Dodaj do ulubionych

Placek na juz

04.09.20, 07:46
Czy ktos ma sprawdzony przepis na placek (ciasto) ze sliwkami ? Najwazniejs,e w tym , aby bylo bez masla, mleka, maslanki, jogurtu..
I szybkie
Chce wnuczce upiec a niezbyt mam czas na szukanie ..
Bede wd,ieczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Placek na juz 04.09.20, 07:54
      pieklam z malinami, dobre bylo, bez kakao i ze sliwkami powinno tez byc ok, kakao zamien maka

www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-dla-alergika
      • yyasminka1234 Re: Placek na juz 04.09.20, 08:01
        Dzieki
        A czy sliwk8 tak wrzucic do ciasta cxy ns wierzchu poupychac? Wolslabym wrzucic.
        • mysiulek08 Re: Placek na juz 04.09.20, 08:18
          na wierzchu, do srodka nadaja sie drobniejsze owoce typu jagody
        • iwles Re: Placek na juz 04.09.20, 09:12
          Sliwki na wierzchu, skórką na ciasto.
    • eliszka25 Re: Placek na juz 04.09.20, 08:02
      Szybki placek z owocami

5 jajek
      Szklanka cukru
      Szklanka mąki
      3/4 szklanki oleju
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Cukier waniliowy

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dobrze utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym aż powstanie jasna piana, wciąż ucierając dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i olej. Na koniec wszystko wymieszać z pianą ubitą z białek i wylać na blachę. Na wierzchu ciasta poukładać śliwki pokrojone na pół lub w kostkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 50-60 minut. Podawać posypany cukrem pudrem.

Oryginalny przepis jest na ciasto z jabłkami, ale ja je robię z najróżniejszymi owocami, bo jest pyszne i szybko się robi. Podczas pieczenia owoce zapadną się w ciasto, więc wystarczy je rozrzucić po wierzchu.
      • ajr27 Re: Placek na juz 04.09.20, 08:11
        Bardzo fajny przepis, wypróbuję
        • eliszka25 Re: Placek na juz 04.09.20, 09:08
          To mój ulubiony przepis na sytuacje awaryjne, kiedy potrzebuję czegoś „na już”. Do tego ciasto jest bardzo puszyste i delikatne, więc wszystkim smakuje.
          • ajr27 Re: Placek na juz 08.09.20, 18:13
            Zrobiłam. Faktycznie niesamowicie puszyste wychodzi i jest pyszne. Dzięki!
      • yyasminka1234 Re: Placek na juz 04.09.20, 08:21
        Dziekuje rowniez.
        Juz spisuje oba.
        Mamy duzy problem,bo w rodzinie potworny alergik i azs(owiec). Odpada wszystko co ma zwiazek z mlekiem, soja, slonecznikiem, i mnostwem.innych produktow.
        • aagnes Re: Placek na juz 04.09.20, 08:25
          www.smakolykialergika.pl/p/przepisy.html#
          może sie przyda
        • eliszka25 Re: Placek na juz 04.09.20, 09:12
          W takim razie mam nadzieję, że ciasto będzie wam smakowało i będziesz mogła je wykorzystać w wielu sytuacjach. Moim zdaniem dużym plusem jest, że to normalne ciasto, a nie jakiś dziwny wynalazek z fasoli czy inny przepyszny jagielnik 😉.
        • ajr27 Re: Placek na juz 04.09.20, 09:20
          Ja też mam alergika, już wyrasta na szczęście, ale fajne wegańskie ciasta ( bez mleka krowiego, masła, jaj) ma Marta Dymek w "Jadłonomii po polsku". Ratowały mojego małego łasucha nie raz
      • yyasminka1234 Re: Placek na juz 04.09.20, 09:03
        Juz wlaczylam i sie piecze..Ale mialam tylko 4 jaja . Mam.nadzieje ze i tak wyjdzie.
        • eliszka25 Re: Placek na juz 04.09.20, 09:13
          Jeśli surowe ciasto miało dobrą konsystencje czyli nie zrobiła ci się klucha i mogłaś je bez problemu wylać na blachę, to wyjdzie. Może być mniej puszyste, ale powinno być ok.
          • panna.w.paski Re: Placek na juz 04.09.20, 09:28
            Eliszka, a jakie wymiary blachy do Twojego ciasta?
            • eliszka25 Re: Placek na juz 04.09.20, 09:35
              Piekę je zwykle w którejś z moich ulubionych blach, czyli 38x24 cm albo 36x25 cm. To jest przepis na standardową prostokątną blachę.
              • panna.w.paski Re: Placek na juz 08.09.20, 12:17
                Dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka