28.09.19, 19:06
Rzodkiewki, marchewki, papryczki, cebule, kalarepki, buraki,cukinia,pory, kalafiory, oczywiste ogórki i kapusta, cytryny...co jeszcze można ukisić i będzie równie smaczne? Kisiłyście może śliwki? Albo brokuły? Jabłka?
Jadłam kiedyś kiszone grzyby- rydze i gąski. Czy tylko te blaszkowate można kisić?
Obserwuj wątek
    • cruella_demon Re: Kiszonki 28.09.19, 19:12
      Chciałam dzisiaj ukisić grzyby, bo mąż nazbierał, ale mnie storpedował i powiedział, ze on nie będzie tego jadł i właśnie idą w ocet smile
      Jak smakują kiszone grzyby?
      • lot_w_kosmos Re: Kiszonki 28.09.19, 20:14
        Ja podejrzewam, że takie rydze czy gąski czy gołąbki to muszą smakować wybornie, mniam😋
    • bei Re: Kiszonki 28.09.19, 19:24
      Mają więcej aromatu i smaku grzybowego od tych marynowanych w occie- jeśli chodzi o rydze. Gąski są mniej aromatyczne.
      Grzyby można tez zasolić, lub w solance trzymać, tylko musisz mieć zimną piwnicę (ok 3-4 stopni), albo wstawić je do chłodziarki.
    • raczek-nieboraczek Re: Kiszonki 28.09.19, 20:11
      śliwki paskudne - marynowane lubię
      kalafiory - straszny smród
      seler - super, spróbowałabym jeszcze seler z jabłkiem
      cukinia- na przecier do zupy
    • sineado Re: Kiszonki 28.09.19, 20:16
      Mój mąż właśnie kisi pomidory. Z jabłek robi ocet jabłkowy
    • lellapolella Re: Kiszonki 28.09.19, 20:39
      To jest pysznesmile
      www.hajduczeknaturalnie.pl/napoj-pietruszkowy-probiotyczny/
    • mysiulek08 Re: Kiszonki 28.09.19, 21:12
      marchewka ok
      cukinia dwa porazka
      kalafior, a fuj
      grzybow u mnie brak (rydze do Polski sie importuje tongue_out) wiec nie probowalam

jest ksiazka lubimyczytac.pl/ksiazka/301838/sztuka-fermentacji-praktyczne-wskazowki-z-calego-swiata-na-temat-procesu-kiszenia-i-fermentacji-wa
      duzo pomyslow
    • bergamotka77 Re: Kiszonki 28.09.19, 21:28
      Poprzestaję na kapuście i ogorkach, które jemy w ilościach hurtowych.
    • aurinko Re: Kiszonki 28.09.19, 22:00
      Pomidorki koktajlowe, pycha smile
    • bei Re: Kiszonki 29.09.19, 09:57
      Nie rozumiem co chodzi z kalafiorem? Może za długo był kiszony?ja lubię takie kilkudniowe, jeszcze bardzo chrupiące. Podobnie cukinię i rzodkiewki. Warzywa nie powinny być nawożone sztucznymi nawozami, inaczej to nawet ogórki i kapusta są niesmaczne.
      • raczek-nieboraczek Re: Kiszonki 29.09.19, 15:30
        mój tak śmierdział g..m, że o nawozie sztucznym nie pomyślałam
    • volta2 Re: Kiszonki 29.09.19, 10:20
      Mieszkałam w kraju w którym kisi się spory asortyment warzyw. Najlepszy był czosnek, najgorsze śliwki. Cała reszta taka sobie,vwlacznie z kapustą. Więc może nie umieją zrobić dobrych kiszonek. W Polsce próbowałam 2x w tym samym miejscu cukini i raz była bardzo słaba a potem całkiem przyzwoita. Może chodzi o otrzaskanie się z nowym smakiem. Kiszonej soi i tak chyba nic nie pobije. Ochyda.
    • berber_rock Re: Kiszonki 29.09.19, 14:59
      Kiszone rzeczy uwielbiam ale jedynie w postaci kimchi.
      Jak mi się chce to czasem robię, jak nie to kupuje.
    • snakelilith Re: Kiszonki 29.09.19, 15:07
      Fasolka szparagowa. Ale nie wiem jak się robi, bo kupuję już kiszoną. Robię z niej zupę ala zabielana ogórkowa, pycha. Na gęsto z boczkiem przyrządzana jak kapusta kiszona też jest dobra.
    • mrs.solis Re: Kiszonki 29.09.19, 15:45
      W zalewie octowej robilam podgrzybki, prawdziwki i zagwice listkowata. Oprocz tego w zalewe octowej mozesz zrobic smazone ryby. Z owocow slyszalam o kiszonych gruszkach.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka