Dodaj do ulubionych

airbnb, wimdu

06.09.17, 15:44
CZy któraś z ematek wynajmuje swoje mieszkanie /pokój na irbnb lub wimdu i może podzielić się doświadczeniem. Czy jest więcej pracy, a moze przy większej pracy jest większy zysk? lub lepiej wypada zwykły najem długoterminowy?co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • zosia_1 Re: airbnb, wimdu 08.09.17, 15:09
      no nie uwierzę, żadna z Was nie wynajmuje w ten sposób mieszkania. może jednak znajdzie się ktoś , kto podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami
      • curry1 Re: airbnb, wimdu 08.09.17, 16:50
        my zaczynamy od...poniedziałku. Zobaczymy jak pójdzie.
        Jakby co - już teraz zapraszam do Wrocławia smile
        • zosia_1 Re: airbnb, wimdu 08.09.17, 18:09
          Kto wie, wybieram się do Wrocławia, choć ciągle nie wiem kiedy
    • volta2 Re: airbnb, wimdu 08.09.17, 16:38
      widocznie nikt nie wynajmuje, to ja powiem jakoś tak od drugiej strony i może da ci do myślenia

często przez booking rezerwuję w polsce apartamenty - i zawsze, ale to zawsze jest tak że ten kto mi ten apartament udostępnia prosi o kolejne rezerwacje poza bookingiem. nawet czasami z uwagą, że będzie taniej.
      nie wiem, czy chodzi o prowizje i jakiś szemrany system rozliczeń
      czy o budowanie bazy klientów by z czasem z bookingu wyjść
      czy o opinię - jak przyjadę prywatnie to nie będę miała jej gdzie wygłosić by ostrzec innych chętnych jeśli będzie coś nie tak(czyli można obniżyć jakość usługi bez szkody dla siebie)

o dziwo za granicą nikt mi nie składa takich propozycji - albo polak kombinuje, bo przeżyć nie może albo zachodni kontrahenci mają lepsze warunki? lepszy towar?
      • sumire Re: airbnb, wimdu 08.09.17, 16:42
        Dokładnie tak samo jest z Airbnb. Prowizje, ot i cała tajemnica.
        • hermenegilda_zenia Re: airbnb, wimdu 08.09.17, 17:10
          Tylko, ze przy bookingu najemca płaci często dopiero na miejscu, na airbnb trzeba płacić od razu, wiec klient ma od razu uszczuplone fundusze a wynajmujący dostaje kasę dopiero po przyjeździe gościa, co oznacza ze airbnb przez ten czas obraca nieswoja kasa i w ten sposób zarabiają dodatkowo. Natomiast co do zasady nawet jeżeli będziesz wynajmować długoterminowo to powinnaś zglosic te działalność jako wynajem krótkoterminowy, bo przynajmniej możesz pozbyć sie niepłacącego najemcy, czyli go eksmitować/wywalić z chaty jeżeli nie reguluje należności.
          • fragile_f Re: airbnb, wimdu 08.09.17, 18:50
            A Airbnb czasem nie pobiera całości kwoty dopiero w momencie przyjazdu do mieszkania? Co oznacza, że kasa na ich koncie leży czasami zawrotne 3 dni.
            • hermenegilda_zenia Re: airbnb, wimdu 08.09.17, 18:56
              Jeżeli rezerwujesz z dużym wyprzedzeniem, bo np planujesz długi pobyt np w Japonii za kilka miesięcy a tam z miejscówkami na ostatnia chwile krucho, to musisz wyskoczyć np z kilku tysięcy złotych na długo przed wyjazdem i jeszcze mieć nadzieje, ze ci człowiek po przybyciu na miejsce nie powie, ze jednak sie rozmyślił i szukaj ( np bedac z dzieciakami) noclegu na ten moment albo spij pod mostem. To dotyczy w zasadzie każdego miejsca na ziemi i dłuższych urlopów i do tego airbnb moim zdaniem słabo sie nadaje.
              • volta2 Re: airbnb, wimdu 08.09.17, 19:39
                weź nie ściemniaj, akurat w japonii miejscówki na ostatnią chwilę skolko ugodno.
                właśnie tam mi się zdarzyło że facet w recepcji nie chciał mi przedłużyć noclegu o jedną noc u siebie tylko wysłał mnie do pokoju bym tam sobie zabookingowała tę jedną dodatkową nockę.

• hermenegilda_zenia Re: airbnb, wimdu 08.09.17, 20:55
                  Ty "wielka" ekspertko, jednorazowy pobyt w Japonii u koleżanki nie czyni cię żadna specjalistka w temacie.sprobuj znaleźć sensowna miejscówkę dla 5 osób, jadąc we 2 osoby tez mogę rżnąć głupa i twierdzić, ze wszędzie pokojow na pęczki.
                  • volta2 Re: airbnb, wimdu 09.09.17, 11:04
                    dobrze że ty bywasz w nipponie co miesiąc - co by dowodziło, że problemy z noclegami jednak nie istnieją?

na przyszły raz nie opowiadaj głupot - to ci nikt z ekspertyzami nie będzie się podpinał.
        • fragile_f Re: airbnb, wimdu 08.09.17, 18:50
          Na Airbnb prowizję płaci gość, więc ten argument trochę upada.

Jeszcze nigdy nie zdazyło mi się, żeby ktos chciał wynajac mieszkanie poza systemem a wynajmowałam w co najmniej 5 różnych krajach, łacznie z 30x.
      • banieczka Re: airbnb, wimdu 08.09.17, 19:33
        A ja niedawno wróciłam z Anglii, wynajmowałam mieszkanie przez airbnb. Bardzo mi się podobało, więc wystawiłam pozytywną recenzję, a osobnym mailem podziękowałam gospodyni i zapowiedziałam, że przy następnej okazji (a będzie niedługo) chętnie znowu u niej zamieszkam. Ona podziękowała za miłe słowa i napisała, żeby następnym razem kontaktować się z nią bezpośrednio, nie przez airbnb. Teoria o "polaczkach-kombinatorach" upada?
      • allatatevi1 Re: airbnb, wimdu 09.09.17, 14:43
        > o dziwo za granicą nikt mi nie składa takich propozycji - albo polak kombinuje,
        > bo przeżyć nie może albo zachodni kontrahenci mają lepsze warunki? lepszy towa
        > r?

Chyba jesteś bardzo mało doświadczona podróżniczo? Albo słabo posługujesz się językami obcymi?
        Nam bardzo często właściciele małych, butikowych hotelików za granicą dają pod koniec pobytu swój e-mail.
        Czasem z tego korzystamy, kiedy miejsce było naprawdę fajne i chcemy tam wrócić - ma to jeszcze 2 dodatkowe korzyści - jest taniej i to sporo - pokój rezerwowany na bookingu za 50 Euro za dobę, poza kosztuje 30 Euro, a poza tym często na bookingu wyświetla się brak wolnych pokoi, a po napisaniu maila okazuje się, że wolny pokój jest.
        • volta2 Re: airbnb, wimdu 09.09.17, 23:16
          chyba jesteś bardzo mało doświadczona podróżniczo? Albo słabo posługujesz się językami obcymi

chyba jesteś za mało doświadczona w czytaniu po polsku - wyraźnie piszę o apartamentach a nie o buitkowych hotelikach - może tam jest i wyraźnie taniej? nie wiem, omijam, korespondencji nie prowadzę.
        • sasanka4321 Re: airbnb, wimdu 10.09.17, 00:09
          >Chyba jesteś bardzo mało doświadczona podróżniczo? Albo słabo posługujesz się językami obcymi?

big_grin Dobre!
      • mikams75 Re: airbnb, wimdu 09.09.17, 17:02
        korzystalam z bookingu w wielu krajach (tylko nie w pl) i sporadycznie tez slyszalam propozycje kontaktu bezposredniego. Czasem tak bylo taniej. Ale tez bywalo w druga strone - chcialam przedluzyc pobyt i w recepcji mieli sporo drozej i proponowali rezerwacje przez boooking, ale to tylko w duzych hotelach.

Podejrzewam, ze tym co wola poza bookingiem zalezy na ominieciu prowizjii i podatku.
      • zuleyka.z.talgaru Re: airbnb, wimdu 09.09.17, 23:42
        My we Florencji pierwszy raz przez booking a potem juz bezpośrednio dzwonilismy do wladcicielki mieszkania. Bylo taniej. smile
    • paniusiapobuleczki Re: airbnb, wimdu 09.09.17, 20:13
      To ja ci odpowiem z jeszcze innej strony. Otóż sąsiad w mojej małej kamienicy w kurorcie kupił dodatkowe mieszkanie i przeznaczył na wynajem. Na 120 metrach wydzielił trzy apartamenty i ogłasza sie na booking.com. W związku z tym, ze na tym portalu wszystko nazywane jest hotelem turyści nie jarzą, ze to jest kamienica z mieszkańcami, w związku z tym stoją i jarają mi nie tylko fajki pod oknem, chociaż wydzieliliśmy kawałek dalej miejsce do palenia, dziwią sie, ze nie można usiąść w ogródku sąsiadów, zostawiają śmieci na korytarzu, a na prośbę aby wrzucili do śmietnika dziwią sie "a co pani tu mieszka?" Kiedyś nie zamknęłam swojego ogródka wiec wesołe towarzystwo wlazło do niego i narzygało mi na okna. Sa tez oczywiście goście ok, Do letników wynajmujących kwatery jestem przyzwyczajona, natomiast obecnie skala wynajmu jest nieziemska i naprawdę utrudnia życie stałym mieszkańcom.
      • zuleyka.z.talgaru Re: airbnb, wimdu 09.09.17, 23:43
        Aw jakim kraju ten kurort?
        • paniusiapobuleczki Re: airbnb, wimdu 10.09.17, 13:21
          W Polsce. Nie wiem jakie to ma znaczenie,
          • zuleyka.z.talgaru Re: airbnb, wimdu 10.09.17, 21:50
            Hehehe kurorty w Polsce big_grin big_grin
            • paniusiapobuleczki Re: airbnb, wimdu 11.09.17, 07:22
              Kurort to inaczej znana miejscowość wypoczynkowa i/lub uzdrowisko, co więc cię śmieszy? Mamy kilka takich w kraju. Zakopane, Sopot, Miedzyzdroje, Krynica.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka