Dodaj do ulubionych

Dychotomia chusty

04.06.17, 11:33
W związku z zamachami naszła mnie taka oto dychotomia - chcemy by imigranci stosowali się do europejskiej kultury. OK. A jak my się stosujemy do ich kultury? Tak oto. https://i.wpimg.pl/O/644x462/d.wpimg.pl/1761757093-1462572552/melanie-trump.jpg
Obserwuj wątek
    • iskierka3 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 11:52
      Ja juz na to odpisalam. Odpowiednikiem Twojego postulatu byloby aby podczas oficjalnych uroczystosci kobiety muzulmanki musialby zdejmowac chusty. Poza tym ja postuluje dostosowywanie sie czyli NIE NARUSZANIE GRANIC gospodarza i poruszanie sie w granicach prawa, obowiazujacego w danym kraju.
      A ja na wakacjach w muzulmanskim kraju nosze dlugie szmaty a w meczecie zdejmuje buty i zakrywam glowe.
    • joa66 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 12:03
      To zależy co uznać za kulturę - chustę czy postawę "nie obchodzą mnie zwyczaje kraju, do którego przyjeżdżam, robię co chcę" wink

Jeżeli to drugie - Melania jak najbardziej wpisała się w kulturę wink
      • iskierka3 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 12:05
        Ale w ogole nie ma obowiazku aby nie-muzulmanka zakrywala glowe. Co wiecej - nawet muzulmanki nie maja OBOWIAZKU.
      • demodee Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 12:10
        Ale dlaczego piszesz o Melanii? Donald też nie założył welonu, jaki noszą gospodarze.
        • joa66 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 12:16
          Pewnie dlatego, że odniosłam do do sytuacji nie-dyplomatycznych - czyli takich kiedy mężczyźni muzułmanie chodzą z gołą głową, a kobiety w chustkach. Nie każdy muzułmanin jest szejkiem.
          • demodee Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 12:57
            Ale Donald jest jakby "szejkiem". Czy nie powinien w sytuacji dyplomatycznej założyć welonu?
            • joa66 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 13:02
              Nie sądzę, bo chyba nie ma czegoś takiego "jakby szejk" . W protokole raczej nie chodzi o to, żeby się ubierać bliźniaczo do gospodarza.
              • demodee Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 13:19
                Ale od Melanii niektórzy wymagają, żeby założyła chustę, bo w kraju muzułmańskim powinna (jako kobieta) ją nosić. Ze zdjęcia wynika, że w kraju muzułmańskim głowy państw płci męskiej noszą welony. Czy Donald powinien nosić welon, jeśli Melania powinna nosić chustę?
                • joa66 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 13:23
                  Nie, ze zdjęcia wynika, że szejkowie noszą takie nakrycia głowy. Niekoniecznie głowy państwa.

p.s. czy każdy szejk jest głową państwa?
    • konsta-is-me Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 13:26
      A gdzie masz na zdjęciu imigrantów ?big_grin
    • triss_merigold6 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 13:29
      A gdzie tu są imigranci?
      • kfugktru23 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 13:33
        Ten po prawej. Idę o zakład że ma dom w Chelsa. Trump to też nie nazwisko indiańskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka