yyasminka1234 04.09.20, 07:46 Czy ktos ma sprawdzony przepis na placek (ciasto) ze sliwkami ? Najwazniejs,e w tym , aby bylo bez masla, mleka, maslanki, jogurtu.. I szybkie Chce wnuczce upiec a niezbyt mam czas na szukanie .. Bede wd,ieczna za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Placek na juz 04.09.20, 07:54 pieklam z malinami, dobre bylo, bez kakao i ze sliwkami powinno tez byc ok, kakao zamien maka www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-dla-alergika Odpowiedz Link Zgłoś
yyasminka1234 Re: Placek na juz 04.09.20, 08:01 Dzieki A czy sliwk8 tak wrzucic do ciasta cxy ns wierzchu poupychac? Wolslabym wrzucic. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Placek na juz 04.09.20, 08:18 na wierzchu, do srodka nadaja sie drobniejsze owoce typu jagody Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Placek na juz 04.09.20, 08:02 Szybki placek z owocami 5 jajek Szklanka cukru Szklanka mąki 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier waniliowy Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dobrze utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym aż powstanie jasna piana, wciąż ucierając dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i olej. Na koniec wszystko wymieszać z pianą ubitą z białek i wylać na blachę. Na wierzchu ciasta poukładać śliwki pokrojone na pół lub w kostkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 50-60 minut. Podawać posypany cukrem pudrem. Oryginalny przepis jest na ciasto z jabłkami, ale ja je robię z najróżniejszymi owocami, bo jest pyszne i szybko się robi. Podczas pieczenia owoce zapadną się w ciasto, więc wystarczy je rozrzucić po wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Placek na juz 04.09.20, 09:08 To mój ulubiony przepis na sytuacje awaryjne, kiedy potrzebuję czegoś „na już”. Do tego ciasto jest bardzo puszyste i delikatne, więc wszystkim smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Placek na juz 08.09.20, 18:13 Zrobiłam. Faktycznie niesamowicie puszyste wychodzi i jest pyszne. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
yyasminka1234 Re: Placek na juz 04.09.20, 08:21 Dziekuje rowniez. Juz spisuje oba. Mamy duzy problem,bo w rodzinie potworny alergik i azs(owiec). Odpada wszystko co ma zwiazek z mlekiem, soja, slonecznikiem, i mnostwem.innych produktow. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Placek na juz 04.09.20, 08:25 www.smakolykialergika.pl/p/przepisy.html# może sie przyda Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Placek na juz 04.09.20, 09:12 W takim razie mam nadzieję, że ciasto będzie wam smakowało i będziesz mogła je wykorzystać w wielu sytuacjach. Moim zdaniem dużym plusem jest, że to normalne ciasto, a nie jakiś dziwny wynalazek z fasoli czy inny przepyszny jagielnik 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Placek na juz 04.09.20, 09:20 Ja też mam alergika, już wyrasta na szczęście, ale fajne wegańskie ciasta ( bez mleka krowiego, masła, jaj) ma Marta Dymek w "Jadłonomii po polsku". Ratowały mojego małego łasucha nie raz Odpowiedz Link Zgłoś
yyasminka1234 Re: Placek na juz 04.09.20, 09:03 Juz wlaczylam i sie piecze..Ale mialam tylko 4 jaja . Mam.nadzieje ze i tak wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Placek na juz 04.09.20, 09:13 Jeśli surowe ciasto miało dobrą konsystencje czyli nie zrobiła ci się klucha i mogłaś je bez problemu wylać na blachę, to wyjdzie. Może być mniej puszyste, ale powinno być ok. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.paski Re: Placek na juz 04.09.20, 09:28 Eliszka, a jakie wymiary blachy do Twojego ciasta? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Placek na juz 04.09.20, 09:35 Piekę je zwykle w którejś z moich ulubionych blach, czyli 38x24 cm albo 36x25 cm. To jest przepis na standardową prostokątną blachę. Odpowiedz Link Zgłoś