy w garnek z grzałka to wariactwo .....
              • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 11:13
                jesli sa nowsze modele tansze a rownie dobre to oczywiscie ze nie kupowalabym tego drogiego urzadzenia tylko porownywalne tansze. Kiedy ja kupowalam w 1993 ( mam starszy model tego urzadzenia) nie bylo nawet blenderow jeszcze na rynku.
                • thank_you Re: Thermomix wady 21.04.17, 13:16
                  Jak nie było? Były. Moja mama do każdej zupy blendowala mi mięso. To było jeszcze przed 1990r. Miała blender stojący i tzw. ręczny, podpinalo sie to do miksera.
                  • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 13:27
                    wiesz reczny i wyjacego zelmera na pchanie to moja mama przeciez od komuny miala.

Mowiac blender mam na mysli mise z ostrzami na dnie misy co tnie lod a nie siekaczke elektryczna.
                    • thank_you Re: Thermomix wady 21.04.17, 14:28
                      Chyba nie zrozumiałaś... jakie pchanie? Mama miała blender kielichowy i robiła w nim np. jogurt owocowy (brzoskiwnie z puszki rozgniatał na mus,). Z drugiej strony podpinało się ręczny. To, że czegoś nie widziałaś nie oznacza, że nie istnieje. To, że nie wiesz jak coś się nazywa, też nie oznacza, że to nie istnieje.

Tak, to jest blender, to także jest blender. Może ci się to nie podobać, ale jakie to ma znaczenie? Może zaraz się okaże, że pisząc garnek masz na myśli Thermomixa? smile)) Tylko skąd MY mamy o tym wiedzieć?

Więc - podsumowując - blendery były i w 1993 roku a także w 1987, były nawet jeszcze wcześniej, o czym najwidoczniej nie każdy wie. wink
                      • lusitania2 Re: Thermomix wady 21.04.17, 14:32
                        thank_you napisała:

> Chyba nie zrozumiałaś... jakie pchanie? Mama miała blender kielichowy i robiła
                        > w nim np. jogurt owocowy (brzoskiwnie z puszki rozgniatał na mus,). Z drugiej s
                        > trony podpinało się ręczny.

w tym typie?
                        www.zelmer.pl/dla-kuchni/miksery/mix-robi-381-7
                        Jak widać dalej się je robi (też zresztą i taki mam).
                        • thank_you Re: Thermomix wady 21.04.17, 15:14
                          Do takiego miksera podpinalo sie kielich z ostrzem lub blender ręczny, no jak dzis to pamietam, bo w użyciu był właściwie codziennie.
                      • nanuk24 Re: Thermomix wady 29.04.17, 16:25
                        A to już nikt nie pamięta robota kuchennego Katarzyna?
                        www.google.com/search?q=sokowirowka+katarzyna&client=safari&channel=iphone_bm&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjYsf2G78nTAhWK8YMKHatpB_UQsAQIKw&biw=1280&bih=651#imgrc=_
                    • thank_you Re: Thermomix wady 21.04.17, 14:30
                      A propos lodu - wszystkie blendery siekają lód, muszą mieć tylko odpowiednią przystawkę, to naprawdę żadne mecyje, większość zestawów ją ma.
                      • memphis90 Re: Thermomix wady 21.04.17, 23:06
                        No niby siekają, ale mi w blederze od miksera ręcznego po pierwszej próbie trzasnął plastikowy kielich....
                        • thank_you Re: Thermomix wady 21.04.17, 23:27
                          Do kruszenia lodu jest metalowy pojemnik. wink

https://pytanieomieszkanie.pl/wp-content/uploads/2010/11/Pojemnik_z_przystawka_do_kruszenia_lodu.jpg
                          • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 22.04.17, 00:03
                            a toto zmieli ziarno na make? cukier na pyl? Mak na pyl? Kosci na maczke? ( po co mi kosci na maczke nie wiem ale tak sobie pytam z nudow chyba...drapie sie po glowie)
                            • volta2 Re: Thermomix wady 22.04.17, 11:35
                              a jak często potrzebujesz mąki z młyna? albo cukru na pył lub tego maku?

pytam z ciekawości, nie złośliwie

ps. ostatnio dostałam śmietanę wysokotłuszczową z melczarni (nazwy nie wymienię, bo nie chcę kuzynowi zaszkodzićsmile na zrobienie masła, udało się zwykłym ręcznym blenderem. nie robię tego masła częsciej niż raz do roku więc mimo pewnych trudności z ubiciem - sie dało i to też w 5 mintu. masło oczywiście pyszne.
                            • kondolyza Re: Thermomix wady 22.04.17, 17:26
                              princesswhitewolf napisała:

> a toto zmieli ziarno na make? cukier na pyl? Mak na pyl? Kosci na maczke? ( po
                              > co mi kosci na maczke nie wiem ale tak sobie pytam z nudow chyba...drapie sie p
                              > o glowie)

tak. wszystko mieli-ziarna,orzechy
                              ps. kosci nigdy nie probowalam, ale suszony chleb/pieczywo na bulke tartą-sprawdza się super! i do przecierow z pomidorow jako zapas na zime jest super. miele w nim 30 kg pomidorow i mam 30 sloikow przecieru na zime
                              • bovirag Re: Thermomix wady 07.08.21, 09:44
                                Kości indycze i kurczacze. mieli. Wiem na pewno bo miele psu- surowe.
                            • obrus_w_paski Re: Thermomix wady 16.02.20, 18:19
                              Ostatnio zabrakło mi mąki ryżowej, to sobie ja sama zrobiłam w kilkanaście sekund
        • ichi51e Re: Thermomix wady 21.04.17, 11:25
          A do czego ci tytanowe ostrze? Mam krusznice do lodu na 100% ostrze jest stalowe w najlepszym wypadku - lod kruszy swietnie
          • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 11:30
            ichi podobno dluzej wtrzymuje. No to wytrzymalo bo ten stary model thermomixa co mam to od 1993r i tylko gumy wymienialam a uzywany non stop.

Oczywiscie ze dzis bym kupila tansze opcje ( po co tyle kasy wyrzucac) ale wtedy nie bylo czegos takiego jak blender na rynku i ten produkt byl naprawde przelomowy.
            • buldog2 Re: Thermomix wady 16.02.20, 14:26
              W kuchni tytan niczym szczególnym nie wyróżnia się, poza tym, że chemicznie mało aktywny. Na pewno nóż tytanowy wielokrotnie szybciej ściera się i jest mniej trwały, niż z dobrej współczesnej stali nierdzewnej na noże. Jest też w produkcji o kilka (może nawet więcej, niż kilka - kilkanaście) złotych tańszy, niż z dobrej hartowanej stali proszkowej (nie musi być proszkowa). Ale można taki zwykły stalowy nóż z Lidla pokryć powłoką metalową twardszą niż pilnik (z grubsza twardość noża ceramicznego), do tego chemicznie praktycznie całkowicie nieaktywną. Tego też raczej producenci nie zastosują, kto by tam chciał produkować rzeczy prawie wieczne.
    • babsee Re: Thermomix wady 21.04.17, 08:07
      ja sie bardzo napaliłam 3 lata temu. Spedzalam wakacje z koleżanką,która to cudo przywiozla na wakacja bo ona weganka i mało co je smile
      I po tygodniu stwierdzilam,ze to nie dla mnie-to jest strasznie małe!!!jak dla mnie, dla dwoch osob.Nie ma szans na ugotowanie obiadu na dwa dni. Halas okrutny.No i przede wszystkim- to dla osob, ktore dopiero zaczynaja urzadzac kuchnie-jak ma sie mikser, blender, mise do ciasta-to jest to zakup kompletnie bez sensu.
      jak dla mnie, to urzadzenia ma wiecej wad niż zalet.
      • alpepe Re: Thermomix wady 21.04.17, 09:29
        nie zgodzę się, ktoś już tu pisał, ja zresztą też, dla kogoś, kto nienawidzi gotować, to zbawienie. Ja nienawidzę.
      • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 09:50
        >Halas okrutny.

znasz cichy blender? bo ja nie.
        • edelstein Re: Thermomix wady 21.04.17, 10:31
          Mam blender i nie jest tak glosny jak ten z thermomixa,ale jak sie wtopi 5tysi to trzeba jakos racjonalizowac.
          • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 11:10
            eldestein, Thermomix ja mam od 1993r... nie placilam 5 tys.

zalezy jaki blender. Jesli rownie mocny to tez wyje. co wyje? Ostrza szybko poruszane
    • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 09:50
      uzywam Thermomixu od 1993r. Nie do zdarcia

Wady:

1. Cena

2. Cena

3. Moglaby misa byc nieco wieksza.
      • naturella Re: Thermomix wady 21.04.17, 13:33
        Ja mam taki z 96 roku, działa wszystko, używam dość często. Nie wiem, czy te lidlowskie czy biedronkowe podroby pociągną 20 lat smile Podobno nowe wersje TM są bardzo awaryjne. Mój wad nie ma, 2 l naczynia mi w zupełności wystarczy, nie gotuję zup na kilka dni.
        • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 14:39
          moze wlasnie tu jest pies pogrzebany ze ten poprzedni starszy model byl lepszy....
        • pitupitt Re: Thermomix wady 16.02.20, 17:46
          2 litry? Co to jest?
    • anagat1 Re: Thermomix wady 21.04.17, 10:07
      Mam od 5 lat. Uwielbiam i uzywam. Ale trzeba spojrzec prawdzie w oczy. To shit. Wart moze 15% swojej wartosci. Po 4 latach uzywania musialam wymienic silnik i rozne inne czesci. Ogolnie wycena opiewala na 500 EURO. Uwazam, ze za te cene gwarancja powinna miec nie rok tylko z 5-10 lat.
      • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 10:17
        musialas miec pecha. Ja uzywam intensywnie od 1993r swoj i poza uszczelkami ( gumy) nic nie wymienialam
        • beverlyja90210 Re: Thermomix wady 21.04.17, 10:24
          Dziewczyny a te prezentacje o co z tym chodzi,na jakiej podstawie szuka się osoby do prezentacji tego sprzętu oni na tych prezentacjach nawawiaja na kupno?
          • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 10:43
            oczywiscie ze namawiaja , jak z kazdym podobnym handlem obwoznym. Produkt jest dobry ale cena uwazam ze powinna byc o polowe tansza by byla racjonalna
          • alpepe Re: Thermomix wady 21.04.17, 11:15
            przedstawicielka robi prezentacje, za którą nikt jej nie zwraca pieniędzy, jej produkty, jej czas, jeśli ktoś kupi, to ma prowizję, jak nie, jest w plecy.
            • beverlyja90210 Re: Thermomix wady 21.04.17, 12:31
              Jeśli ktoś u kogo taki pokaz się odbywa zaprasza dodatkowych potencjalnych kupujących coś z tego ma jakieś profity?
              • vasaria Re: Thermomix wady 21.04.17, 14:20
                dodatkowe książki kucharskie wink.
        • anagat1 Re: Thermomix wady 21.04.17, 22:57
          Princess.. im nowsza generacja, tym gorsza jakosc. Wystarczy sledzic fora termomixowe.mama ma tego starego. Faktycznie prawie nie do zdarcia. Dopiero niedawno robila duzy serwis. Ja mam kolejna generacje. Jakkolwiek bardzo bym go nie kochala, to uwazam, ze konstrukcyjnie to badziew i poswiadcza to krotka gwarancja. Dla porownania- kupilam odkurzacz dyson za polowe ceny termomixa. Gwarancja jest dozywotnia.
      • mysz1978 Re: Thermomix wady 05.04.22, 23:10
        nie mam i mieć nie chcę. Ale widziałam u koleżanki i wadę widzę na pewno jedną - gabaryty... Może tylko ja mam małą kuchnię i niewiele miejsca na blacie? A żeby używać, to chyba najlepiej jest mieć cały czas na wierzchu...
    • vasaria Re: Thermomix wady 21.04.17, 14:18
      nie czytałam innych odpowiedzi wink. nie widzę wad, pod warunkiem, że się go używa. jeśli się używa to wadą jest wysoka cena jak za kurzołapa tongue_out. ja używam i sobie chwalę smile.
    • kopiko-lol Re: Thermomix wady 21.04.17, 14:22
      Na pewno pojemność. Max to chyba 2,2 l.
      Mam male dziecko i Tm ciągle je budzi, bo jest b. głośny.
      Więcej wad nie zauwazylam
    • lusitania2 Re: Thermomix wady 21.04.17, 14:33
      dla mnie jego największą wadą jest brak zalet.
    • loola_kr Re: Thermomix wady 21.04.17, 15:04
      Czytam ten watek i nadal nie mogę się zdecydować czy chce czy nie... Byłam na pokazie i najbardziej zachwycony był syn. Obiecał, ze będzie gotował smile
      • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 15:18
        sa teraz tansze dobre opcje. Popatrz tez na inne
        • magic.marker Re: Thermomix wady 21.04.17, 15:26
          A które tańsze mają przepisy w pamięci urządzenie? suspicious
          • barefoot_duck Re: Thermomix wady 21.04.17, 16:04
            A naprawdę potrzebujesz przepisów w pamięci urządzenia? Czy te przepisy w pamięci są warte 4 tysiące? Ja kupiłam lidlowską wersję za 880 zl i tyle moim zdaniem taki sprzęt powinien kosztować. Za 4 tysie oszczędności to już się poświęcę i sprawdzę w internecie ile czasu i na jakich obrotach co obrabiać. A w sumie i tak używam intuicyjnie, po kilku daniach już wiem mniej więcej jaki czas i jakie obroty.
            • magic.marker Re: Thermomix wady 21.04.17, 17:22
              Tak. Potrzebuję. Są dla mnie warte dwa razy tyle.
              Dla mnie sprawa jest następująca - wrzucam wszystko co trzeba i dostaję żarcie albo jem cokolwiek typu ciastka. Albo nic.
              Dlatego uważam, że T jest genialnym urządzeniem.
              Ale dla osób, które lubią gotować, wymyślać potrawy, ulepszać przepisy i kombinować przy smakach będzie gratem za kupę forsy. A co tam - dla tych co chociaż lubią jeść - też będzie wink
            • volta2 Re: Thermomix wady 21.04.17, 18:15
              a ten lidlowy nie ma przewodnika?

widziałam thmx u koleżanki i tam nie było tych przepisów w pamięci, tylko klasycznie - książka i myślałam że w lidlu jest tak samo?

ps. rozważałabym urządzenie ale niestety, gotowanie codziennie zupy u mnie by odpadalo, na 2 dni misa jest za mała...
              a warzyw to cudo nie obiera, nie obiera...
              • loola_kr Re: Thermomix wady 21.04.17, 19:08
                Ja zup nie gotuje bo dzieci lubią tylko pomidorowa, czyli dla nas pojemnik byłby wystarczający. Mają tez ograniczone menu wiec albo poszerza albo urządzenie będzie die kurzyć....
            • asmarabis Re: Thermomix wady 21.04.17, 19:42
              urządzenia? Czy te przepisy w pamię
              > ci są warte 4 tysiące?

No dokladnie tez sobie zadaje takie pytanie
              Moze uzytkowniczki tego najnowszego modelu sie wypowiedza?

4 tys za malusienkie okienko na garnku z grzalka???
      • nenia1 Re: Thermomix wady 21.04.17, 15:30
        U mnie też zachwycona była córka, bo mieszkała na studiach z koleżanką, która miała w domu Thermomix i od czasu do czasu coś przywoziła do wspólnego konsumowania. Uległam i kupiłam córce w prezencie i wiem jedno, z żadnym blenderem nie miała by takiego zapału (który nie mija) do gotowanie. I tak dobrych potraw, przynajmniej nie od razu. Wiem, bo robotów, blenderów i całą masę innych urządzeń mam aż za dużo smile Więc u mnie, dla młodzieży, dodajmy, szczególnie tej nie wdrażanej do gotowanie od dziecka smile urządzenie idealne.
      • loola_kr Re: Thermomix wady 29.04.17, 12:59
        a kupiłam. Zobaczymy czy polubię. Na razie syn ugotował budyń smile
    • morgen_stern Re: Thermomix wady 21.04.17, 15:50
      Czy tylko ja jestem tak bardzo do tyłu, że kompletnie nie wiem, o co chodzi? smile wytłumaczcie mi dziewczyny, jak krowie na rowie, co takiego super jest w tym thermomiksie?
      • alpepe Re: Thermomix wady 21.04.17, 16:23
        jak nie lubisz stać przy garach i gotować i mierzi cię eksperymentowanie, to garnek z timerem i mieszadłem jest dla ciebie zbawieniem. Mnie się stale coś przypalało, musiałam myśleć, jakie proporcje, tu mam książkę z przepisami lub przepisy z netu, wrzucam do gara, samo miesza, miksuje, jak trzeba to na górze w varomie mam np. filety z kurczaka i kuskus, w środku z koszyczku warzywa, w garnku sos. Wyjmuję warzywa, miksuję sos, wyjmuję jedzenie z varomy i z koszyczka, polewam sosem i mam drugie dla 4 osób.
      • babcia.stefa Re: Thermomix wady 21.04.17, 16:39
        To jest ideał dla ludzi, którzy nienawidzą gotować. Odmierzasz, wrzucasz, przyciskasz guzik.
        • morgen_stern Re: Thermomix wady 21.04.17, 16:52
          Ok, dzięki, już kumam smile
        • nenia1 Re: Thermomix wady 21.04.17, 16:56
          Może nie popadajmy w przesadę z tą nienawiścią. Czasem zwyczajnie nie potrafią, albo na codzienne gotowanie mają mało czasu, albo jedno i drugie.
          • alpepe Re: Thermomix wady 21.04.17, 18:18
            czemu w przesadę? Ja nienawidziłam i w sumie do dziś nie lubię gotować, wolałam i czasem nawet do teraz wolę nie zjeść niż coś ugotować. Mam dzieci, dla dzieci się przemogłam, bo mam swoją opinię o gotowych kupnych daniach z marketu.
            To, że ty nigdy tak nie miałaś, nie oznacza, że innym się nie zdarza.
            • magic.marker Re: Thermomix wady 21.04.17, 18:23
              >>wolę nie zjeść niż coś ugotować
              Siostro!
              • naturella Re: Thermomix wady 21.04.17, 19:00
                Ja lubię gotować, ale jak nie muszę. Czasem man ochotę tak po prostu coś stworzyć dobrego do jedzenia. A jak muszę i nie bardzo mi się chce, to Thermomix jest idealny - np taki krem pomidorowy, wrzucam cebulę, masło, marchewkę, miksuję, duszę, dodaję dwie puszki pomidorów, miksuję, wlewam rosół albo wodę i kostkę rosołową i po 10 minutach Thermomix piszczy, że zupa gotowa.
                • claudel6 Re: Thermomix wady 16.02.20, 20:52
                  yyy, ale to samo robisz w garnku
              • alpepe Re: Thermomix wady 21.04.17, 19:40
                smile
                magic.marker napisała:

> >>wolę nie zjeść niż coś ugotować
                > Siostro!
                >
              • princesswhitewolf Re: Thermomix wady 21.04.17, 19:51
                jakbym moja matke slyszala...
            • nenia1 Re: Thermomix wady 21.04.17, 19:55
              A gdzie napisałam, że innym się nie zdarza? Odniosłam się do słów, że jest ideałem dla tych którzy nienawidzą gotować. A przecież nie trzeba żywić aż tak silnych uczuć jak nienawiść do tak prozaicznej czynności jak gotowanie, żeby Thermomix był urządzeniem idealnym. Dla kogoś kto zwyczajnie nie lubi czy zwyczajnie nie ma czasu, albo po prostu nie potrafi gotować czy nie ma zupełnie zdolność itd. Ograniczanie go do osób nienawidzących gotowania jest przesadą.
    • kornelia_sowa Re: Thermomix wady 21.04.17, 20:06
      Dostałam w prezencie. Sama bym nie kupiła.
      Fenomen to chyba dla ludzi bez pojęcia o gotowaniu bo im wszystko krok po kroku powie.
      Głośny
      Mój mąż robił kiedyś krem z pieczarek z Tm książki przepisów -niejasne
      Duży

W życiu bym na to kasy nie wydała.
      Jak mi babka na prezentacji mówi ze naleśniki szybciej zrobię to ja się pytam jak?
      Wspaniałe składników trwa tyle samo do TM i zwykłej miski.
      Smażyć tez musze sama wink
      Beltam ręką kilka sekund.
      No nijak mnie nie przekonuje.
      Wolałabym zamiast grata dostac równowartość w banknotach-ale bym się obkupila 😉
      • muchy_w_nosie Re: Thermomix wady 21.04.17, 20:26
        Bo to sprzęt dla mnie, z mojego blendera przeżyła tylko ubijaczka i nożyki do blendowania zup. Robota kuchennego nie posiadam, ciasto drożdżowe ugniatał łapką w 2 min i tak wychodzi wink, nie mam krajalnicy, szatkownicy tylko dechy i kilka noży. Miast kupić pierdylion gadżetw kupie sobie lidlowską wersję i będę happy smile
        • muchy_w_nosie Re: Thermomix wady 21.04.17, 20:33
          A największym niedociągnięciem tych urządzeń jest to że nie robią zakupów. Ja lubiem nawet gotować, jak mam z czego. Co mi po ekstra przepisie jak nie mam np. łososia czy kolendry, śmietanki 36% a to oznacza że muszę coś wymyślić z tego co mam i po co mi baza z przepisami? Tak wiem, że są super panie domu które mają spiżarkę od góry do dołu zawaloną warzywami, przyprawami a w zamrażalce po prawej rekin, na lewo homar tu stek z renifera ale ja dzisiaj nie mam np zwykłego selera a ilość ziemniaków to 3 szt. - za to mam 8 rodzajów mąk wink
          • alpepe Re: Thermomix wady 21.04.17, 20:39
            w internecie jest bodajże przepisownia, tam wrzucasz, jakie składniki masz i ci wychodzi propozycja przepisów, aczkolwiek z ośmioma rodzajami mąki i trzeba kartoflami nie powalczysz.
            • orchidea19 Re: Thermomix wady 21.04.17, 21:31
              a przepraszam ile to cos gotuje zupę? często słysze, że zupa tak krótko w thermomiksie....bo ja zalewajkę np. 30 minut i to dla mnie nie jest długo, to samo z pomidorową czy pieczarkową...bez thermomiksa rzecz jasna
              • alpepe Re: Thermomix wady 21.04.17, 22:00
                a nie wiem, szczerze mówiąc, to chyba pytania do kogoś innego. To cudowne skrócenie czasu pewnie działa przy zupach zblendowanych. Dla mnie liczy się to, że samo się miesza.
              • chocolate-cakes Re: Thermomix wady 22.04.17, 07:17
                Zupę gotuje podobnie jak bym gotowała w garnku. Czasem robię w thermomixie, bo go dostałam to używam smile ale robię też zupę krem na przykład z mrożonych brokułów zimą, normalnie w garnku i potem blenduję, albo z soczewicy na przykład. Czas taki sam.
    • barbibarbi Re: Thermomix wady 21.04.17, 22:03
      Nie mam i nie zamierzam, ale widziałam pokaz. Dla mnie to jakieś nieporozumienie, coś jak urządzenie z elektrodami do poruszania mięśniami, zamiast zwykłego biegania. Osobiście uważam, że to urządzenie dla osób które nie umieją gotować, koś kto nie ma polotu, smaku, własnej inwencji i doświadczenia w gotowaniu będzie zadowolony.
    • prometeusz007 Re: Thermomix wady 24.07.18, 17:02
      Jeszcze nie zjadłem niczego dobrego z Thermomixa a mamy go w domu ponad rok , bardzo lubię gotować a thermomixa używam jedynie do gotowania jajek , robienia drinków i czasami sorbetów , jest bardzo dobry do kruszenia lodu i robienia kawy na zimno i to koniec , jak elektryczny czajnik z rozdrabniaczem może ugotować coś dobrego ? Firma bardzo bogata mnóstwo podstawionych komentarzy w internecie oraz psychika ludzka skoro wydałem 5000 zł to nie mogę powiedzieć że się pomyliłem,bardzo dużo przepisów jedzenia nie zdrowego przetłuszczone( tłuszcz jest nośnikem smaku i na tym bazuje ten produkt ) nie ma nic wspólnego ze sztuką gotowania .
      • alpepe Re: Thermomix wady 24.07.18, 17:17
        Ktoś, kto potrzebuje do gotowania jajek tm ma nie po kolei w głowie, sorry.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Thermomix wady 16.02.20, 14:48
      Cena bo to jednak wada. Dla mnie misa jest idealna, często robię porcję z 2/3 ale zdażylo mo się robić * 1.5-2 i też tm dał radę.
    • gaga-sie Re: Thermomix wady 16.02.20, 16:00
      Ja mam TM5, według mnie słaba, jak na sprzęt w tej cenie jest ta miarka na pokrywie. Nie jest dopasowana, wolałabym, żeby miała uszczelkę i tak nie drżała podczas pracy. W nowszych chyba już jest, ciekawe, czy pasowałaby do 5.
    • tol8 Re: Thermomix wady 16.02.20, 16:18
      Cena, rozmiar, jeden pojemnik który trzeba szybko myć ręcznie przy robieniu kilku dań.
    • larix_decidua77 Re: Thermomix wady 16.02.20, 18:17
      Sieka wszystko na mniej lub bardziej drobno. Mój robot za 1200 kroi mi grube i cienkie plasterki, trze na grubych, średnich i małych oczkach, kroi kapustę na surówkę w piórka, kroi warzywa w kostkę. Nie lubię jeść samych kremów, miazg i sieczki.
    • bei Re: Thermomix wady 16.02.20, 19:03
      Nie mam. Koleżanka poczęstowała mnie bigosem- błeeee, mamałyga. Robiła wg przepisu z książki dedykowanej temu urządzeniu.
      Jadłam tez dżem z jabłek i był PYSZNIUTKI.
      • gaga-sie Re: Thermomix wady 16.02.20, 21:17
        Ja robię taki bardziej mus z brzoskwini z bananem, dobrutki jest. Ostatnio taki pasztet z pieczarek, do tego zwykły sos chrzanowy ( taki wielkanocny ze startym jajkiem) i jest bardzo dobre www.przepisownia.pl/przystawkisalatki-przepisy/pasztet-z-pieczarek/6r1u3gwm-68687-324506-f60be-zjvs6xel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka