edelstein 11.09.17, 10:16 Uprawia ktoras? Szukam zapchajdziury miedzy joggingiem ,marszobiegami i stepperem.Jakie pozytywy zauwazylyscie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mae224 Re: Nordic walking 11.09.17, 11:42 - można uprawiać o każdej porze roku - jeśli masz towarzystwo, świetny sposób na podtrzymywanie znajomosci - jeśli uprawiany regularnie, daje dporo energii (mocno dotlenia) - poznawanie okolicy, pod warunkiem, że masz jakieś pozytywne okolice do zwiedzania, ja akurat spacerując oglądam ogrody w mojej dzielnicy - nie męczy (lubię sport, ale nie lubię bycia na granicy braku oddechu) - jest w praktyce bezkosztowy (jeśli masz już kije) Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Nordic walking 11.09.17, 11:55 To, co powyżej, plus - brak bólu kręgosłupa, mimo wielogodzinnego siedzenia przy komputerze. Odkąd chodzę (kilka lat), w ogóle nie odczuwam bólu, wcześniej się pojawiajacego. Pozwala utrzymać dobrą kondycję, wyzwala (u mnie w dużej ilości) endorfiny, normalnie cieszy O ile nie lubię biegać, chodzić mogę zawsze i wszędzie. Mówienie o uprawianiu NW pozwala też wyłowić z otoczenia ludzi ograniczonych, pojmujących ten sport stereotypowo negatywnie - zazwyczaj mówią, że to dla staruszków. Od razu wiadomo, że nie ma o czym z nimi gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nordic walking 11.09.17, 15:16 - jest w praktyce bezkosztowy (jeśli masz już kije) Nie do końca, bo trzeba sie nauczyć jak chodzić z kijami, a za to sie płaci. Potem już rzeczywiscie bezkosztowy. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Nordic walking 11.09.17, 15:49 Spoko u nas sa tez zajecia fitnessu,nw za free w parkach prowadzone przez instruktorow.Poleze tam przy nastepnej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Nordic walking 11.09.17, 11:48 Tak mówią ci, co nigdy nie mieli do czynienia z prawdziwym nordic walking. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Nordic walking 11.09.17, 12:01 Nie uprawiam ND w typie " dziabania kijem" tylko powiedzmy quasi wyczynowym, bo startuje dla przyjemności w zawodach typu Puchar Bałtyku. Poza oczywistościami, ze każdy ruch jest zdrowy, poprawa sylwetki i kondycji, w kijach fajne jest to, ze angażuje praktycznie wszystkie mięśnie, nie obciąża tak stawów i kolan jak biegi i można spalić nawet więcej kalorii. Przejdź 5 km w czasie 35 minut to zobaczysz, o czym mówię . Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Nordic walking 11.09.17, 13:02 Ja chodzę wolniej, bo 10 km w półtorej godziny, ale to dla mnie w sam raz - nie zajeżdżam się, a działa, jak powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Nordic walking 11.09.17, 12:14 przede wszystkim mozna go uprawiac nawet, gdy ma sie jakies tam problemy z kregoslupem i stawami. mnie biegac nie wolno, a nordic walking ortopeda zaleca. z pozytywow: - daje duzo pozytywnej energii, jesli lubisz ruszac sie na powietrzu (skoro biegasz, to pewnie lubisz) - rownomiernie trenuje miesnie brzucha i grzbietowe, co u kobiet czesto kuleje (u mnie bardzo kulalo) - angazuje bardzo duzo partii miesni, jesli chodzi sie prawidlowo (poszukaj sobie jakis instruktazowych filmow w necie). - u mnie zminimalizowal bole kregoslupa, store dokuczaja mi od lat, bo mam skolioze - ladnie zmniejszyl mi sie brzuch, z ktorym wczesniej nie moglam sobie poradzic to moje osobiste spostrzezenia. jesli ktos lubi ruch na powietrzu, to jest to naprawde przyjemny sport. wbrew pozorom, wcale nie dla staruszkow, bo z czasem mozna osiagac niezle tempo, a jak sie chodzi np. po gorach, jak ja, to mozna sie tez niezle zmachac, ale to przyjemne zmeczenie. ja polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Nordic walking 11.09.17, 12:37 Miesnie brzucha, przekonaly mnie ostatecznie.Chcialam nordic uprawiac w przerwach miedzy intensywnym wysilkiem, by sie nie zajechac. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Nordic walking 11.09.17, 13:09 tempo ustalasz sobie sama, wiec trening moze byc tak intensywny, jak bedziesz chciala. jesli bedziesz chodzic prawidlowo, to i tak cwiczyc bedziesz niemal wszystkie miesnie. wazne sa odpowiednio dlugie kroki i wlasciwe ruchy rekami, a wlasciwie ramionami, bo ruch reka musi zaczynac sie w stawie barkowym, a nie lokciowym. ten blad popelnia bardzo wielu chodzacych z kijkami. roznica z pozoru niewielka, ale w rzeczywistosci bardzo duza. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Nordic walking 11.09.17, 13:44 Dlatego warto choć pierwsza godzinę odbyć z instruktorem, który pokaże prawidłowa technikę i skoryguje błędy, bo inaczej jest właśnie to "dziabanie" , które widać u 95% osób chodzących z kijami. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Nordic walking 11.09.17, 14:10 Dostrzegam jedną różnicę między NW a wymienionymi przez Ciebie sportami- kije odciążają kręgosłup i stawy kolanowe. Z bieganiem muszę uważać, nie mogę biegać codziennie, natomiast z kijkami mogę pójść do granicy polsko-ukraińskiej Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Nordic walking 11.09.17, 15:14 pierwszy raz spróbowałam w tym roku , bo w wysokich górach byłam i tak bez niczego toby mi sie nie chcialo wędrować bardzo fajnie, bez kijków pewne nei wybrałabym sie tam gdzie chciałam ( glownie mentalnie) Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Nordic walking 11.09.17, 15:17 Dziewczyny napisały już chyba wszystko, ja się do nich dołączam i bardzo polecam. I dodam to, co też już padło - warto zacząć od zajęć z instruktorem, bo wbrew pozorom prawidłowa technika nie jest łatwa do opanowania. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Nordic walking 11.09.17, 15:22 Żartujesz? Instruktor do chodzenia z kijkami????? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nordic walking 11.09.17, 15:32 Jak najbardziej. Większość chodzących (na moj oko 95%) nie ma pojecia, jak to robić, stąd wrażenie "sportu dla emerytów". Calkowicie bledne, chociaz emeryci tez mogą uprawiać, jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Nordic walking 11.09.17, 15:39 dokladnie. przynajmniej 90% chodzacych z kijkami wcale nie uprawia nordic walking. wiekszosc z nich np. stawia kijki przed soba, dziobiac droge i tym sposobem cala gora tulowia nawet w polowie nie pracuje tak, jak przy prawidlowej technice. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Nordic walking 11.09.17, 15:40 W ramach ciekawostki - filmik z prawidłową techniką www.youtube.com/watch?v=ZPxUu9sZvI0 Nie da się tego osiągnąć samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Nordic walking 11.09.17, 15:36 tak, instruktor do chodzenia z kijkami. nie musisz chodzic miesiacami z instruktorem. wystarczy, ze wezmiesz jedna lekcje, instruktor pokaze ci prawidlowa technike, sprawdzi, czy nie robisz bledow i mozesz isc sama. zwykle wystarczy do tego godzinny trening z instruktorem. jest cala masa ludzi, ktorzy maja takie samo podejscie, jak ty i pukaja sie w czolo na wiesc o lekcji z instruktorem. efekt jest taki, ze nie uprawiaja nordic walking, tylko wlasnie chodza z kijkami, dziobiac nimi ziemie i nie trenujac nawet polowy miesni, ktore normalnie trenuje nordic walking. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nordic walking 11.09.17, 16:06 No nie wiem, ja mialam kilka, bo to nie tylko praca rak, ale przecież i nogi, synchronizacja, chodzenie pod gorke i z gorki. Porownalabym do nauki jazdy na biegowkach. Potem przez kilka lat nie chodzilam i teraz sprobowalam, okazalo sie, że nie pamiętam (wtedy chodzilam bardzo krótko, potem chorowalam, operacja i dłuuuuga przerwa), teraz chce wziąć lekcję na przypomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nordic walking 11.09.17, 16:07 To znaczy nie wiem czy jedna jedyna lekca wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Nordic walking 11.09.17, 16:10 Ja chodzę od roku na treningi grupowe i tak na oko przyzwoity chód "nowi" osiągają po 4 zajęciach. Ja po roku osiągnęłam nareszcie etap, kiedy instruktorka do niczego nie może się przyczepić, także jedna lekcja to trochę maławo. Odpowiedz Link Zgłoś