Dodaj do ulubionych

film - poleccie

20.08.17, 17:46
optymistyczny... jakoś ostatnio nie mam czasu przez małe dziecko, ale próbowałam oglądać Wołyń, Miasto 44 i Jackie i nie daję rady, potrzebuję czegoś dla otuchy...
Obserwuj wątek
    • ira_08 Re: film - poleccie 20.08.17, 18:09
      Nietykalni
      Magiczne lato
      Amelia
      Czekolada
      Juno
      Julie&ulia
      Mamma Mia
      To skomplikowane
      Najlepsze najgorsze wakacje

Z nowszych: Mężczyzna imieniem Ove - ale to taki raczej słodko-gorzki

A pomiędzy Wołyniem a Amelią jest też cała gama szarości, np. Nebraska, Gran Torino, Co się wydarzyło w Madison County,
      • ira_08 Re: film - poleccie 20.08.17, 18:10
        Aaaa i polskie "Chce się żyć"!
      • stonkamarnotrawna Re: film - poleccie 20.08.17, 18:44
        Mężczyzna imieniem Ove- wspaniały film. Płakałam jak bóbr.
    • malowanka06 Re: film - poleccie 20.08.17, 18:38
      Polecam francuskie komedie smile
      • jan.kran Re: film - poleccie 20.08.17, 18:41
        Some like it hot.
        • moni_kaw Re: film - poleccie 20.08.17, 21:03
          To się nigdy nie zestarzeje smile arcydzieło
    • fil.lo Re: film - poleccie 20.08.17, 18:55
      Może stary dobry Woody Allen?
    • kfugktru23 Re: film - poleccie 20.08.17, 21:11
      Ostatnio byłem na Valerianie. Karma raczej dla oczu ale wieje optymizmem.
      • viridiana73 Re: film - poleccie 20.08.17, 21:32
        No wieje, ale oprócz pacyfistycznego przesłania, podanego zresztą na tacy, nic tylko efekty, efekty... Dialogi okropne, para głównych bohaterów przerzuca się błyskotliwymi ripostami, jakby bili się o jakieś "złote usta". I oczywiście z każdej potyczki wychodzą bez draśnięcia. A na biedną Rihannę Besson też chyba nie miał pomysłu, bo uśmiercił ją b. szybko i to w idiotyczny sposób.
        • kfugktru23 Re: film - poleccie 20.08.17, 23:21
          W końcu to para najlepszych agentów więc nic dziwnego że wygrywają każdą potyczkę. Może to nie poziom "Tam gdzie rosną poziomki" ale rozrywka zacna. Poza tym znowu w filmie kobieta rządzi. Znaczy się Cara.
          • butch_cassidy Re: film - poleccie 20.08.17, 23:22
            Przywoływanie Bergama w wątku nt filmów "optymistycznych", "dla otuchy" jest... urocze big_grin
            • butch_cassidy Re: film - poleccie 20.08.17, 23:23
              Bergmana
            • kfugktru23 Re: film - poleccie 20.08.17, 23:32
              Chodziło mi o poziom. Że ludzi w filmie tym nie rozmawiają głównie z trzymaną w ręku czaszką...
              • butch_cassidy Re: film - poleccie 20.08.17, 23:35
                Tylko winni się tłumaczą wink
                • viridiana73 Re: film - poleccie 21.08.17, 09:41
                  Bergman był przywołany tylko dla kontrastu.
                  "Poziomki" kończą się całkiem, całkiem, choć w trakcie nie wieją przesadnym optymizmem. Zwłaszcza scena snu z trumną i karawanembig_grin big_grin
    • princesswhitewolf Re: film - poleccie 20.08.17, 21:56
      Z dzieckiem to Fantastyvzne Bestie i Jak Je Znalezc
      Rewelacja. Lepszy od tych nudnawych juz z czasem HarryPotterow
      • ira_08 Re: film - poleccie 20.08.17, 22:55
        Sama jesteś nudnawa 😛 choć przyznaje, fantastyczne zwierzęta są fantastyczne.
        • princesswhitewolf Re: film - poleccie 22.08.17, 09:35
          >sama jesteś nudnawa

w zyciu tego nie slyszalam. Raczej odwrotnie. Ze jedno co jest pewne to never a boring day. Naleze do ekscentrykow.
      • makinetka82 Re: film - poleccie 22.08.17, 15:29
        fantastyczne zwierzeta i jak je znaleźć niby ma być ciekawsze od harrych potterów ? big_grin big_grin big_grin no ludzie ... big_grin
    • peonka Re: film - poleccie 20.08.17, 22:44
      Listy do M
      Moje córki krowy - trochę smutny, ale mimo wszystko miły w oglądaniu i optymistyczny
      • butch_cassidy Re: film - poleccie 20.08.17, 23:18
        Ten drugi trochę smutny?!
        Dla mnie to był ciężar...
        • peonka Re: film - poleccie 20.08.17, 23:26
          A dla mnie nie ciężar. Albo taki pogodny ciężar. Uśmiałam się parę razy nieźle, a że był to może śmiech przez łzy, cóż...
    • monia.i Re: film - poleccie 20.08.17, 22:52
      Kobiety z 6 piętra
      • monia.i Re: film - poleccie 20.08.17, 23:12
        Zacznijmy od nowa
      • butch_cassidy Re: film - poleccie 20.08.17, 23:17
        monia.i napisała:

> Kobiety z 6 piętra
        No, fajny jest smile
    • paszewa Re: film - poleccie 20.08.17, 23:19
      miasto 44 to był najgorszy i najbardziej sprofanowany film na temat powstania jaki widziałam.

• ekasia27 Re: film - poleccie 20.08.17, 23:53
        Dlaczego sprofanowany?
        • makinetka82 Re: film - poleccie 22.08.17, 15:28
          mięso, mięso, mięso... dlatego.
    • alchemy_alice Re: film - poleccie 20.08.17, 23:26
      Na kiepsko humor zawsze Disney smile Mnie pomaga Piękna i Bestia. A z filmów Moje wielkie greckie wesele. Tula zawsze poprawia humor smile a jej babcia wymiata
    • butch_cassidy Re: film - poleccie 20.08.17, 23:31
      Poza niektórymi wymienionymi to może jeszcze "Połów szczęścia w Jemenie" na przykład.
      Osobiście bardzo lubię "Co gryzie Gilberta Grape'a", ale nie wiem, czy to szczególnie optymistyczny film.
    • amsterdama Re: film - poleccie 21.08.17, 16:20
      Jeszcze dalej niż północ.
      • lillaj Re: film - poleccie 21.08.17, 16:57
        Jeden z moich ulubionych na zły nastrój: Po prostu razem
        www.filmweb.pl/film/Po+prostu+razem-2007-335083
        Tu kilka pomysłów:
        www.tekstualna.pl/10-najlepszych-filmow-babski-wieczor/
      • akooo Re: film - poleccie 21.08.17, 17:54
        Jeszcze dalej niż północ -świetny. Płakałam ze śmiechu jak oglądałam pierwszy raz. Sceny jak jeździ z listonoszem albo jak przyjeżdża żona boskie smile
        • peonka Re: film - poleccie 22.08.17, 09:27
          O matko. Jeden z niewielu filmów, jakich nie dałam rady obejrzeć... wink
    • maadzik3 Re: film - poleccie 21.08.17, 16:59
      Czerwony Żółw. Piękna animacja dla dorosłych
    • vivyan Re: film - poleccie 22.08.17, 09:44
      Obejrzyj sobie np. Hunt for the Wilderpeople (polski tytuł to "Dzikie łowy") smile Z opisu można się spodziewać ciężkich klimatów, ale film jest zabawny, wzruszający i w podnoszący na duchu smile A jak się chcesz pośmiać to tego samego reżysera "What we do in the shadows" smile
      www.filmweb.pl/film/Dzikie+%C5%82owy-2016-752541
      www.filmweb.pl/film/Co+robimy+w+ukryciu-2014-707286
    • cosinuss Re: film - poleccie 22.08.17, 13:13
      Mała miss słoneczko. Polecił mi ktoś i przekazuję dalej.
    • nenia1 Re: film - poleccie 22.08.17, 14:06
      Tytuł mnie nieco odstręczył, ale potem okazało się, że film super, dla całej rodziny - Mała miss.
      Bardzo lubię też film "Rybka, zwana Wandą", świetna komedia, dodatkowego smaczku dodają aktorzy z Monty Pythona, film się nie starzeje, świetnie zagrany.
      Magiczny, klimatyczny film Tima Burtona "Duża Ryba" i świetny duet aktorski Albert Finney i Ewan McGregor.
      Jak już jesteśmy przy Burtonie to koniecznie "Sok z żuka" trochę źle się zaczyna, ale dobrze się kończy. No i ma odjechany klimat.
      Jak lubisz absurdalny, czarny angielski humor to polecam jeszcze Hot Fuzz - Ostre psy.
      Jak jeszcze nie widziałaś "Lepiej późno, niż później" to kolejna obowiązkowa pozycja do zobaczenia.
      Film braci Cohen, czyli "Bracie, gdzie jesteś" z, jak się okazuje, nieźle śpiewającym Clooneyem, w dość nietypowej dla niego roli, fajnie się ogląda, baśniowe klimaty, humor, dobre aktorstwo.
      Bardzo, bardzo fajny film z przesłaniem, francuskie kino w świetnej formie "Jeszcze dalej niż Północ".

Poszukaj też w czeskim kinie, cała skarbnica fajnych, mądrych filmów, choć mają czasem pod spodem trochę gorzkiej melancholii , ale też dużo dystansu i poczucia humoru - polecam np. "Postrzyżyny" albo "Obsługiwałem angielskiego króla", filmy oparte na prozie Hrabala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka