Dodaj do ulubionych

Trzynastka

24.03.20, 10:05
W kwietniu mają zostać wypłacone trzynaste emerytury. W obecnej sytuacji, kiedy wszystkie siły i środki powinny pójść na służbę zdrowia i ratowanie gospodarki, to takie nieco dziwne działanie.
Jak myślicie, co powienien zrobić rząd: wypłacić zgodnie z planem czy przesunąć wypłaty na lepsze czasy?
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Trzynastka 24.03.20, 10:30
      Powinien wyżej zrewaloryzować emerytury zamiast się wygłupiać z tymi trzynastkami. Ta łaskawość i "prezent" od PIS to jest kpina z ludzi.
      • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 10:33
        Jaki prezent? Z nieswoich pieniędzy?
        • spanish_fly Re: Trzynastka 24.03.20, 10:37
          Tak to zostało ludziom zaprezentowane.
        • taki-sobie-nick Re: Trzynastka 25.03.20, 02:29
          A 500+ to z czyich, hehe?
      • triss_merigold6 Re: Trzynastka 24.03.20, 10:34
        Dokładnie. Ale pr-owo sprzedano ten pomysł jako "jarkowe", prezent od prezesa osobiście.
      • kokosowy15 Re: Trzynastka 24.03.20, 10:34
        Emerytury powinny być nieopodatkowane. Waloryzacja powinna być przeprowadzana na podstawie wzrostu średniej płacy. Wszystkie dodatkowe wypłaty to kiełbasa wyborcza.
      • milva24 Re: Trzynastka 24.03.20, 13:07
        Zgadzam się.
      • taki-sobie-nick Re: Trzynastka 25.03.20, 02:29
        Powinien podwyższyć kwotę wolną, hehe.

Ad meritum: słyszałam, że trzynastki mają właśnie z tego powodu zostać zawieszone.
    • kosmos_pierzasty Re: Trzynastka 24.03.20, 10:36
      Wypłacić, ludzie teraz masowo mają problemy z płynnością. Zaczyna się nawet w kontekście epidemii mówić o wprowadzeniu dochodu podstawowego. Jak ogólnie populistycznych ruchów i wszystkich tych wypłat PiS nie popieram, tak teraz uważam je za dobre. Mogłyby się skończyć PO pandemii.
      • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 10:43
        Ale kto ma problemy z płynnością? Emeryci? Bo jest mowa o emeryturach.
        • spanish_fly Re: Trzynastka 24.03.20, 10:46
          Wszystko znacznie podrożało, w tym żarcie, które stanowi jeden z głównych wydatków najmniej zarabiających.
        • kosmos_pierzasty Re: Trzynastka 24.03.20, 10:47
          Już od dwóch osób słyszałam, że na całe szczęście jest 13. bo pożyczą od babci i jakoś to będzie... W rodzinach wielopokoleniowych to kasa, która po prostu wpływa do budżetu, razem z pensjami.
        • mika71 Re: Trzynastka 24.03.20, 10:48
          Ci co mają problemy finansowe moga mieć jeszcze większe. Dużo rzeczy podrożało i nie ma już możliwości robic ich taniej chodząc po iluś sklepach. Moja mama ostatnio narzekała że za zakupy, za które ona płaciła 60-65zł mój brat zapłacił 90zł.
    • alicia033 Re: Trzynastka 24.03.20, 10:39
      rząd ma w dudzie, co myślimy, więc vice versa.
    • tiszantul Re: Trzynastka 24.03.20, 10:48
      Skoro opozycja tak się rwie do zarządzania budżetem państwa, to może niech coś zrobi, żeby wygrać wybory i zarządzać naprawdę? Czy woli teoretyzować bez żadnej odpowiedzialności?
      • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 10:50
        A ojcowie narodu już stracili chęć wykazania się?
      • spanish_fly Re: Trzynastka 24.03.20, 10:53
        Tutaj się wypowiadają wyborcy, nie opozycja. Ty jakąś odpowiedzialność bierzesz na siebie za pisowskie szwindle?
    • mamtrzykotyidwa Re: Trzynastka 24.03.20, 10:49
      Zazdrościsz emerytom, że te marne grosze dostaną?
      • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 10:51
        Tak, jak mnie zwolnią, to będę zazdrościć. Nie mam emeryta, z którego emerutury będę żyła. A ty masz pewne źródło dochodu?
        • homohominilupus Re: Trzynastka 24.03.20, 12:58
          mamablue napisała:

> Tak, jak mnie zwolnią, to będę zazdrościć. Nie mam emeryta, z którego emerutury
          > będę żyła. A ty masz pewne źródło dochodu?

500 plus masz? A emerytom żałujesz?
        • fandorina Re: Trzynastka 24.03.20, 16:18
          A pińcet plus oczywiście Ci nie przeszkadza?wstyd.
      • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 10:52
        Poza tym zadaję pytanie. Agresja z twojej strony nie rozwiąże problemów ludzi zwolnionych.
        • mamtrzykotyidwa Re: Trzynastka 24.03.20, 11:17
          To powinnaś zadawać pytanie, jak rząd zamierza pomóc ludziom zwolnionym, a nie mieć pretensje, że emeryci 13 dostaną.
          • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 11:21
            Budżet państwa, podobnie jak budżet domowy, nie jest workiem bez dna. Jak dasz Antkowi na lekcje angielskiego, to nie kupisz Tosi wyjazdu zagranicę, bo ci nie starczy. Musisz wyważyć potrzeby albo obdzielić po równo. Nie da się czerpać i czerpać i czerpać.
            • tiszantul Re: Trzynastka 24.03.20, 11:27
              Zawsze można się jeszcze zadłużać jak rząd Platformy - za rządów Platformy dług publiczny wzrósł o połowę. Czy taką cenę za osiem lat rządów Platformy uznajecie za atrakcyjną, czy może jednak trochę przepłaciliśmy?
              • bo_ob Re: Trzynastka 24.03.20, 11:31
                tiszantul napisała:

> rząd Platformy - za rządów Platformy

Boże, jaki ty jesteś nudny.
              • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 11:32
                Użytkownik zapomniał o ośmiorniczkach i winie Tuska. Nudy, nudy, nudy......
                Zgłoście do centrali, że nudy.
              • droch Re: Trzynastka 24.03.20, 13:17
                "[...] Napoleon przewyższał go umiejętnością kaptowania sobie stronników. Znakomicie poszło mu z owcami. Z czasem zaczęły z zamiłowaniem beczeć jak najęte - czy było trzeba czy nie - cztery nogi: dobrze, dwie nogi: źle, często przerywając w ten sposób wiec. Zauważono, iż nabrały upodobania do takich koncertów zwłaszcza w najważniejszych momentach przemówień Snowballa."
            • taki-sobie-nick Re: Trzynastka 25.03.20, 02:31
              Za granicę, a pisać ogólniki to każdy potrafi. tongue_out
      • sumire Re: Trzynastka 24.03.20, 10:58
        Dostaną je tylko dlatego, że Jarosław nadal śni o wyborach w maju. I tyle. Nie chodzi wcale o dobro emerytów.
    • bo_ob Re: Trzynastka 24.03.20, 10:54
      Pytasz, czy kiełbasa wyborcza powinna pozostać? Nie.
    • woman_in_love Re: Trzynastka 24.03.20, 10:55
      Wypłacić 13.
      Emeryci i tak nie kwalifikują się do respiratorów, których jest za mało, bo mają słabe rokowania. Niech się chociaż zabawią przed śmiercią.

Oczywiście można też kupić respiratory, ale po co. Ta 13 to zresztą tani koszt - zyskamy przecież na odciążeniu ZUSu w przyszłości (emerytury wypłacane starcom nie wiadomo ile) + pozbędziemy się dużej części suwerena. Amen.
    • lily_evans11 Re: Trzynastka 24.03.20, 10:56
      Może tak przelej na szpital pińcet plusy za swoje bombelki i przestań innym liczyć kasę? big_grin
      • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 10:58
        Zdziwiłabyś się... a co do meritum masz jakieś zdanie?
        • lily_evans11 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:02
          Mam zdanie takie, że w tym roku to świadczenie powinno być utrzymane, jego kwota ogólna nie jest powalająca, a pomoże ludziom przetrwać fizycznie. 500plus tez wygasic powoli i dać się ludziom przygotować.
          Pytanie, czy te środki faktycznie pójdą na pomoc dla służby zdrowia czy gospodatki - bo ja już powiem ci, ze nie, tylko na kolesiów i nagrody.
          • triss_merigold6 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:18
            Przecież emeryci nie są w sytuacji ryzyka utraty pracy lub obniżenia wynagrodzenia.
            • lily_evans11 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:25
              Niemniej siła nabywcza emerytur będzie i jest coraz niższa.
              Odbieranie ludziom kasy w tym trudnym momencie, nagle i niespodziewanie, byłoby qrestwem.
              Jak ci nagle zabiorą pińcetplusy w kwietniu, też możesz to odczuć.
              • kosmos_pierzasty Re: Trzynastka 24.03.20, 11:34
                Lily, zgadzam się.
              • triss_merigold6 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:38
                Zasadniczo pomysł trzynastych emerytur i 500+ (lub innego powszechnego świadczenia w takiej proporcji do minimalnego wynagrodzenia jak w Polsce) uważam za pomyłkę ekonomiczną.
                • lily_evans11 Re: Trzynastka 24.03.20, 12:51
                  Owszem, ale akurat teraz nie czas to natychmiastowo odkręcać.
            • kokosowy15 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:27
              "Wynagrodzenie" emerytów obniża się cały czas. Jeżeli że średniej płacy wydaje się na żywność 25 %, to że średniej emerytury 60%. Przy rosnących cenach jest to wyraźne obniżenie jakości życia.
              • bo_ob Re: Trzynastka 24.03.20, 11:42
                kokosowy15 napisał(a):

> Przy rosnących cenach jest to wyraźne obniżenie jakości życia.

Ale 13. emerytura nie obniży inflacji, rzekłabym, że wręcz przeciwnie
                • kokosowy15 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:50
                  Pozwoli za to dalej żywić się za 60%, a nie za 70%. Mimo to, jestem przeciw tego rodzaju zasiłkom, łącznie z 500+.
      • lily_evans11 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:00
        Bo ja np kupiłam wodę w małych butelkach i środki czystości dla ludzi poprzewożonych do innych szpitali i tam zamkniętych bez możliwości odwiedzin rodziny i bez dodatkowych rzeczy. Zrobiłam to, na co było mnie stać. A ty co zrobiłaś że zarządzasz cudzym budżetem?
        • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 11:02
          No to mi powiedziałaś! Przyłożyłaś między oczy. Możesz teraz opowiadać: "a ja jej sru i się już nie pozbierała".
          • lily_evans11 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:03
            Po pprostu to wymadrzanie się w tej sytuacji, w rym momencie, nad cudzymi portfelami jest całkowicie niepotrzebne.
            • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 11:06
              Nijak się nie wymądrzam. Szukam argumentów po obu stronach. Nie dałaś żadnego, ale wyżyłaś się na mnie.
              Powiedz swoje racje tym właścicielom małych biznesów, którzy stracą płynność i ich zwolnionym pracownikom. Nie każdy siedzi w korpie na bezpiecznej posadzie.
              • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 11:09
                Właśnie zobaczyłam, źe chwilę temu dodałaś argument. Thx smile
              • lily_evans11 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:15
                Ja też nie siedzę na bezpiecznej posadzie, zleceń coraz mniej, jak na początku marca nie dostanę 2 przelewów, to nie mam czym zapłacić za wynajmowane mieszkanie sad.
                Zakładam, że będę musiała też zrezygnować z płatnej szkoły dla dziecka, nawet jak będą mi płacić normalnie - po prostu nie będzie już takiego ruchu, obsługuję dokumentację z krajów, w których teraz gospodarka popełniła zbiorowe samobójstwo.
                A jak ktoś zamknie biuro i przestanie odbierać połączenia, to czekaj tatka latka, co mi z tego, że odzyskam kasę może za pół roku, rok?
                Tylko, że nie wierzę w skuteczność mechanizmów pomocy rządowej - tak jak jest w tej chwili z np. odroczeniem zusu (jakie warunki trzeba spełnić i ile naraz potem zapłacić!!!). To już wolę, żeby ludzie mieli kasę do ręki nadal i kupowali tę coraz droższą żywność czy mieli za co rachunki popłacić.
                A myślę, że te odebrane świadczenia nie pójdą na przedsiębiorstwa, tylko na tych, którym "należy się" sad.
                Ot i sobie ponarzekałam.
                • pade Re: Trzynastka 24.03.20, 11:38
                  Zgadzam się z Tobą.
    • meduza321 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:05
      Powinny byc nadal 13 emerytury, moi rodzice bardzo na nie czekaja, mysle ze wielu emerytow szczegolnie teraz kiedy wszystko drozeje w sklepach
      • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 11:07
        Dziękują za logiczny argument smile takich szukam.
        • malia Re: Trzynastka 24.03.20, 12:03
          big_grin pojechałaś
          Jeśli logicznym argumentem nazywasz " bo bardzo na nie czekają " to nie ma nic do dodania.
          Na pińcetplusy też bardzo ludzie czekają i na pensję i na kazde inne pieniądze.
          • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 12:16
            Nie zgadzam się. Za tym wpisem stoi konkretny człowiek, tutaj jej rodzice. I dla nich to ważne, bo wszystko drożeje. Nie dlatego, że chcą kupić nowy samochód, tylko jak rozumiem nie starcza im na życie, a te pieniądze pomogą.
          • taki-sobie-nick Re: Trzynastka 25.03.20, 02:32
            Tam był argument rzeczowy. Tak się zapatrzyłaś w to czekanie, że przegapiłaś.
    • starczy_tego Re: Trzynastka 24.03.20, 11:11
      lepiej byłoby kupić chociażby maseczki i sprzęt ochrony podstawowej, ale po co, prawda uncertain
      • lily_evans11 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:16
        Buhaha nikt za te pieniądze nie kupi maseczek, to będzie na nagrody dla rządu i PADa, którzy tak dzielnie walczyli z zarazą...
      • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 11:23
        Przecież niczego nie brakuje, jak zapewnia dyrektor szpitała gdzieś na Podhalu smile
    • lauren6 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:20
      Rychło w czas. Będzie na ładniejsze urny.
      • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 11:22
        Weź przestań. To nie jest śmieszne.
        • alicia033 Re: Trzynastka 24.03.20, 11:32
          to ty przestań zarzucać forum swoimi idiotycznymi "przemyśleniami".
          • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 11:33
            Hejterka. Spójrz w lustro.
            • lily_evans11 Re: Trzynastka 24.03.20, 12:53
              No nie. Serio w momencie, kiedy budżet wielu gospodarstw się wali, kiedy jakaś pani na forum rzuca hasło zabrania świadczeń, to ludziom z lekka ciśnienie skacze wink.
              • mamablue Re: Trzynastka 24.03.20, 13:02
                Nie pisz nieprawdy. To twoja interpretacja. A tak w ogóle to nick alicia jest trollem.
                • lauren6 Re: Trzynastka 24.03.20, 13:24
                  Trollowata jest twoja teza z posta startowego:
                  "Jak myślicie, co powienien zrobić rząd: wypłacić zgodnie z planem czy przesunąć wypłaty na lepsze czasy?".

Na głupie pytanie dostałaś głupią odpowiedź. Na lepszą nie zasługujesz. Każdy kto ma choć trochę oleju w głowie wie, że w tej chwili powinno się ciąć niepotrzebne rozdawnictwo pieniędzy, a środki przekierować tam, gdzie będą bardziej potrzebne. Emerytom nie grozi, że pozostaną z dnia na dzień bez środków do życia, za to wielu ludzi pracujących na śmieciówkach znalazło się w tragicznej sytuacji życiowej. Zastanawianie się kiedy lepiej rozdać pieniądze emerytom: teraz czy później jest po prostu w tej sytuacji niesmaczne.
              • nenia1 Re: Trzynastka 24.03.20, 13:21
                lily_evans11 napisała:

> No nie. Serio w momencie, kiedy budżet wielu gospodarstw się wali, kiedy jakaś
                > pani na forum rzuca hasło zabrania świadczeń, to ludziom z lekka ciśnienie skac
                > ze wink.
                >
                Problem w tym, że jednym się wali innym się nie wali. Sama znam osoby, którym zamknięto z dnia na dzień firmy, a żyły z niej całą rodziną, dzwonią do mnie ludzie, którym się kończą umowy o pracę w marcu i nikt ich nie będzie przedłużał, a równocześnie znam ludzi niezagrożonych zwolnieniami, z zarobkami w przedziale 10, 20 tys. na miesiąc, do których płynie 500+.
                • magazynka Re: Trzynastka 24.03.20, 18:48
                  Masz rację. Budżet się wali, małe firmy padają, więc powinni wprowadzić próg dochodowy dla 500+. Znaczy - od początku powinni, ale teraz to już konieczność.

Argumentem, że trzeba na każde dziecko, była odpowiedź, że dzieci są równe. Ciekawe, że zasiłki rodzinne, jakieś dopłaty - zależą już od dochodu. Wtedy 'równość' się nie liczy.
              • sumire Re: Trzynastka 24.03.20, 13:33
                To jest dodatkowe świadczenie, wprowadzone jako kiełbasa wyborcza. Za chwilę będziemy mieli przynajmniej 800 tysięcy nowych bezrobotnych, według obecnych prognoz, którym też trzeba będzie pomóc, a budżet nie jest z gumy. Jak ktoś słusznie napisał, rząd powinien był zrewaloryzować emerytury, zamiast rzucać radośnie jednorazową i stosunkowo niską kwotę.
                Gwoli ścisłości, nie twierdzę, że zabieranie czegoś, co się obiecało, jest okej, ale za chwilę jako raczej umiarkowanie zamożne państwo możemy stanąć przed wyborami, komu co jest bardziej potrzebne.
    • ginger.ale Re: Trzynastka 24.03.20, 13:18
      W pierwszej kolejności powinni cofnąć 2mld na tvpis!!
      • lily_evans11 Re: Trzynastka 24.03.20, 13:29
        Tak i od tego trzeba by zacząć.
      • droch Re: Trzynastka 24.03.20, 16:21
        Nieprawda, trzeba jeszcze zwiększyć kwotę dofinansowania TVP. Polki i Polacy mają prawo znać całą prawdę!
    • fandorina Re: Trzynastka 24.03.20, 16:20
      Niech najpierw wezmą 500+.
    • snajper55 Re: Trzynastka 25.03.20, 03:08
      mamablue napisała:

> W kwietniu mają zostać wypłacone trzynaste emerytury. W obecnej sytuacji, kiedy
      > wszystkie siły i środki powinny pójść na służbę zdrowia i ratowanie gospodarki
      > , to takie nieco dziwne działanie.
      > Jak myślicie, co powienien zrobić rząd: wypłacić zgodnie z planem czy przesunąć
      > wypłaty na lepsze czasy?

To nie jest żadna trzynastka. Trzynastka byłaby średnią z 12 emerytur, tak jak 13 pensja. To jest zasiłek wyborczy.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka