kfugktru23 04.06.17, 11:33 W związku z zamachami naszła mnie taka oto dychotomia - chcemy by imigranci stosowali się do europejskiej kultury. OK. A jak my się stosujemy do ich kultury? Tak oto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iskierka3 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 11:52 Ja juz na to odpisalam. Odpowiednikiem Twojego postulatu byloby aby podczas oficjalnych uroczystosci kobiety muzulmanki musialby zdejmowac chusty. Poza tym ja postuluje dostosowywanie sie czyli NIE NARUSZANIE GRANIC gospodarza i poruszanie sie w granicach prawa, obowiazujacego w danym kraju. A ja na wakacjach w muzulmanskim kraju nosze dlugie szmaty a w meczecie zdejmuje buty i zakrywam glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 12:03 To zależy co uznać za kulturę - chustę czy postawę "nie obchodzą mnie zwyczaje kraju, do którego przyjeżdżam, robię co chcę" Jeżeli to drugie - Melania jak najbardziej wpisała się w kulturę Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 12:05 Ale w ogole nie ma obowiazku aby nie-muzulmanka zakrywala glowe. Co wiecej - nawet muzulmanki nie maja OBOWIAZKU. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 12:10 Ale dlaczego piszesz o Melanii? Donald też nie założył welonu, jaki noszą gospodarze. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 12:16 Pewnie dlatego, że odniosłam do do sytuacji nie-dyplomatycznych - czyli takich kiedy mężczyźni muzułmanie chodzą z gołą głową, a kobiety w chustkach. Nie każdy muzułmanin jest szejkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 12:57 Ale Donald jest jakby "szejkiem". Czy nie powinien w sytuacji dyplomatycznej założyć welonu? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 13:02 Nie sądzę, bo chyba nie ma czegoś takiego "jakby szejk" . W protokole raczej nie chodzi o to, żeby się ubierać bliźniaczo do gospodarza. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 13:19 Ale od Melanii niektórzy wymagają, żeby założyła chustę, bo w kraju muzułmańskim powinna (jako kobieta) ją nosić. Ze zdjęcia wynika, że w kraju muzułmańskim głowy państw płci męskiej noszą welony. Czy Donald powinien nosić welon, jeśli Melania powinna nosić chustę? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 13:23 Nie, ze zdjęcia wynika, że szejkowie noszą takie nakrycia głowy. Niekoniecznie głowy państwa. p.s. czy każdy szejk jest głową państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 13:26 A gdzie masz na zdjęciu imigrantów ? Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Dychotomia chusty 04.06.17, 13:33 Ten po prawej. Idę o zakład że ma dom w Chelsa. Trump to też nie nazwisko indiańskie. Odpowiedz Link Zgłoś